vrijdag 21 juni 2019

Graspop Metal Meeting dag 1 * 21 juni 2019, Dessel - België


Graspop Metal Meeting
20, 21, 22 en 23 juni 2018, Dessel - België

We gingen voor de 11e keer (waarvan 9e keer alle 3/4 dagen) naar het Graspop Metal Meeting festival in Dessel (België). We hadden een bungalow op Sunparks Kempense Meren gehuurd voor een week en Renate en ik vertrokken op maandag 17 juni naar België. We kwamen daar na een voorspoedige reis aan rond 15:00 uur en hadden daardoor drie volle dagen voordat het festival los zou barsten. Op deze pagina een mooi overzicht van deze vakantie/annex festivalbezoek. Van de 2100 foto's heb ik er 535 overgehouden, hiervan weer een selectie gemaakt voor op deze pagina. We hebben in de dagen voor het festival dus ook nog een fijne vakantie gevierd. 


Het entreebewijs


Het Graspop polsbandje

Ik had al diverse keren via mail gevraagd of we niet hetzelfde huisje konden krijgen als de afgelopen twee jaar. Dit vooral omdat hier een ruime tuin bij zat en Renate de festivaldagen in en om het huisje blijft en dan wil genieten van het eventuele zonnetje. Ik had hier ook een bevestiging op gekregen dat dit geen enkel probleem was. Drie dagen van tevoren nog even voor de zekerheid gecheckt, kreeg ik als antwoord dat ze nergens van wisten… Nou ja, ook vorig jaar ging dit zo en in Belgenland zijn ze altijd wat gemakkelijk. Net als de lege vakken in de supermarkt in het begin van onze vakantie. Toen we aankwamen zijn we maar eerst eens gaan kijken naar het huisje wat we gekregen hadden en dat was gelukkig ook prima. Wel blijft het ongelofelijk om te zien hoe armoedig de vakantiehuisjes van Sunparks er van binnen en ook buitenkant uitzien. Ze zijn 25 jaar geleden neergezet en daarna is er nooit meer wat aan gedaan zo lijkt het. Na het inruimen, de koelkast was door de Graspop organisatie alvast gevuld met diverse drankjes, hebben we een wandeling gemaakt over het park en langs het meer. Na het eten hebben we nog heel lang buiten gezeten, het was heerlijk weer. 


Ons huisje van Sunparks

De check-inn van onze bungalow


Prachtige omgeving



Graspop Metal Meeting dag 1
20, 21, 22 en 23 juni 2019, Dessel - België

We hebben op de eerste dag de volgende band gezien: Sonata Arctica.

Bandje voor de shuttlebus


Met de pendelbus en op het terrein


Sonata Arctica

Doordat Sonata Arctica op donderdagavond in de Marquee stond gingen we na aankomst van Tom al direct naar het festivalterrein. Natuurlijk konden we meteen onze pendelbus bandjes, graspop bandjes en de munten ophalen. Na een eerste toast op een aantal mooie dagen hadden we ook nog wat tijd over om onze Graspop shirts van dit jaar te scoren. Daarna zagen we Sonata in een goed gevulde Marquee beginnen met een paar lekkere nummers Closer to an Animal en Black Sheep. Nu mag je niet altijd teveel aan vroeger denken (liever aan de toekomst) maar eigenlijk is Sonata er niet beter op geworden door de jaren heen. De band is prima, Tony Kakko een goede en charismatische zanger maar net als de laatste keer dat we de band live zagen, de oude nummers blijven toch veel beter. Vooral omdat daar veel meer tempo in zit, ook nu vanavond kachelde het feestje telkens weer in. Niks mis met een nummers als Tallulah (erg goed zelfs) maar live is het allemaal wat te slap. Gelukkig maar dat Fullmoon nog werd gespeeld, op dat moment zag je de tent ook weer opveren. 


Zanger Tony Kakko


Gitarist Elias Viljanen

Setlist Sonata Arctica:
Closer to an Animal, Black Sheep, X Marks the Spot, The Day, I Have a Right,
Tallulah, No Dream Can Heal a Broken Heart, FullMoon en Life.


Graspop poster

Graspop plattegrond

Graspop Metal Meeting dag 2
20, 21, 22 en 23 juni 2019, Dessel - België

We hebben op de tweede dag de volgende bands gezien: Like a Storm, Death Angel, Eisbrecher, Lukazz, Glenn Hughes, Candlemass, Combichrist, Architects, Anthrax, Lynyrd Skynyrd, Amon Amarth, Eagles of Death Metal, Within Temptation, Stone Temple Pilots en de Deathstars.

Vrijdagmorgen om 8:30 uur hoorde ik een flink gebrom toen ik net onder de douche stond, was André al gearriveerd op de motor. Nadat we van het ontbijt genoten hadden, konden we met z'n viertjes op pad en werden we uitgezwaaid door Renate. We moesten nu iets langer wachten op de pendelbus maar voor de rest van de festivaldagen ging het uitstekend, telkens konden we vrijwel meteen van een bus gebruik maken. Prima geregeld dus door de organisatie. Nadat André ook zijn polsbandje en drankmuntjes gescoord had, proostten we op een geslaagd festival en maakten we een foto van ons groepje bij de in- en uitgang. Het was in ieder geval lekker weer vandaag (en morgen), rond de 21 graden met wat bewolking, zondag ging wel wat heet worden. Tegen de 30 graden met veel zon, dus had ik gisteren ook een Graspop petje gekocht. 


We zijn binnen!


Like a Storm


Zanger en didgeridoo speler Chris Brooks

Like A Storm was de eerste band die we gingen zien, deze band is afkomstig uit Nieuw Zeeland en maakt bij een aantal nummers gebruik van een didgeridoo. Een aantal jaren geleden is de band om logistieke redenen verhuisd naar Amerika, als je wil slagen in deze business moet je er wat voor over hebben nietwaar? We vonden dit een erg leuk optreden, de goed uitziende frontman en zanger Chris Brooks is behoorlijk gegroeid in zijn rol en de band heeft een aantal sterke nummers. Zo blijven nummers als Complicated (Stitches & Scars), The Devil Inside en Love the Way You Hate Me lang nagalmen in je koppie. Dat ook Matt Brooks af en toe een nummer zingt is erg leuk voor de afwisseling. Prima begin van de dag! 


Drummer Zach Wood


Gitarist en zanger Matt Brooks


Op de didgeridoo

Graspop programma boekje


Death Angel


Mark Osegueda

Death Angel was weer ouderwets op dreef en zorgde voor een lekker dynamisch optreden. Natuurlijk hield fan van het eerste uur André het niet lang vol, hij dook met veel overgave de pit in. Ondanks alle verwoede pogingen van de band om hoger op de affiche te komen de laatste jaren lukt dit nog steeds niet. Mede hierdoor hadden de mannen vandaag ook maar weinig tijd (40 minuten), waardoor van het nummer The Ultra-Violence alleen het eerste stukje gespeeld kon worden. Dit tot teleurstelling van mijzelf, maar ook van een groot gedeelte van de fans. 


Bassist Damien Sisson


Gitarist Rob Cavestany


Eisbrecher


De charismatische frontman Alexx Wesselsky

Was ist hier Los? Eisbrecher das ist los! Dit blijft één van onze favoriete bands en dat vertrouwen wordt ook deze keer niet beschaamd. We waren bij dit optreden met een flinke groep, Rens, Ivo en vrienden en ook Susan en Maurice waren erbij. Natuurlijk zitten er veel Rammstein invloeden in de muziek maar het is allemaal zeker origineel genoeg om er een eigen draai aan te geven. Ook de charismatische zanger Alex Wesselsky weet op geheel eigen wijze het publiek aan zich te binden met veel humor en groot enthousiasme, ook van ons! Na het optreden hebben we een groepsfoto gemaakt van de bende die we nog vaak zouden treffen deze drie dagen. Alleen Tom was op dat moment even ergens anders een het koekeloeren. We hadden even een gaatje in het schema, dus besloten we naar het Hard Rock Café te gaan. Hier stond de coverband Lukazz te spelen. Prima gasten en lekkere muziek, even een biertje gedaan en toen weer terug naar de Mainstage.


Gitarist Jürgen Plangger


Susan maakt een filmpje


André, Robin en Rens vinden het leuk


Leuke groep!


Naar het Classic Rock café


Daar trad de coverband Lukazz op


Daarna een rondje over de metalmarkt

Zanger Glenn Hughes maakte van 1973 tot en met 1976 deel uit van Deep Purple. De man wordt dit jaar 68 maar er zit nog steeds geen sleet op zijn stembanden. Sterker nog, ik heb met open mond staan kijken en luisteren naar dit optreden, wat een ongelofelijk goede stem heeft deze topper. Ook de band maakt een sterke indruk, heerlijk orgelwerk en psychedelische gitaarsolo's. Er werden nummers van Deep Purple uit deze periode gedaan die "normaal" niet meer zo snel live te beluisteren zijn (behalve dan Smoke On The Water). Dit maakte het optreden mijn inziens uniek, want met heerlijke tijdloze nummers als Stormbringer, Burn en Highway Star ging bij mij het dak er in ieder geval af. 


Geweldig optreden van Glenn Hughes

Setlist Like A Storm:
Pure Evil, The Bitterness, Complicated (Stitches & Scars),
Solitary, Crawling, The Devil Inside en Love the Way You Hate Me.
Setlist Death Angel:
Thrown to the Wolves, Voracious Souls, Father of Lies,
The Dream Calls for Blood, The Pack (met "The Ultra-Violence" Intro) en Humanicide.
Setlist Eisbrecher:
Verrückt, Phosphor, So Oder So, Fehler Machen Leute, Himmel,
Arsch und Zwirn, 1000 Narben, This Is Deutsch, Was ist hier los? en Miststück.
Setlist Glenn Hughes:
Stormbringer, Might Just Take Your Life, Sail Away, Mistreated,
Smoke on the Water / Georgia on My Mind, Burn en Highway Star.


Prachtige stem


En uit volle borst


Mooi gitaarwerk


Candlemass in de Marquee


Mirror, mirror...


Zanger Johan Längqvist

De bedoeling was om Combichrist te gaan bekijken in de Metaldome. Op weg ernaartoe kon ik mooi een paar nummertjes meepikken van Candlemass. Wat ik daar hoorde beviel me wel, Mirror Mirror klonk lekker en onder de tonen van het nieuwe geweldige nummer Astorolus - The Great Octopus moesten we toch echt naar Combichrist. Deze agressieve industrial metal is een eenmansproject van de Noor Andy LaPlegua en bij de live optredens zijn er twee drumkits met drummer aanwezig, voegt niet bijster veel toe maar het is wel een leuk spektakel. Met Hate Like Me werd de toon meteen gezet, daarna knalden we nog lekker mee met Can't Control en konden we lekker mee blèren met What the Fuck Is Wrong With You? Ik en ook Robin konden dit allemaal zeker waarderen en genoten van een tof optreden. 


Combichrist


Andy LaPlegua


Lekker drumwerk

We konden nog een paar nummertjes van de Architects meepakken en toen was Anthrax aan de beurt. Anthrax met de opvallende en sympathieke frontman Joey Belladonna en de toffe gitarist Scott Ian geeft altijd "waar voor hun geld". Wel moet ik zeggen dat de setlist geloof ik al 100 jaar uit een groot gedeelte van dezelfde nummers bestaat en een beetje meer afwisseling zou best wel leuk zijn. Maar goed, zoals altijd is er niks op het optreden aan te merken. De band opent met Caught in a Mosh en het gaat dus meteen helemaal los. Zoals gezegd, alle klassiekers zoals Efilnikufesin (N.F.L.), I Am the Law, Antisocial en de afsluiter Indians komen voorbij. Zoals altijd bij een leuk optreden was het weer veel te snel voorbij.  


Architects


Anthrax, altijd goed


Joey Belladonna


Gitarist Scott Ian


Lekker optreden

Lynyrd Skynyrd is toch wel een vreemde eend in de bijt op ons geliefde metalfestival. Toch weten veel liefhebbers de mix van blues, southern rock en country te waarderen. Wij konden dat zeker ook, er staat dan ook wel een instituut op het podium. Negen man/vrouw laten onder andere geweldig gitaarwerk horen en ook een piano is weleens leuk om te horen op Graspop. De band werd al opgericht in 1964 en heette toen My Backyard om uiteindelijk in 1970 de definitieve naam te krijgen. Natuurlijk werd er nog stil gestaan (met onder andere videobeelden op de achtergrond) bij het vliegtuigongeluk in 1977 waarbij een deel van de band het leven liet, waaronder zanger en voorman Ronnie van Zant. Heerlijke nummers als Simple Man, Sweet Home Alabama en het geweldige Free Bird (met één van de meest legendarische gitaarsolo's ooit) waren voor ons hoogtepunten en heel mooi dat we dit nog eens live konden meemaken. Zeker omdat de band aan zijn afscheidstournee bezig is. 


Lynyrd Skynyrd


Zanger Johnny Van Zant


Lynyrd Skynyrd - Simple Man (part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Laat je horen!


Gitarist Rickey Medlocke


Peter Keys op de piano


Het achtergrondkoortje


Rickey Medlocke en Gary Rossington


Heerlijk gitaarwerk

Setlist Candlemass:
The Well of Souls, Dark Reflections, Mirror Mirror,
Astorolus - The Great Octopus, A Sorcerer's Pledge, Black Trinity en Solitude.
Setlist Combichrist:
Hate Like Me, Never Surrender, Guns at Last Dawn, Throat Full of Glass,
Satan's Propaganda, Can't Control, No Redemption, Follow the Trail of Blood,
What the Fuck Is Wrong With You?, Blut Royale, Maggots at the Party en One Fire.
Setlist Architects:
Modern Misery, Nihilist, Naysayer, These Colours Don't Run, Holy Hell, Royal Beggars,
Gravedigger, Mortal After All, A Match Made in Heaven, Hereafter, Gone With the Wind en Doomsday..
Setlist Anthrax:
Caught in a Mosh, Got the Time, Efilnikufesin (N.F.L.),
I Am the Law, Now It's Dark, In the End, Antisocial en Indians.
Setlist Lynyrd Skynyrd:
Workin' for MCA, Skynyrd Nation, What's Your Name, That Smell, Gimme Back My Bullets,
I Know a Little, The Needle and the Spoon, Saturday Night Special, Simple Man,
Gimme Three Steps, Call Me the Breeze, Sweet Home Alabama en Free Bird.


Mainstage


Amon Amarth


Mooie show


Eagles of Death Metal


Jesse Hughes


Tussen de eerste rijen

Na de opening van Amon Amarth, ze begonnen met mijn lievelingsnummer The Pursuit of Vikings gingen we naar de Eagles of Death Metal. Ook dit was wel een verrassende keus van de organisatie. De naam doet geen recht aan de muziek die de band brengt want dat is gewone rock. Natuurlijk zal de band altijd blijven herinneren aan de verschrikkelijke terroristische aanslag in de Bataclan in Parijs op 7 december 2015 waarbij 89 concertgangers werden gedood. Ik heb een paar nummers beluisterd en bekeken, maar it's not my cup of thee. De band speelde prima, er gebeurde genoeg op het podium en er kwamen nog een aantal opblaaspoppen tevoorschijn maar ik had het na enkele nummers wel gezien. Dus weer terug naar de Mainstage om ook van Within Temptation maar enkele nummers te doen, klonk zoals altijd weer als een klok. Maar omdat ik volgende maand de band ook weer ga zien met een volledige set bij paleis Soestdijk én vooral omdat ik de Stone Temple Pilots live eens wilde zien ben ik alweer redelijk snel weggegaan. 


Within Temptation


Zien we over vier weken weer


Stone Temple Pilots was goed!


Jeff Gutt (bekend van de Amerikaanse X-factor)

In begin Jaren negentig toen de grungeperiode in volle gang was waren de Stone Temple Pilots behoorlijk hot. De band scoorde zelfs de nodige hits met de charismatige zanger Scott Weiland (ook Velvet Revolver). Helaas had deze te maken met de nodige verslavingen en stierf in 2013. De band had al eerder een tijdje op "hold" gestaan maar ook deze keer werd er doorgezet en kwam zanger Jeff Gutt (bekend geworden doordat de man twee keer heeft meegedaan aan de Amerikaanse X-factor) de band versterken. Ik ben niet de enige die nieuwsgierig is want de Marquee staat bomvol. Prachtig moment is dat Plush door iedereen wordt meegezongen en dat tijdens Down de zanger het publiek in gaat. Alle hits komen voorbij en het wordt voor mij een onvergetelijk optreden.


In de Marquee


Tussen het publiek

Voor de Deathstars uit Zweden hadden we zeker tijd gemaakt, ook Susan was hier een grote fan van. Sterker nog we hadden elkaar leren kennen bij een concert van de band in de Helling in 2014. Ook Robin heeft de industrial gothic muziek heel wat keren geluisterd in zijn "jeugdjaren" dus stonden we met onze neus vooraan in de Metaldome. We genoten dan ook van elk nummer, eigenlijk zijn het voor ons allemaal "hits". Bij het laatste nummer Blitzkrieg gingen we alvast naar achteren want we wilden de grote uittocht voor zijn en dat lukte heel goed. Zo kwamen we rond 01:30 uur bij ons huisje aan na een perfecte eerste dag! 


Deathstars!

Setlist Amon Amarth:
The Pursuit of Vikings, Deceiver of the Gods, First Kill,
The Way of Vikings, Crack the Sky, Death in Fire, Shield Wall, Raven's Flight,
Guardians of Asgaard, Raise Your Horns en Twilight of the Thunder God.
Setlist Eagles of Death Metal:
Born on the Bayou, I Only Want You, Don't Speak (I Came to Make a Bang!),
Anything 'Cept the Truth, Complexity, Heart On, Cherry Cola,
Moonage Daydream, Speaking in Tongues en I Like to Move in the Night.
Setlist Within Temptation:
Raise Your Banner, The Reckoning, In the Middle of the Night, Stand My Ground,
The Heart of Everything, Angels, Paradise (What About Us?), In Vain, Faster, Ice Queen (akoestisch),
Supernova. Mad World, Our Solemn Hour, Covered By Roses, What Have You Done en Mother Earth.
Setlist Stone Temple Pilots:
Wicked Garden, Crackerman, Vasoline, Big Bang Baby, Big Empty, Plush, Down, Interstate Love Song,
Roll Me Under, Dead & Bloated, Trippin' on a Hole in a Paper Heart en Sex Type Thing.
Setlist Deathstars: 
Night Electric Night, Metal, Death Dies Hard, Tongues, Semi-Automatic, The Perfect Cult,
Synthetic Generation, Chertograd, Blood Stains Blondes, Cyanide en Blitzkrieg.


Andreas "Whiplasher Bernadotte" Bergh


Jonas "Skinny Disco" Kangur



Geen opmerkingen:

Een reactie posten