vrijdag 8 juli 2022

Graspop Metal Meeting dag 2 * 17 juni 2022, Dessel - België


Graspop Metal Meeting

16, 17, 18 en 19 juni 2022, Dessel - België


We hebben op de tweede dag de volgende bands gezien: Phil Campbell and the Bastard Sons, Beyond the Black, Dool, Gloryhammer, Steel Panther, Black Label Society, The Vintage Caravan, Employed to Serve, Alcest, Paradise Lost, Megadeth, Whitesnake en Within Temptation.


Phil Campbell and the Bastard Sons


Tyla en Todd Campbell




Vrijdag ging onze eigen "longest day" worden. Zo gingen we dus al vroeg op pad om de eerste band van die dag, Phil Campbell And The Bastard Sons te gaan zien. We waren meteen alweer met ons gezellige clubje, waaronder Rens en Maureen. Phil Campbell and the Bastard Sons is een rockband uit Wales, opgericht in 2016 door de oude Motörhead-gitarist Phil Campbell, na de dood van Motörhead-frontman Lemmy in 2015. Zijn zonen Todd, Dane en Tyla spelen respectievelijk gitaar, drums en bas en Joel Peters werd geadopteerd voor de zang. De band heeft twee bepaald geen slechte albums uitgebracht maar speelt vandaag alleen Motorhead nummers. Nou ja, dan kun je eigenlijk op Graspop geen flater slaan. Wij deden dan ook flink mee met de ene na de andere Motorhead kraker. Na het optreden bleven we op onze plek maar schoven we wel helemaal naar het midden (we hadden geen zin om helemaal om te lopen) om het optreden van Beyond the Black te zien. Dit werd verrassend goed, deze Duitse symfonische metal band opgericht in 2014 in Mannheim (Duitsland) beschikt in Jennifer Haben over een geweldige zangeres. Ik had de band in 2015 gezien in de Melkweg als support van Armored Saint en Queensrÿche en was toen al enthousiast geraakt. Ook de rest van ons groepje waren zeer te spreken over het optreden, het ene nummer was nog beter dan het andere. Horizons, Lost in Forever, Heart of the Hurricane, het heerlijke Human (met masker), het voor het eerst live gespeelde nieuwe nummer Reincarnation, In the Shadows en Shine and Shade. Ik wilde eigenlijk wat eerder weg omdat ik mijn favoriete band Dool wilde zien (had ik de laatste keer in de Helling beloofd aan Raven, echt waar hoor) maar ik wilde het afsluitende nummer Hallelujah van Beyond the Black zeker niet missen. Dus nadat we dit uit volle borst hadden meegebruld ging ik snel in m'n eentje op weg naar de Marquee. 


4x zanger Joel Peters


Phil


Drummer Dane Campbell


Gezellige boel


Beyond the Black



Eus Straver maakt een foto voor de Aardschok of...


De geweldige zangeres Jennifer Haben


Het nummer Human met masker


Heerlijk optreden



Dool

Raven van Dorst


Geweldige band


Gloryhammer


Tsja, je ziet wat rondlopen


André is er nu ook bij


Steel Panther




Met de nieuwe bassist Ricky Dazzle


Blote borsten op het podium en in het publiek



Black Label Society


Mooi stapeltje...


Lekker gitaarwerk


Zakk Wylde


The Vintage Caravan


4x zanger/gitarist Óskar Logi Ágústsson


Employed to Serve


Gitarist Sammy Urwin




Schreeuwer Justine Jones



Alcest


Mooie sfeer


Zanger Neige


Paradise Lost bestaat al sinds 1988 en maakt deel uit van de zogenaamde "Grote Drie" (Big Three) van de death/doom-metal, samen met My Dying Bride en Anathema. Gelukkig staan ze in de Marquee en niet buiten want daardoor weten de Britten een behoorlijke grafsfeer te scheppen. Het melancholische gitaarspel van Gregor Mackintosh is en blijft de sterkste troef van Paradise Lost. Natuurlijk werden er wat nieuwe nummers gespeeld Forsaken, Blood and Chaos, Darker Thoughts en als afsluiter Ghosts want je hebt namelijk niet voor niks met de twee laatste albums enorm gescoord in alle toplijsten. Natuurlijk genoten we ook van de hits Embers Fire, Say Just Words en No Hope in Sight. Gelukkig hebben we al kaarten voor het optreden van Paradise Lost in Tivoli Utrecht op woensdag 5 oktober, dan worden vast en zeker nog meer nummers van de laatste twee topalbums gespeeld. Na dit fijne optreden nog snel even naar Megadeth, heerlijk om nog een aantal bekende kleppers te zien en horen met Symphony of Destruction, Peace Sells en Holy Wars... The Punishment Due. Heel opvallend is dat Dave Mustaine zeer goed gemutst is en uitgebreid de tijd neemt om het publiek te bedanken. Ook verteld hij dat hij heel dankbaar is dat hij de keelkanker overwonnen heeft en al weken over Graspop te praten met zijn mede companen. Jullie hebben veel coole festivals in Europa, maar Graspop is het beste. Ik zeg dat natuurlijk overal... dat Graspop het beste is”, lacht hij. Tsja, dan is zo'n akelige ziekte toch nog ergens goed voor geweest.



Zero op gitaar


We hebben genoten




Paradise Lost


Een goed gevulde Metaldome


Zanger Nick Holmes
 

Megadeth


Dave Mustaine was uitstekend gestemd


IJzersterk




Rondje over de metalmarkt


Whitesnake


De set begon erg lekker met Our Solemn Hour maar daarna zijn mij te veel (vooral nieuwe) nummers te poppy. Wat jammer dat er zoveel nummers zijn waar de backingtracks meelopen omdat de andere zanger(es) van het duo niet op het podium staat. En dat zijn er best veel, de band heeft veel hits gehad waarin Sharon een duet zong. Zo komen Tarja (Paradise (What About Us?)), Keith Caputo (What Have You Done), Howard Jones (Dangerous), Jacoby Shaddix (The Reckoning) én Anders Fridén (Supernova) voorbij. Je staat te kijken naar vijf nummers waarin iemand zingt die er niet is, dat is gewoon teveel van het goede. Misschien is het dan beter om óf deze nummers niet allemaal te spelen óf om bijvoorbeeld iemand te zoeken die de mannelijke vocalen op zich kan nemen. Dan heb je alleen eventueel het nummer met Tarja nog over, wat wel gelijk één van de betere duetten is. Ook kregen we het gevoel (Robin) dat het allemaal wat onwennig was op het podium, maar dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat het wel erg lang geleden was dat de band optrad (vandaag pas 11 keer sinds eind 2019!). Persoonlijk vind ik de eerste periode van de band (de eerste twee, met een beetje fantasie misschien nog de eerste vier albums) het beste. Daarna zijn ze wat mij betreft te soft geworden. Maar goed Sharon den Adel blijft nog altijd een geweldige frontvrouw en ze huppelt over het podium als een jong veulen. Maar natuurlijk nog veel belangrijker, ze zingt nog altijd de sterren van de hemel. Tijdens ‘Raise your Banner’ zwaait den Adel met een Oekraïense vlag, en ze spelen gelukkig ook nog Ice Queen omdat het zo’n grote hit was in België. Mother Earth’ is een hele fijne afsluiter waar wij ondertussen gaan lopen om de grote stroom voor te zijn. We waren pas ruim over 01:00 uur thuis, maar de komende dagen zouden een stuk relaxter zijn. 



Within Temptation


Ruud Jolie en Stefan Helleblad


Veel vuur


Sharon zingt nog steeds de pannen van het dak




Mooie show


Met de Oekraïnse vlag bij Raise Your Banner



Lees hier verder over dag 3








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten