zondag 10 juli 2022

Graspop Metal Meeting dag 3 * 18 juni 2022, Dessel - België

 



Graspop Metal Meeting

16, 17, 18 en 19 juni 2022, Dessel - België


Het huisje, een duikje en m'n arme tenen


We hadden afgesproken om het dit jaar wat relaxter aan te pakken. Alle voorgaande Graspoppen was ik zelf altijd van we gaan meteen na het ontbijt op pad om de eerste band te zien (vaak was dat al om 11:30 uur ofzo) en we gaan weg nadat de laatste band minstens enkele nummers gespeeld had. Vandaag op de derde dag gingen we dus eerst naar het zwemparadijs, deze ging om 10:00 uur open dus lagen we om iets over 10 uur languit op een ligbed. Zo misten vandaag wel een aantal bands, gelukkig was het niet zo heel interessant alleen Michael Schenker vond ik wel jammer. Na opnieuw een voorspoedige reis met de pendelbus (we hebben van de acht ritten maar één keer 20 minuten hoeven wachten) kwamen we mooi op tijd aan voor onze eerste band van deze dag. Het was vandaag de allerheetste dag met 34 graden en de halve liters bier moesten regelmatig voor verkoeling zorgen. Het grote voordeel was dat ik 's avonds om 19:30 uur pas voor de eerste keer moest urineren! Europe speelde op Mainstage South en heeft de laatste jaren een paar uitstekende albums uitgebracht. Kijk voor de gein maar eens op Musicmeter, War of Kings uit 2015 en Walk the Earth uit 2017 zijn de best gewaarde albums ooit van deze band! Europe begon met het geweldige nummer Walk the Earth en met Hole in My Pocket was het betreft de "nieuwe" nummers klaar, jammer. Dat komt natuurlijk omdat in de korte speeltijd de band wel alle hits moet spelen. Rock the Night, Carrie, Sign of the Times, Superstitious, Cherokee en met de afsluiter The Final Countdown zong het hele veld uit volle borst mee. Ik neem me voor om toch eens een live concert  van deze band te bezoeken, dan worden er vast en zeker meer nummers van de laatste releases gespeeld. Verder is Joey Tempest een uitstekende zanger! 



Europe


Zanger Joey Tempest


Leuk Optreden


Europe - The Final Countdown


Bekers opgehaald, kregen we bij onze Booze Bags


Ons leuke groepje


Allemaal liefde vandaag


Susan is een groot Eisbrecher fan


De charismatische zanger Alex Wesselsky


Was ist hier Los? Eisbrecher das ist los! Dit blijft één van onze favoriete bands en dat vertrouwen wordt ook deze keer niet beschaamd. We waren weer met een flinke groep, Rens, Maureen en maatjes en Susan sloten weer aan. Het werd weer een heerlijk optreden met eigenlijk alleen maar meezingers (voor ons als fans dan). Natuurlijk zitten er veel Rammstein invloeden in de muziek maar het is allemaal zeker origineel genoeg om er een eigen draai aan te geven. Ook de charismatische zanger Alex Wesselsky weet op geheel eigen wijze het publiek aan zich te binden met veel humor en groot enthousiasme, ook van ons! Daar stond hij onder die brandende zon met hemd en rode das, hij grapte dat hij zou strippen maar het bleef bij de das. Hij toonde ook een sticker van Woodstock met de boodschap peace, love, music... Waar het in de wereld over moet gaan. De grootste "hit" is grappig genoeg een relatief nieuw nummer (2017), we zongen dan ook massaal mee met Was Ist Hier Los? (ook een zeer aan te raden clip op YouTube). Ook deze keer werden er na het laatste nummer knuffels (ijsbeertjes) in het publiek gegooid en hadden we genoten van een super leuk optreden. We bleven staan en schoven wat verder naar de rechterzijde om vanaf hier Foreigner te gaan zien. Het is tegenwoordig wel erg lastig om vanaf de ene mainstage naar de andere te gaan namelijk. Je moet een stuk omlopen, maar dat is het ergste nog niet maar het is vergeleken met een aantal jaren geleden veel drukker geworden. Bij Foreigner is de situatie toch heel anders, deze band heeft de laatste 15 jaar geen nieuw werk gemaakt. Maar met meer dan 80 miljoen verkochte albums gelden ze wel als één van de succesvolste hardrock bands uit de muziekgeschiedenis. Zo vloog de ene na de andere hit ons om de oren, Cold as Ice, Feels Like the First Time, Juke Box Hero en het massaal meegezongen I Want to Know What Love Is, werkelijk iedereen van voor tot achter deed mee, zelfs de security.


Eisbrecher - Was Ist Hier Los?



Jürgen Plangger op gitaar


Basgitarist Rupert Keplinger


Heerlijk optreden


4x Alex Wesselsky


Eisbrecher


Ijsbeertjes voor het publiek


Groepsfoto


Foreigner


Veel plezier op het podium


Michael Bluestein op Keyboard


Foreigner - I Don't Know What Love Is



Zanger Kelly Hansen


Biertje?


Debora en Robin


Shinedown


Zo stonden we gelijk goed voor Shinedown. Dit is echt weer zo'n band die je live moet zien, ten eerste schuwt frontman Brent Smith het contact met het publiek niet en ten tweede zijn de melodieën en gitaren live een stuk steviger en heerlijk catchy. Ik kan me goed voorstellen dat dit in Amerika arena's vol krijgt. Wij vonden het in ieder geval erg leuk, diverse hoogtepunten waren Cut the Cord, Get Up, Enemies, Monsters, de prachtige ballad Second Chance en Diamond Eyes (Boom-Lay Boom-Lay Boom). Zo was dit uiteindelijk wel een leuke serie op de Mainstage met Europe, Eisbrecher, Foreigner en Shinedown. Ik wilde graag naar Red Fang maar bleek de enige van het stel... Dus ik ging in m'n eentje op weg naar de Metaldome en kom ik daar toch Mr. Teikmisun tegen! Even tussendoor, via Insta heb ik al jarenlang contact met deze metalhead uit Tenerife. Al diverse keren afgesproken op Graspop alleen is dat nooit gelukt, lopen we elkaar deze keer gewoon bijna ondersteboven. Als we het dan toch over een mooie live act hebben is dat Red Fang wel. Ik kan zowiezo rock en metal liefhebbers eens aanraden naar een goede stonerband te gaan in een zaal(tje). De intensiteit is zo bijzonder en dat was nu dus ook weer het geval, deze Rockers uit Portland zetten de Metaldome in vuur en vlam. Kijk ook eens wat videoclips van dit stonerviertal, die zijn werkelijk hilarisch. Heerlijke nummers als Arrows, Wires en afsluiter Prehistoric Dog lieten de lucht in de Metaldome trillen (of was het de ongekende hitte?). Er ontstonden diverse pits en er werd flink gecrowdsurft. 


Zanger Brent Smith


Zach Myers op gitaar


Shonedown - Get Up



Eric Bass, what's in a name...


Is veel met het publiek bezig




Mooie indruk van de sfeer


Het waren topdagen!


Met Mr. Teikmisun uit Tenerife


De diverse snacks...


Red Fang


Zanger Aaron Beam


Red Fang - Wires



Red Fang - Prehistoric Dog




Gitarist David Sullivan


Saxon


Biff was in vorm


Five Finger Death Punch



Toen weer heel snel terug naar de Mainstage om nog een deel van Saxon mee te pakken. Deze mannen teleurstellen nooit en ook nu was de band prima op dreef. Mooi om te zien dat frontman Biff Byford als vanouds de kar trekt, een hartaanval twee jaar geleden heeft de man er gelukkig niet onder gekregen. De band speelde erg sterk en de humoristische zanger Biff is nog altijd goed bij stem is. De set was precies wat je wilde horen, alle krakers kwamen voorbij. Motorcycle Man, Thunderbolt, Wheels of Steel, Heavy Metal Thunder, Strong Arm of the Law, Dogs of War / Solid Ball of Rock, Denim and Leather, And the Bands Played On, Crusader, 747 (Strangers in the Night) en Princess of the Night. Ja daar is echt geen speld tussen te krijgen. Vooral hekkensluiter Princess of the Night werd luidkeels meegezongen en je zag Biff met volle teugen genieten. Wat heeft iedereen dit toch gemist. En toen was het tijd voor onze afsluiter van vandaag, Five Finger Death Punch. Dit is, op zijn Belgisch gezegd, inmiddels ook wel een gigantische klepper. De vorige keer dat de band op Graspop stond (2017) moest in aanloop naar die show hun frontman Ivan Moody de tour verlaten om de strijd met zijn drankverslaving aan te gaan en hierdoor trad de band aan met vervanger Tommy Vext. Ondertussen is zanger Moody helemaal zichzelf weer en stond vandaag zelf weer op de planken. Het werd een heerlijke show met de ene "hit" na de andere, Wash It All Away, Bad Company, Burn MF, Lift Me Up, Under and Over It en The Bleeding. De massa om ons heen bewoog bijna constant, zelfs een meisje in een rolstoel kwam crowdsurfend voorbij. Na het optreden was het moment gekomen om weer met de pendelbus naar Sunparks te gaan. Priest heb ik al zo vaak meegemaakt en Debora wilde Korn graag zien maar de eindtijd daarvan (1:15 uur) stond ons toch wat tegen na drie dagen over de festivalweide zwalken. 



Gitarist Andy James


Een boze Moody


Fijn optreden
 

Ivan Moody


Five Finger Death Punch - Wash It All Away


Five Finger Death Punch - The Bleeding




Crowdsurfen in een rolstoel



En je kunt ook staand op iemand crowdsurfen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten