zaterdag 15 oktober 2022

Uriah Heep * 13 oktober 2022, Tivoli Grote Zaal - Utrecht

 


Akoestische set Uriah Heep:
Circus, Tales, Free Me, Come Away Melinda, Confession/Rain, The Wizard/Paradise/Circle of Hands en Lady in Black.
Electrische set Uriah Heep:
Against the Odds, The Hanging Tree, Traveller in Time, Between Two Worlds, Stealin', Too Scared to Run, Rainbow Demon, What Kind of God, Sunrise, Sweet Lorraine, Free 'n' Easy en July Morning. Toegift: Gypsy en Easy Livin'.

Intro op het doek met tal van rock grootheden

Akoestische set

Ter gelegenheid van hun "50th Anniversary Tour" vierde Uriah Heep hun 50e verjaardag met een speciaal concert op donderdag 13 oktober 2022 in de "oude" zaal van Tivoli Vredenburg in Utrecht. Hoeveel bands kunnen zeggen dat zij Kiss, ZZ Top, Foreigner en Rush als voorprogramma hadden en voor hun grote doorbraak zorgden? Uriah Heep is ongetwijfeld een onmisbare schakel in de muziekgeschiedenis. De band ontstond in het begin van het gouden tijdperk van de progressieve hardrock, naast grootheden als Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple. Uriah Heep staat bekend omwille van het intelligente zanggebruik. Kenmerkend voor hun geluid is het hammondorgel, maar ook de meerstemmige (soms zelfs vijfstemmige) zang. Dit inspireerde bands zoals Sweet en Queen. Ook was de band een pionier in de integratie van het Hammondorgel en het wah-wah-pedaal, het handelsmerk van Mick Box, die symbolisch werden voor hun sound. Een leuk weetje, Uriah Heep is genoemd naar de schurk in de roman David Copperfield van Charles Dickens.


Heerlijk begin van de avond


Powerdrummer Russell Gilbrook moest zich inhouden

Wie had in 1970 kunnen denken dat Uriah Heep hun 50-jarig jubileum zou vieren? Het is een geweldige prestatie, vooral omdat de band nog steeds een geweldige live band is. En zoals Mick Box zelf aangaf: het is met grote trots dat we dit 50-jarig jubileum ingaan met dezelfde passie, verlangen en liefde voor wat we doen, en dat het nog lang mag blijven duren!" De muzikanten van Uriah Heep zijn harde werkers: 25 studio albums later, meer dan 40 miljoen verkochte platen wereldwijd en verschillende tournees in Amerika, Japan en Europa. Met hun derde album Look At Yourself (1971) brak Uriah Heep wereldwijd door, opvolger Demons And Wizards (1972) bracht hun grootste hit in Nederland voort: Easy Livin'. Zoals menig band uit de sixties heeft Uriah Heep al een paar leden verloren aan de hand van Magere Hein, maar aan het hoofd staat nog steeds oprichter en gitarist Mick Box!


Bernie Shaw


Heeft een geweldge stem

Zo heb ik de band al heel wat keren zien optreden (vanavond was de negende keer) en de diverse wisselingen in de bandleden meegemaakt. Zo hebben we de helaas overleden bassist Trevor Bolder en drummer Lee Kerslake nog diverse keren zien optreden met de band en was ik nog bij het dertig jarig jubileum van de band in de Kade (Zaandam) in 2000. Nu zal je misschien denken, dan moet het 50-jarig jubileum toch geweest zijn in 2020? Dat klopt, maar ja corona hè? Dus nu in 2022 was het eindelijk zover en het blijft toch wel gek dat de band in Nederland nooit helemaal bij de grootheden wordt geschaard. De show van vanavond was in tweeën gehakt, we begonnen met een akoestisch deel. Voordat we begonnen werden er plaatjes getoond op het grote doek, leek wel een beetje op een "ouderwetse" dia avond. Hier werd door diverse muzikale grootheden een dank uitgesproken aan de jarige job. Zo kwamen rockgoden Brian May, Rob Halford, Alice Cooper, Steve Harris, Paul Stanley en nog veel meer voorbij. Dit maakte duidelijk hoe groot de impact was op de muziek van de band.


Phil Lanzon had het geweldig naar z'n zin


Heeft ook een prima stem

Zo werd wel duidelijk hoe groot de invloed van Uriah Heep is geweest op mensen en bands wereldwijd. Ondertussen werden er door de mannen zittend de nodige heerlijke nummers gespeeld. Ik ben normaal niet zo van het akoestische maar in dit geval vond ik het toch wel erg geslaagd. Denk ook dat het heel slim was om de avond hiermee te beginnen en het niet "tussendoor" te doen, normaal gesproken haal je dan de vaart uit het optreden. Nu was het een heel leuk "voorprogramma" en kwamen er heerlijke nummers voorbij zoals een prachtige versie van "Circus". Het geluid was spectaculair goed en over de geweldige stem van Bernie Shaw hoeven we het niet eens te hebben, wat een topper is dat. De sfeer bleef heerlijk met nummers als "Tales", "Free Me" (lekker mee blèren) en één van de lievelingsnummers van mijn vrouw Renate, "Come Away Melinda". Daarna waren er een soort van mash ups van "Confession" en "Rain", "Wizard", "Paradise" en "Circle of Hands" van het album Demons and Wizards. De set werd afgesloten met de "meezinger" "Lady in Black".


Meezingen!


Veel plezier

Het is en blijft jammer dat er in Tivoli naar mijn smaak te weinig rock/metal in al zijn vormen en maten wordt geprogrammeerd daar het geluid in alle zalen geweldig is. Maar goed, misschien gaat dat nog eens veranderen, kijk eens naar 013 bijvoorbeeld. Ook nu was er een inleiding op het grote doek over 50 jaar Uriah Heep voordat deze naar beneden viel en de band het tweede deel van het optreden begon met het heerlijke "Against the Odds" onder het nodige vuurwerk. Vanaf dat moment maakten we een reis door de tijd met alleen maar geweldige nummers. De mannen hadden een hele fijne set samengesteld met nummers die in het verleden niet altijd werden gespeeld. Voor mijzelf was "Between Two Worlds" een hoogtepuntje omdat het album "Sonic Origami" bij ons thuis helemaal grijs gedraaid is.


Electrische set


Heerlijke opening met Against the Odds

Het was vanavond een show die niet zo snel meer geëvenaard gaat worden, bijna drie uur (inclusief pauze) met 24 nummers (waarvan 8 akoestisch). Met 10 centimeter hoog kippenvel op mijn lijf kwamen in één ruk grote hoogtepunten Sunrise, Sweet Lorraine, Free 'n' Easy en July Morning voorbij. Bernie Shaw bracht alles zoals altijd met 200% inzet en ook Mick Box blijft een geweldenaar met zijn mooie bewegingen. Phil Lanzon op keyboard heeft de hele avond met een lach op zijn gezicht staan spelen, powerdrummer Russell Gilbrook kon lekker losgaan nadat hij met veel moeite de akoestische set had doorstaan en stille kracht Dave Rimmer stond heerlijk te bassen. Na July Morning was de regulierse set afgelopen en verdwenen de mannen en werd er voor de toegiften op twee schermen nog (herdenkings)foto’s getoond van alle muzikanten die ooit in Uriah Heep hebben gezeten. Met Gypsy en Easy Livin' werd de heerlijke avond afgesloten. Voor mij één van de concert hoogtepunten van dit jaar en het zal door Uriah Heep moeilijk nog eens overtroffen kunnen worden. Of het zou bij het 75 jarig bestaan moeten zijn……


Bassist Dave Rimmer


Drummer Russell Gilbrook


Bernie Shaw


Bernie Shaw


Bernie Shaw gaf zoals altijd weer alles


Gitarist en oprichter van de band Mick Box


Maakt altijd mooie bewegingen


Sweet Lorraine


Mick Box bij de toegift Gypsy


Op een haar na was het vanavond uitverkocht


Uriah Heep - Come Away Melinda (akoestisch) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Uriah Heep - Sunrise 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Uriah Heep - Easy Livin' 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)










Geen opmerkingen:

Een reactie posten