maandag 23 september 2024

Marko Hietela & Tarja * 17 september 2024, Tivoli Ronda - Utrecht

 


Setlist Marko Hietala:
Star, Sand and Shadow, Dead God's Son, Isäni ääni, For You, Rebel of the North, Frankenstein's Wife, Proud Whore, Juoksen Rautateitä, Left on Mars (met Tarja), Stones en War Pigs.
Setlist Tarja:
Eye of the Storm, Demons in You, Falling Awake, Die Alive, I Feel Immortal, Oasis, Shadow Play, Dead to the World, Dark Star, Dead Promises, Planet Hell, I Walk Alone en Victim of Ritual. Toegift: Wish I Had an Angel en Until My Last Breath.

Marko Hietala en band


Gitarist Tuomas Väinölä

Na een welverdiende vakantie op het Grieks eiland Zakynthos pakken we de komende maanden het concertbezoek weer in volle vaart op. Gisteravond laat thuis en vanavond stond ik dus met Hans bij het optreden van Tarja Turunen en Marko Hietala in mijn stadsjie Utrecht. Deze twee ex-leden van de Finse symfonische metalband Nightwish zijn zomaar samen op tournee. Tarja hebben we al diverse keren solo zien optreden en deze dame heeft inmiddels een fraaie eigen discografie opgebouwd. Ik moet eerlijk zeggen als ik bij een optreden van Tarja ben mis ik de Nightwish nummers niet.

Marko Hietala


Tuomas Väinölä op akoestische gitaar

Marko Hietala is bassist en zanger geweest van Nightwish van 2001 tot begin 2021. De man had ook een eigen band genaamd Tarot waarmee hij tussen 1986 en 2010 acht (!) albums uitgebracht heeft. De bedoeling was om vanavond een combinatie te maken van het eigen werk, Nightwish nummers en met het Nummer Left On Mars hadden ze ook nog een eigen compositie gemaakt.


Marko heeft een prima stem


Juoksen Rautateitä

We misten de support act uit Zwitserland, Chaoseum genaamd maar gelukkig konden we nog eenvoudig op ons vaste plekje aan de linkerkant bij de bar gaan staan want het was vanavond niet geheel uitverkocht. Marko Hietala en band begonnen wat eerder dan gepland en het was een mix van eigen nummers, van zijn band Tarot, een nummer samen met Tarja en een cover War Pigs van Black Sabbath. Na afloop van het optreden vroeg ik aan Hans wat hij er van gevonden had, hij had precies hetzelfde gevoel als ik. 


De keyboardman zong ook regelmatig mee


Left on Mars

Leuk optreden maar de nummers van Marko "pakken" niet. Het beste nummer van het optreden was de cover van War Pigs geweest. Ongelofelijk en ook verdrietig dat zo'n nummer nog steeds actueel is.  Het had zeker niet gelegen aan het enthousiasme en de kwaliteit van de band maar de solo nummers van zijn band Tarot en zijn soloalbum Pyre Of The Black Heart blijven zeker niet "hangen". Dat Marko psychisch door een diep dal gegaan is, was gelukkig helemaal niet te merken. Wel was het intermezzo met Tarja en het nummer Left On Mars ook nog een hoogtepuntje. 


De band bedankt het publiek


Tarja is tegenwoordig helemaal los

Toen was het tijd voor Tarja en meteen werden we weggeblazen door de power van deze geweldige zangeres maar ook van de uitstekende nummers. Voor mij was het toch alweer de achste keer dat ik dit fenomeen live zag optreden. Haar fantastische band bestaat uit oudgediende Alex Scholpp, de gebroeders Barrett op respectievelijk bas en gitaar, toetsenman Guillermo De Medio en drummer Alex Menichini. Heb in mijn eerdere verslagen al eens aangegeven dat zij inmiddels zelf een geweldige setlist kan samenstellen van eigen nummers. De ene na de andere kraker kwam voorbij Eye of the Storm, Demons in You, Falling Awake, Die Alive, I Feel Immortal, het prachtige akoestische Oasis en Shadow Play zodat het publiek al helemaal opgewarmd was toen Marko Hietela het podium opkwam. 


Tarja


Tarja

Er werden vier nummers samen gedaan Dead to the World van Nightwish, Dark Star, Dead Promises en Planet Hell van Nightwish. Bij dit laatste nummer bereikte de zaal wel zijn eerste kookpunt. Gelukkig werd er toen weer een stapje terug gedaan met het kippenvel nummer I Walk Alone en met het opzwepende Victim of Ritual. Er werden ook nog twee kids het podium opgehaald die mee mochten zingen. De band verdween van het pudium om nog terug te komen voor een toegift in de vorm van een nog een Nightwish kraker Wish I Had an Angel met Marko en sloot Tarja het fantastische optreden af met Until My Last Breath. Nog even vermelden dat het geluid in Tivoli zoals altijd weer geweldig was en dat dit een grote meerwaarde is.


De gebroeders Barrett


Oasis


In het licht


Guillermo De Medio


Shadow Play


Met Marko


Dead Promises


Met twee kids uit het publiek


Tarja - I Feel Immortal


Tarja & Marko Hietala - Wish I Had An Angel





Geen opmerkingen:

Een reactie posten