maandag 15 april 2024

Infloyd * 11 april 2024, De Helling - Utrecht

 


Setlist Infloyd:
Astronomy Domine, Let There Be More Light, Childhood's End, Stay, Arnold Layne, See Emily Play, Fearless en Echoes. Pauze. Atom Heart Mother, Have a Cigar, Sheep, Any Colour You Like Time, The Great Gig in the Sky, Shine On You Crazy Diamond (Parts VI-IX), Mother, Wish You Were Here en Dogs. Toegift: Comfortably Numb en Run Like Hell.


Aardig wat spullen meegenomen...


Setlist voor de pauze

Wie tegenwoordig een coverband aan het werk wil zien, heeft behoorlijk wat opties. Pink Floyd is een naam waarvan de tributebands niet meer op de vingers van twee handen te tellen zijn. Maar goed, zo op een donderdagavond in m'n thuisstad is het eigenlijk geen optie om niet te gaan voor mij als Pink Floyd fan. De muziek van Pink Floyd inspireert al decennialang generaties van muziekliefhebbers. Pink Floyd zal volgens de nog levende ex-leden nooit meer samen optreden, maar de muziek blijft voortleven en moet vooral gespééld worden, vindt Infloyd.


Nieuw bandlid op keys


Uitstekende muzikanten

Infloyd is de Nederlandse Pink Floyd coverband die sinds 2013 floreert in het Nederlandse clubcircuit. Tournees langs de gevestigde A-poppodia werden in 2017 en 2018 groots afgesloten in AFAS Live in Amsterdam. In de show van vanavond genaamd "ECHOES" wordt een selectie uit het rijke oeuvre van Pink Floyd gespeeld. ECHOES is een show waarin in de set voor de pauze het hele oude werk van Pink Floyd wordt gespeeld: de oorsprong van de band. Maar ook de 'latere' jaren van de band worden niet overgeslagen, na de pauze komen de 'nieuwere' nummers aan bod.


Mooi doorkijkje


Drummer Lasse Groeneveld

Helaas inmiddels wel zonder het bandlid van het eerste uur, zanger en gitarist Marco Bouwmans. Hij overleed op Hemelvaartsdag 13 mei 2021. Bouwmans kocht op 10-jarige leeftijd het album "Animals" van Pink Floyd en met 13 jaar begon hij zelf met gitaarspelen. Vanaf zijn achttiende speelde hij in verschillende bandjes, veelal coverbands. Na wat omzwervingen in bluesformaties begon hij zelf met het schrijven van singer-songwriter materiaal. In april 2011 werd hij gevraagd voor Infloyd, waarmee voor hem een grote wens uitkwam, het spelen van muziek van zijn grote voorbeelden. Helaas werd begin 2021 kanker bij hem geconstateerd en na een harde, felle strijd - zo meldt de band - moest hij het gevecht opgeven.


Fijn gitaarwerk


See Emily Play

Het was behoorlijk gevuld vanavond, schat zo'n 300 bezoekers waarvan heel opmerkelijk, ook de nodige jongeren tussen de grijze postduiven. Ik heb gezocht op internet naar de namen van de huidige bezetting van de band maar ben niet verder gekomen dan, bassist Erik Jan de Jong Bassist, zangeres Katinka van der Harst en drummer Lasse Groeneveld. Mocht iemand de andere bandleden nog weten, ik hou me aanbevolen. We begonnen dus met een behoorlijk aantal oude nummers waar ook een aantal verrassende tussen zaten. Astronomy Domine ken ik nog wel maar Let There Be More Light, Childhood's End en Stay zegden me helemaal niks. Ongelofelijk eigenlijk, nummers van bijna 60 jaar oud... Enkele dagen later heb ik thuis voor de grap de nummers nog eens gedraaid, best wel leuk.


De dames zorgden voor een erg goede ondersteuning


Echoes

De keyboard man begint qua zang wat moeizaam aan het eerste couplet van Arnold Layne, maar weet zich gaandeweg het nummer (maar ook verder in het hele optreden) te verbeteren. Daarna komt er nog een bekend nummer aan bod met "See Emily Play", toch wel leuk om mee te zingen. De eerste set wordt afgesloten met "Fearless" en het geweldige "Echoes". Helaas is de zang van de zanger/gitarist niet al te best, gelukkig is er veel instrumentaal werk vanavond en zijn de muzikanten van zeer hoog niveau. Als na de laatste noten van Echoes de "druppel" is uitgestorven en de band een flinke ovatie in ontvangst heeft genomen, verdwijnen ze even voor een korte pauze.


Echoes vanaf de andere kant


Blijft een prachtig nummer

Na de pauze komt het nieuwere werk aan bod, na "Atom Heart Mother" komt er een erg sterke vertolking van "Have A Cigar". De zanger achter de Hammond en keyboard zingt dit erg goed en mede daardoor wordt er volop genoten van dit nummer. Zie ook het filmpje wat ik ervan gemaakt heb op YouTube. Een ander hoogtepunt van de eerste set is de mooie uitvoering van The Great Gig In The Sky waarbij Katinka van der Harst laat zien een uitstekende zangeres te zijn. De achtergrondzangeressen zorgen er trouwens toch voor dat de nummers wat extra vocale ondersteuning krijgen. Hierdoor komen de meeste nummers wat beter uit de verf. Natuurlijk is het overlijden van de prima zanger/gitarist Marco Bouwmans een heel logisch excuus, maar eerlijk is eerlijk en best moeilijk om te zeggen, een betere zanger erbij zou de band echt goed doen. Vanaf dat moment kwamen er alleen nog maar krakers voorbij met Shine On You Crazy Diamond (Parts VI-IX), Mother, Wish You Were Here (beetje vreemde uitvoering, werd gezongen door de nieuw bij de band gekomen andere dame) en Dogs. Met als toegift Comfortably Numb (heerlijke gitaarsolo) en Run Like Hell werd een hele leuke avond afgesloten. Pink Floyd, ik kan er geen genoeg van krijgen.


Bassist Erik Jan de Jong


Setlist na de pauze


Links Katinka van der Harst, 
had haar hoogtepunt bij The Great Gig In The Sky


Vanaf de bar


Nog een keertje van afstand


Infloyd - Echoes (Part) (Pink Floyd cover)


Infloyd - Have A Cigar (Pink Floyd cover)














Geen opmerkingen:

Een reactie posten