dinsdag 16 oktober 2018

Raven, FM en Saxon * 16 oktober 2018, TivoliRonda - Utrecht


Setlist Raven:
Destroy All Monsters, Hell Patrol, All for One, Hung, Drawn & Quartered, Top of the Mountain en On and On.
Setlist FM:
Black Magic, I Belong to the Night, Bad Luck, That Girl, Life Is a Highway, Other Side of Midnight, Tough It Out en Killed by Love.
Setlist Saxon:
Thunderbolt, Sacrifice, Nosferatu (The Vampires Waltz), Motorcycle Man, Predator, Strong Arm of the Law, Battering Ram, Power and the Glory, Solid Ball of Rock, The Secret of Flight, Dallas 1 PM, They Played Rock and Roll, And the Bands Played On, 20,000 Ft, 747 (Strangers in the Night), Sons of Odin, Crusader en Princess of the Night. Toegift: The Eagle Has Landed, Heavy Metal Thunder, Wheels of Steel en Denim and Leather.


Vanavond!


Glaasje bier

Vanavond weer eens een ouwe bekende band genaamd Saxon en ook zomaar dichtbij huis, in Tivoli Ronda. De band is al in 1977 opgericht en bevat nog twee leden van het eerste uur, zanger Peter Rodney 'Biff' Byford en gitarist Paul Quinn. Ik zelf zag de band in 1995 voor het eerst live in Paradiso en vanavond werd het de achtste keer dat ik de mannen ging aanschouwen. Tom, Hans en André waren vanavond mee en ik had van tevoren gezegd wat rustig aan te willen doen met de hoeveelheid gerstenat, had morgen een lange dag voor de boeg op het werk. Natuurlijk had ik net zo goed niks kunnen zeggen, om 18:45 uur werden de eerste halve liters besteld en dit waren zeker niet de laatste vanavond. 


Raven


Zanger/bassist John Gallagher

Het was niet geheel uitverkocht maar ik moet zeggen dat het uiteindelijk veel voller "liep" dan dat ik gedacht had. Uiteindelijk scheelde het niet eens zo heel veel of het was een volle bak geworden. Raven was de eerste support van vanavond en de mannen maakten er een mooie en lekker enthousiaste show van. Deze band is zelfs nog drie jaar eerder opgericht dan Saxon dus er waren vanavond dan ook veel spijkerjasjes met patches in de zaal. Zoals altijd was het geluid geweldig en dat maakt dat de concerten in Tivoli al snel een streepje voor hebben.


Gitaar op z'n bolletje


FM

Raven blijft één van de allerbeste vertegenwoordigers van de NWOBHM. De band sloot vanavond hun tour af en dat was niet te merken aan het enthousiasme (of was het juist omdat dit de laatste avond was, haha) en ook op de hoge uithalen van zanger/bassist John Gallagher en het fanatieke gitaarspel van gitarist (en broer van) Mark Gallagher zat vanavond nog geen sleet. Er werd ook nog een nieuw nummer gespeeld (Top of the Mountain) van het binnenkort uit te komen album, we konden het al heel snel meezingen.... Met het lekkere On and On werd het prima optreden afgesloten. 


Gitarist Jim Kirkpatrick


Saxon

Helaas had Y&T een paar weken geleden afgezegd omdat zanger-gitarist Dave Meniketti problemen met zijn rug heeft. Weet haast wel zeker dat dit het verschil was tussen bijna uitverkocht en helemaal uitverkocht. Er waren zelfs nog veel bezoekers die met een Y&T shirt rondliepen, zouden die het niet meegekregen hebben? FM werd de vervanger en tussen deze twee heavy metal bands ingeklemd was de reactie van het publiek bijzonder lauw op het optreden. Ik zag de band ook voor het eerst live en over de kwaliteit (uitstekende zanger en erg goede gitarist) niks dan lof. Bij I Belong to the Night kregen we een beetje Journey gevoel maar het kon ons toch niet al te veel boeien, een beetje saai was het wel. 


Veel interactie met het publiek


Gitarist Paul Quinn

Met 'Thunderbolt' heeft Saxon pas geleden zijn twee-en-twintigste studio-album uitgebracht en zoals de laatste jaren gebruikelijk begon de set met wat nieuwe nummers. Deze keer eigenlijk wel wat meer dan anders (vijf zelfs), zo werden Thunderbolt, Nosferatu (The Vampires Waltz), Predator, The Secret of Flight en Sons of Odin gespeeld. Maar ook Sacrifice en Battering Ram zijn betrekkelijk nieuwe nummers. Wel slim afgewisseld met wat oude krakers, zoals Motorcycle Man, Strong Arm of the Law en Power and the Glory. 


Gitarist Doug Scarratt


Solid Ball of Rock!

Biff was in een uitstekend humeur en veel bezig met het publiek (evenals trouwens gitarist Nibbs Carter), vaak op een humoristische wijze. Uiteindelijk loopt de temperatuur in de zaal steeds verder op, langzaamaan komen de grootste hits aan bod. Dallas 1 PM, They Played Rock and Roll (als tribute aan Lemmy en Motörhead), And the Bands Played On, het supersnelle 20,000 Ft, 747 (Strangers in the Night), Crusader en Princess of the Night. Het was eigenlijk wachten tot het publiek echt los zou gaan. Maar waar was het wachten op? Dus dacht deze ouwe lul dan moet ik het voortouw maar nemen. Gelukkig was André daar ook wel voor te porren en zo ontstond er de laatste vier/vijf nummers een mooie pit. 


Een geconcentreerde Paul Quinn


Drummer Nigel Glockler

Daar was dan ook de toegift bij want nog niet alle krakers waren aan bod gekomen. Met de klassieker The Eagle Has Landed werd de toegift gestart (Biff beloofde de volgende keer The Eagle weer mee te nemen), daarna nog knallen met Heavy Metal Thunder, Wheels of Steel en Denim and Leather. Zo werd het een zeer geslaagde avond van een na meer dan 40 jaar nog steeds gemotiveerde band. Na nog een laatste biertje en een hotdog gingen we tevreden naar huis. Op naar de volgende gig! 


Saxon


Solo


4x gitarist Doug Scarratt


Vanaf het balkon


Biff


747 (Strangers in the Night)


De band bedankt het publiek


Setlist van Saxon


Nog een hotdog voor het slapen gaan







Geen opmerkingen:

Een reactie posten