dinsdag 9 april 2024

Marco Mendoza en Vandenberg * 5 april 2024, Tivoli Pandora - Utrecht

 


Setlist Marco Mendoza:
Take to Limit, NewDirection, Hey Baby, Sue Is on the Run, Rocketman, Scream and Shout, Chinatown en Sweetest Emotions.
Setlist Vanbdenberg:
Hit the Ground Running, Freight Train, Your Love Is in Vain, Fool for Your Loving, Shadows of the Night, Sailing Ships, Judgement Day, Ride Like the Wind, Drum solo, Wait, Different Worlds, Light It Up, Here I Go Again, Burning Heart en Friday Night.

Marco Mendoza en band


Vanaf de bar gezien

Zo nu was het dan eens tijd om een legendarische Nederlandse hardrockband te aanschouwen. Vandenberg is een Nederlandse hardrockband, was actief tussen 1981 en 1987 en scoorde in 1983 een internationale hit met het nummer Burning Heart. In 2004 maakte de band een tijdelijke comeback en in 2020 verscheen Vandenberg met een nieuwe samenstelling. Het debuutalbum werd opgenomen in de studio van Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin. Met het nummer Burning Heart breekt de band eerst door in de Verenigde Staten en Japan, later ook in Nederland en andere landen. De kwaliteiten als liedjesschrijver en gitarist trokken de aandacht van David Coverdale, die tot twee keer toe vroeg of Vandenberg bij Whitesnake wilde komen spelen. Maar hij wilde zich eerst zelf bewijzen in plaats van in het gespreide bed van Whitesnake te stappen.


Marco Mendoza


Drummer Chris Allan

Eind 1986 besloot Adje (Adrian) Vandenberg na veel aandringen van Coverdale toch toe te treden tot Whitesnake. Adrian Vandenberg speelde de zeven noten in van de radio versie van Here I Go Again, dit nummer werd een grote hit in 1987. De band had met Vandenberg in de gelederen verschillende internationale hits. Vandenberg bleef als gitarist/componist bij Whitesnake verbonden tot 1997. In 2020 keerde Vandenberg terug in een vernieuwde samenstelling en in 2023 kwam er weer een nieuwe release uit, dit zeer goed ontvangen album is genaamd Sin. Op gitaar speelt nog altijd de oprichter van de band Ad Vandenberg , zanger is Mats Levén, op basgitaar Randy van der Elsen en op de drums Koen Herfst.


Vandenberg


De geweldige zanger Mats Levén

Ik was mooi op tijd in de zaal, trof daar Hans, Tom en Eus en nam onderweg de op de roltrap ontmoette Annemarie mee. Later kwamen Sicco en Gwen er nog bij en ook Liza was er vanavond met Rob. Annemarie was alleen naar Utrecht gekomen en vertelde honderduit over haar liefde voor Vandenberg door middel van een grijs gedraaid cassettebandje die ze vooral veel in de auto draaide toen ze in Amerika woonde. Ze ging ook helemaal los toen de band ging spelen vanavond.


Adrian Vandenberg


Plezier

Als support band vanavond hebben we bassist-zanger Marco Mendoza, bekend van tournees met onder meer Journey, Whitesnake, Thin Lizzy en The Dead Daisies. Nadat hij de gitaar ontdekte brak hij door in 1989 in de band van Black Sabbath-drummer Bill Ward. De man is solo op tour door Europa en het publiek vanavond wordt verrast door een erg goed optreden. De band bestaat uit Drew Lowe op gitaar en drummer Chris Allan. Marco heeft in de afgelopen bijna 20 jaar vier soloalbums uitgegeven en van het laatste album (New Direction uit 2022) werden drie nummers gespeeld, het titelnummer, Light It Up en Scream and Shout. Ook werden er twee covers gespeeld van Ted Nugent en Thin Lizzy, eerlijk gezegd vond ik dit ook meteen de beste twee uit de set. Mendoza is veel met het publiek bezig en daardoor zit de stemming er al snel goed in. Hij heeft prima medemuzikanten, Drew Lowe is een uitstekende gitarist en ook de samenzang van de drie mannen mag er zijn. Heerlijke opwarmer.


Heerlijke solo's


Bassist Randy van der Elsen

Na de intro gaat Vandenberg van start. De comeback is blijkbaar erg serieus deze keer want de band is uitstekend op elkaar ingespeeld. De band opent met de lekkere stamper Hit The Ground Running van het laatste album Sin en ook het volgende nummer Freight Train van het comeback album uit 2020 rockt er goed op los. Meteen is al duidelijk dat we te maken hebben met een geweldige zanger en frontman genaamd Mats Levén (onder andere Therion en Candlemass) die veel beter bij de band past dan zijn voorganger Ronnie Romero. Natuurlijk zitten er ook de nodige Whitesnake nummers in de set. Ik heb ergens gelezen, maar helemaal zeker weet ik dat niet meer, dat Adrian zelf heeft meegeschreven aan een aantal nummers. Dus is het zeker geoorloofd om nummers als Fool for Your Loving, Sailing Ships, Judgement Day en Here I Go Again te spelen.


Judgement Day


Drumsolo van Koen Herfst

Met de heerlijke "meezinger" Here I Go Again wordt de reguliere set afgesloten. Zanger Mats Levén houdt zijn microfoon diverse keren deze avond voor de neus van iemand uit het publiek die dan ook uit volle borst mee brult. De band verdwijnt van het podium en is alweer snel terug om de avond af te sluiten met nog twee nummers. Natuurlijk wordt Burning Heart gespeeld en dat blijft toch een oorwurm die dagenlang nog in je hoofd blijft rondspoken. Met het toepasselijke Friday Night wordt de heerlijke avond afgesloten en gaat het publiek in de vrijwel uitverkochte zaal tevreden naar huis. Wij niet, we blijven gezellig met een flinke groep nog een uurtje na borrelen bij de bar in de merchandising ruimte. We gaan nog even op de foto met een enthousiaste en sympathieke Marco Mendoza, helaas zien we niemand van Vandenberg verschijnen. Tegen middernacht spring ik op mijn ijzeren ros en heb ik als ik thuiskom alle bier uit mijn lijf gefietst.


Different Worlds


Ad Vandenberg


De band bedankt het publiek


Met Marco Mendoza en Eus Straver


Weer op weg naar huis

Vandenberg - Fool For Your Loving (Whitesnake cover)

Vandenberg - Burning Heart








Geen opmerkingen:

Een reactie posten