zondag 1 oktober 2023

Phantom Elite, Ad Infinitum en Blackbriar * 28 september 2023, Tivoli Pandora - Utrecht

 


Setlist Phantom Elite:
Skin of My Teeth, Daydark, Apex, Conjure Rains, The Race, Birdcage, Inner Beast en Diamonds and Dark.
Setlist Ad Infinitum:
Unstoppable, Eternal Rains, Your Enemy, Somewhere Better, The Underworld, Architect of Paradise, See You in Hell, Seth, Live Before You Die, New Dawn en Upside Down. Toegift: Legends, Animals en Into the Night.
Setlist Blackbriar:
Crimson Faces, I'd Rather Burn, Forever And A Day, Deadly Diminuendo, Bloody Footprints In The Snow, Far Distant Land, Thumbelina, Arms of the Ocean, Selkie, My Soul's Demise, An Unwelcome Guest, Cicada en Until Eternity.


Phantom Elite


Lekker enthousiaste band

Op weg naar Tivoli, had de fiets op mijn werk neergezet en kon zonder jas naar de zaal lopen. Even later sloten Kimberley, Bas, Eddy en André ook aan in de uitverkochte Pandora. Phantom Elite was vanavond de support band en werd in 2016 opgericht door zangeres Marina La Torraca (ook bekend van Avantasia en Exit Eden) en Sander Gommans (bekend van After Forever en HDK). Gommans is echter nooit onderdeel van de bezetting van de band geweest; hij fungeert als uitvoerend producent. Na de oprichting werd de formatie aangevuld met respectievelijk toetsenist Erik van Ittersum (ook bekend van Kingfisher Sky), drummer Eelco van der Meer (ook bekend van Ex Libris), leadgitarist Goof Veelen en slaggitarist Ted Wouters. In eerste instantie was Phantom Elite een project dat bedoeld was om studiowerken van HDK, een project van Gommans, live op te voeren. De bandnaam 'Phantom Elite' is daarenboven afkomstig van de songtekst van het lied Eternal Journey van HDK. Na enkele repetities begon de groep ook met het componeren van eigen materiaal.


Zangeres Marina La Torraca


Lampjes bij Ad Infinitum

De band heeft inmiddels drie volwaardige albums uitgebracht Wasteland (2017), Titanium (2021) en Blue Blood (2023). Vanavond stond dus in het teken van het pas uitgekomen laatste album. Hier werden dan ook de nummers Skin of My Teeth, Daydark, Apex, Birdcage en Inner Beast van gespeeld. Van drie van deze nummers zijn ook clips te vinden op YouTube. Leuke elektronische details hier en daar en het songmateriaal luistert in ieder geval lekker weg, met het opzwepende Diamonds and Dark als fijne afsluiter van de set. Basgitarist Siebe Sol had vanavond een dubbel rol, later stond hij opnieuw op het podium met Blackbriar. Hele leuke en enthousiaste opener van de avond en de band laat absoluut een goede indruk achter.


Bassist Korbinian Benedict ging goed los


Melissa Bonny heeft een geweldige stem

Uit Zwitserland/Duitsland komt de symfonische powermetalband Ad Infinitum. Deze band staat onder leiding van zangeres Melissa Bonny. Ze begon op haar zesde met zingen in een schoolkoor. Tijdens haar jeugd was ze meer geïnteresseerd in andere muziekgenres, zoals pop en reggaeton, maar rond 2011 raakte ze, door invloed van haar vader en vrienden, steeds meer geïnteresseerd in rock en metal. Na de middelbare school, in 2012, was Bonny korte tijd actief als zangeres van een coverband in de omgeving van haar geboorteplaats Montreux. Datzelfde jaar verruilde ze de coverband voor de folkmetalband Evenmore. In 2015 werd ze tevens zangeres van de trancemetalband Rage of Light, welke in 2018 een contract bij Napalm Records tekende.


Gitarist Adrian Theßenvitz


Dynamische show

In 2018 stopte Bonny als zangeres van Evenmore en richtte symfonische metalband Ad Infinitum op. Naast zingen schrijft ze ook teksten en composities voor de band. In juli 2019 tekende de band een contract bij Napalm Records. In april 2021 kondigde Bonny haar vertrek bij Rage of Light aan via sociale media. In juli 2021 richtte ze de symfonische metalband The Dark Side Of The Moon op, dit werd een groot succes. De band speelt namelijk nummers uit films en series, zoals Game of Thrones, Lord of the Rings en Harry Potter. Ook deze band tekende een contract bij Napalm Records.


Bassist Korbinian Benedict


Bassist Korbinian Benedict

Een nogal actieve dame dus die ook nog in wat andere bands en projecten mee doet. Onder haar eigen naam, met de band Serenity, Warkings, Feuerschwanz, Pyramaze, Kamelot en nog een aantal bands. Ad Infinitum heeft inmiddels een flinke aanhang gekweekt en dat is volledig terecht. De nummers vallen op door prachtige composities. Verder zijn ze zeer melodisch, met een ijzersterke beat, loeistrakke productie en "afgemaakt" met de geweldige stem van Melissa Bonny. Ze revancheert zich wat mij betreft voor het optreden dat ik op 6 november 2022 gezien heb in de Ronda, haar stem stond toen nogal zacht in de mix. Nou vanavond knalde en straalde ze, het was een weergaloos optreden. Natuurlijk is het soms wat poppy maar de klasse straalde van de band af en de nummers blijven lang in je koppie hangen. Zoals de opener Unstopable, Live Before You Die, Upside Down en de afsluiter Into the Night. Heerlijk zijn ook de momenten waarin de dame het grunten afwisseld met de cleane zang, erg knap. Voor mij was dit het optreden het hoogtepunt van de avond.


De setlist via André gekregen


Blackbriar

De in 2012 opgerichte alternatieve gothic/metal band uit Nederland Blackbriar begeeft zich op het snijvlak van gothic en symfonische metal. Frontvrouw Zora Cock trekt de aandacht met haar glasheldere, Kate Bush-achtige stemgeluid dat fraai contrasteert met de loodzware gitaarriffs. Inmiddels is Blackbriar getekend door het gerenommeerde Nuclear Blast. Zij werd ooit geïnspireerd door Halestorm en wilde vanaf dat moment maar één ding, leadzangeres worden in een rockband. Duidelijk is wel dat de band inmiddels aardig wat aanhang heeft, er waren tientallen fans met bandshirts, deze zorgen voor een heerlijk enthousiast sfeertje.


De super active bassist Siebe Sol


Ruben Wijga in het mooie licht

Vanavond staat in het teken van het nieuwe album, A Dark Euphony. Natuurlijk werden hier een aantal nieuwe nummers van gespeeld, het album komt officieel pas morgen uit. Ook nu heeft Joost van den Broek de productie weer op zich genomen en de nieuwe muziek paste naadloos in de set van vanavond. Het song materiaal klinkt lekker gevarieerd en bevatte zowel ingetogen als heavy stukken, de heren muzikanten wisten de nummers in een live setting goed neer te zetten en zangeres en blikvanger Zora Cock zorgde voor een prima vocale invulling van het muzikale plaatje.


Zora Cock


Nog een keer Zora Cock

Het was toch wel even omschakelen qua muziek door de nogal dynamische bands hiervoor maar na enkele nummers werd er toch een heerlijk sfeertje neergezet. Door de vele fans werden veel nummers uit volle borst meegezongen en ook bij Selkie kon ik het ook niet laten. De wat "oudere" nummers zorgden voor wat meer reactie en ook bij mij eerlijk gezegd, ik zie de band vanavond voor de vierde keer. Na ruim tien jaar is de band flink gegroeid en staat er een geoliede machine op het podium. Om 22:15 was de avond alweer afgelopen en werden we zoals vaker in Tivoli al snel verzocht de zaal te verlaten. Gelukkig zit beneden café Het Gegeven Paard en we hebben daar nog een tijdje gezellig na gekletst met een biertje over een geslaagde avond.


Gitarist Bart Winters


Zora


Siebe Sol op de upright bass


Proosten in het Gegeven Paard


Met Kimberley, Bas, André en Eddy










Geen opmerkingen:

Een reactie posten