dinsdag 10 juli 2018

Savage Messiah en Exodus * 10 juli 2018, TivoliPandora - Utrecht


Setlist Savage Messiah:
Blood Red Road, Scavengers of Mercy, Cross of Babylon,
Eat Your Heart Out, Hands of Fate, All Seeing I en Minority of One.
Setlist Exodus:
Funeral Hymn, Blood In, Blood Out, Deliver Us to Evil, Deathamphetamine, Exodus, Body Harvest, And Then There Were None, Parasite, A Lesson in Violence, Blacklist, Bonded by Blood, The Toxic Waltz en Strike of the Beast. Toegift: Motorbreath, Metal Command en Piranha.


Setlist Savage Messiah


Savage Messiah

Susan nodigde me uit via Facebook om mee te gaan naar Exodus en Tivoli Pandora. Ik was met haar vorig jaar mee geweest naar Anthrax in de Ronda en dat was toen een groot succes. Waarom vertel ik dit? Omdat ik deze bands vaak genoeg op een festival gezien heb en er dan nooit zo heel veel van kan krijgen. Maar goed, Anthrax was toen echt een heerlijk feest geweest en ik was benieuwd of dit met Exodus in de intieme Pandora hetzelfde zou kunnen zijn. Ik vertelde dit aan Hans op ons wijn en clipavondje toen we Blacklist aan het draaien waren en hij wilde ook mee. 


Drummer Savage Messiah


Uitstekende zanger

Het was warm en we konden de hele avond (dus ook op de heen- en terugweg met de bus) in ons shirtje lopen. We waren ruimschoots op tijd dus gingen gezellig aan de bar van het café Het Gegeven Paard zitten en namen een biertje. We kwamen veel bekenden tegen vanavond, Reneé, Rick, George, Rop, Eus, Kick en ik vergeet er nog wel een aantal. Na een paar biertjes gingen we naar boven, Pandora ligt op de achtste verdieping ofzo en konden lekker voorin aan de rechterkant van de zaal staan. 


Prima optreden


Niet geheel complete setlist van Exodus

Savage Messiah was de support van vanavond, zo zie je zo'n band nooit en zo twee keer in twee weken. Deze mannen waren namelijk de openingsband geweest op de vrijdag van Graspop Metal Meeting. Een traditionele heavymetal/thrashband met een uitstekende zanger. De band was in 2014 pas echt doorgebroken met het album "The Fateful Dark", deze leverde zelfs diverse nominaties en awards op. Ook het net uitgekomen album "Hands Of Fate" scoorde uitstekend. Jammer genoeg stond het geluid niet helemaal goed bij dit optreden. Toch reageerde het publiek goed en ontstond een kleine pit, dit was de opmaat voor heel veel meer pits later op de avond. Gelukkig speelden ze mijn favoriete nummer Hands of Fate en de band sloot af met Minority of One. 


Exodus


De boel ging los

Had afgesproken om wat rustig te drinken vanavond, moest de volgende dag weer vroeg op mijn werk zijn. Maar daar kwam de volgende halve liter al weer aan……… Toen was het tijd voor Exodus, de band is opgericht in 1979 en één van de grondleggers van Trashmetal en dus volgend jaar een 40-jarig jubileum! De allereerste leden waren Paul Baloff, gitaristen Gary Holt en Kirk Hammett, bassist Geoff Andrews en drummer Tom Hunting. Kirk Hammett stapte al snel over naar Metallica en er zijn daarna nog flink wat bandwisselingen geweest. Ook diverse zangers, maar de man die er nu staat, Steve "Zetro" Souza, vind ik zelf wel een hele goeie. Komt zeker ook door zijn enorme positieve uitstraling op het podium. 


Fijne solo's


Steve "Zetro" Souza

De set begint nog een beetje rustig met Funeral Hymn maar daarna met Blood In, Blood Out gaat het meteen helemaal los. Het is bijna één grote pit die tot het einde van de set voortduurt, ook zijn er stagedivers. Er wordt af en toe geprobeerd om mensen ervan te weerhouden om het podium te beklimmen maar dat is bijna onbegonnen werk. De band wordt er steeds enthousiaster van en hebben het zichtbaar erg naar hun zin. Dat is wel een groot compliment voor het publiek want de mannen zullen best wel wat gewend zijn. 


En nog een keer


Lekker gitaarwerk

Bij And Then There Were None is de pit bijna zo groot als de halve zaal en zanger Steve lacht constant van oor tot oor. Bij Blacklist schreeuwen we net zo hard mee als de rest van de zaal en bij de laatste drie nummers van de reguliere set Bonded by Blood, The Toxic Waltz en de toegift Strike of the Beast worden we als citroenen uitgeperst door deze stoomwals. We dachten dat het nu afgelopen was maar de band heeft nog een verrassing in petto. Schijnt dat ze dit alleen doen als het publiek het verdient...... een extra toegift van drie nummers. Een stuk van Metallica's Motorbreath, Metal Command en Piranha. Onder luid gejuich neemt de band afscheid van de fans. 


Van afstand


Crowdsurfen

We bleven nog even na en dronken nog een biertje. Alleen al om bij te komen van al het geweld van vanavond. Gezellig nog bij gekletst met de nodige bekenden en een fotootje gemaakt waar ook nog Johannes Van Audenhove, alias Joe van de Belgische trashmetalband Evil Invaders en zijn vriendin op staan. Een super geslaagde avond en net als de vorige keer met Anthrax, in een zaal komt het toch veel beter tot zijn recht dan buiten op een Main Stage op een festival. 


Met Rick Bouwman van Martyr, Joe (en vriendin) van Evil Invaders en Susan


Exodus compilation (1) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Exodus compilation (2) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten