zaterdag 22 juni 2019

Graspop Metal Meeting dag 2 * 22 juni 2019, Dessel - België


Graspop Metal Meeting dag 2 
(met de donderdagavond erbij eigenlijk dus dag 3)
20, 21, 22 en 23 juni 2019, Dessel - België

We hebben op de derde dag de volgende bands gezien: Gloryhammer, Lovebites, Bad Wolves, Hammerfall, Beast in Black, Three Days Grace, Halestorm, Behemoth, Agnostic Front, Phil Campbell & The Bastard Sons, Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, UFO, Godsmack en Krokus. 

Eerst uitgebreid ontbijten


Gloryhammer


Zanger Thomas Winkler


Geen Christopher Bowes dus...

Nadat we genoten hadden van een uitgebreid ontbijt namen we afscheid van André, hij ging weer naar zijn twee meisjes toe. We namen de pendelbus weer en dat liep inmiddels lekker soepel. Gloryhammer moet je zeker niet serieus nemen en dat doen we dan ook niet. Deze band is in 2012 opgericht door Alestorm-frontman Christopher Bowes. Deze is er inmiddels zelf niet meer bij, de bandleden vormen parodieën op stereotypen die binnen de powermetal heersen. Elk bandlid vertegenwoordigt een personage en treedt live volledig in kostuum op. Eerlijk gezegd had ik in gedachte dat zanger Thomas Winkler een geweldige stem had maar dat viel toch wat tegen. Maar goed, we hebben lekker meegezongen met hun grootste krakers Angus McFife, Universe on Fire en The Unicorn Invasion of Dundee. Natuurlijk werd er regelmatig massaal HOOTS! HOOTS! geroepen en hebben we veel lol gehad. Wel erg jammer dat ik Cellar Darling daardoor heb gemist, maar had deze klasseband net gezien in de Helling en het blijft toch altijd maar weer keuzes maken. Daarna als een speer naar de Marquee waar we toch graag het laatste deel van Lovebites wilden meepakken. Dit is een Janpanse all-female heavy metal band bestaande uit vijf dames met de mooie namen Miho, Haruna, Midori, Miyako en Asami. Lovebites is pas actief vanaf 2016 maar het klonk allemaal erg strak, enige minpuntje was dat de stem van zangeres Asami wat schel klonk. 


James Cartwright


De Hootsman


Ben Turk is de Ralathor


Hoots, hoots!


Lovebites


Midori en Miyako


Asami


4x Miyako

Daarna weer naar de Mainstage voor Hammerfall, daar zijn Robin en ik wel fan van. Op de ander stage was Bad Wolves bezig, van deze gig kregen we nog een groot gedeelte mee. Frontman en zanger Tommy Vext hadden we vorig jaar ook gezien, toen als vervanger van Ivan Moody de zanger van Five Finger Death Punch. Toen maakte hij al een sympathieke indruk op me (hij was op het laatste moment ingevallen en liet duidelijk zijn onzekerheden zien) en ook nu was hij (naar mijn mening) eerlijk en oprecht emotioneel bij het afsluitende nummer Zombie. Wat wil het geval nu. Op 15 januari eerder dit jaar zou Cranberries-zangeres Dolores O'Riordan samen met de mannen een nieuwe versie opnemen van de hit Zombie. Door haar tragische dood op diezelfde dag is de opname er nooit van gekomen. De mannen van Bad Wolves besloten om het nummer alsnog op te nemen als een zogenaamd eerbetoon aan de zangeres. Ook in de bijhorende videoclip wordt een ode gebracht aan O'Riordan. De opbrengsten van de single gaan naar de kinderen van de zangeres. Tommy Vext, net een depressie overwonnen, kan na afloop zijn emoties niet bedwingen en huilt tranen met tuiten. Mooi optreden toch wel. 


Bad Wolves


Frontman Tommy Vext


Gitarist Chris Cain


Drummer John Boecklin

Setlist Gloryhammer:
Into the Terrorvortex of Kor-Virliath @Tape, The Siege of Dunkeld
(In Hoots We Trust), Gloryhammer, Angus McFife, Also Sprach Zarathustra @Tape,
The Hollywood Hootsman, Hootsforce, Masters of the Galaxy, Universe on Fire,
The Unicorn Invasion of Dundee en The National Anthem of Unst @Tape.
Setlist Lovebites:
Addicted, Shadowmaker, M.D.O., Rising, The Apocalypse, Don't Bite The Dust en We the United.
Setlist Bad Wolves:
No Masters, Jesus Slaves, Remember When, Better the Devil, Hear Me Now, Officer Down en Zombie.
Setlist Hammerfall:
Legion, Any Means Necessary, Renegade, (We Make) Sweden Rock, Hector's Hymn,
Last Man Standing, Let the Hammer Fall, Hammer High en Hearts on Fire.


Even op de foto met m'n maatje


Hammerfall

Hammerfall heeft aardig wat bezettingswisselingen sinds de oprichtingsdatum 1993 meegemaakt, gelukkig zijn zanger Joacim Cans (vanaf 1996) en gitarist Oscar Dronjak (vanaf de start) er dus (bijna) vanaf het begin af aan bij. Van Hammerfall kennen we de meeste nummers wel. Onze maatjes uit het zuiden waren er ook weer bij en we konden lekker mee blèren met onze favoriet Any Means Necessary. Maar ook Renegade, Hector's Hymn en Hearts on Fire zijn heerlijke powermetal nummers. Wat ook heerlijke powermetal is, is Beast in Black. Ook hier weer als een malle naar de Metaldome gerend en daar konden we nog genieten van de laatste nummers van deze fijne band. Beast in Black is als een afsplitsing van Battle Beast in 2015 ontstaan, gitarist Anton Kabanen stapte uit de band en heeft met zanger Yannis Papadopoulos een geweldenaar in huis gehaald. Na afloop kwamen we bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije van Delain tegen en zijn vriendin wilde wel een foto van ons maken. Na een cervela (sappige Belgische worst uit de frituur) gingen we weer naar de Mainstage. 


4x Zanger Joacim Cans


Bassist Fredrik Larsson


Gitarist Pontus Norgren


Drummer David Wallin


Gitarist Oscar Dronjak


Beast in Black


Heerlijke powermetal


Zanger Yannis Papadopoulos


Met Otto Schimmelpenninck van der Oije van Delain

Three Days Grace kende ik niet zo heel goed maar toen ik de band de laatste maanden regelmatig beluisterde vond ik ze steeds beter worden. We konden mooi het laatste deel van het optreden volgen toen we klaar tonden bij Mainstage 1 voor Halestorm. De muziek van Three Days Grace is rechttoe-rechtaan, maar wel lekker catchy. Jammer dat het geluid niet optimaal is. Lijkt me best een toffe band om eens in een zaal te zien. 


Proost, patat stoofvlees, hamburger en cervela


Three Days Grace

Halestorm timmert al jarenlang flink aan de weg, door middel van heerlijke ruige rock en enorm veel optredens over de gehele wereld (met tot wel 250 stuks per jaar). De frontdame Lzzy Hale (geen typefout trouwens) is een nogal opvallende persoonlijkheid met een geweldige strot. De lekkere stem wordt ondersteund door een geweldige drummer, ook nog eens haar broer Arejay Hale. Natuurlijk kwamen de reuze drumsticks nog tevoorschijn, deze gimmick is er al heel wat jaartjes onderdeel van de show. Het is allemaal niet zo bijster origineel maar wat geeft het. Het prijswinnende Love Bites, So Do I (grammy) en het nieuwe nummer Do Not Disturb, het is allemaal even lekker en knallend. Een prima optreden zo in de middag. 


Zanger Matt Walst


Halestorm


Drummer Arejay Hale en bassist Josh Smith


Lzzy Hale


Lekkere rock


Behemoth

Setlist Beast in Black:
Cry out for a Hero, Unlimited Sin, Beast in Black, Born Again, Die by the Blade,
Sweet True Lies, From Hell with Love, Blind and Frozen en End of the World.
Setlist Three Days Grace:
The Mountain, I Hate Everything About You, Pain, Never Too Late, Animal I Have Become en Riot.
Setlist Halestorm: 
Killing Ourselves to Live, Love Bites (So Do I), Do Not Disturb, Familiar Taste of Poison
/ Amen, Chemicals, Drum Solo, Freak Like Me, Uncomfortable en I Miss the Misery.
Setlist Behemoth:
Wolves ov Siberia, Daimonos, Ora Pro Nobis Lucifer, Bartzabel, Ov Fire and the Void,
Conquer All, Sabbath Mater, Blow Your Trumpets Gabriel en Chant for Eschaton 2000.


Gave show


Agnostic Front op de Jupiler Stage

We luisterden nog enkele nummers van Behemoth, ik ken ze wel maar het pakt me nog steeds niet in tegenstelling tot heel wat andere liefhebbers op het festivalterrein. Op weg naar Phil Campbell & the Bastard Sons kwam ik langs de Jupiler Stage en daar heb ik nog een paar nummertjes meegepakt van Agnostic Front. Klonk eigenlijk best wel lekker maar ik moest door want in had afgesproken met Robin Lith in de Metaldome. Toen Lemmy overleed besloot gitarist Phil Campbell om samen met zijn zonen Tyla, Todd en Dane en zanger Neil Starr verder te gaan onder de noemer Phil Campbell & The Bastard Sons. Buiten het eigen werk, The Age Of Absurdity (2018) speelt de band ook de nodige Mötörhead nummers. Rock Out, Born to Raise Hell en Ace of Spades, de Metaldome ging behoorlijk los. Zelfs het uit 1972 stammende Hawkwind nummer Silver Machine werd nog gespeeld dat live bijzonder goed uit de verf kwam. 


Klonk prima


Koala beertje...


Met Robin Lith


Phil Campbell & The Bastard Sons


Zanger Neil Starr


Phil


Phil Campbell & the Bastard Sons - Pit & Ace of Spades (Part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Leuk optreden


Terug naar de Mainstage

Na wat nummers van Slash op de Mainstage, moesten we natuurlijk weer terug naar de Metaldome. Ook UFO is namelijk bezig aan zijn afscheidstournee. Wel vond ik het jammer dat ik daardoor Clutch moest missen maar nogmaals, op Graspop moet je soms keuzes maken. Het was eigenlijk best spannend of de band vanavond nog op Graspop zou optreden. Nog maar twee maanden geleden overleed plotseling keyboard en gitarist Paul Raymond aan een hartaanval. Maar omdat oudgediende (1980-1983) Neil Carter wilde inspringen kwam de afscheidstour toch niet in gevaar. Phil Mogg is bijna onafgebroken de zanger van de band geweest (vanaf 1968) en was er dus gelukkig vanavond ook bij. Na dus 50 jaar werd er vanavond afgesloten met een prima optreden. Talloze stevige hardrock klassiekers kwamen voorbij met Lights Out, Only You Can Rock Me, Love To Love, Too Hot to Handle en Rock Bottom. Vooral bij het laatste nummer ging de Metal Dome uit z'n dak. Jammer van de veel te korte tijd die de band had gekregen (helaas dus ook geen Doctor, Doctor) maar wel erg mooi om hier nog bij geweest te zijn. 


Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators


UFO


Bassist Rob De Luca en gitarist Neil Carter


Andy Parker op de drumkit


Zanger Phil Mogg

Vinnie Moore


Godsmack


Op Mainstage 2

Na wat nummertjes van Godsmack op de Mainstage, vind dit best een aardige band alleen moet je er dan wel echt wat dichter op staan, weer terug naar de Metaldome. Je maakt heel wat meters op zo'n dag… Helaas aan afscheid geen gebrek op deze editie van Graspop. Voor mij was Krokus niet zo heel bekend, maar had de afgelopen maanden naar de bekendere nummers geluisterd. Deze cultband uit Zwitserland klinkt erg als een kruising tussen AC/DC en Accept, niet origineel maar ook zeker niet verkeerd. Ook nu was de Metal Dome flink volgelopen en met het nummer Long Stick Goes Boom zong de hele tent mee. Dit werd ook gedaan met de prima gecoverde nummers Rockin' in the Free World en The Mighty Quinn. Op het eind werd de zaal nog omgetoverd in een groot feestpaleis, tientallen grote Krokus ballonnen vlogen de Metal Dome in. Iedereen wilde deze natuurlijk een mep geven. Erg geslaagd en ook nu was het weer, leuk dat we hier bij zijn geweest! Uiteindelijk gingen we vanavond best wel redelijk op tijd weer naar ons huisje alwaar we nog gezellig een tijdje hebben nagezeten en bijgekletst. 


Krokus


Uit Zwitserland


Marc Storace


Kruising tussen AC/DC en Accept

Setlist Phil Campbell & the Bastard Sons:
Big Mouth, Step Into the Fire, Rock Out, Freak Show, Born to Raise Hell,
Get On Your Knees, Ringleader, Dark Days, Silver Machine, Ace of Spades en High Rule.
Setlist Slash ft. Myles Kennedy & the Conspirators:
Ray's Goodbye @Tape, The Call of the Wild, Halo, Standing in the Sun, Back From Cali,
My Antidote, Boulevard of Broken Hearts, Mind Your Manners, Driving Rain, Doctor Alibi, You're a Lie, Nightrain, Anastasia en World on Fire.
Setlist UFO: 
We Belong to the Night, Lights Out, Venus, Only You Can Rock Me, Love To Love, Too Hot to Handle en Rock Bottom.
Setlist Megadeth:
When Legends Rise, 1000hp, Say My Name, Awake, Unforgettable,
Something Different, Batalla de los tambores, Whatever, Bulletproof en I Stand Alone.
Setlist Krokus: 
Headhunter, Long Stick Goes Boom/Pinball Wizard, Winning Man, Hoodoo Woman, Fire, Rockin' in the Free World, Easy Rocker, Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn) en Heatstrokes.


Ballonnen als afscheid, stoppen er ook mee







Geen opmerkingen:

Een reactie posten