zondag 24 juni 2018

Graspop Metal Meeting dag 4 * 24 juni 2018, Dessel - België


Graspop Metal Meeting dag 4
21, 22, 23 en 24 juni 2018, Dessel - België

We hebben op de vierde dag de volgende bands gezien: Vandenbergs Moonkings,
Pro Pain, Eisbrecher, Tyr, Powerflo, Billy Talent, Tesseract, Limp Bizkit,
Bullet For My Valentine, Hollywood Vampires, Judas Priest en Ozzy Osbourne.


Vandenberg's Moonkings


Jan Hoving is een prima zanger

Ondanks dat we er al drie dagen op hadden zitten vonden we het toch jammer dat het vandaag alweer de laatste dag was. Ook nu stonden er de nodige leuke bands op het programma om te beginnen om 12:00 uur Vandenberg's Moonkings op Main Stage 1. Ad Vandenberg is één van de allerbeste gitaristen van ons eigen kikkerlandje. Zijn grote bekendheid heeft hij opgedaan als gitarist van Whitesnake en Vandenberg. Ondertussen runt ie alweer een jaar vijf of de Moonkings en is het tweede album MK II net uit (met vertraging in verband met ziekte van Ad). De band is prima ingespeeld en heeft in zanger Jan Hoving een prima frontman. Uitstekende stem en ook nog eens een charismatische persoonlijkheid. Buiten het nieuwe werk worden natuurlijk ook de oude krakers niet vergeten. Zo komt de power ballad Burning Heart voorbij uit de tijd van Vandenberg en ook Here I Go Again uit de Whitesnake tijd van Ad worden door Jan prima vertolkt. Afgesloten wordt het leuke optreden met een cover van Led Zeppelin, Rock and Roll. 


Gitarist Ad Vandenberg


Fijn optreden om de dag mee te beginnen


Vandenberg's Moonkings - Burning Heart (part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Pro-Pain


Kon me niet zo boeien


Gezelligheid


Eisbrecher

Ook voor Eisbrecher zijn wij allen wel te vinden, dus daar stonden we ook al mooi op tijd klaar. Zo ver van te voren zelfs dat we bijna de hele set van Pro-Pain meepikten. Deze band gaat goed tekeer op Main Stage 2 en schudt de laatste slaap bij het publiek uit de lichamen met een pot hardcore en groove metal. Niet heel bijzonder maar wel leuk om eens gezien te hebben. Bij de indrustrial rock band Eisbrecher is het opvallend druk, nadat de band in het verleden al een paar keer bijna op Graspop had gestaan was het nu dus pas echt voor de allereerste keer. Natuurlijk zijn de Rammstein invloeden merkbaar maar toch heeft de band wel een eigen geluid. Ook zanger Alexx Wesselsky is een blikvanger, deze man is een geweldige entertainer en heeft ook diverse eigen TV programma's op onder ander het Duitse lifestyle kanaal DMAX. Voor hij Eisbrecher oprichtte (samen met gitarist Noel Pix) zong de man 10 jaar bij Megaherz. 


4x zanger Alexx Wesselsky


Gitarist Noel Pix


De mannen komen op in bijzondere militaire outfits en de band opent al meteen met een paar lekkere stampers Sturmfahrt en Prototyp. Het nummer Was ist hier los? Van het laatste album is nu al een klassieker, soms kun je dat hebben, een nieuw nummer wat zo verschrikkelijk goed valt dat dit voor altijd (en ook achterin) de set gespeeld gaat worden. Met This Is Deutsch wordt flink de draak gestoken met het Duitse verleden, wir sind Deutsch Roboter und die Sendung mit der Maus….. heerlijk. Met de klappers Verrückt en Miststück wordt dit geweldige optreden afgesloten. Maar nee, de band komt nog met allemaal ijsbeertjes die in het publiek worden gegooid. Erg geslaagd. 


Gitarist Jürgen Plangger


Drummer Achim Färber


Na afloop gooien de bandleden ijsbeertjes in het publiek


Tyr


Zanger/gitarist Heri Joensen

Setlist Vandenberg's Moonkings:
Tightrope, Nothing Touches, Line of Fire, Close to You,
Judgement Day, Burning Heart, Reputation, Here I Go Again en Rock and Roll.
Setlist Pro-Pain:
Deathwish, Gone Fishin', In for the Kill, Fuck It, Draw Blood,
The Shape of Things to Come, Shine, Make War Not Love, Pound for Pound en State of Mind.
Setlist Eisbrecher:
Sturmfahrt, Prototyp, Himmel, Arsch und Zwirn, Was ist hier los?, This Is Deutsch, Verrückt en Miststück.
Setlist Tyr:
Anthem @Tape, Blood of Heroes, Hall of Freedom, Flames of The Free, Grindavísan, Lady of the Slain, By The Sword In My Hand, Hold The Heathen Hammer High, Tróndur Í Gøtu en Shadow of The Swastika. 


Op weg naar Mainstage 1 voor Billy Talent


Er werd hier en daar een tukje gedaan


Lekker relaxed


Powerflo

Het blijft altijd leuk om over het veld te lopen (of ergens te zitten), je kijkt je ogen uit. Kan het dan ook niet laten om af en toe wat foto's te maken. Je kunt wel blijven knippen en er een heel dik fotoboek van maken. Wat een prachtige mensen je allemaal ziet! Net als op Fortarock een stukje Tyr meegepikt. Leuk maar de band komt wat meer uit de verf in een wat kleinere zaal vind ik eigenlijk. De heren komen van de Faeröer Eilanden en de naam staat voor een van de vele belangrijke Noorse goden. Een aantal nummers worden in prachtige harmonie samen gezongen, zoals bij het nummer Grindavísan, helemaal in eigen taal. Het publiek in de Marquee reageerde in elk geval erg enthousiast. Powerflo is een betrekkelijk nieuwe band en bestaat uit bandleden van Cypress Hill, Biohazard, Downset en Fear Factory. Vond er niet veel aan. 


Sprak ons niet zo aan


Billy Talent

Ja en dan Billy Talent. Toen mijn zoons klein waren was dit één van de bands die we regelmatig voorbij zagen komen in het ene rockuurtje (TMF Rockt) per week op de TV bij TMF. Dit was dan ook het enige uurtje per week dat er nog wat aan rockmuziek werd gedaan op de TV. Nam het programma dus ook vaak op en maakte zelfs eigen compilaties die we dan weer regelmatig bekeken. Het werd dan ook één groot feest met een zeer strak spelende band. Heerlijk ook al die diverse soorten muziek die je op Graspop hebt, nu dus weer Billy Talent met een soort van pop punk. Begon gelijk al erg lekker met Devil in a Midnight Mass en This Suffering. Daarna een paar nieuwe (ook wat mindere nummers) Big Red Gun en Ghost Ship of Cannibal Rats (wel een leuke clip trouwens, kijk maar eens op YouTube). Maar vanaf dat moment alleen nog maar "hits", Saint Veronika, Rusted from the Rain, Surprise Surprise, Try Honesty, Devil on My Shoulder, Viking Death March, Red Flag en Fallen Leaves. Pffff het was daarna even uitblazen want er gebeurde van alles om ons heen, crowdsurfers, roeiers en circle pits. En niet alleen om ons heen maar Rick dook ook nog in de pit. Bij het afsluitende Falles Leaves is denk ik wel een lichte aardbeving geconstateerd in het seismologisch centrum. 


Geweldig feest


Geweldig feest


Gitarist Ian D'Sa


En nog een keer


Billy Talent - Crowd 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Over de metalmarkt, foodtrucks en hangmatten


Cervela, friet stoofvlees, hamburger. pizza en pasta

Natuurlijk liepen we ook een rondje over de uitgebreide metalmarkt en kochten we iets voor de aanstaande kleine meid van André en Daniela. Mijn eten bestond de afgelopen dagen uit cervela's en aan het einde van elke dag een heerlijk frietje stoofvlees. Rick en Robin waren iets gevarieerder, zo zag ik eens een pita voorbijkomen maar ook een hambuger, pizza en pasta. Er is de laatste jaren ook een foodtruck gedeelte waar nu voor het eerst ook een hele grote groep hangmatten te vinden is, erg grappig. Eigenlijk is er op het terrein op voedselgebied niets wat er niet te krijgen is. Wel is het eten aan de prijzige kant. Ook zijn we dit jaar een paar keer naar het Classis Rock Café geweest (voor het eerst in alle jaren) en dat was er leuk. De eerste keer stond er een coverband op het podium en de tweede keer werden er allerlei clips vertoond op het grote scherm. 


Tesseract


Kwalitatief erg goed


Het progressieve vijftal Tesseract uit Groot-Brittannië waren live eigenlijk leuker dan gedacht. Het is vooral luistermuziek vind ik maar dat viel live toch wel mee. Zeer creatieve muziek met diverse prog invloeden maar op zijn tijd ook behoorlijk stevig. De stem van zanger Daniel Tompkins snijd af en toe door je ziel en past als een laatste puzzelstukje precies in het totaalplaatje. Limp Bizkit wilde ik eigenlijk geen woord aan vuil maken, ga eens zelf goede muziek maken man. Pardon, geen woord aan vuil maken zei ik... ware het niet dat zanger Fred Durst een crowdsurfend meisje in een rolstoel op het podium liet komen (en dat viel bepaald niet mee). Ze mocht bij het nummer Take A Look Around op het podium blijven en het was prachtig om haar emoties te zien. 


Zanger Daniel Tompkins


Blij meisje in een rolstoel mocht op het podium bij Limp Bizkit

Setlist Powerflo:
Resistance, My M.O., Finish the Game, Where I Stay, A to The K Melody , Less Than a Human, Made It This Way, Up and out of Me, How it Is, The Grind en Victim of Circumstance.
Setlist Billy Talent:
Devil in a Midnight Mass, This Suffering, Big Red Gun, Ghost Ship of Cannibal Rats,
Saint Veronika, Rusted from the Rain, Surprise Surprise, Try Honesty, Devil on My Shoulder, Viking Death March, Red Flag en Fallen Leaves.
Setlist Tesseract:
Luminary, Of Mind - Nocturne, Concealing Fate, Part 2: Deception, Concealing Fate,
Part 3: The Impossible, Dystopia, Smile en King en Concealing Fate, Part 1: Acceptance.
Setlist Limp Bizkit:
Thieves, Hot Dog, Rollin' (Air Raid Vehicle), My Generation, Livin' It Up, Covers Medley: Holy Wars... The Punishment Due / Walk / Wipe Out / Cowboys From Hell / Master of Puppets, Killing in the Name, Faith, My Way, Break Stuff, Insane in the Brain en Take a Look Around.


Bullet For My Valentine


Zanger/gitarist Matthew Tuck


Basgitarist Jamie Mathias


Hollywood Vampires

Bullet For My Valentine was goed maar ook niet meer dan dat. Het lijkt wel of de fut er de laatste jaren een beetje uit is. Bij de band maar ook bij het publiek... Komt misschien ook wel door de laatste twee albums (het nieuwe album is net uit), deze halen niet het niveau en vooral de intensiteit van de oudere albums. Wel erg jammer maar we genoten toch wel van (de vooral oudere nummers) Your Betrayal, Scream Aim Fire, Tears Don't Fall en Waking the Demon. Bij de Hollywood Vampires stond ik redelijk vooraan met Susan, natuurlijk omdat mijn grote held Alice Cooper in deze band zit. Eigenlijk is het gewoon een coverband maar dan wel een band met een sterren ensemble waar onder andere Alice Cooper, Johnny Dep, Joe Perry (Aerosmith), Glen Sobel (o.a. Alice Cooper, Mötley Crüe, Saga) in zit. Jammer genoeg werden er maar wienig Alice Cooper nummers gespeeld, (I'm Eighteen en School's Out) veel van de andere nummers vond ik eerlijk gezegd niet zo geweldig. Het enige nummer wat er verder nog positief uitsprong vond ik Heroes, deze werd wél goed gezongen door Johnny Depp. Met de afsluiter School's Out ging het pas echt goed los, ook Susan moest ik nog effe in de lucht gooien, maar toen was het ook alweer afgelopen. 


4x Alice Cooper


Drummer Glenn Sobel


Bassist Chris Wyse


Alice Cooper blijft toch mijn nummer 1


Johnny Depp


Joe Perry


Susan gaat crowdsurfen

Judas Priest bekeken we van een afstand, de band speelde weer superstrak en ook Rob Halford is prima bij stem. Heb al een kaart voor maandag 6 augustus in 013 dus daar kan ik ze lekker van dichtbij bekijken. Erg mooi was het dat bij het toegift de door parkinson getroffen gitarist Glenn Tipton het podium op kwam wandelen. Hij speelde de laatste drie nummers van de set mee, Metal Gods, Breaking en Living After Midnight. Op de backdrop verschijnen de woorden The Priest will be back!, hopelijk gaat dit nog vaak gebeuren! Ook Ozzy bekeken we van afstand en eerlijk gezegd vond ik dat wel jammer. Maar ja, we zaten er na vier lange dagen wel wat doorheen dus na een half uurtje begaven we ons naar de uitgang. 


Judas Priest


Was weer superstrak


Rob Halford


Met m'n Belgische maat, de oppersmurf, "Ozzy" en Jaap

Setlist Bullet For My Valentine:
Don't Need You, Over It, Your Betrayal, 4 Words (To Choke Upon), You Want a Battle? (Here's a War), Scream Aim Fire, Piece of Me, Tears Don't Fall en Waking the Demon.
Setlist Hollywood Vampires:
Raise the Dead, The Jack, Ace of Spades, Baba O'Riley, As Bad As I Am, The Boogieman Surprise, Combination, I'm Eighteen, People Who Died, Sweet Emotion, Heroes, Train Kept A-Rollin' en School's Out.
Setlist Judas Priest:
Firepower, Grinder, Sinner, Lightning Strike, Bloodstone, Turbo Lover, Guardians @Tape, Rising From Ruins, Freewheel Burning, You've Got Another Thing Comin', Hell Bent for Leather, Painkiller, Metal Gods, Breaking the Law en Living After Midnight.
Setlist Ozzy Osbourne:
Bark at the Moon, Mr. Crowley, I Don't Know, Fairies Wear Boots, Suicide Solution, No More Tears, Road to Nowhere, War Pigs, Miracle Man / Crazy Babies / Desire / Perry Mason, I Don't Want to Change the World, Shot in the Dark, Crazy Train, Mama, I'm Coming Home en Paranoid.


Ozzy Osbourne


Niet zo heel veel van meegekregen


Gitarist Zakk Wylde


Afgelopen... nog een laatste foto voor vertrek...
André zat al op zijn motor naar huis...

En zo zaten voor ons de drie (en voor Robin en ik de vier) dagen Graspop er alweer op. We namen de pendelbus terug naar Sunparks en nadat we nog gezellig nagebabbeld hadden onder het genot van een laatste biertje lagen we om half één op ons bedje. Vorig jaar riep ik, dit is misschien wel de alklerbeste Graspop die ik ooit heb meegemaakt maar daar gaat dit jaar zelfs nog wel wat overheen. Wat een geweldig programma hebben we dit jaar afgewerkt. Wel was het drukker dan ooit, al moet ik zeggen dat het over het algemeen nog best goed lukte om naar de bands te gaan waar we heen wilden. Een paar keer helemaal vooraan al was dit deze keer wel wat moeilijker. De organisatie volgend jaar wel zorgen voor wat extra toiletten, vooral voor de dames (en de af en toe zittende heren) is het nu wel te weinig. De sfeer blijft wel geweldig om mee te maken en het voelt ieder jaar weer als thuiskomen. De onderlinge sfeer en verbondenheid, de vriendelijkheid van de vrijwilligers en de beveiligers, de goede bereikbaarheid van het festival en de podia en de korte wachttijd bij het eten en de drankjes, alles was weer top geregeld. Verder was het geweldig om samen met je zoons op pad te zijn, maar ook met mijn maatjes Tom en André en alle andere vrienden en vriendinnen en natuurlijk ook mijn lieve vrouw die ons allemaal goed verzorgd heeft!

Nog even mijn lijstje van bands op een rijtje:
Waarvan ik uit m'n plaat ben gegaan: Dool, L7, Avatar, Ayreon, Vintage Caravan, Accept, Eisbrecher en Billy Talent.

Wat ik super gaaf vond: Ghost, Tremonti, Iron Maiden, Backyard Babies, Seether, Skillet, Arch Enemy, Rise Against en Judas Priest.

Wat ik goed vond: Shinedown, Black Stone Cherry, Savage Messiah, Diablo BLVD, Killswitch Engage, Avenged Sevenfold, Kreator, Megadeth,
Volbeat, Vandenbergs Moonkings, Tyr, Tesseract, Bullet For My Valentine, Hollywood Vampires en Ozzy Osbourne.

Wat ik best oké vond: Iced Earth, Guns n' Roses, Stray From the Path, Boston Manor, Asking Alexandria en Pro Pain.

Wat tegenviel: Fleddy Melculy, In This Moment, Pist*On, Vixen, Miss May I, Powerflo en Limp Bizkit. 


Zo zie je dat ik in drie dagen tijd 45 van de ruim 100 bands gezien heb (op enkele na allemaal een complete show dit keer) en dat daar op zeven bands na me niets tegenviel. Dat is wat mij betreft wel een record. En of het ongezond is zo'n festival? Natuurlijk drink je een paar biertjes…… ga je laat naar bed en sta je vroeg op maar ik had net als vorig jaar mijn stappenteller aan staan en ik had op donderdag 13, vrijdag en zaterdag ruim 16 en op zondag zelfs 18 kilometer gelopen! We hebben ondertussen alweer zin in het volgende jaar! Graspop is dan een week later op 21 tot en met 23 juni 2019. We zijn alweer aan het sparen in onze speciale spaarpot en bij gezond en welzijn zullen we er zeker weer bij zijn! 


Op maandag lekker bijkomen in het zwembad


Enorme sticker gekregenAftermovie Graspop 2018

De kilometers die we elke dag gemaakt hebben
(buiten de ochtendwandeling naar de winkel)


Het tijdschema waar we drie dagen mee gelopen hebben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten