vrijdag 12 november 2010

Ghost Brigade, Orphaned Land en Amorphis * 12 november 2010, Tivoli de Helling - UtrechtSetlist Ghost Brigade:
Deliberately, My Heart Is A Tomb, Into The Black Light, Lost In A Loop, Suffocated, 22:22 - Nihil, Architect of New Beginnings, Secrets of the Earth, Rails at the River en A Storm Inside.
Setlist Orphaned Land:
In Thy Neverending Way (Epilogue), Barakah, The Kiss of Babylon (The Sins), Birth of the Three (The Unification), Olat Ha'tamid, Sapari, Halo Dies (The Wrath of God), Ocean Land (The Revelation) en Norra el Norra (Entering the Ark).
Setlist Amorphis:
Skyforger, Sky is Mine, Heaven of my Heart, Better Unborn, Silent Waters, Song of the Troubled One, Karelia intro, Exile, Smoke, Alone, My Sun, Silver Bride, Black Winter Day. Toegift: Tales intro, Into Hiding, House of Sleep en My Kantele.


Jezus (Orphaned Land) 

Op vrijdagavond met Rick, Robin en Hans naar Tivoli de Helling. We konden de auto mooi parkeren aan de overkant en nadat we Bruce begroet hadden begon Ghost Brigade als eerste voorprogramma. De muziek ken ik redelijk goed, maar live is de band beter dan op de plaat. Een leuke energieke band en een prima optreden. Helaas kwam daarna Orphaned Land, dit vonden wij allen niet zo geslaagd. Er kwam een soort Jezus het podium op en hij dacht dat ie nog kon zingen ook. Toch waren er diverse mensen speciaal voor deze band naar de Helling gekomen. Daarna hebben we genoten van een spetterend optreden van Amorphis. Wat een energie en ook nog eens prachtige nummers (vooral van de laatste drie cd's) heeft deze band op het reportoire. Na het concert Robin en Rick nog een mooi Amorphis shirt kado gedaan. 

Tomi Joutsen van Amorphis is een persoonlijkheid 

Review van http://www.blastbeat.nl/ (staat niet meer op internet)
Op vrijdag 12 november 2010 stond in een uitverkocht Tivoli de Helling als onderdeel van hun tour Forging Europe part II, Amorphis met als supports Ghost Brigade en Orphaned Land op het programma. Wat gelijk bij binnenkomst opviel was dat als Tivoli de Helling is uitverkocht, dat het ook echt vol is. Jammer, ik had graag iets meer bewegingsruimte gehad. Wel een leuk zaaltje verder, en erg positief van deze zaal ten opzichte van Tivoli Oude Gracht is dat je hier in de buurt gewoon gratis kan parkeren. 

We kwamen tegen half acht aan, en het eerste voorprogramma was toen al begonnen. Dit was Ghost Brigade. Ik had al veel over deze band gehoord, maar op de een of andere manier had ik ze nog nooit gezien. Ghost Brigade speelt Melodic Death, maar ik vond dat de band live de nummers wat zwaarder aanzet dan op CD. Daar is overigens niets mis mee, en de wat snellere stukken hakten er ook goed in. Het instrumentale nummer 22:22 Nihil was erg vet, dit nummer ging erin als zoete koek. Ook de andere nummers werden erg strak gespeeld. Al met al een prima optreden, en het is zeker een band die ik nog wel vaker live aan het werk wil zien. 

De volgende band was Orphaned Land. Vooraf was ik erg benieuwd hiernaar, ik had ook deze band namelijk nog nooit live gezien. Ik vrees dat het bij deze ene keer blijft, want op de een of andere manier trek ik de muziek op CD wel maar kon het mij live niet echt boeien. En daar kon de verschijning van zanger Kobi Farhi als Jezus Christus weinig aan doen (al maakte hij voor de duidelijkheid wel even een opmerking dat hij er misschien wel op lijkt maar dat ie ‘m niet is). Halverwege de set zijn we maar wat biertjes gaan drinken in afwachting van Amorphis. 

Optreden van Amorphis, rechtsonder zie je Robin staan (daarvoor Bruce)
 

Na een vrij lange ombouwperiode trad iets na kwart voor tien Amorphis aan. Ze beukten er gelijk lekker in met nummers als Skyforger en Sky is Mine. Eigenlijk was het hele optreden een stuk harder dan op CD. Sommige non-metalheads (waren ze verdwaald?) waren dan ook een tikje beteuterd dat het een vette metalshow was en dat er regelmatig geheadbanged werd. Verder was er niet echt een pit of iets dergelijks, en bleef het publiek redelijk statisch staan. Een beetje meer beweging in de zaal was prettig geweest. Zanger Tomi Joutsen probeerde het publiek wel op te zwepen en hij ging zelf ook lekker te keer op het podium. Sowieso is hij een indrukwekkende verschijning met z’n onvoorstelbaar lange dreadlocks. De hele band speelde een strakke show van iets meer dan een uur, met een toegift van drie nummers. 

Eigenlijk was de set erg lekker (en hard) met één rustig nummer dat wat mij betreft wel weggelaten had mogen worden. Erg leuk dat ze Alone speelden, dankzij dit nummer op een compilatieCD’tje heb ik jaren geleden Amorphis leren kennen. De nummers Black Winter Day en House of Sleep werden enthousiast door de zaal meegezongen. Na afsluiter My Kantele was het uit met de pret en konden we tevreden huiswaarts keren. Het was een vette avond, prima optreden van Ghost Brigade, beetje jammer van Orphaned Land en een heerlijke show van Amorphis. 

Na het concert werd deze foto gemaakt door Bert van metalshots.com


Lees ook een review op:
http://3voor12.vpro.nl/
http://www.metal-experience.com/
http://www.utrecht-roxx.nl/


Hieronder mijn eigen gemaakte filmpje (met m'n telefoon) van Amorphis op youtube:

http://youtu.be/QJI1E5A05ME

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten