vrijdag 11 oktober 2024

Borknagar en Rotting Christ * 9 oktober 2024, Tivoli Pandora - Utrecht


Setlist Borknagar:
Nordic Anthem, The Fire That Burns, The Rhymes of the Mountain, Up North, Voices, Colossus, Moon, Summits, Dauden en Winter Thrice.
Setlist Rotting Christ:
Aealo, Pretty World, Pretty Dies, Demonon Vrosis, Kata Ton Daimona Eaytoy, Like Father, Like Son, In Yumen-Xibalba, ...Pir Threontai, The Sign of Evil Existence, Non Serviam, Societas Satanas, Elthe Kyrie, Grandis Spiritus Diavolos, The Raven, Chaos Geneto (The Sign of Prime Creation) en Noctis Era.

Setlist Borknagar


Borknagar

Helaas was ik niet op tijd om de supportband van vanavond, Seth nog te zien. Maar goed, het ging me vooral om het optreden van Borknagar, hier had ik al een tijdje veel zin in. Thuis veel geluisterd en vooral de laatste albums bevallen me heel goed, dus was heel benieuwd vanavond. Daar komt bij dat ik ze op Graspop had gezien en het daar tegenviel door het slechte en veel te harde geluid. Voordeel van Tivoli is dat hier het geluid altijd erg goed is, mede daarom was ik er als de kippen bij om een kaartje te kopen. Even een kleine introductie, Borknagar is een Noorse heavy metal band uit Bergen, opgericht in 1995 door Øystein Garnes Brun. De stijl van de band combineert black metal en folkmetal met progressieve en melodieuze elementen. Borknagar's teksten gaan vaak over filosofie, heidendom, natuur en de kosmos. Het is vanaf de start nogal onrustig geweest in de band, zo zijn er inmiddels twaalf ex-leden maar gitarist Øystein G. Brun is er vanaf het begin af aan bij. ICS Vortex (Simen Hestnæs) is er (na een aantal uitstapjes) ook al vanaf 1997 bij en Lars Nedland vanaf 1999. Alleen Bjørn Dugstad Rønnow (2018-heden) en Jostein Thomassen (2019-heden) zijn betrekkelijk "nieuw".


Gitarist Jostein Thomassen


Zanger ICS Vortex

De band heeft nooit zoals andere bands de wereld afgeschuimd om hun albums te promoten, ze zijn meer van het creatieve proces in de studio, waar ze in de afgelopen 30 jaren inmiddels 12 albums van hoge kwaliteit smeedden. Er wordt vanavond in de uitverkochte Pandora begonnen met een geweldig nieuw nummer "Nordic Anthem", later in de set wordt ook "Moon" van het laatste album nog gespeeld. Wat een prachtige nummers zijn dat zeg. De laatste vier albums zijn langzaamaan steeds minder black metal geworden en dat is voor mij persoonlijk een grote plus, ik vind de combinatie met clean altijd erg mooi. Van het één na laatste album True North uit 2019 worden ook drie nummers gespeeld, "Up North", "The Fire That Burns" en "Voices". Met die laatste kan ik lekker meezingen, de tekst is dan ook niet heel ingewikkeld. Ook "The Rhymes of the Mountain" en "Winter Thrice" zijn betrekkelijk nieuw (Winter Thrice uit 2016) zodat er maar weinig echt oude nummers overblijven. "Dauden" van het allereerste album is verreweg het oudste nummer dat vanavond gespeeld wordt. De muziek is soms ingetogen, dan weer melodieus en zwaar vol met interessante wendingen en een perfecte balans tussen verbetenheid en vervoering. Alles van stevige black tot progressieve rock komt voorbij in een serie pakkende songs vol diepgang. De zuivere vocalen van ICS Vortex zijn echt geweldig en ook de schreeuw is ijzingwekkend. Als aanvulling zijn ook de cleane vocalen van Lars Nedland prachtig. Vanavond wordt bevestigd waarom ik Borknagar zo'n geweldige band vind. Heerlijk optreden. In de pauze nog gezellig bijgekletst met de aanwezige vriendjes, Liza, Marlous, Renée en Martijn.  


Zanger en keyboardspeler Lazare (Lars A. Nedland)


Nog een keertje

En dan was het tijd voor de in 1987 opgerichte Griekse black metalband Rotting Christ. Hoewel de bandnaam anders doet vermoeden, heeft Rotting Christ eigenlijk nooit heel extreme muziek gemaakt. Uiteraard is de band als extreme metal te classificeren, maar de muziek van de Grieken is gedurende hun hele carrière bovenal melodieus en zowel eigenzinnig als toegankelijk geweest. Ze staan bekend als een van de eerste black metalbands in de regio van Zuid-Europa, maar ook als een vooraanstaande act binnen de Europese underground metalscene. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van het kenmerkende Griekse black metal-geluid dat in de vroege jaren 90 overheerste. De vaste line-up bestaat uit de broers Sakis Tolis (zang en gitaar) en Themis Tolis (drums). Derde stichtend lid Jim Patsouris speelde bas tot 1996. Andreas Lagios was sinds 1997 de bassist en nam tot eind 2011 de plaats in van Patsouris. Giorgos Bokos van Nightfall trad in 2005 toe als gitarist, ter vervanging van Costas Vasilakopoulos. In februari 2012 kondigde Bokos zijn vertrek uit de band aan om persoonlijke redenen. In december 2012 werden de nieuwe leden van de band aangekondigd: gitarist George Emmanuel en bassist Vagelis Karzis. Ook deze heren verlieten de band in 2019 en werden opgevolgd door bassist Kostas "Spades" Heliotis en gitarist Kostis Foukarakis. 


Zanger en brulboei Sakis Tolis (Rotting Christ)


Rotting Christ

Ondanks de naam zijn de traditionele lyrische thema's van de band met betrekking tot het kwaad en occultisme geëvolueerd naar een meer "mystiek" pad en ze hebben hun muzikale richting op elk album gewijzigd, gebruik makend van elementen zoals zuivere melodische baritonzang, doom, gothic metal en industriële muziek kenmerken, mannelijke / vrouwelijke benedictijnse gezangen. Vanaf de eerste klanken van Aealo is het publiek in de volle zaal in trance. Aealo is de transcriptie van het Oudgriekse woord 'ΕΑΛΩ'' in het Latijnse alfabet. Het betekent catastrofe of vernietiging, en weerspiegelt de muzikale en tekstuele inhoud van het laatst uitgebrachte album "Pro Xristou". De vier heren pakken de aanwezigen al snel in met hun hypnotiserende en krachtige metal. Door het uitstekende geluid zijn alle instrumenten en zang erg zuiver. Sakis Tolis is inmiddels 52 jaar, maar de gitaar spelende frontman van Rotting Christ oogt nog net zo gedreven als bijna 40 jaar geleden. Hij is constant bezig met het publiek en weet de boel ook flink op te zwepen. Het geluid is knalhard maar zuiver en er zijn diverse flinke moshpits. De band moedigt de aanwezigen aan om de vuist in de lucht te steken en mee te klappen. Het was vanavond in de uitverkochte Pandora genieten geblazen van een zeer geslaagde avond. Ze hebben vast veel zieltjes gewonnen, die van mij zeker! Bij de toegift "Noctis Era" ben ik al wel vast gaan lopen, morgen weer heel vroeg uit mijn mandje namelijk. 


Gitarist Kostis Foukarakis


Dynamisch optreden


Drummer Themis Tolis


Lekker gitaarwerk


Sakis Tolis is veel met het publiek bezig


Bassist Kostas "Spades" Heliotis


Drummer Themis Tolis


Hard maar zuiver


Lekkere show


Gitarist Kostis Foukarakis


The Raven


Geluid en licht was uitstekend


Borknagar - Nordic Anthem



Rotting Christ - Like Father, Like Son



Rotting Christ - Pit





Geen opmerkingen:

Een reactie posten