zondag 22 oktober 2023

Lesoir en Riverside * 19 oktober 2023, Tivoli Grote Zaal - Utrecht

 


Setlist Lesoir:
Push Back the Horizon, Mosaic, You Are the World, Somebody Like You,
Babel (alleen het The Warning deel), Dystopia, The Drawer en Two Faces.
Setlist Riverside:
#Addicted, 02 Panic Room, Landmine Blast, Big Tech Brother, Left Out, Post-Truth,
The Place Where I Belong, We Got Used to Us, Egoist Hedonist en Friend or Foe? Toegift: Self-Aware en Conceiving You.


Lesoir


Maartje Meessen op de akoestische gitaar

We waren deze keer met z'n viertjes op pad en trof ook nog een oud-collega in de zaal die ik al heel lang niet meer gezien had. Erg leuk! Vorig jaar bij het afscheid van Kayak maakte ik voor het eerst kennis met de band Lesoir uit Maastricht. De band is beïnvloed door Anathema, Porcupine Tree en The Gathering en begon mooi op tijd. De drie heren en twee dames maken mooie progrock en ondanks dat ik niet snel naar een headliner tour zou gaan van de band was het toch goed te pruimen. Het zijn allemaal uitstekende muzikanten en multi instrumentalist/zangeres Maartje Meessen (in het dagelijkse leven docent) stal wel de show wat mij betreft. Ik vond de wat "steviger" nummers leuker zoals Babel, Dystopia en vooral de afsluiter Two Faces. Van het normaal gesproken 20 minuten durende Babel werd alleen het The Warning deel gespeeld. Prima begin van de avond, maar nu Riverside.


Drummer Bob van Heumen


Gitarist Ingo Dassen was erg goed op dreef

Deze band volg ik al een tijdje. Ik had Riverside in 2013 in de Vorstin gezien en was toen zo enthousiast dat ik ze een jaar later opnieuw bezocht, nu in de Boerderij in Zoetermeer. Twee jaar later overleed gitarist Piotr Grudzinski wat een enorme schok veroorzaakte binnen de band (die verder nauwelijks line-up wisselingen had gehad en nog steeds niet). De band wilde de plek niet definitief "weggeven" aan een ander, dus werd vanaf 2017 gewerkt met een toerend lid, Maciej Meller. Uiteindelijk werd in 2020 toch besloten om deze als vast bandlid op te nemen. In zijn begintijd bij de band vond ik zijn gitaarwerk wel wat vlakker, Piotr legde altijd zijn hele ziel en zaligheid is zijn spel, maar inmiddels heeft hij zijn draai wel gevonden.


Riverside


Zanger/bassist Mariusz Duda

De progressieve rock en heavy metal band Riverside werd in 2001 opgericht door Piotr Grudzinski, Piotr Kozieradzki en geluidsman Jacek Melnicki. Nadien voegde Mariusz Duda zich bij hen, en kwam in 2003 de eerste demo genaamd Riverside uit. Wegens uiteenlopende meningen vertrok Melnicki, waarna toetsenist Michel Lapaj werd aangetrokken. Nadat in 2004 hun debuutalbum Out of Myself was verschenen, kwam de band bij platenmaatschappij InsideOut onder contract. In 2005 kwam hun tweede album Second Life Syndrome uit, in 2006 gevolgd door de EP Voices in My Head. In 2007 kwam het derde volwaardige album uit: Rapid-Eye Movement. Met dit album was hun trilogie Reality Dream compleet.


Geweldige bassist en fijne stem


Gitarist Maciej Meller

Daarna volgden nog vijf albums, deze worden door de prog liefhebbers (net als de eerste drie albums overigens) allemaal zeer hoog gewaardeerd. De muziek van Riverside wordt wel omschreven als een mengeling van Anathema, Dream Theater, Opeth, Pink Floyd en Porcupine Tree. Hun muziek is een mengeling van metal, symfonische en psychedelische rockmuziek, en bevat langdurige, soms esoterisch aandoende muziekstukken van keyboard en gitaar, waarbij de bas altijd prominent aanwezig is, met daarnaast op zijn tijd heavymetal-riffs. Vanavond staat in het teken van het net uitgekomen album ID.ENTITY. Deze plaat is een lichte trendbreuk met alle voorgaande, het is wat toegankelijker geworden al geldt dat zeker niet voor ieder nieuw nummer.


Nog een keer de geweldige Maciej Meller


Indrukwekkend optreden

Er worden vanavond nogal wat nummers van gespeeld, achtereenvolgens Landmine Blast, Big Tech Brother, Post-Truth, The Place Where I Belong en Friend or Foe? en Self-Aware. Als je goed geteld hebt werd er dus maar één nummer NIET gespeeld van het nieuwe album. Er wordt geopend met twee oudere nummers, #Addicted en 02 Panic Room, inmiddels wel "hits" van de band. Ook Egoist Hedonist en de heerlijke afsluiter Conceiving You zijn blijvertjes. Muzikaal is het vanavond weer een waar feest geworden, de band verveeld geen moment en ik heb genoten van de hernieuwde kennismaking.


Op de drumriser


Mariusz Duda

Het is uitverkocht vanavond maar mede daardoor is het mij wel wat te vol. Bij de in/uitgangen staan groepjes mensen en ook de trappen zitten vol en dat lijkt me niet de bedoeling. Een klein minpuntje is soms wel dat zanger/bassist Mariusz Duda iets teveel praat, maar gelukkig wel met de nodige humor. Op technisch vlak zijn het wel fenomenale muzikanten en live zijn de solo's zeer indrukwekkend. Eén van de hoogtepunten was toch wel, We Got Used to Us, wat een mooi nummer is dat toch. Ook mijn concert maatjes vonden het erg geslaagd, collega Ruud onderging zijn vuurdoop vanavond en was ook zeer onder de indruk. Volgende keer weer een keertje mee?


Mooi overzcht van boven


Michal Lapaj op keyboard


Drummer Piotr Kozieradzki


Geweldige avond gehad









Geen opmerkingen:

Een reactie posten