dinsdag 2 april 2024

Interstellar Solar Fest * 30 maart 2024, Nobel - Leiden

 


We hebben de volgende bands gezien: Rats And Daggers, Baardvader, Splinter, ¡Pendejo!, Cosmic Debris en Truckfighters.

Setlist Rats and Daggers:
Kees, She-Wolf, Mississippi, Wanna-Be, Liar, Mary, Blond, Drama Mama, The Contruct en Pulp Video.
Setlist Pendejo:
Tu Hermana, Revolución, No Te Vayas, Wrathchild, 47, Otro Dios, La Vagancia (No Me Cuesta), Assedo Venge, El Nuevo Novio, La Reina, Flotadores, Amor y Pereza en Camarón.
Setlist Cosmic Debris:
Into Traveller, Cyborg, Burning Man, Where Did I Go Wrong, Cosmic Debris, Sleepless, Opium, Electrical, Universe, Interstellar Solar Race en Duri Cane.


Het is nog licht als ik aankom in Leiden


Poster van het festival

Na binnenkomst in de gezellige foyer van Nobel eerst even bijpraten met de nodige bekenden, zoals met Eus onze beide vakantieverhalen uitwisselen bijvoorbeeld. Ook sprak ik een nerveuze Loek Deen, zanger/gitarist van Cosmic Debris. Hij was mede organisator van dit festival en hoopte natuurlijk dat alles vandaag goed zou gaan. Nou dat ging het, er was zeer veel volk op de been en het leek mij dat het toch bijna uitverkocht was vandaag. 


De gezellige foyer van Nobel


Setlist Rats and Daggers

Als eerste speelde Rats & Daggers uit Utrecht om 17:30 uur in de kleine zaal. Dit powertrio speelt een soort combinatie tussen heavy rock en punk. De nummers zijn lekker catchy en aanstekelijk en er wordt ook nog een ode gebracht aan de huiskat. Front Dame Imara Speek legt het hele ziel en zaligheid in de zang en het is een prima opwarmer van het festival.


Zangeres/gitariste Imara Speek


Zong ook een nummer over de kat

Om op tijd bij de volgende band te zijn moest je wel iets voor het einde weg zijn. Dit bleef de hele dag zo, wel een beetje jammer maar het werd steeds drukker en later bleek dat de kleine zaal soms toch wel te klein was... Baardvader verschroeide de grond onder onze voeten in de grote zaal. Dit trio vermengt stoner elementen en grunge en wordt geïnspireerd door bands uit de jaren 70 en 90. Een heerlijke muur van geluid werd neergezet, minpuntje vond ik dat de zang van Jelle Scholtes wat te laag in de mix stond.


Bassist Camilo Ulloa


Fijne opwarmer van het festival

Splinter werd voor mij één van de hoogtepunten van de dag. Een enorme berg energie die zich vertaalt in opruiende nummers die je meteen begrijpt en goed in het gehoor liggen. Zanger Douwe Truijens is een opvallende persoonlijkheid, hij swingt het hele optreden door en valt vaak op door zijn bijzondere T-shirts en een korte broek. Splinter staat voor dansbare rock, mét een Hammondorgel. En dat laatste maakt elk optreden een bijzondere aangelegenheid, zoals bij de afsluiter van de set. Wat een geweldige Hammond orgel solo van Gertjan Gutman in combinatie met heerlijk gitaarwerk van Sander. Top optreden!


Baardvader zette een mooie sfeer neer


Zanger en gitarist Jelle Scholtes

Tussendoor was ik even naar ¡Pendejo! geweest in de grote zaal. Een hele bijzondere band die gebruikmaakt van een aantal blazers, zoals een trompet, schuiftrompet en een tuba. De zang is in de Spaanse taal, maar het is toch echt een heavy rock band uit Nederland, opgericht door twee neven met een geschiedenis in Latijns-Amerika. Ondanks dat het erg origineel was "pakte" me het helaas niet, dus ging ik al snel weer terug naar de kleine zaal.


Drummer Niek van den Driesschen


Heeft veel weg van Nirvana

Zo stond ik weer helemaal vooraan bij Cosmic Debris. Het eerste nummer Tinto Traveller begon rustig maar daarna trapt de band het gaspedaal weer vol in. Wat een sfeer weet deze band neer te zetten! Cosmic Debris staat als een huis, je wordt helemaal meegenomen in de muziek. De eerste pit van vandaag ontstaat en het gaat goed los in de zaal. Na de "hit" Interstellar Solar Race is de afsluiter van de set geweldig. Denk dat het een nieuw nummer is, maar mensen om me heen waren ook super enthousiast. Cosmic Debris was samen met Splinter de twee hoogtepunten van het festival voor mij.


Jelle sprong regelmatig


Splinter

Zware, fuzzy gitaarriffs en krachtige, energieke optredens, dat zijn de Truckfighters uit Zweden. Veel bezoekers waren op deze headliner afgekomen en de show was inderdaad geweldig. Hoe kun je met drie mensen zo'n muur van geluid neerzetten? Nou ga dan maar eens deze band bekijken. Zware stonerklanken en een overstuurde gitaar, de band staat bekend om het creëren van fuzzy, riffgedreven rockmuziek. Heerlijk optreden met een gitarist met een dubbele portie aan ADHD. Ben nog even gaan kijken bij de BB & the Binkie Boys maar toen was het toch tijd om te gaan. Heb genoten van een fantastisch festival en hopelijk krijgt dit volgend jaar weer een vervolg. Bedankt voor de geweldige organisatie in een fantastische locatie en Loek zal zeer tevreden terugkijken lijkt me op deze middag/avond want het was volle bak!


Gertjan Gutman is geweldig op de Hammond


Zanger Douwe Truijens


Danst regelmatig over het podium


Sander op gitaar


De kleine zaal was stampvol


Schuiftrompet staat klaar


En een tuba!


En dat allemaal bij ¡Pendejo!


Heel bijzonder


Frontman El Pastuso op trompet


Overzicht van de grote zaal


Setlist Cosmic Debris


Zanger/gitarist Loek Deen


Erg sterk optreden


Bassist Maarten Pool


Drummer Matthieu Montagne


Veel tempowisselingen


De kleine zaal puilde meer dan uit


Backline van de Truckfighters


Zanger en bassist Oskar Cedermalm


Spring in 't veld Niklas Källgren op gitaar


Veel interactie met het publiek


Drummer Johan Marberg


Heerlijk gitaarwerk


De zaal ging goed los


BB and the Binky Boys maken zich klaar voor de show


Nu is het donker als ik weer wegga uit Leiden


Splinter - Read My Mind











Geen opmerkingen:

Een reactie posten