vrijdag 24 juni 2011

Graspop 2011 dag 1 * 24, 25 en 26 juni 2011, Dessel - België

Deze moesten we weer inleveren en kregen we armbandjes om

We hadden dit jaar met z'n viertjes een huisje gehuurd van Sunparks waarvandaan ik met Rick en Robin dagelijks (drie dagen lang) met de taxi naar het Graspop Metal Meeting festival in Dessel (België) gingen. We hebben een ontzettend leuke tijd gehad, we hadden van tevoren een schema gemaakt van de bands die we wilden zien, dit is prima gelukt. We hebben in totaal zo'n dertig bands zien optreden.


 
Klik hier voor het ingescande verslag uit de Aardschok.
Klik hier voor het ingescande verslag uit de Rocktribune.Het Graspop polsbandje

Graspop Metal Meeting dag 1
24, 25 en 26 juni 2011, Dessel - België


We hebben op de eerste dag de volgende bands gezien, van sommige staat een eigengemaakt filmpje op youtube.
Protest the Hero, Arkona, Dio Disciples, The Dwarves, Foreigner, Journey, Watain, Angel Witch, The Damned Things, Epica, Volbeat en Iced Earth. 

Eerste optreden van dit jaar:
Protest the Hero

Arkona, leuke folkmetal uit Rusland
Vrijdagmorgen 9:30 uur vertrokken we richting Dessel, België. We hadden de afgelopen week wel vier keer gebeld met Sunparks (Kempense Meren) om te proberen eerder over het huisje te kunnen beschikken. Erg plooibaar waren onze belgenvrienden niet, met veel pijn en moeite was het gelukt om er twee uurtjes af te krijgen. Dus in plaats van 15:00 uur inchecken mochten we er om 13:00 uur in…… We kwamen aan om 11:15 en konden al wel vast inchecken. Toevalligerwijs stond er een taxibusje voor de deur die naar zijn klanten zocht, deze waren blijkbaar al met een ander vertrokken. Voor 17 euro wilde hij ons drietjes wel naar het festivalterrein brengen. Na het inwisselen van de kaart voor het mooie GMM armbandje en de boozebags (22 munten en een kaart voor gadgets) liepen we al om 12:15 de tent Marquee 2 in voor het eerste optreden van onze driedaagse van Protest the Hero.

De ode aan Dio: de Dio Disciples
Dio Disciples: Catch the Rainbow

Setlist Protest the Hero:
C'est la Vie, Bone Marrow, Tapestry, Wretch, Dunsel, Blindfolds Aside,
The Reign of Unending Terror, Sequoia Throne, Bloodmeat en Sex Tapes.
Setlist Arkona:
Pokrovy Nebesnogo Startsa, Ot Serdtsa K Nebu, Goi, Rode, Goi, Pamiat,
Stenka Na Stenku, Po Syroi Zemle, Yarilo en Kupala I Kostroma.
Setlist Dio Disciples:
Stand Up and Shout, Holy Diver, Egypt (The Chains Are On), Catch the Rainbow / Stargazer, Neon Knights, Long Live Rock 'n' Roll, Heaven and Hell en We Rock.
Setlist The Dwarves:


Even een stukje pizza tussendoor

Dit was niet echt een geweldig begin, de band kon ons niet bekoren en we gingen daarom na enkele nummers naar Marquee 1 waar Arkona bezig was. Dit was wel leuk, een combinatie van Russische folkmuziek en metal. Eén van de eerste bands waar we graag naartoe wilden was Dio Disciples. Deze begonnen om 13:00 uur op de mainstage. Deze band was met goedkeuring van Wendy (de vrouw van de vorig jaar overleden Ronny James Dio) opgericht om de muziek van Dio “levend” te houden. Zangers van de band Tim ‘Ripper’ Owens (Malmsteen, Judas Priest, Iced Earth) en Toby Jepson (Little Angels, GUN) namen elk (en soms samen) een aantal nummers voor hun rekening. We genoten van nummers als Long Live Rock ’n Roll en Heaven and Hell, op een prima manier gebracht door een goede band. Hierna vielen The Dwarves ons wat tegen, dus hier al weer snel weg om bij Foreigner vooraan te kunnen staan. 


Voor de mainstage

Een natte Kelly Hansen van Foreigner

Op zich een band die natuurlijk niet onder de noemer metal valt, maar wat was het lekker. We genoten van een uitstekend optreden van een enthousiaste band. De solo op de sax was prachtig en een welkome afwisseling van al het gitaargeweld dat we in deze drie dagen voor onze kiezen kregen. Het was onder dit optreden gaan regenen, hadden we onze plastic poncho’s toch niet voor niets meegenomen. Gelukkig zou de regenval niet erg lang duren en was dit de enige natte periode van alle drie de dagen. Ook het veld kon de regen goed verdragen dus werd het geen blubberzooi. Zanger Kelly Hansen is inmiddels wel dé stem van de band en sopte flink door de nattigheid heen. Na dit optreden moest de schoonmaakploeg wel even de boel met trekkers en handdoeken droog maken. 


Mooie solo op de saxofoon

Setlist Foreigner: 
Double Vision, Head Games, Can't Slow Down, Cold as Ice, Dirty White Boy,
Feels Like the First Time, Urgent, I Want to Know What Love Is, Hot Blooded en Juke Box Hero. 


Journey met een leuke zanger

We hielden hierna onze enige pauze van het festival omdat we geen zin hadden in Corrosion Of Conformity of Sepultura. Konden we mooi wat snacks eten, er was weer van alles te koop. De jongens hebben diverse keren pizza genomen en ik heb behoorlijk wat erg lekkere cervela’s gegeten (een Belgische snack, kookworst met zachte knoflooksmaak). Er was van alles te koop, van spaghetti, vruchtencocktails, friet (ik), Vietnamese loempia’s (Rick), frikadellen (Robin), bami, saté, kebab, enzovoorts enzovoorts. Tientallen eettentjes waren er, en je kunt het niet verzinnen of het was wel te koop. Super goed geregeld, je had binnen een minuut je drankje en/of eten aangereikt door erg vriendelijke mensen. 


Vanuit z'n rug gezien met het publiek op de achtergrond

Setlist Journey:
Separate Ways, Ask the Lonely, City Of Hope, Stone In Love (intro solo guitar),
Edge Of The Moment, Light, Escape (intro solo piano), Wheel In The Sky,
Be Good To Yourself, Faithfully, Don't Stop Believin' en Any Way You Want It.


Apart sfeertje bij Watain

Angel Witch

Setlist Watain:
Death's Cold Dark, Malfeitor, Storm of the Antichrist, Devil's Blood,
Satan's Hunger, Reaping Death, Total Funeral en Sworn to the Dark.
Setlist Angel Witch:
Gorgon, Confused, White Witch, Sorceress, Atlantis, The Night Is Calling,
Dr. Phibes, Rendezvous With The Blade, Angel Of Death, Baphomet en Angel Witch. 

Graspop sticker

In de Metaldome was natuurlijk Angel Witch de volgende op het programma, deze band had in 1980 met hun elpee Angel Witch één van de meest bekende platen gemaakt vallend onder de noemer New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). Het optreden was prima maar niet heel bijzonder. Wel heel leuk was het moment dat de band begon met hun meest bekende nummer Angel Witch. Nu ging de tent helemaal los, iedereen blérde volop mee met het refrein en er ontstond zelfs een pit. Nu snel naar Marquee 2, de jongens wilden heel graag The Damned Things zien (de clip We've Got a Situation Here hadden we thuis heel wat keertjes bekeken). Deze band bestaat onder ander uit een paar ex-leden van Fall Out Boy, dit was ook een favoriete band van Rick en Robin. Helaas was voor de eerste (en enige keer op dit festival) de stem van de zanger nauwelijks hoorbaar. Na twee nummers ben ik hem gepeerd en gauw naar Epica gegaan. Natuurlijk was dit weer van grote klasse. Toen ik terug kwam bij de jongens speelde The Damned Things net hun bekende hitnummer en was het geluid gelukkig weer goed. Wat mij betreft precies goed zo. 


The Damned Things

Simone Simons van Epica

Setlist The Damned Things:
Ironiclast, Friday Night (Going Down In Flames), Handbook For The Recently Deceased, A Great Reckoning, Black Heart, Little Darling, Graverobber, The Blues Havin' Blues en We've Got A Situation Here.
Setlist Epica:
Samadhi, Resign to Surrender, Sensorium, The Obsessive Devotion, Unleashed,
Martyr of the Free Word, Quietus, Cry for the Moon, Sancta Terra en Consign to Oblivion. 


Volbeat op de mainstage

Volbeat op de mainstage was natuurlijk een belevenis op zich. De ene na de andere hit werd op het publiek afgevuurd en er werd volop meegezongen en gesprongen. Het viel mij wel op dat de stem van leadzanger Michael Poulsen het niet altijd kan bolwerken. Ondanks dat was het erg gezellig en is het wel prima festivalmuziek. Iced Earth werd onze afsluiter van de dag. De band zou spelen tot 23:25 en dat vonden we wel genoeg, dat de Scorpions hierna kwamen namen we voor kennisgeving aan. We hadden met de taxichauffeur afgesproken dat we vlak voordat we naar “huis” wilden z’n gsm konden bellen. We kregen een zekere Wim aan de lijn en hij gaf aan dat hij er over 10 minuutjes was. Het waren waarschijnlijk Belgische minuten want het duurde bijna drie kwartier en dit was niet de enige keer dat we met de speciale tijd-telling van Wim te maken zouden krijgen. Het busje zat helemaal vol, wij met nog vier limburgers. Wim was een echt ADHD mannetje en wat we op deze helse rit naar ons huisje meemaakten is eigenlijk niet na te vertellen. Als een idioot reed wim de 12 km naar Sunparks, ondertussen kwebbelend met de man naast ‘m en om de haverklap bellend met een volgende klant. Zo ging ie volgens mij met denk ik wel 80 km per uur over een verkeersdrempel, de kale man voor me kopte bijna het hele dak van de bus eruit……. Zoefend onder de slagboom bij de ingang van het park door kwamen we vlak na middernacht aan (voor 3 euro de man!). Nu moesten we huisje nummer 642 nog zien te vinden, met wat pijn en moeite lukte dat. Lieve Renate had voor ons de bedden al opgemaakt en we sliepen als een roos. 


Een enthousiaste zanger Michael Poulsen

Iced Earth klonk als een klok

Setlist Volbeat:
The Human Instrument, Guitar Gangsters & Cadillac Blood, Heaven nor Hell,
A Moment Forever / Hallelujah Goat, Radio Girl, The Mirror and the Ripper,
Sad Man's Tongue, Mary Ann's Place, A New Day, Angelfuck (Misfits cover),
The Garden's Tale, River Queen, Still Counting, Fallen, I Only Want to Be
with You (Dusty Springfield cover), Boa [JDM] en Pool of Booze, Booze, Booza.
Setlist Iced Earth:
1776 intro Tape, Burning Times, Declaration Day, Vengeance Is Mine,
Violate, Watching Over Me, Last December, Travel in Stygian, I Died for You,
Jack, Prophecy, Birth Of The Wicked, The Coming Curse en Iced Earth. 


Taxi Wim


Geen opmerkingen:

Een reactie posten