vrijdag 14 februari 2020

Blackbriar en Delain * 14 februari 2020, Tivoli Ronda - Utrecht


Setlist Blackbriar:
Mortal Remains, Madwoman in the Attic, Arms of the Ocean,
I'd Rather Burn, Stone Cold Body, Beautiful Delerium en Until Eternity.
Setlist Delain:
Burning Bridges, Creatures, The Glory and the Scum, Suckerpunch, The Hurricane, April Rain, Masters of Destiny, Let's Dance, One Second, Ghost House Heart (met Elianne Anemaat), Vengeance (met Yannis Papadopoulos), Combustion, The Monarch - Hands of Gold (met George Oosthoek), Not Enough (met Elianne Anemaat), Don't Let Go, The Gathering, Fire with Fire, Pristine (met Elianne Anemaat en George Oosthoek), We Had Everything en We Are the Others.


Biertje


Blackbriar

Ben en ik waren keurig op tijd in de zaal en we konden mooi op ons vertrouwde plekje links vooraan bij de bar staan. Ik heb Delain al heel wat keertjes mogen aanschouwen maar ik ben vooral enthousiast geraakt van de laatste twee keer op Graspop en vorig jaar in Tivoli Ronda. De band is ontzettend gegroeid de laatste jaren en zangeres Charlotte Wessels is tegenwoordig een zeer innemende frontdame. Deze tour staat in het teken van het net uitgekomen en goed ontvangen album Apocalypse & Chill. Maar eerst was het tijd om de support van vanavond te bekijken, Blackbriar.


Zangeres Zora Cock


Leuk optreden

Deze in 2012 opgerichte alternatieve gothic/metal band uit Assen mocht vanavond de spits afbijten. Zangeres Zora Cock werd geïnspireerd door Halestorm en wilde vanaf dat moment maar één ding, leadzangeres worden in een rockband. Ook wordt de vergelijkting nogal eens gemaakt met Kate Bush, maar dat vind ik een beetje teveel eer. Niet elk nummer had dezelfde kracht maar er zaten wel een paar pareltjes tussen. I'd Rather Burn, Stone Cold Body en Until Eternity vond ik wel de beste nummers. De band heeft in ieder geval wel een grote stap gemaakt, Joost van den Broek heeft het laatste album geproduceerd en dat is natuurlijk wel te merken. Leuk optreden van een band waarvan we in de toekomst zeker meer gaan horen.


Ging goed los


Delain

Delain opende de show gelijk met een heerlijke knaller van het nieuwe album Apocalypse & Chill. Het zal me niet verbazen als Burning Bridges nooit meer van de setlist zal verdwijnen. Als tweede werd er nog een nieuw nummer gespeeld, Creatures. Net als in oktober 2017 was de Ronda geheel uitverkocht en Charlotte Wessels gaf diverse keren aan hoe geweldig dit toch was, en terecht lijkt me. Delain is opgericht in 2002 door Martijn Westerholt. Hij verliet een jaar eerder Within Temptation omdat hij leed aan de ziekte van Pfeiffer. In eerste instantie was het een project waarvoor Westerholt verscheidene muzikanten uitnodigde. Met deze projectleden werd het debuutalbum Lucidity opgenomen. Charlotte Wessels werd de hoofdzangeres, die in de meeste nummers te horen is, de andere projectleden waren Marco Hietala van Nightwish (basgitaar en zang), Ad Sluijter van Epica (gitaar), Liv Kristine van Leaves' Eyes (zang), Sharon den Adel van Within Temptation (zang), George Oosthoek (grunts) en Guus Eikens (gitaar), beiden ex-leden van Orphanage, Ariën van Weesenbeek van God Dethroned en Epica (drums) en Jan Yrlund (gitaar).


Ghost House Heart


Zangeres Charlotte Wessels

Pas later werd er, om ook live op te kunnen treden, een vaste band gevormd. Naast Martijn Westerholt en Charlotte Wessels bestond deze uit Ronald Landa (grunts en gitaar), Rob van der Loo (basgitaar) en Sander Zoer (drums). Sinds november 2009 is Ewout Pieters de nieuwe vaste gitarist van Delain. Het tweede album van Delain, April Rain, kwam op 20 maart 2009 uit. In februari 2010 nam bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije de plaats over van Rob van der Loo en ook gitarist Timo Somers kwam de band versterken. Nu was het tijd in de set om wat oude "krakers" te spelen, met The Glory and the Scum, Suckerpunch, The Hurricane en April Rain kwam de stemming er in elk geval goed in.


Vengeance met Yannis Papadopoulos van Beast in Black


Lekker nummer

Opnieuw werden er nu vier nieuwe nummers gespeeld, Masters of Destiny, Let's Dance, One Second en Ghost House Heart. Het laatste nummer was een mooi rustmoment waarin ook Elianne Anemaat op cello meedeed en Martijn Westerholt op keyboard zijn finest moment mocht beleven. Vanaf dat moment waren er regelmatig gasten op het podium te vinden, bij Vengeance deed Yannis Papadopoulos mee (Beast in Black) bij Hands of Gold en Pristine zagen we twee keer George Oosthoek lekker enthousiast over het podium rennen en grunten ook Elianne kwam nog twee keer mee doen met Not Enough en Pristine. Tussendoor werd één van mijn favoriete nummers nog gespeeld met The Gathering, heerlijk.


George Oosthoek in de rook


Hands of Gold

Er werd kwistig gestrooid met slingers, confetti en ook nog ballonnen. De sfeer zat er de gehele avond goed in. Met We Had Everything en We Are the Others werd deze toffe avond afgesloten. Dat laatste nummer blijft heel bijzonder. De tekst van de is namelijk geïnspireerd op een tragisch voorval uit 2007, toen het Britse meisje Sophie Lancaster samen met haar vriend werd mishandeld door een gewelddadige groep jongeren om hun "alternatieve" uiterlijk. De twee belandden in een coma in het ziekenhuis, waar Sophie Lancaster bezweek aan haar verwondingen. Heel mooi om dan in de uitverkochte Ronda iedereen in volle borst te zien meezingen. We sloten de avond af met een rookworst en waren weer mooi op tijd thuis na een erg geslaagd concert!


De band bedankt het publiek


Nog even een hartige snack voordat we naar huis gaan






Geen opmerkingen:

Een reactie posten