dinsdag 4 februari 2020

Athanasia, Frozen Crown en Dragonforce * 4 februari 2020, Tivoli Ronda - Utrecht


Setlist Athanasia:
.
Setlist Frozen Crown:
Neverending, Fail No More, Queen of Blades, Everwinter, I Am the Tyrant, Kings Netherstorm en The Shieldmaiden.
Setlist Dragonforce:
Intro@Tape, Highway to Oblivion, Fury of the Storm, The Last Dragonborn, Ashes of the Dawn, Heart Demolition, (met Coen Janssen), Black Fire, Razorblade Meltdown, Cry Thunder, Remembrance Day, Valley of the Damned, My Heart Will Go On en Through the Fire and Flames.


Athanasia


Caleb Bingham

Op dinsdag 4 februari op weg naar Tivoli in Utrecht (deze keer eens met de auto) voor een avondje extreme power metal. Ik was mooi op tijd in de zaal en na een babbeltje met Rick Bouwman begon de eerste support band Athanasia. Deze Amerikaanse band is al actief vanaf 2004 (eerst tot 2016 als Ascension) en heeft in 2019 het eerste volledige studio album uitgebracht genaamd The Order of the Silver Compass. Helaas kreeg het album niet al te beste recensies en ook het optreden van vanavond zal niet lang blijven hangen bij mij.


Frozen Crown


Vlaggetjesdag

Ik had van te voren wel wat nummers beluisterd en net als bij de show zaten er eigenlijk maar een paar lekkere bij. Vooral als zanger/gitarist Caleb Bingham clean zong was het nog wel te doen maar het grunten kan de man beter laten. Na afloop kon ik Caleb nog wel even de groeten doen, hij was namelijk enkele jaren geleden een keer bij de band van mijn zoon Robin (The Rivals) de geluidstechnicus geweest op een verjaardagsfeest…... Hoe klein kan de wereld toch zijn in het muziekwereldje.


Onscherp, scherp...


Scherp, onscherp...

Inmiddels waren Nikki, Erik en Allart ook aangesloten, leuk en gezellig groepje zo. Nu was het tijd voor de powermetal, support band Frozen Crown komt uit Italië. Leuk is de afwisseling in zang tussen zanger Federico Mondelli en zangeres Giada "Jade" Etro, vooral ook omdat beiden echt powermetal zangers zijn. Met twee albums in amper drie jaar heeft de band niet stilgezeten, maar nog beter is dat het goede albums zijn. Ook de set van vanavond bevatte voldoende fijne powermetal nummers en het publiek reageerde er erg goed op. Een veelbelovende band en er zijn vanavond zeker aardig wat nieuwe fans bij gekomen.


Zaten leuke nummers tussen


Ons gezellige groepje van vanavond


Spectaculaire opening van het optreden van Dragonforce

Helaas was de Ronda niet helemaal vol gelopen. Hoe kan dit nou zult u zeggen, het was toch uitverkocht? Dat klopt, de show was eerst geprogrammeerd in de kleinere (600) Pandora maar nadat deze redelijk snel werd uitverkocht werd het optreden verplaatst naar de Ronda (2000). Ik denk dat er uiteindelijk zo'n 1200 man/vrouw, dit was dus toch een verdubbeling. Ook wel weer fijn, je kon lekker bewegen. De eerste keer dat ik kennis maakte met Dragonforce was in 2014 in het voorprogramma van Epica in Tivoli Ronda. Ik was toen zwaar onder de indruk van vooral het geweldige niet te volgen snelle gitaarwerk van beide gitaristen Herman Li en (de flink bier drinkende) Sam Totman.


Gitarist Herman Li op een enorme gamekast


En ook gitarist Sam Totman op een enorme gamekast

Daarna heb ik de band op Fortarock en Graspop gezien en in de Effenaar een "eigen" show. Ik vond het dan ook zeker de moeite waard om de band zo dicht bij huis te bekijken maar was toch totaal verrast over de enormiteit van de podiumopstelling vanavond. Twee enorme speelkasten met joysticks aan beide kanten van het podium met daarop tijdens de show fraaie beelden van retro games. Hier bovenop stonden gedurende het optreden diverse keren beide gitaristen te spelen. Een enorm ledscherm op de achtergrond met regelmatig fraaie beelden en op het podium een drakenkop met twee klauwen.


Slingers in Tivoli


Natuurlijk weer prachtig gitaarwerk

De show begon met een prachtige lasershow afgesloten met enorme hoeveelheid afgeschoten slingers door de zaal (werd daar op het einde ook weer mee afgesloten). Ook rook en vuurwerk werd regelmatig gebruikt. Eigenlijk is het niet te begrijpen dat deze grote show met al die toeters en bellen eerst in de Pandora gepland was, denk dat dan toch niet het gehele podium was neergezet. Dragonforce is bekend geworden door nummers in de bekende games als Guitar Hero III: Legends of Rock, Guitar Hero: Smash Hits, Brütal Legend, Skate 2 en NHL 10.


Marc Hudson heeft een geweldige stem


Powermetal van de bovenste plank


4x de gamekast, ken je klassiekers...

Er werd heerlijk begonnen met het nieuwe nummer Highway to Oblivion van het album Extreme Power Metal. Daarna een heerlijk oudje Fury of the Storm gevolgd door weer een nieuw nummer, The Last Dragonborn en het heerlijke Ashes of the Dawn uit 2017. En toen kwam daar Coen Janssen van Epica het podium op om mee te doen met weer een nieuw nummer, Heart Demolition. Coen heeft alle keyboard partijen ingespeeld op het laatste album en is zelfs nog een keertje te zien in een animatie clip van de band. Je ziet het direct door het kale bolletje en vooral door zijn originele en bijzondere gebogen draagbare keyboard in het filmpje.


Marc met een soort van laserzwaard


Vuurwerk

Daarna een nummer van het allereerste album genaamd Black Fire gevolgd door weer een nieuw nummer, Razorblade Meltdown. Toen was het uit volle borst meezingen met Cry Thunder. De uitstekend bij stem zijnde zanger Marc Hudson had regelmatig grappige opmerkingen tussen de nummers door maar nu wist hij toch even niet wat te doen. Er werd vanuit het publiek gezongen Broek Uit Op Je hoofd, Broek Uit Op Je hoofd. Toen hem uiteindelijk duidelijk gemaakt werd door gitarist Herman Li wat de bedoeling was en er ook nog een broek uit het publiek naar hem toe werd geworpen, deed Marc de broek inderdaad op zijn hoofd.


Coen Janssen van Epica deed ook nog een nummer mee


Gitarist Sam Totman

Helaas was het nummer Remembrance Day niet zo aan mij besteed, ik vind de ballad gewoon niet zo sterk. Maar goed, wel grappig de hele ronda met lichtjes. Met knaller Valley of the Damned werd de reguliere set afgesloten. Er ontstond weer een flinke pit en er waren ook crowdsurfers. Na het roepen om een toegift kwam de band terug na aansporing van Marc en werd de cover My Heart Will Go On (Celine Dion, denk maar aan de Titanic). Heel bijzonder maar de hele zaal zong het uit volle borst mee dus toch wel leuk. Met het heerlijke Through the Fire and Flames werd deze topavond afgesloten en kwam er een einde aan een supervet optreden. Wat een geweldige show was dit, denk niet dat dit (muzikaal wel hoor, schrik maar niet) in het concertjaar 2020 nog overtroffen wordt.


En nog een keer maar nu boven


Een versierde Nikki


Ook Marc moest nog even naar boven


Gave show


De band bedankt het publiek


De bijzonder fraaie intro 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Klein stukje van Through The Fire And Flames 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)









Geen opmerkingen:

Een reactie posten