zondag 10 december 2017

My Propane, Scar Symmetry en Vuur * 10 december 2017, Tivoli Ronda - Utrecht


Setlist My Propane:
Before You Are Dead.
Setlist Scar Symmetry:
The Shape of Things to Come, Morphogenesis, Pitch Black Progress, Rise of the Reptilian Regime, Reborn, Frequencyshifter, Cryonic Harvest, Neuromancers, The Iconoclast / The Anomaly en The Illusionist.
Setlist Vuur:
Time - Rotterdam, Sail Away - Santiago, On Most Surfaces (The Gathering), My Champion - Berlin, The Storm (The Gentle Storm), Save Me - Istanbul, Days Go By - London, The Martyr and the Saint - Beirut, Fallout (Devin Townsend), Your Glorious Light Will Shine - Helsinki, Freedom - Rio en Strange Machines (The Gathering). Toegift: The Fire - San Francisco en Reunite! - Paris.


De bussen reden niet. Stond er om 18:30, vertrok om 19:20 uur


My Propane

Het was heel spannend of Kimberley en ik op zondag 10 december wel naar het concert van Vuur konden gaan. Het sneeuwde de gehele dag stevig en het hele land lag op z'n kont. Treinen, vliegtuigen en zelfs de bussen reden of vlogen niet. Anneke had zelfs nog een oproep geplaatst op Instagram/Facebook om aan te geven dat de band inmiddels wel in Tivoli was en in ieder geval ging optreden. Later op de avond hoorde ik dat er 1200 kaarten verkocht waren, in het begin van de avond waren er denk ik een 700, maar toen Vuur ging optreden was het merendeel er toch in geslaagd om te komen zo leek het althans. Wel waren er zeer waarschijnlijk op de dag zelf helaas geen kaarten meer verkocht lijkt me. 


My Propane

Scar Symmetry

Zo stond ik dus om 18:30 uur in de sneeuw en kou bij de bushalte te wachten, op het bord stond dat deze over 4 minuten zou arriveren. Helaas ging deze bus nooit komen en het bord schoot naar de volgende, deze werd verwacht over 22 minuten. Ondertussen steeds 9292 checken en daar stond toch echt op dat de bussen weer reden. Helaas ging ook deze laatste bus niet komen, wel zag ik aan de overkant voor het eerst vanavond een bus voorbij komen. Had via de app steeds contact met Kimberley, deze ging enkele haltes voor mij instappen was de afspraak. Ja hoor, daar kwam het verlossende bericht, ze zat in de bus en kwam eraan. 


Benjamin Ellis (Scar Symmetry)


Uitstekende band

Ach, zo kwamen we toch nog in de zaal terecht, wel was My Propane al even bezig. Maar ja, zes weken geleden ook al gezien als support van Epica in Doornroosje. De band heeft een flinke stap vooruit gemaakt en gaat misschien zeven jaar na oprichting toch nog doorbreken. Daarna was het tijd voor de progressieve deathmetalband Scar Symmetry. Deze mannen had ik twee jaar geleden voor het eerst gezien op het Epic Metal Fest en was toen bijzonder onder de indruk geraakt. Dat was nu niet anders want vooral de goede vocale prestaties van het tweetal Roberth Karlsson (grunts) en Lars Palmqvist (clean) is een groot genot. Ook de actieve podiumpresentatie van de band was erg leuk om te zien al was de reactie van het publiek wat lauw. 


Setlist van Vuur


Vuur

Vuur is de nieuwe band van Anneke van Giersbergen, dit zegt zij zelf tenminste. Het is dus niet één van de vele zijprojecten van haar, het is een echte band. Anneke heeft natuurlijk nogal wat op haar naam staan, de laatste jaren met The Gentle Storm, met Devin Townsend en daarvoor met Aqua de Annique. Haar carrière begon midden jaren negentig toen ze frontvrouw werd van The Gathering, de band waarmee ze grote successen boekte en over de hele wereld toerde. Met Vuur is nu de progressieve en harde metal aan de beurt, iets wat Anneke heel graag wilde doen. 


Lekker enthousiast vanavond


Blikvanger Anneke

Zelf was ik erg gelukkig met het feit dat er vanavond twee nummers van The Gathering op het programma stonden. On Most Surfaces en Strange Machines werden gespeeld, geweldig! Eigenlijk ook wel logisch dat er wat andere nummers op de set stonden want met één album kun je natuurlijk geen headliner set spelen, alhoewel het album toch in totaal 65 minuten telt. Maar met het nummer Fallout van Devin Townsend en The Storm (wel de zogenaamde Storm versie) van The Gentle Storm stonden er nog twee leuke verrassingen op het menu vanavond. 


Uitstekende zangeres


Topgitarist Jord Otto

De set werd met een prima opener gestart, Time - Rotterdam. Dan is ook wel meteen duidelijk dat het er vanavond stevig aan toe gaat. Gave riffs en zoals altijd een prima geluid in Tivoli, het publiek reageert gelijk enthousiast en het is genieten. De opener wordt gevolgd door het snelle en rockende Sail Away. Er staat een prima band te spelen, gitaristen Ferry Duijsens en topper Jord Otto, drummer Ed Warby en spring-in-t-veld bassist Johan van Stratum. Daarna komt het, best wel lastige en technische nummer Days Go By - London aan bod. Hier is ook een clip van gemaakt, na enkele keren beluisterd te hebben is dit een fantastische track, echt een groeinummer. 


Gelukkig toch nog goed volgelopen


Veel inzet van de band

Alle nummers op het album gaan over een stad, deze gaat bijvoorbeeld over de grote brand van Londen in 1666. Met Strange Machines wordt de reguliere set afgesloten en dat was voor mij het hoogtepunt van de avond. De band verdween van het podium en kwam natuurlijk nog terug voor de onvermijdelijke toegift. Met de twee nummers The Fire - San Francisco en Reunite! - Paris komt er toch echt een einde aan een geweldige avond. Vuur was uitstekend op dreef en gaat op zeker een grote naam worden in het metal-wereldje. Nadat we NIET de enig overgebleven setlist kregen van iemand die aan het opruimen was, waarschijnlijk was het beter om deze later weg te gooien, gingen we na een kleine snack op weg naar het busstation. Gelukkig was het OV inmiddels weer genormaliseerd en kwamen we op een nette tijd weer thuis na een heerlijke avond. 


Strange Machines


Onderonsje


Anneke zingt met veel vuur


Plectrum van Per Nilsson, Scar Symmetry


Door de bevroren sneeuwresten weer naar huis


Vuur - On Most Surfaces (gedeelte) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten