zaterdag 17 juni 2017

Graspop Metal Meeting dag 2 * 17 juni 2017, Dessel - België


Graspop Metal Meeting dag 2
16, 17 en 18 juni 2017, Dessel - België

We hebben op de tweede dag de volgende bands gezien: Baroness, Sanctuary, Coheed and Cambria, Devin Townsend, Red Fang, Gojira, Amorphis, Alter Bridge, Five Finger Death Punch en Deep Purple.


Gezellig buiten ontbijten


Bij de ingang voor de 2e dag


De chip van het Graspop bandje

Doordat het vrijdag zo laat was geworden gebeurde er iets wat ons nog nooit eerder was overkomen in de voorgaande jaren. We gingen later naar het festivalterrein toe waardoor we de eerste optredens misten. Vooral wat betreft Avatar vond ik dat wel jammer maar het was ook wel weer fijn om wat fitter aan de start te verschijnen. Rick ging vandaag niet meer mee, hij ging morgen met school naar de vliegshow in Parijs. Wel bleef hij bij Renate en sloten ze de dag af met een heerlijk diner bij de Drie Linden. Voor ons werd het eerste optreden van vandaag Baroness in de Metaldome. 


Baroness was gelijk een klapper

Dit was meteen een klapper. Zoals eigenlijk deze zaterdag een grote rij van hoogtepunten zou worden. Misschien wel een van de beste festivaldagen ooit voor mij op Graspop. De band speelt voor een afgeladen Metaldome en zweept iedereen op met de lekkere sludge/stonerrock. Zanger John Baizley geeft zoals altijd 200% en zingt de longen uit zijn lijf. Er is veel respons van het publiek, er wordt meegeklapt, gezongen en er zijn diverse pits. Wat een intense show geeft deze band en ook de jonge gitariste Gina Gleason weet het publiek te overtuigen met haar geweldige spel. Met de kraker Take Our Bones Away wordt een memorabel optreden afgesloten. 


4x John Baizley


Sanctuary


Warrel Dane

Een relatief onbekende band voor mij was Sanctuary. De band is opnieuw opgestart in 2014 met een prima album, The Year the Sun Died. De band had zijn eerste periode van 1985 tot en met 1992 maar kreeg als zoveel metalbands in die periode geen poot aan de grond door de opkomende grunge. Prima show van deze band waarin Zanger Warrel Dane uitstekend zingt en ook de band is in vorm. 


Even een snack halen


Robin een broodje hamburger

Voordat we naar Devin Townsend wilden gaan hadden we nog kort de tijd om bij Coheed and Cambria te gaan kijken. Dat klonk erg lekker, vooral het openingsnummer Welcome Home klonk heerlijk. Als we het nog een keer over hadden kunnen doen waren we hier gebleven want Devin viel ons tegen. Het was een muur van geluid waar ik niet heel veel bekends uit kon halen. Ik heb de man ooit een keer in Tivoli gezien en heb toen een wereldavond gehad maar de twee keer dat ik de band nu op Graspop gezien heb kon het me niet "pakken". 


Coheed and Cambria


Devin Townsend

Setlist Baroness:
Kerosene, March to the Sea, Morningstar, Shock Me, If I Have to Wake Up
(Would You Stop the Rain?) Chlorine & Wine, The Gnashing, Isak en Take My Bones Away.
Setlist Sanctuary:
Arise and Purify, Let the Serpent Follow Me, Die for My Sins, Seasons of Destruction, Future Tense, The Year the Sun Died, Question Existence Fading, Frozen, Soldiers of Steel en Taste Revenge.
Setlist Coheed and Cambria:
Welcome Home, Ten Speed (Of God's Blood and Burial), Delirium Trigger, Mother May I, The Willing Well IV: The Final Cut, In Keeping Secrets of Silent Earth: 3 en Apollo I: The Writing Writer.
Setlist Devin Townsend Project :
Rejoice, Stormbending, Failure, Deadhead, Supercrush!, March of the Poozers, Kingdom en Higher.


Devin Townsend


Even rusten voor het volgende optreden


Bij Red Fang was de sfeer vergelijkbaar als bij Baroness. Met hun aanstekelijke en beukende stoner stond de hele tent op z'n kop. Heerlijke nummers als Blood Like Cream, Wires en de afsluiter Prehistoric Dog blijven geweldige knallers van een band die vooral veel bier in de clips op youtube (en ook zelf natuurlijk) gebruikt. 


Aaron Beam


Red Fang


Red Fang - Wires 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Gojira


Joe Duplantier


Ingang, reuzenrad, botsauto's en fles rijden


We konden mooi nog de staart van het optreden van Gojira meepakken lekker zittend en staand op het veld. Blijft een geweldige band en er werd weer super strak gespeeld, wel is het mooier als je er wat dichter op staat, maar ja er moeten keuzes worden gemaakt. Clutch had ik bijvoorbeeld ook graag eens gezien maar als Amorphis op precies dezelfde tijd speelt is de keuze toch niet zo heel moeilijk. In tegenstelling tot het optreden van de band op Graspop 2015 werden nu wel de topnummers gespeeld. Toen werd het album Tales From the Thousend Lakes in z'n geheel gespeeld en was het een dooie boel en liep de tent leeg. Nu liep de tent helemaal vol en ging het plafond eraf. Blijft toch opmerkelijk dat de band niet bij de absolute top hoort. Afgesloten werd de set met de heerlijke nummers Death of a King en House of Sleep. 


Amorphis


Tomi Joutsen


Amorphis - Silver Bride 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)

We konden mooi nog wat van Alter Bridge meepakken, gelukkig ook het gave nummer Blackbird nog. Heerlijke band, al is wel zo dat zanger gitarist Myles Kennedy door zijn specifieke stemgeluid bij mij de ene keer wat lekkerder valt dan de andere. Nu was het tijd voor Five Finger Death Punch. De band was vorige week nogal afgegaan in 013 door ruzies veroorzaakt door de alcohol verslaving van Ivan Moody. De invalzanger die er toen was Tommy Vext en na twee nummers van het podium werd gejaagd door Ivan was er vanavond voor vast bij. Ivan is er voorlopig niet meer bij, aan het werk om van zijn verslaving af te komen. Het werd een prima optreden al kon je wel merken dat Tommy af en toe wat nerveus was. Het is ook nogal wat als je over die enorme zee van mensen kijkt vanaf het podium. Afgesloten werd er met het geweldige The Bleeding. 


Alter Bridge


Myles Kennedy

Setlist Red Fang:
Blood Like Cream, Malverde, Wires, Flies, Cut It Short en Prehistoric Dog.
Setlist Gojira:
Only Pain, The Heaviest Matter of the Universe, Silvera, Stranded, Flying Whales,
The Cell, Backbone, The Shooting Star, Toxic Garbage Island, Vacuity en L'Enfant Sauvage.
Setlist Amorphis:
Under the Red Cloud, Sacrifice, Silver Bride, Hopeless Days, Bad Blood, The Smoke,
Into Hiding, Against Widows, My Kantele, Death of a King en House of Sleep.
Setlist Alter Bridge:
Come to Life, Farther Than the Sun, Addicted to Pain, Cry of Achilles, Ties That Bind,
Crows on a Wire, Isolation, Blackbird, Metalingus, Show Me a Leader en Rise Today.


Five Finger Death Punch


Was wel even spannend


5FDP - Wrong Side of Heaven 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Tommy Vext


Deep Purple

Tsja wat moet je nu zeggen van het instituut Deep Purple. Vanavond een show op Graspop als onderdeel van The Last Tour. Natuurlijk neem je dit mee in je beoordeling maar de eerste drie kwartier viel me niet mee. Ik kende de nieuwe nummers wel en vind ze bepaald niet slecht maar het kon live niet zo boeien en de reactie uit het publiek was ook erg lauw. Moet je dan op je allerlaatste tour zoveel nieuwe nummers spelen? Gelukkig kwamen er in het laatste deel nog veel oude krakers voorbij en dat was toch wel genieten. Perfect Strangers, Space Truckin', Smoke on the Water, Hush en Black Night. Wel zaten er de nodige solo's tussen die de vaart er nogal uit haalden, maar ja dat zal wel gedaan zijn om de mannen van onder andere 71 en 73 weer op adem te laten komen. 


Ian Gillan


Steve Morse


Deep Purple

Bij het geweldige In Flames zijn we in de tent gaan zitten. Hebben genoten van de muziek en nog een paar laatste biertjes gedronken. De tweede avond ging het ook weer prima terug met de pendelbus en lagen we om 3:00 uur in ons mandje.


In Flames

Setlist Five Finger Death Punch:
Lift Me Up, Never Enough, Wash It All Away, Got Your Six, Bad Company, Jekyll and Hyde,
Burn MF, Wrong Side of Heaven, Coming Down, Under and Over It en The Bleeding.
Setlist Deep Purple:
Time for Bedlam, Fireball, Bloodsucker, Strange Kind of Woman, Uncommon Man,
The Surprising, Lazy, Birds of Prey, Hell to Pay, Keyboard Solo, Perfect Strangers,
Space Truckin', Smoke on the Water, Hush, Bass Solo en Black Night.
Setlist In Flames:
Wallflower, Alias, Before I Fall, Leeches, All for Me, Where the Dead Ships Dwell,
Moonshield, The Jester's Dance, Only for the Weak, Cloud Connected, Deliver Us,
Here Until Forever, The Truth, Paralyzed, The End en Take This Life.


Gezellig in de tent met een biertje luisteren
Geen opmerkingen:

Een reactie posten