zondag 22 november 2015

Epic Metal Fest: Scar Symmetry, Dagoba, Periphery, Delain, Fear Factory, Moonspell, Eluveitie, Sepultura en Epica * 22 november 2015, Klokgebouw - Eindhoven


Setlist Scar Symmetry:
Cryonic Harvest, Retaliator, Frequency Shifter, The Iconoclast, The Anomaly,
Chaosweaver, Mind Machine, Morphogenesis, Neohuman en The Illusionist.
Setlist Dagoba:
I, Reptile, The Things Within en The White Guy (Suicide).
Setlist Periphery:
Psychosphere, The Scourge, Make Total Destroy, Icarus Lives!,
The Bad Thing, Alpha, Graveless, Four Lights en Stranger Things.
Setlist Delain:
Go Away, Get the Devil Out of Me, Army of Dolls, Stardust, Sleepwalkers Dream,
Don't Let Go, Not Enough, Mother Machine en We Are the Others.
Setlist Fear Factory:
Demanufacture, Self Bias Resistor, Zero Signal, Replica, New Breed, Dog Day Sunrise, Body Hammer, Flashpoint, H-K (Hunter-Killer), Pisschrist en A Therapy for Pain.
Setlist Moonspell:
La Baphomette @Tape, Breathe (Until We Are No More), Extinct, Night Eternal, Opium, Awake!, The Last of Us, Malignia, Scorpion Flower (met Anneke van Giersbergen), Vampiria, Alma Mater en Full Moon Madness.
Setlist Eluveitie:
Origins (Intro), King, Nil, Thousandfold, An Dro, Luxtos, Kingdom Come Undone, Neverland, Brictom, Memento, De Ruef Vo De Bärge (The Call of the Mountains), From Darkness, Meet The Enemy, Tegernakô, Havoc en Inis Mona.
Setlist Sepultura:
Kairos, Propaganda, Breed Apart, Inner Self, Convicted In Life, Choke, Cut-throat,
Sepultura Under My Skin, From The Past Comes The Storms, Territory, Arise, Refuse/Resist, Bestial Devastation, Vatican, Ratamahatta en Roots Bloody Roots.
Setlist Epica:
Originem @Tape, The Second Stone, The Essence of Silence, Sensorium, Fools of Damnation, Kingdom of Heaven, Storm the Sorrow, The Fifth Guardian (Interlude) @Tape, Chemical Insomnia, Cry for the Moon, Unleashed, Martyr of the Free Word, The Obsessive Devotion, Natural Corruption, Victims of Contingency, en Design Your Universe. Toegift: Sancta Terra, Unchain Utopia en Consign to Oblivion.

Het Tijdschema


In deze ruimte kon je snacken


André, Robin en Tom

Scar Symmetry

Nou daar gingen Robin en ik dan, voor de eerste keer werd het Epic Metal Fest georganiseerd door Epica en met zo'n mooie line-up moesten we daar natuurlijk bij zijn. Ton en André kwamen ons thuis oppikken en na een kopje koffie gingen we op weg naar Eindhoven. We waren mooi op tijd (12:15 uur) maar net als afgelopen donderdag bij Nightwish stond er een enorme rij voor de deur. Ook nu moest iedereen gefoullieerd worden en mochten er geen tassen naar binnen. Na het opbergen van de jassen in een kluisje, het kopen van de munten, een burger voor Tom, een gezamenlijke zak friet en het halen van ons eerste biertje van vandaag stonden we mooi vooraan in een nog niet zo'n drukke zaal bij Scar Symmetry.
 
Deze Zweedse progressieve death metalband maakte een prima indruk


Mooi plaatje

Dagoba

Gaaf optreden

Dit was meteen een heerlijke opener van de dag. De band sprak me bijzonder aan, de twee zangers Roberth Karlsson en Lars Palmqvist combineren het grunten met cleane zang en de nummers klonken ook nog eens lekker. Je kon heel eenvoudig van de ene zaal naar de andere lopen en het tijdschema sloot precies aan bij het volgende optreden. Zo stonden we binnen enkele minuten bij Dagoba en de band begon vrijwel meteen. Ook dit was bepaald niet verkeerd, de eerste pit van de dag ontstond al snel. Wel moet ik zeggen dat ik een nummertje of vijf/zes wel genoeg vind, het ging me daarna wat vervelen. Geert en Arjan hadden zich nu bij ons aangesloten dus waren we met z'n zessen. Inmiddels was de tweede volle auto met vrienden ook gearriveerd, Argo, Saskia, Nikki, Erik en Susan waren er nu ook bij. Supergezellig met zo'n grote groep! 

Shawter


En nog een keer Shawter

Eerste pit van vandaag

Periphery viel tegen

Helaas was Periphery een tegenvaller, het geheel klonk rommelig en ook de muziek sprak me niet aan. 
Drie gitaristen heeft de band en je hoorde ze bijna helemaal niet. Zo konden we wel mooi op tijd naar Delain. Niet iedereen van ons cluppie is daar fan van dus waren we met een half groepje, maar we troffen Sjaak daar ook nog met een paar maten. Delain gaf een prima optreden en opvallend was om te zien dat de band tegenwoordig veel aanhang heeft. Niet alleen was het druk maar er waren ook veel mensen met Delain shirtjes. De band speelde een stevige set, met onder andere Get the Devil Out of Me en sloot af met de meezinger We Are The Others, al is van dat laatste nummer de tekst wel van toepassing heden ten dage. Sinds Merel bij de band zit is het geluid van de band live een stuk voller dus dat is wel een mooie meerwaarde. 

Leuk optreden van Delain

Stemmig plaatje

Er waren veel fans op afgekomen

Fear Factory ging vandaag de gehele Demanufacture plaat spelen. Deze succevolle release was precies 20 jaar geleden ter wereld gekomen. Het werd een sterk optreden en ik moet eerlijk bekennen dat ik de band live beter vind als op de plaat. Voor André was dit jeugdsentiment, dus hij genoot ervan met volle teugen. Moonspell was alweer een hoogtepunt van dit geslaagde festival. De band opende met het geweldige Breathe (Until We Are No More) en meteen daar achteraan het stampende Extinct, de stemming zat er meteen goed in. Wat later in de set kwam Anneke van Giersbergen meedoen met het heerlijke Scorpion Flower. Natuurlijk werd er afgesloten met de kraker Full Moon Madness. Erg gaaf optreden. 

Fear Factory

Lekkere show van Fear Factory

Moonspell

Bij Eluveitie ging de boel pas echt goed los. De band knalde er meteen vol op met King en The Day of Strife, een flinke pit ontstond en er waren ook crowdsurfers. Midden in de set ging de aandacht naar Anna Murphy en dat was ook weer genieten. The Call of the Mountains werd in het Zwitserse dialect gezongen en heette nu opeens De Ruef vo de Bärge (ach als je dit goed leest begrijp je het best). Nou ik zong maar gewoon The Call of the Mountains bij het refrein want het dialect is live echt niet te volgen. Wel jammer was dat dit intermezzo de vaart er een beetje uithaalde. Afgesloten werd weer op volle kracht met Havoc en Inis Mona en dit was wat mij betreft wel het hoogtepunt van de dag (als je daarvan kunt spreken op zo'n prima festival). 

Zanger Fernando Ribeiro

Anneke van Giersbergen deed mee met het nummer Scorpion Flower

Vleermuis?

Van Sepultura pikten we een paar nummers mee, het kan me gewoon niet zo boeien. Het was dus tijd om een hapje te eten. Robin en ik namen allebei een halve pizza en toen deze op was nog maar een keer een halve pizza. Hadden we toch mooi allebei een hele op...... Wel een beetje jammer dat je voor dit eten de hoofdprijs betaald en je dan een pizza krijgt waar je bijna doorheen kunt kijken. Iedereen moet z'n centjes verdienen maar voor dat geld mag je toch wel iets meer verwachten dan een klodder tomatensaus en een paar kaassnippers op een velletje deeg. 

Eluveitie

Super optreden van deze Zwitserse band

Fluit, banjo, draailier, viool van alles kwam er voorbij

Afsluiter van deze dag was natuurlijk de organisator Epica. Ook dit werd een knallend optreden, zowel letterlijk en figuurlijk, de vuurpijlen vlogen om je oren. Gestart werd er lekker stevig met de nummers The Second Stone en The Essence of Silence van de laatste release. Daarna één van de oudste nummers, het mooie Sensorium. Geweldig was dat vandaag het bijna 15 minuten lange Kingdom of Heaven werd gespeeld. Met Cry for the Moon en Unleashed zat er een soort van rustmoment in de set maar daarna ging het er weer stevig aan toe. Met Martyr of the Free Word kon Mark weer lekker grunten en na Design Your Universe ging de band voor even het podium af. De toegift mocht er ook zijn, liefst drie nummers: Sancta Terra, Unchain Utopia en Consign to Oblivion. Zo kwam er een einde aan een geweldige dag met hele gave bands en optredens en met veel lieve vriendinnen en vrienden. Hopelijk is er volgend jaar weer een Epic Metal Fest!

Zoals altijd kreeg ook Anna Murphy (rechts) een paar nummers de ruimte

Sepultura

Zanger Derrick Green

André

Erik, Tom en Geert

Epica

Heerlijk dynamisch optreden

Simone SimonsIsaac Delahaye

De band speelde ruim twee uur
De setlist van Epica, gevangen door Robin

Met z'n allen op de foto


Lees ook een review op:
http://www.ragherrie.com/Geen opmerkingen:

Een reactie posten