donderdag 19 november 2015

Amorphis, Arch Enemy en Nightwish * 19 november 2015, Heineken Music Hall - Amsterdam

Setlist Amorphis:
Death of a King, Sacrifice, Hopeless Days, Bad Blood, Silver Bride, The Four Wise Ones en House of Sleep.
Setlist Arch Enemy:
Yesterday Is Dead and Gone, War Eternal, Ravenous, Stolen Life, You Will Know My Name, As the Pages Burn, Avalanche, No Gods, No Masters, Under Black Flags We March en Nemesis.
Setlist Nightwish:
Shudder Before the Beautiful, Yours Is an Empty Hope, Ever Dream, Storytime, My Walden, The Islander, Élan, Weak Fantasy, 7 Days to the Wolves, Alpenglow, The Poet and the Pendulum, Nemo, Stargazers, Sleeping Sun, Ghost Love Score, Last Ride of the Day en The Greatest Show on Earth.


Amorphis


Geweldige band, duurde veel te kort

Ik ging samen met Robin al met de trein van 17:55 uur vanaf Maarssen naar de Heineken Music Hall. Er was immers aangekondigd dat er extra gecontroleerd ging worden na de aanslagen in Parijs. We kwamen dan ook in een flinke rij terecht en het duurde behoorlijk lang voordat we eindelijk binnen waren. Na het kopen van de muntjes en een biertje stonden we vijf minuten voor aanvang van Amorphis om 19:20 toch ondanks alles nog lekker ver vooraan.


Arch Enemy


Alissa ging goed tekeer

De band opende met de nummers Death of a King en Sacrifice van de laatste release en deze nummers zijn wat ons betreft nu al klassiekers. Wat een geweldige plaat hebben de heren met de laatste Under The Red Cloud afgeleverd. Later in de set zaten nog twee nieuwe nummers, Bad Blood en The Four Wise Ones zodat er nog maar ruimte overbleef voor drie oude goude krakers. Fantastisch optreden van een supergave band, hopelijk hebben ze vanavond weer wat zieltjes gewonnen, ze verdienen het!


Veel vuurwerk bij Nightwish

Daarna was het tijd voor de Zweedse melodieuze deathmetalband Arch Enemy. Inmiddels was Geert met z'n maat ook gearriveerd, de pizza was van wel heel ver gekomen begrepen we. Sinds 2014 heeft zangeres Alissa White-Gluz het stokje overgenomen van Angela Gossow en dat doet ze heel behoorlijk. Helaas kwam vanavond haar stem in de eerste nummers niet helemaal goed bovendrijven zodat het niet erg goed klonk. Gelukkig werd het later in de set beter en was te horen dat ze over een behoorlijk gruntstem beschikt. Heerlijk veel goed gitaarwerk en fijn klinkende nummers, toch kan het me niet zo boeien. Het lekkerste nummer vond ik No Gods, No Masters. Gelukkig waren er wel genoeg fans voor Arch Enemy gekomen zodat het publiek lekker meedeed. 


Floor was goed in vorm


Mooie achtergrondbeelden

Het gordijn was dicht gegaan en daarachter (bleek later) werd een flink groot podium opgesteld voor Nightwish. Grote schermen met beelden op de achtergrond, vuur, vlammen en vuurwerk gingen we voorgeschoteld krijgen. Wel stond van tevoren op een groot scherm aan de zijkant dat we rekening moesten houden met knallen. Dit om de mensen gerust te stellen na de massale schietpartijen in Parijs. De band begon met de nieuwe nummers Shudder Before the Beautiful en Yours Is an Empty Hope en dat knalde er meteen flink in. Verrassend gevolgd door het uit 2002 stammende Ever Dream. Daarna weer twee nieuwe (vrolijke) nummers, Storytime en My Walden. Zo werd er vanavond op vier nummers na het gehele nieuwe album Endless Forms Most Beautiful gespeeld. 


Lichtjes bij The Islander


Het was allemaal flink pompeus

Ook Imaginaerum (uit 2011) en Dark Passion Play (uit 2007) kwamen aan de beurt). Zo was er niet heel veel ruimte gemaakt voor de oude krakers die ooit nog samen met Tarja waren gemaakt. En de keuze van de nummers die met Tarja waren gemaakt waren toch wel verrassend. Zoals Stargazers en Sleeping Sun. Zo was de set in vergelijking met 2012 toen ik de band ook in de Heineken Music Hall had gezien bijna compleet vernieuwd op drie nummers na. 


Kaarsjes bij Stargazers


Floor beheerst alle zangstijlen

Het werd een bijzonder concert met veel pompeuze en uitgesponnen nummers, soms had je het idee bij een musical te zijn. Wel een flinke stevige dat dan weer wel. Toch was dat wel de reden dat de zaal maar enkele keren uit z'n dak ging. Floor is een geweldige zangeres die alle stijlen aan kan en we hebben genoten van een prima optreden van een band die zich blijft ontwikkelen. Na afloop zag ik nog een meisje van rond de 20 jaar lopen met de laatste elpee van Nightwish onder haar arm lopen, erg leuk. We kwamen Hans nog tegen en hebben we nog gezellig wat biertjes gedronken bij het optreden van Mandrake's Monster bij de afterparty alvorens we de trein van 00:45 weer naar huis namen.

De band bedankt de uitverkochte zaal

Hieronder mijn eigen gemaakte filmpje (met m'n smartphone)
van Nightwish (Sleeping Sun) op youtube:
Mandrake's Monster verzorgde de afterparty


Lees ook een review op:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten