zondag 7 oktober 2018

Serpentyne, Stratovarius en Tarja * 7 oktober 2018, TivoliRonda - Utrecht


Setlist Serpentyne:
.
Setlist Stratovarius:
Eagleheart, Forever Free, Oblivion, Paradise, 4000 Rainy Nights,
Black Diamond, Destiny, Unbreakable en Hunting High and Low.
Setlist Tarja:
Demons in You, 500 Letters, Little Lies, Deliverance, Calling from the Wild,
Diva, Love to Hate, Innocence, Victim of Ritual en Until My Last Breath.

Serpentyne


Doedelzak!

Jammer genoeg door ziekte Kamelot gemist maar vanavond kon ik er weer tegenaan bij een "dubbelconcert" van Stratovarius en Tarja in Tivoli Ronda, Utrecht. We waren met een mooi groepje vanavond, Hans, Tom, Ben en ik gingen met de bus en Kimberley en Julie met Kevin zagen we later in de zaal. Na een biertje in het Gegeven Paard was de grote rij bij de trap weg en gingen we op ons vaste plekje in de zaal (links naast het podium) staan. 


Podium staat klaar voor Stratovarius


Stratovarius

Er was genoeg bewegingsvrijheid want het was verre van uitverkocht, wat is dat toch in Utrecht met metal? Er was ook nog een support vanavond, de band Serpentyne uit Engeland. Dit laatste zeg ik er expres bij want toen het mens begon te zingen dacht ik, waar komt deze band in hemelsnaam vandaan? Uit de Oekraïne ofzo of is ze gewoon lam? Het leek nergens op of was ze gewoon heel nerveus want de laatste twee nummers van de set waren eigenlijk best leuk. 


De mannen hadden er zin in


Gitarist Matias Kupiainen en toetsenist Jens Johansson

Nou was dat bij het één na laatste nummer niet zo gek, dat was namelijk instrumentaal….. maar het laatste nummer waarin ze (op een heel andere toonhoogte) wel zong was ook wel tof. Bij deze nummers werden er ook bijzondere instrumenten gebruikt, zoals diverse soorten doedelzakken en fluiten. Dat maakte nog wel wat goed, maar voor de rest een optreden dat me niet zal bijblijven of het moet zijn door de vreemde articulatie en bewegingen van de zangeres. 


4x zanger Timo Kotipelto


Drummer Rolf Pilve

Stratovarius was één van de twee headliners vanavond en daar heb ik altijd een zwak voor gehad. Vind het niet de beste power metal band maar ze hebben wel een aantal heerlijke nummers. De eerste kraker was meteen de opener, Eagleheart maar daarna ging het pas echt los met het lekker snelle Forever Free gevolgd door een splinternieuw nummer Oblivion. Natuurlijk, zoals altijd in de Ronda, was het geluid perfect en dat is zeker in het voordeel van een band zoals Stratovarius. Het was allemaal retestrak al sloeg de vonk nooit helemaal over. Met de twee grootste "hits" Unbreakable en Hunting High and Low werd het prima optreden afgesloten. 


Biertje!


Podium staat klaar voor Tarja

We waren lekker opgewarmd voor Tarja, tegen 22:00 uur begon zij met het optreden. Wat een geweld! Heb de band nu enkele keren aan het werk gezien en telkens valt het volle en heavy geluid op. Het is ook een genot om Tarja aan het "werk" te zien, het kost haar totaal, maar dan ook totaal geen enkele moeite om welke toon en noot uit haar keel te laten komen. Ook de cello geeft het geluid een enorme boost, deze wordt bespeeld door een oude bekende Max Lilja (ex-Apocalyptica). Inmiddels heeft de band zoveel eigen werk dat er in het uur wat er vanavond is ingeruimd geen plek meer is voor het oudere Nightwish werk. 


Tarja


Tarja!

Tarja heeft nu dan ook alweer keuze uit vijf solo-albums met zeer sterk werk. Wel was het opvallend dat in vergelijking met het optreden van eergisteren in Karlsruhe twee nummers (Undertaker en I Walk Alone) van de setlist gehaald waren. Wat daar precies de reden voor is geweest is me een raadsel. Maar goed, de toon werd gezet met de stevige nummers Demons in You en 500 Letters maar ook daarna waren er niet veel rustmomentjes. 


Max Lilja op de cello


4x trio

De bandleden kregen allemaal even een paar minuten om hun kunsten te vertonen en bij Calling From the Wild was Tarja even weg om wat andere kleren aan te doen. De leren broek was bijvoorbeeld vervangen door een glanzende latex versie. Ja en dan het laatste gedeelte van de veel te korte set was een aaneenschakeling van (voor mij in ieder geval) "hits". Love to Hate, Innocence, Victim of Ritual en Until My Last Breath. Heerlijk wat een geweldige avond was dit weer. We dronken nog even een afzakkertje en gingen na een worstenbroodje tevreden met de bus weer naar huis. 


Afscheid van het publiek


De setlist van Tarja


Afzakkertje in het Gegeven Paard







Geen opmerkingen:

Een reactie posten