zondag 6 oktober 2024

Illumishade en Visions of Atlantis * 1 oktober 2024, Patronaat - Haarlem

 


Setlist Illumishade:
Elegy, Enemy, Here We Are, Riptide, In the Darkness, Cloudreader, Rise, Tales of Time en World’s End.
Setlist Visions of Atlantis:
To Those Who Choose to Fight, The Land of the Free, Monsters, Heroes of the Dawn, Where the Sky and Ocean Blend, Clocks, Legion of the Seas, Tonight I'm Alive, Collide, Hellfire, The Dead of the Sea, Underwater, Magic of the Night, Pirates Will Return en Melancholy Angel. Toegift: Master the Hurricane en Armada.

Illumishade


Prima optreden

En zomaar binnen acht dagen staan we weer in het Patronaat in Haarlem. Deze keer was ik samen met Robin, hij had me uitgenodigd voor dit feestje. Vorige week stonden bij Serenity en Battle Beast en deze keer bij Illumishade en Visions of Atlantis. Net als vorige week misten we de eerste support band (deze keer Seraina Telli) omdat we wat later op pad gingen in verband met het verkeer en werk. We kwamen mooi op tijd aan in de zaal voor de tweede support act Illumishade. Het was nu een stuk minder vol dan het uitverkochte optreden van Battle Beast, schat dat er vanavond een stuk of 700 bezoekers aanwezig waren. 


Basgitarist Yannick Urbanczik


Gitarist Jonas Wolf en drummer Marc Friedrich

Illumishade is opgericht in 2019 door de Zwitserse zangeres Fabienne Erni, zij is sinds 2016 de leadzangeres van Eluveitie. Vooral dat wekte mijn interesse in deze band daar Eluveitie bij één van mijn favoriete bands hoort.  Illumishade is ontstaan doordat zangeres Fabienne Erni voor het behalen van haar mastergraad in september 2018 een muziekconcept en band moest samenstellen. Na afloop besloten alle bandleden om de band voort te zetten en een album op te nemen. Illumishade maakt moderne metal met filmische en fantasy invloeden en bracht net hun tweede album "Another Side Of You" uit. Het optreden begon veelbelovend en de muziek is heel aanstekelijk en divers, moderne pop metal met djenty riffs voeren de boventoon.


Opkomst van Clémentine Delaune


Prachtige stem

Er werd begonnen met vier nieuwe nummers Elegy, Enemy, Here We Are en Riptide. Waarbij het laatste nummer nogal in het water viel, waardoor het precies kwam konden we niet helemaal volgen maar ook Robin vond het een rommelig gebeuren. Gelukkig herstelde de band zich weer en met sterke nummers zoals het power metal-achtige In the Darkness en het lichtvoetige Cloudreader werd het deel met nieuwe nummers prima afgesloten. Daarna werden er nog drie oudere nummers gespeeld (van het album Eclyptic: Wake of Shadows uit 2020) de powerballad Rise, Tales of Time en World’s End en dat waren stuk voor stuk erg lekkere composities waarin Fabienne al haar fraaie zangkunsten kon laten horen. Leuk optreden en een prima opwarmer voor de hoofdact van de avond. 


4x gitarist Christian Douscha


Zanger Michele Guaitoli

Toen was het tijd voor de symfonische piratenmetal van Visions of Atlantis. De band heeft sinds 2004 al vele meeslepende en succesvolle albums uitgebracht, maar alle schijnwerpers staan nu gericht op hun laatste release ‘Pirates’. Visions of Atlantis vermengd emotionele teksten met krachtige metal en klassieke arrangementen. Sinds 2018 is er stabiliteit nadat Michele Guaitoli (Temperance) aangetrokken werd, het vocale duo geldt als het beste wat de groep te bieden heeft. Natuurlijk werd vanavond het accent gelegd op het zojuist verschenen album Armada (ook wel Pirates II genoemd) als opvolger van het succesalbum Pirates uit 2022. Toen ik het laatste album beluisterde vond ik deze iets minder maar vanavond werd dit wel gelogenstraft, de nieuwe nummers klonken als een klok en pasten naadloos in de set.


Mooi duo


Lekker dynamisch optreden

Met To Those Who Choose to Fight, The Land of the Free, Monsters (de eerste drie nummers van het album én de set vanavond) Where the Sky and Ocean Blend, Tonight I'm Alive, Collide, Hellfire, The Dead of the Sea, Underwater, Magic of the Night en afsluiter van de avond Armada werden maar liefst elf nummers van de nieuwe release gespeeld (dus maar één nummer niet). Meestal is dat nogal wennen omdat je als liefhebber de nieuwe nummers nog niet helemaal in je kop hebt zitten maar in dit geval ging die vlieger niet op. Het waren op een paar kleine momentjes na allemaal heerlijke composities en veel nummers zullen vast en zeker blijvertjes in de set worden.  Het podium is prachtig aangekleed en aan alles merk je dat de band elke paar jaar weer een hoger niveau weet te bereiken. Ik had diverse momenten het gevoel dat ik bij een optreden van Nightwish stond, zo goed maar ook heel herkenbaar. Misschien is het nog wel een idee om een keyboardspeler bij de band te halen, dat komt nu allemaal van “tape” en dat zou wel een meerwaarde zijn.


Clémentine Delauney


Clémentine Delauney

Er staat inmiddels dus een geoliede machine en de bandleden zijn allemaal fraai uitgedost en komen zeer professioneel voor de dag. Zangeres Clémentine maakt een geweldige indruk. Ze zingt heel zuiver en krachtig en geeft veel aandacht aan het publiek. De combinatie met zanger Michele Guaitoli is prachtig en ze maken er een leuke show van. De zaal gaat er ook goed in mee, zo is er bijna het gehele optreden een moshpit (werkelijk waar), met het nummer Pirates Will Return zitten we allemaal roeiend op de grond en bij Melancholy Angel wordt er door vrijwel iedereen mee gesprongen. Bij het begin van het laatste nummer gingen wij er vast vandoor, we moesten morgen allebei weer vroeg uit de veren. Al met al was het weer een prima avondje met een topband.  


Pirates Will Return


Visions of Atlantis - Heroes of the Dawn






Geen opmerkingen:

Een reactie posten