zondag 26 juni 2011

Graspop 2011 dag 3 * 24, 25 en 26 juni 2011, Dessel - België

           Deze moesten we weer inleveren en kregen we armbandjes om

Graspop Metal Meeting dag 3
24, 25 en 26 juni 2011, Dessel - BelgiëWe hebben op de derde dag de volgende bands gezien, Pagan's Mind, Anvil en Amorphis. 


Uitstekende gitarist van Pagan's Mind

Nadat we weer als een blok geslapen hadden kwamen de boys met wat moeite aan de ontbijttafel voor de laatste loodjes van het festival. Moeder de vrouw had alles weer goed geregeld en ik besloot taxi Wim maar eens wat eerder te bellen. Ik belde Wim dus om half tien uit z’n nest, met een piepende en krakende stem zei ie dat de taxi (met onze Marokkaanse vriend) er om half elf zou zijn. Bij de receptie sloten nog twee Spaanse metalfans (uit Sevilla) zich bij ons aan en ook Eugene Straver (van het metalblad Aardschok). We wilden allemaal op tijd zijn voor Pagan’s Mind maar het duurde en duurde maar. Vier telefoontjes verder was de taxi er om tien over elf en kwamen we om vijf voor half twaalf aan bij de ingang van het festivalterrein. 


Was een superstrak optreden

Setlist Pagan's Mind:
Enigmatic Calling, Walk Away In Silence, God's Equation, United Alliance,
Farewell, The Celestine Prophecy, Through' Osiris' Eyes en Alien Kamikaze. 


Even een rondje over de markt

Langs alle eet- en drinktentjes
Links op de achtergrond Marquee 1

Pagan’s Mind was op het laatste moment ingevallen en daar was ik zeker niet rouwig om. Helaas misten we het eerste nummer maar lopend naar de mainstage hoorden we het wel en het klonk zoals altijd bij deze band als een klok. Ik had de band vorige maand nog gezien in de Kade en ook nu was het weer van grote klasse. Het is gewoon een goed ingespeeld geheel, uitstekende zang en een hele goede gitarist. Gelukkig deed het publiek lekker mee ondanks het vroege tijdstip. De band is net verlost van een slecht platenlabel en kan nu eindelijk eens aan de weg timmeren. Het hele optreden werd door een maat van de band gefilmd, de meeste opnames maakte ie volop genietend van het publiek. Toen het concert afgelopen was wilde de band nog enkele foto’s maken. De bandleden gingen met de rug naar het publiek staan (wij lekker enthousiast doen natuurlijk) om zo een mooie achtergrond op de foto’s van deze mensenmassa te hebben. Natuurlijk hebben we nog een hapje, drankje en een ijsje genomen. We moesten vandaag nog voor twintig euro (8) muntjes bijkopen, de drie vooraf gekochte zogenaamde boozebags met daarin voor elk van ons 22 munten was bijna voldoende geweest. 

Graspop munt

Zanger van Anvil: prachtige kop

De Canadese band Anvil is na 30 jaar
weer terug in de spotlights

Frontman Tomi Joutsen van Amorphis

Setlist Anvil: 
March of the Crabs, 666, Juggernaut Of Justice, Winged Assassins, On Fire,
New Orleans Voodoo, Mothra, White Rhino en Metal on Metal.
Setlist Amorphis:
Battle for Light, My Enemy, The Smoke, Sky Is Mine, Against Widows,
Silver Bride, You I Need, Into Hiding en House Of Sleep. 


De boys gaan uit hun dak

Prachtig authentieke kop heeft die zanger van Anvil. Krullenbol en dikke bakkebaarden, hij heeft wel wat weg van die zanger van Slade. Echte vette rock met veel plezier gespeeld, was zeker de moeite waard. Wel weer iets eerder weg, we moesten tenslotte naar één van onze favoriete bands in de Marquee 1, Amorphis. Met dit optreden zouden wij ons festival afsluiten, de rest van het programma vonden we niet zo goed en buiten dat hadden we genoeg gezien en zaten we er wel wat doorheen. Natuurlijk zover mogelijk vooraan zagen we deze geweldige band. Vooral Silver Bride was heerlijk om mee te brullen, de jongens genoten ook volop en dit was een waardige afsluiter van onze driedaagse. Onderweg naar onze taxi, we hadden afgesproken met onze Marokkaanse chauffeur dat ie ons zou oppikken om 15:15, gingen we nog even naar de biertent om een gadget te halen. Bleek die gadget te bestaan uit een biertje, dus met drie biertjes in de hand kwamen Rick en Robin weer naar buiten. Dit was wel iets teveel van het goede, dus maar eentje weggeven aan een argeloze voorbijganger die er wel uitzag als een liefhebber…… Toen we weer “thuiskwamen” zijn we met z’n allen naar het zwembad gegaan. Dit bleek heel goed uit te pakken na drie van die heftige dagen. Het was heerlijk om in het water te dobberen en bij te komen. Tussendoor een frietje en om 20:00 uur ging het zwembad dicht. Nadat we in ons huisje alle spullen weer in onze tassen hadden gegooid, kwamen we om 22:15 moe maar voldaan weer in Maarssen aan na een zeer geslaagde driedaagse. 

Het tijdschema waar we 3 dagen mee gelopen hebben

Bijkomen in het zwembad

Gave glijbaan

Heerlijk na zo'n festival in het zwembad

We stonden in het Belgische blad de Rocktribune! (tussen het publiek)


Review van http://www.hln.be/
Recordopkomst voor Graspop Metal Meeting
De zestiende editie van metalfestival Graspop Metal Meeting heeft zowat 142.000 bezoekers gelokt de voorbije drie dagen, een recordopkomst. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. Absolute topdag was zaterdag, met 55.000 bezoekers. Het vorige record dateert van 2009, toen 135.000 hardrock- en metalliefhebbers afgezakt kwamen naar Dessel. Met 75 groepen en vier podia is Graspop Metal Meeting een van de grootste metalfestivals van Europa. Vrijdag warmden vooral de Deense formatie Volbeat en de Amerikanen van Korn het publiek op. Headliner waren de Scorpions. Zaterdag begon met het nieuws over het afhaken van Ozzy Osbourne, die met een keelontsteking kampt. Ozzy werd vervangen door de Belgen van Channel Zero. Headliner werd Judas Priest, die een twee uur durende show ten beste gaf. Afsluiter zondag was Slipknot. Volgens de organisatoren was er geen melding van grote incidenten. 

Review van http://www.festivalinfo.nl/
Vrijdag 24 juni
Het Russische Arkona is op deze editie van Graspop Metal Meeting een van slechts twee metal bands uit de folk/pagan hoek. Het geluid staat vanaf de aftrap echter niet lekker afgesteld en de show komt niet echt op gang. Hopelijk biedt de band beterschap op het rondreizend festival Heidenfest dit najaar in Tilburg, Leeuwarden en Antwerpen. Op de eerste dag van Graspop om 13u 's middags is het al druk bij het hoofdpodium: Dio's Disciples staan klaar om de ziel van Ronnie James Dio over de festivalweide los te laten. Het gaat hier niet om zomaar een coverband van Dio's klassiekers, maar van de meest recente band van Dio's solo tournees. Op de plaats van Dio vinden we niemand minder dan ex-Judas Priest en Iced Earth zanger Tim 'Ripper' Owens, die als weinig anderen in de buurt kan komen van het zangtalent van de overleden metallegende. Het optreden staat als een huis en klassiekers als 'Rainbow In The Dark' en 'Holy Diver' worden door het publiek luidkeels meegezongen. Nu maar hopen dat we komende jaren vaker van ze gaan horen, want Dio wordt gemist in metalland. 

Foreigner is niet erg bekend bij het jonge publiek, maar zodra de hits ten gehore worden gebracht kan iedereen nummers als 'Cold As Ice' en 'I Want To Know What Love Is' foutloos meezingen. Met een nieuwe zanger als frontman was het afwachten of het niveau nog zo hoog was als vroeger, maar 'Kelly Hansen' kan het prima aan. De band zet een stevige set neer en bewijst na 35 jaar nog goed mee te kunnen op een heavy metal festival. Wanneer je de naam Journey noemt kijken veel mensen vragend, maar op het moment dat je het over de grote hitsingle Don't Stop Believin' hebt begint bij de meeste mensen al wat te dagen. De band stond in 2009 al eens op Graspop en mag ook dit keer het hoofdpodium betreden. Naast de wat rustige hitsingle brengt de band toch vooral een goed portie hardrock. Deze zomer ook te zien op Bospop. 

De Britse band Angel Witch dateert uit 1980 en heeft op naam een van de beste platen ooit uit het 'New Wave Of British Heavy Metal' genre getiteld Angel Witch. Vocalist Kevin Heybourne presenteert met zijn band alle oude klassiekers in een klein uurtje tijd. Op het podium is echter wel een opvallend iemand: niemand minder dan Carcass gitarist Bill Steer is tegenwoordig gitarist in deze legendarische band. De Metal Dome is redelijk druk en enkele honderden fans gaan vooraan uit hun dak bij de band. De grote kraker van de band blijft echter het nummer 'Angel Witch' waarbij het nodige wordt meegeschreeuwd door het publiek. Nieuw materiaal zal er niet snel komen, maar deze band is een aangename gast op elk heavy metal festival. 

Epica is al jaren een vertrouwd gezicht op Graspop: Mark Jansen & co spelen betreden alweer voor de vijfde maal het Vlaamse podium. In een klein uur zet Epica een sterke set neer die zowel voor het oor als voor het oog een genot is. In Nederland lopen de zalen steeds voller voor het zestal en met een speciale "Pyro Show" op Graspop krijgt de groep de Marquee 1 moeiteloos vol. Hoe start je een band en sta je binnen tien jaar tussen de meest succesvolle heavy metal bands? Vraag het eens aan Volbeat. In 2007 nog voor honderd man in de kroeg, dit jaar te zien op Graspop en met een eigen show in Ahoy. De show op Graspop Metal Meeting mag er in ieder geval zeker wezen. Hits als 'Heaven Nor Hell', 'Radio Girl' en 'Sad Man's Tongue' worden luidkeels meegezongen door het Belgische publiek. De band laat hier bovenop ook nog enkele covers horen van Misfits en Dusty Springfield. Hoe ver gaat deze band nog stijgen? Ik verwacht ze binnen enkele jaren bovenaan de affiche van Graspop! 

Zaterdag 25 juni
Aan het begin van de tweede dag van Graspop werd bekend dat Ozzy Osbourne een ernstige keelontsteking heeft opgelopen. Als gevolg dus geen optreden van Ozzy Osbourne. De organisatie van Graspop is echter voorbereid op alles: Judas Priest zal headlinen met een set van niet één, maar twee uur, inclusief pyro en laser show. Daarnaast is het in Belgïe wereldberoemde Channel Zero om de vrij gekomen plek op het affiche in te nemen, waarbij deze gelijk het nieuwe album presenteren dat net twee weken uit is. Rock cabaretier Alex Agnew is een begrip in België. Sinds 2010 is zijn band Diablo Boulevard dit ook. De heavy metal met de Vlaamse komiek op zang is erg aanstekelijk en naast grappenmaker laat Agnew horen ook een prima zanger te zijn. Het oudere werk is sterk, maar vooral nummers van het nieuwe album Builders of Empires staan als een huis. Vul dit aan met een zanger die als geenander een publiek kan bespelen en opzwepen en om half 12 's ochtends zijn op Graspop al een paar honderd fans al in de moshpit, de wall of death of de circle pit. Als ze na aanmoediging van Agnew nog niet aan het crowdsurfen zijn. Zonder twijfel een van de sterkste optredens op het hoofdpodium in dit weekend. 

De "black & roll" van Kvelertak sloeg vorig jaar in als een huis. Op menig eindlijstje van 2010 prijkte het titelloze album van de Noren. De band weet rock & roll, black metal en punk te combineren tot een muzikaal geheel waar menig metal liefhebber even aan zal moeten wennen. Wie goed luistert hoort echter dat de songs van de band erg sterk in elkaar zitten. Live presteert de band ook goed, vooral zanger Hjelvik gaat compleet uit zijn dak gedurende het optreden. Het publiek geniet zichtbaar. Nieuwsgierig geworden? Kvelertak komt nog een paar keer terug naar Nederland en België dit jaar. Lacuna Coil werd begin jaren '00 bekend met werk dat vooral te plaatsen was in het gothic metal genre. Comalies en Karmacode waren de albums die de band het grote succes brachten. Het programma boekje van Graspop vertelde dat de band tegenwoordig is overgestapt naar een "alternatiever, meer Amerikaanser geluid". Laat dit nou net het minpunt zijn aan het optreden. De twee nieuwe nummers waarmee de band aftrapt worden door het publiek maar lauw ontvangen. Met krakers als 'Heaven's A Lie', 'Our Truth' en 'Enjoy The Silence' stelt de band het publiek alsnog tevreden. 

In 2007 speelde Celtic Frost een ijzersterke set op Graspop. Anno 2011 is Tom Gabriel Warrior terug met zijn nieuwe band Triptykon. Gelukkig voor de fans van het opgeheven doomcollectief Celtic Frost, tapt Triptykon uit hetzelfde muzikale vaatje. Tussen de nummers van het briljante debuut Eparistera Daimones wordt Graspop getrakteerd op de Frost klassieker 'Circle Of The Tyrants' en bedankt Warrior het festival omdat hij terug mocht komen voor dit optreden. Hopelijk komt de band na het festivalseizoen snel met nieuw werk, dit optreden smaakt namelijk naar meer. Moonspell is legendarisch in Portugal. In de rest van Europa is de band ook al jaren geen onbekende meer. De band tourt al een paar jaar de wereld rond met het album Night Eternal op zak en levert op Graspop een strak optreden met alle grote hits van de band. Intussen is de band ook bezig met een nieuw album, dat begin 2012 uit komt. 

De Zweed Peter Tägtgren heeft met zijn deathmetal band Hypocrisy al verscheidene malen op Graspop gespeeld. Dit maal staat hij er met zijn industrial project Pain. De afgelopen jaren is dit project steeds bekender geworden en lijkt intussen bijna net zoveel mensen te trekken als het oude vertrouwde Hypocrisy. Reden is de aanstekelijke mix van industrial, metal en electro, waarbij de link al snel valt te leggen naar bands als Rammstein en Fear Factory. Op Graspop vliegt de band door een best of set heen van de band. Nummers waarmee de band groot is geworden als 'End Of The Line' en 'Shut Your Mouth' worden massaal meegezongen door de volle metal dome. Deze band verdient een hogere plek op het affiche, en met de groei die de band door maakt lijkt dit slechts een kwestie van jaren. 

Zondag 26 juni
Pagan's Mind trapt de derde dag van Graspop af op het hoofdpodium als vervanger van Wayne Static. Er staan een paar duizend mensen op ze te wachten wanneer de band het podium betreed, wat gezien de lach op de gezichten van de bandleden een groter publiek is dan ze in tijden hebben gezien. Het nieuwe werk van deze Noorse heavy metal band is wat toegankelijker dan de oudere progressievere albums. Gedurende het optreden is het verschil tussen nieuw en oud werk dan ook goed te horen. Een leuke opener voor de derde festival, met als afscheid een foto van de band samen met het publiek. 

The Story Of Anvil is de naam van de documentaire waar de band tegenwoordig alle bekendheid heeft te danken. Na de eerste twee albums is de bekendheid van de band snel achteruit gegaan, maar kreeg door de documentaire een opleving met zelfs een tournee met AC/DC als gevolg. Het trio staat met een grote glimlach te kijken naar het publiek vanaf het podium en bedankt alle bezoekers. De act waarin zanger en gitarist Steve Kudlow met een gouden dildo zijn gitaar bespeelt is inmiddels bekend en overal te vinden op YouTube en met 'Metal On Metal' heet de band een sterke meezinger in huis. Deze Canadese band is niet de beste band op Graspop, maar wel een van de meest dankbare en gezellige bands die we dit weekend tegen komen op het podium. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten