maandag 20 mei 2024

Yes * 17 mei 2024, Musis Parkzaal - Arnhem

 


Setlist Yes:
Set 1: Machine Messiah, It Will Be a Good Day (The River), Going for the One, I've Seen All Good People, America, Time and a Word, Don't Kill the Whale en Turn of the Century. Set 2: South Side of the Sky, Cut From the Stars en The Revealing Science of God (Dance of the Dawn) / The Remembering (High the Memory) / The Ancient (Giants Under the Sun) / Ritual (Nous sommes du soleil) (Tales From Topographic Oceans" medley). Toegift: Roundabout en Starship Trooper.


Aankomst, lange rij en mooie zaal


Gitarist Steve Howe

Zo en dan stond ik zomaar in een zaal genaamd Musis in Arnhem. Er was nogal wat vooraf gegaan om hier bij het concert van Yes te staan. Ik had op 4 augustus 2021 een kaart voor Yes gekocht voor een optreden op 9 juni 2022 in de Grote zaal van Tivoli. Dit was voor het al eerder verplaatste concert van 23 mei 2020 en 13 mei 2021. De band ging een integraal optreden doen van het album Relayer. Dit was het allereerste album dat ik in een nogal ver verleden van de band had gekocht en helemaal grijs gedraaid. Hier moest ik dus bij zijn! We kregen toen bericht dat het concert vanwege corona verplaatst werd naar zaterdag 3 juni 2023. Het statement van de band luidde: Het is met grote teleurstelling van YES om aan te kondigen dat de logistieke problemen bij het regelen van Europese tourdata voor 2022, veroorzaakt door de aanhoudende pandemie, onoverkomelijk zijn gebleken. YES heeft de beslissing genomen, voor de veiligheid van bandleden, crew en publiek, om alle data op het Europese vasteland te verplaatsen naar 2023. Geoff Downes zegt: "We kijken er echt naar uit om weer op het podium te staan en op te treden voor onze fans, Relayer zal speciaal zijn." Later bleek dat Alan White erg ziek was en stierf op 26 mei 2022......


Billy Sherwood op basgitaar


Zanger/gitarist Jon Davison

Nou ja, we waren wel wat gewend in de corona tijd dus een jaar was zo weer om. En toen was het concert plotseling helemaal verdwenen uit de agenda van Tivoli. Niks geen mail gehad en er was ook geen nieuwe datum geprikt. Dus ik een mail naar Tivoli om m'n geld (64,50!) terug te krijgen, nee dan moet je niet bij ons zijn. Maar bij de organisator van het evenement, raar toch? Dat is toch Tivoli? Nee, dat is dus Eventix. Ik een mail naar Eventix, kreeg ik het volgende antwoord: "Omdat elke organisator een ander terugbetalingsbeleid heeft, kunnen we helaas geen tickets terugbetalen op verzoek van jou als ticketkoper." Om een terugbetaling voor jouw ticket(s) aan te vragen, neem je contact op met de organisator van het evenement. Als zij jouw aanvraag goedkeuren, kunnen zij de terugbetaling zelf uitvoeren. Indien je aanvraag wordt afgewezen door de organisator, is Eventix niet bevoegd om de terugbetaling alsnog uit te voeren. Je kunt de contactgegevens van de organisator vinden op hun website of via hun social media kanalen". Nou ja zeg.


Geoff Downes op keyboard


Jon Davison

Toen stond er plotseling een bericht op de website van Tivoli: "Vanwege onvoorziene omstandigheden is het concert van YES in TivoliVredenburg helaas afgelast, het is niet gelukt om een nieuwe datum te vinden. Het is met grote spijt dat YES, vanwege onvoorziene omstandigheden buiten de controle van de band, de beslissing heeft genomen om hun Europese en Britse Relayer-tour van 2023 uit te stellen. Yes wil hun oprechte spijt betuigen aan hun trouwe fans en vragen om hun begrip. Op vrijdag 17 mei 2024 komt YES naar Musis & Stadstheater Arnhem, tickets voor dit concert zijn nu hier verkrijgbaar. Arnhem? Ja, Arnhem! Heb het maar even laten bezinken en toen dacht ik al grote liefhebber van de band, het is misschien wel écht de laatste keer dat ik ze live kan zien. Nu was de hele "Relayer-tour" er ook nog uitgegooid en werd er een compleet andere set aangekondigd. Maar goed, ik ben vrijdagmiddag 18:00 uur in de auto gesprongen en op weg gegaan naar Arnhem. 


Going For the One


Op de elektrische mandoline

Na het concert van Dool in een voor mij "nieuwe" zaal Annabel, nu weer een nieuwe zaal genaamd "Musis". Wel bijzonder na ruim 1000 concerten... Het was niet helemaal uitverkocht (er kunnen 1700 mensen in) maar toch behoorlijk vol, in tegenstelling tot de laatste keer dat ik ze zag in 2016, toen wel in Tivoli. Door de jaren heen heeft Yes talloze bezettingen gekend. De huidige line-up bestaat uit: Steve Howe (gitaar, zang), Geoff Downes (keyboards), Billy Sherwood (basgitaar, zang), Jon Davison (zang, akoestische gitaar) en Jay Schellen (drums). De meesten hiervan hebben ook in eerdere periodes al eens meegedaan. In totaal zijn er wel zo'n 20 mensen onderdeel geweest van Yes vanaf de start in 1968(!). Ik heb geen zin om hier een discussie te gaan voeren over wat nou de echte Yes is, maar ik heb ongelooflijk genoten van deze heerlijke avond met wat nieuw werk en een heleboel prachtige klassiekers.   


Turn of the Century


Geoff Downes

Om iets over half negen was het zover, de zaal was nagenoeg volgelopen en ik stond helemaal vooraan. Veel ouderen natuurlijk maar er waren ook wel wat jonge mensen, zo stond er een groepje van vijf jongens vlak bij me die net rond de twintig waren, toch wel bijzonder. De band begint met het knallende "Machine Messiah" van het album Drama (1980). Gelijk is duidelijk dat men nog wel wat op gang moet komen, dat geldt zeker voor gitarist Steve Howe, waarvan zijn vingers in het begin nog wat stijf zullen zijn. Maar ja, een kniesoor die daarop let, de man is 77 jaar en naarmate het concert vordert steelt hij de show met geweldig gitaarwerk. Ach en eigenlijk is het allemaal te veel om op te noemen, Yes heeft zoveel mooie nummers gemaakt en het is altijd lastig om een set samen te stellen. Heb nog even gekeken naar de vorige keren dat ik de band live heb zien optreden, in 2003 en 2016 en dan is het wel leuk dat ik nu voor 80% andere nummers live heb gezien en gehoord.  


En nog een keer Geoff Downes


Steve Howe stal de show

Zo is het tweede nummer best wel een verrassing: "It Will Be a Good Day (The River)" van het album The Ladder uit 1999. Daarna komen er een vijftal  krakers aan bod, "Going for the One", "I've Seen All Good People", "America", "Time and a Word", "Don't Kill the Whale", heerlijk! Met "Turn of the Century" van het album Going for the One uit 1977 komt er een einde aan set één. De band neemt even een kwartiertje pauze en komt dan terug met "South Side of the Sky" van Fragile (1971). Het nummer "Cut From the Stars" afkomstig van het laatste album Mirror to the Sky (2023) past prima in de set vanavond, echt een goede track. Dan volgt er een medley van vier nummers van "Tales from Topographic Oceans" uit 1973. Op het album duurt dit bijna anderhalf uur maar vanavond (natuurlijk) een ingekorte versie, heb de tijd niet opgenomen maar schat een minuut of twintig. 


Starship Trooper


Uitstekend geluid vanavond

De band komt dan na flink gejoel en dat was wel grappig, iedereen begon te klappen, weer terug voor een toegift. Natuurlijk eerst met "Roudabout" dat dan ook massaal meegezongen werd. Als allerlaatste nummer "Starship Trooper" en toen was het toch echt afgelopen. Ik ben super blij dat ik deze avond heb mee mogen maken, telkens weer denk je dat de band wel ophoudt te bestaan. Gelukkig is dat niet zo en eerlijk gezegd boeit het me niet zo, wie er nou wel of niet meedoet. Altijd die vermoeiende discussies... Er stond een geweldige Yes op het podium, er werd fantastisch gemusiceerd en gezongen en ik had regelmatig kippenvel op m'n armen staan. Na afloop wilde ik het laatste album uit 2023 Mirror to the Sky nog op vinyl aanschaffen, verkochten ze alleen cd's en shirts. En dat in een vrijwel uitverkochte zaal waarvan het merendeel de middelbare leeftijd al ontstegen was. Niet zo handig dus. Maar goed, zo was ik lekker snel bij de parkeergarage aan de overkant en binnen een uur weer thuis. 

Yes - Guitar solo Steve Howe


Yes - Time And a Word (not complete)


Yes - Giants Under The Sun (acoustic)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten