dinsdag 15 oktober 2024

Frozen Crown, Ad Infinitum, Blackbriar en Kamelot * 12 oktober 2024, Tivoli Ronda - Utrecht


Setlist Frozen Crown:
Neverending, Call of the North, Kings, Steel and Gold, Far Beyond en I Am the Tyrant.
Setlist Ad Infinitum:
Follow Me Down, Aftermath, Upside Down, Anthem for the Broken, Outer Space, Surrender, Animals, The One You’ll Hold On To, My Halo en Unstoppable.
Setlist Blackbriar:
Mortal Remains, We Make Mist, Crimson Faces, I'd Rather Burn, Arms of the Ocean, Selkie, Deadly Diminuendo, Spirit of Forgetfulness, Cicada en Until Eternity.
Setlist Kamelot:
Veil of Elysium, Rule the World, Opus of the Night (Ghost Requiem), Insomnia, When the Lights Are Down, Vespertine (My Crimson Bride), New Babylon, Karma, Sacrimony (Angel of Afterlife), Willow, The Human Stain, Drum Solo, March of Mephisto, Keyboard Solo en Forever. Toegift: One More Flag in the Ground en Liar Liar (Wasteland Monarchy).

Frozen Crown


Zangeres Giada "Jade" Etro

Tsja en dan binnen enkele dagen weer naar Tivoli. Zijn goed bezig daar, eindelijk begrijpen ze dat de veel bier drinkende metal en rock liefhebbers hele lieve mensen zijn..... Vanavond kon ik m'n lol niet op, Kamelot is een geweldige live band en al vaak gezien, twee keer in 013, één keer in de Effenaar en in Paradiso. Maar ook de drie support bands had ik al eens eerder gezien en vind ik leuk. Dus wilde ik deze avond vanaf het begin af aan meemaken. We waren vanavond met z'n drietjes, Kimberley en Bas waren er ook. Frozen Crown had ik voor het eerst gezien in het voorprogramma van Dragonforce in 2020 in deze zelfde zaal. Ik was toen best verrast over de uitstekende presentatie en prima power metal die de band tentoon spreidde. Nu was dat niet anders, wat een lekker bandje is dit toch. Het vorige album (Call of the North uit 2023) was hoog in de diverse toplijsten geëindigd.

Gitarist Fabiola "Sheena" Bellomo


Melissa Bonny (Ad Infinitum)

Vanavond stond in het teken van de laatste worp, "War Hearts", alweer het vijfde album in zes jaar tijd. Frozen Crown is wat serieuzer en steviger dan de doorsnee power metal band, denk Blind Guardian en vooral Unleash The Archers. Het hele power metal genre is erg leuk en vooral goedaardig en Frozen Crown's kijk op power metal is niet revolutionair, maar het is gewoon erg goed. Het bevat de verwachte achtbaan muziek met zijn snelle gitaren, pakkende refreinen en epische verhalen over koninkrijken, veldslagen en reizen. Aangevuld met het geweldige stemgeluid van zangeres Giada Erto leverde dat een prima show op waarvan de nummers nauwelijks uit m'n kop te branden zijn. Als je een klein minpuntje wil benoemen dan is dat haar stem misschien wat te schel is. 


Gitarist Adrian Theßenvitz had er veel lol in


Melissa kan ook flink brullen

De symfonische power metal band Ad Infinitum staat onder leiding van zangeres Melissa Bonny. Ze begon op haar zesde met zingen in een schoolkoor. Tijdens haar jeugd was ze meer geïnteresseerd in andere muziekgenres, zoals pop en reggaeton, maar rond 2011 raakte ze, door invloed van haar vader en vrienden, steeds meer geïnteresseerd in rock en metal. Na de middelbare school, in 2012, was Bonny korte tijd actief als zangeres van een coverband in de omgeving van haar geboorteplaats Montreux. Datzelfde jaar verruilde ze de coverband voor de folk metal band Evenmore. In 2018 stopte Bonny als zangeres van Evenmore en richtte symfonische metal band Ad Infinitum op. Naast zingen schrijft ze ook teksten en composities voor de band. 


Prima interactie met het publiek


Solo in de spots

In juli 2019 tekende de band een contract bij Napalm Records en komt dit jaar alweer het vijfde (sinds 2020!) album uit. De Zwitsers/Duitse act is inmiddels op een zo hoog niveau aangekomen dat de set van vanavond eigenlijk veel te kort is. Maar zoals Melissa zelf aangaf binnenkort komt de band terug met een headline tour en dat is helemaal terecht. De band veranderde het publiek in een zee van klappende en enthousiaste mensen, terwijl Bonny iedereen betoverde met haar mix van zwevende melodieuze zang en een heerlijke zware grunt. De dame is inmiddels wel een grote ster als je haar podium presentatie door de jaren heen hebt gevolgd. Met het lekkere " Unstoppable" werd het prima optreden afgesloten.


4x Melissa


Bassist Korbinian Benedict

We maakten even een fotootje met onze nieuwe vriend uit Alkmaar en dronken nog een biertje. Inmiddels was het alweer tijd geworden voor de volgende act. Blackbriar bestaat al sinds 2012 maar het debuutalbum van de band, The Cause of Shipwreck, werd pas uitgebracht in april 2021. Deze kreeg veel positieve recensies, de stijl van zangeres Zora Cock heeft veel Kate Bush invloeden. In enkele jaren tijd is de formatie uit Assen doorgestoten naar de top van de nieuwe generatie symfonische metal dankzij onder andere de sprookjesachtige sfeer in veel memorabele composities. Er waren vanavond dan ook heel veel fans in de zaal aan het aantal shirtjes te zien. 


Ons gezellige clubje van vanavond


Opkomst Zora Cock van Blackbriar met Mortal Remains

De band zette een uitstekende show neer en ik weet zeker dat ze groter en groter zullen worden. Er kwamen ook genoeg nummers voorbij van het in 2023 uitgebrachte album "A Dark Euphony". Hoogtepunten waren voor mij vooral "Crimson Faces", "I'd Rather Burn", "Selkie", het heerlijk pompende "Deadly Diminuendo" en de afsluiter "Until Eternity". De getalenteerde frontvrouw Zora Cock was fenomenaal op dreef gedurende de gehele set. De warme reactie van het publiek was zichtbaar in het plezier op het podium. 


Blackbriar


Gitarist Robin Koezen

Toen was het tijd voor de hoofdact van vanavond, Kamelot. Dit is inmiddels wel een grootheid op het gebied van de power metal. Deze Amerikaanse band uit Tampa, Florida is opgericht door Thomas Youngblood in 1987. De Noorse zanger Roy Khan sloot zich aan bij het album Siége Perilous en deelde de songwriting met Youngblood tot zijn vertrek in april 2011. Op 22 juni 2012 kondigde Youngblood op hun website aan dat hun nieuwe zanger de Zweedse zanger Tommy Karevik werd. Hij was voor het eerst aanwezig op Kamelot's album "Silverthorn" als belangrijkste zanger, co-songwriter en tekstschrijver. Kamelot heeft al dertien studioalbums, drie live-albums en twee live-dvd's op hun naam staan en deze tour staat in het teken van de allerlaatste worp "The Awakening" uit 2023. Hiervan werden vanavond  "Opus of the Night (Ghost Requiem)", "New Babylon" (beide met Melissa Bonny), "Willow" en "One More Flag in the Ground" gespeeld.


Zora Cock


4x Zora Cock

De zaal reageerde op elk nummer uitbundig en de stemming was vanaf het begin tot het einde van de set fantastisch. Er waren veel diehard fans in de uitverkochte zaal en Kamelot heeft inmiddels een flink trouwe aanhang, getuige de vele Kamelot shirtjes. Tommy kon dan ook zijn lol niet op en heeft heel wat keren aangegeven zo gelukkig te zijn met de opkomst en de sfeer. De Nederlandse fans zijn al van het begin af aan de meest fanatieke getuige ook de live dvd in 2020 die in de uitverkochte 013 gemaakt is. Natuurlijk zweepte de band het publiek telkens weer op, maar iedereen deed dan ook gewillig mee. Eigenlijk zat er geen zwak nummer in de set "Veil of Elysium" (met Melissa), "Rule the World", "Insomnia", "When the Lights Are Down", "Sacrimony (Angel of Afterlife)" (met Melissa), "Center of the Universe", het heerlijke "March of Mephisto" (met Melissa) en het geweldige "Forever". Het was allemaal even sterk. Met een vlag zwaaiende Tommy en nieuwe nummer "One More Flag in the Ground en "Liar Liar (Wasteland Monarchy)" (Melissa deed Alissa vergeten) werd een heerlijke power metal avond afgesloten. Ga zo door met programmeren Tivoli!


Het mooie podium van Kamelot


Kamelot


Grondlegger van het allereerste uur Thomas Youngblood en Tommy Karevik


Even dollen


New Babylon


Veel vuur


Even een rustmomentje met Willow


Lampjes aan


Drum solo


De band bedankt het publiek


Konden bijna geen afscheid nemen


Ad Infinitum - Animals


Kamelot - Sacrimony (Angel of Afterlife)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten