maandag 12 augustus 2024

Armored Saint * 9 augustus 2024, Melkweg - Amsterdam

 


Setlist Armored Saint:
End of the Attention Span, Raising Fear, Tribal Dance, The Pillar, Last Train Home, March of the Saint, Over The Edge, Head On, Standing on the Shoulders of Giants, Aftermath, Win Hands Down, Can U Deliver, Reign of Fire, Chemical Euphoria en Mad House.

Op weg naar Amsterdam in een vrijwel lege trein


De tourbus met aanhanger, morgen naar Turock en overmorgen Alcatraz

Dat was wel een tijdje geleden (eind 2019), een concert in de Melkweg in Amsterdam. Dat terwijl ze de laatste jaren best wel leuke dingen programmeren voor "ons rock en metal liefhebbers". Zo stond dus vandaag Armored Saint op het podium, had de band pas één keer eerder live gezien en dat was ook in de Melkweg geweest, op 3 augustus 2015 in het voorprogramma van Queensrÿche. Toen was het zeker de moeite waard geweest, dus vandaag eindelijk een nieuwe kans. Armored Saint is een Amerikaanse heavy metal band die in 1982 werd opgericht in Los Angeles, Californië. Sinds 1990 bestaat de band uit John Bush op leadzang, Joey Vera op bas, Jeff Duncan op gitaar en de gebroeders Sandoval (Gonzo en Phil) op respectievelijk drums en gitaar. Van de huidige line-up zijn Bush en Vera de twee constante leden. Tot op heden heeft de band acht studioalbums uitgebracht met als het in 2020 'Punching The Sky' als laatste wapenfeit. Dit album werd zeer goed ontvangen (ook door mij) en Metal Hammer zette het album op nummer 33 in de top 100 van 2020.


De Melkweg


Gitarist Jeff Duncan

Helaas had niemand zin om mee te gaan en ging ik dus alleen op pad. Amsterdam is net wat te ver om met de fiets te gaan dus werd het de trein en de benenwagen. Zo kwam ik deze dag ook aan genoeg beweging toe. Eigenlijk ligt de Melkweg niet zo heel gunstig voor wat betreft de treinstations. Eerst vanaf huis aan de wandel naar station Maarssen en vervolgens vanaf Amsterdam Centraal nog 2,5 kilometer lopen naar de zaal. Voordeel van een concert in deze tijd is dat het in het OV zeer stil is. Het was een heerlijke zomeravond en erg druk in de stad op vrijdagavond, eigenlijk vrijwel alleen toeristen. Aangekomen bij de Melkweg kon ik mooi helemaal vooraan gaan staan en liep het uiteindelijk toch lekker vol, al was het niet geheel uitverkocht. 


3x Jeff Duncan


Armored Saint

Dat het niet helemaal uitverkocht was kan te maken hebben met de vakantietijd maar ook door het feit dat deze toch wel legendarische band nooit helemaal in Nederland heeft weten door te breken. Maar goed, in de oude zaal (de Oz) kunnen 650 mensen dus denk dat er uiteindelijk toch dik 500 geweest zijn. Armored Saint heeft twee bandleden die ook buiten deze band hun sporen wel verdiend hebben, zo heeft John Bush begin jaren 80 een aanbieding afgeslagen om frontman te worden van Metallica en heeft hij een tijd bij Anthrax gezongen. Hij heeft trouwens pas een geweldig album afgeleverd met de nieuwe band Category 7, checken! Joey Vera kennen we ook als bassist van de topband Fates Warning.


Gitarist Phil Sandoval


De geweldige John Bush

Nou het werd een geweldige avond, zeker één die in mijn toplijst komt van concerten dit jaar. Door het publiek, waarvan een groot deel echte diehard fans waren en de band die een enorme energie tentoonspreidde. Bush is als altijd in topvorm met zijn schuurpapieren stem, de beste man blijft voor mij van de buitencategorie. Daarnaast vliegen de solo's en riffs je om de oren, ik stond zowat op de tenen van de geweldige gitarist Jeff Duncan. Zo dicht op het podium dat het bijna te lastig was om goede foto's te maken… Tussendoor een biertje halen was er deze keer ook zeker niet bij. Het is degelijk, geluid is prima en de uitstekende nummers worden met veel speelplezier gebracht. De energie die los kwam tussen de zaal en de band werd steeds intenser en dat zijn van die concertavonden die je niet heel vaak meemaakt. 


Geweldige avond


Joey Vera (ook Fates Warning)

Drummer Gonzo Sandoval komt zelfs af en toe uit zijn "oester" om het publiek te bespelen en dan zie je ook meteen dat de tweede gitarist Phil Sandoval een broer van hem is. John Bush doet regelmatig zijn oortjes uit om mee te genieten dat de zaal regelmatig uit volle borst met de nummers meezingt. Ook wordt er enkele keren Armored Saint, Armored Saint, Armored Saint door het publiek gezongen, zolang dat de band gaat meedoen en op een gegeven moment maar met een volgend nummer begint. Op een gegeven moment ben ik John Bush kwijt, staat hij plotseling bij de geluidsman om een nummer te doen (dacht dat het Aftermath was) voor een zieke fan die daar op een brancard lag, geweldig! Wat ik wel jammer vind is dat van het geweldige laatste album maar twee nummers worden gespeeld, Standing on the Shoulders of Giants en End of the Attention Span. Dit had van mij wel veel meer mogen zijn. Na afloop kreeg ik de setlist van Jeff Duncan en kocht ik bij de merch een shirt van deze tour en het gesigneerde album La Raza. Helaas hadden ze de laatste twee albums niet meer, deze ga ik zeker nog online bestellen. Onvergetelijke avond! 


Joey Vera


Phil Sandoval


Joey Vera had het geweldig naar z'n zin


Stond er met m'n neus bovenop


Eigenlijk te dichtbij om foto's te maken...


Drummer Gonzo Sandoval kwam ook af en toe te voorschijn


Niet zo'n best plaatje, maar dit is het moment dat John Bush bij de zieke fan zingt
John staat met zijn arm omhoog. links van hem ligt de zieke Armored Saint fan
Geweldig moment!


Setlist gekregen van Jeff Duncan


Het gesigneerde album


Het shirt van deze tour


Armored Saint - March of the Saint


Armored Saint - Mad House








Geen opmerkingen:

Een reactie posten