zondag 21 juli 2024

Bospop dag 1 * 12 juli 2024, Weert

 


Bospop (1 dag)
vrijdag 12 juli 2024, Weert

Onze parkeerkaart

Het Bospop festivalbandje


Deze moest je inleveren voor een "vaste" beker

We hebben de volgende bands gezien: Mr. Moto, Patti Smith Quartet, Julian Sas Band, Robert Jon & The Wreck, Alice Cooper, Made in Purple en John Fogerty.

Parkeren was best spannend


Op weg!

Heel onverwacht maar toch erg leuk kreeg ik een tijdje geleden een appje van André of ik zin had om mee te gaan naar de vrijdagdag van Bospop. Natuurlijk, mijn grote held Alice Cooper trad op maar ook John Fogerty wilde ik weleens live zien. Ook Hans ging mee en we werden op vrijdagmiddag om 14:30 uur opgehaald en het werd een behoorlijke onderneming.  De grote vakanties van Midden-Nederland begonnen en ook het weer werkte niet erg mee, het regende flink net als de afgelopen tijd. Zo deden we er drie uur over om op het parkeerterrein te komen. Het weggetje er naartoe stond ook helemaal vol en af en toe durfde er een auto het weiland op te draaien. Gelukkig was André zo slim geweest om twee planken mee te nemen en wij parkeerden de auto op een plek die redelijk droog bleek op de twee meegenomen planken. We moesten daarvandaan nog een stukje lopen en het zag er allemaal best triest uit, overal plekken die onder water stonden en ook de camping zag er ietwat vochtig uit. Maar goed, zeker ik was wel wat gewend na Graspop en we maakten er gewoon het beste van en nadat we binnen waren toostten we op een leuke dag. Smash into Pieces was bezig aan het laatste deel van hun optreden dus besloten we naar de Jupiler Stage te gaan waar Mr. Moto optrad. Maar waar was nu eigenlijk de Jupiler Stage? Na veel gezoek bleek dat we weer door de ingang naar buiten moesten omlopen en dat de betreffende stage een grote paarse tent was. 

De muntjes


Proost op een mooie festivaldag!

Mr. Moto
Mr. Moto is een vijfkoppige band uit de omgeving van Veldhoven. Geïnspireerd door de jaren zeventig rock ‘n roll en de band is omstreeks 2010 ontstaan uit een HAVO-project aan het lokale Sondervick College. De band heeft wel wat weg van Vintage Caravan en de zanger gooit er flink wat energie tegenaan. Leuk om te zien maar het zal niet heel lang bij me blijven hangen. 


Mr. Moto


Prima gitarist


Rock 'n' roll


Hans heeft lol

Helaas moest Heart de tour cancelen omdat bij zangeres Ann Wilson kanker was geconstateerd en geopereerd moest worden. Jammer want ook op Graspop waren ze er niet en ik had de band graag eens live zien optreden. Op het laatste moment was Patti Smith bereid gevonden om de opengevallen plaats in te nemen. Zij is geboren in Chicago en opgegroeid in South Jersey en heeft talloze artiesten geïnspireerd en is viervoudig genomineerd voor een Grammy. Ze heeft grote hits gehad met Gloria, Because the Night (geschreven in samenwerking met Bruce Springsteen) en People Have the Power en heeft meer dan 20 boeken geschreven. Ze werd in 2007 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en is geëerd met tal van internationale awards. Met haar 77 jaar weet ze nog een prima show te geven, maar ik vond het maar saai en ging snel op weg naar de Jupiler Stage.


Donkere wolken


4x Patti Smith


De zoon van Patti: Jackson Smith


Basgitarist Tony Shanahan

Setlist Patti Smith Quartet:
Summer Cannibals, Ghost Dance, Cash, Nine, Summertime Sadness, Because the Night, Dancing Barefoot, Peaceable Kingdom, Pissing in a River, Smells Like Teen Spirit en People Have the Power.

Op weg naar de Jupiler Stage wilde ik een snackje doen maar er stonden nogal een lange rijen maar dat was “buiten” het festivalterrein vlakbij de Jupiler Stage wat beter. Toen ook even geappt met Truus dat ik daar in de rij stond en nadat ik de vette hap bijna op had (een kroket, bami- en nasischijf) zag ik mijn oud-collega met haar man Marcel. We hadden elkaar meer dan 10 jaar niet meer gesproken (wel even kort gezien in de verte bij Riverside in Tivoli) dus dat was hartstikke leuk. Dapper dat ze drie dagen op de camping staan en mooi dat ze al jarenlang trouwe Bospop bezoekers zijn. Ook nog een fotootje gemaakt en afgesproken om elkaar wat sneller weer te zien.


Snacktijd


Met Truus en Marcel

Julian Sas Band
Ook Hans en André waren bij Julian Sas en het was een erg leuk optreden. Julias Sas is duidelijk beïnvloed door grootheden als Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix. Na als zesjarige een optreden van Hendrix op tv te hebben gezien, wist Sas het zeker: hij moest en zou gitaar leren spelen. En hoe! Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de grootste blues artiesten die Nederland ooit heeft voortgebracht en wist zelfs buiten de Nederlandse grenzen door te breken. Leuk en een lekker relaxed optreden met eindelijk wat meer pit.


Julian Sas Band


Julian Sas


Nog een keer Julian


Bassist Edwin van Huik

Ik wachtte het einde niet helemaal af en kon zodoende nog een stukje meepikken van de Amerikaanse Southern blues formatie Robert Jon & The Wreck. Dat klonk bepaald niet verkeerd, ben dan ook fan van Lynyrd Skynyrd en de Outlaws en dit heeft er veel van weg.


Robert Jon & the Wreck


Jake Abernathie op keyboard


Zanger/gitarist Robert Jon Burrison


Gitarist Henry James

Setlist Robert Jon & the Wreck:
Pain No More, The Devil Is Your Only Friend, Trouble, Hey Hey Mama, Dragging Me Down, Oh Miss Carolina, Ballad of a Broken Hearted Man en Cold Night.


Bospop plattegrond


Het festivalterrein

Alice Cooper
Natuurlijk moest ik op tijd zijn voor mijn grote jeugdheld Alice Cooper. We waren daar weer met z’n drieën, ook André en Hans zijn fan en troffen daar ook Ron met zijn vrouw nog. Was nog maar net bekomen van het grandioze optreden als headliner op Graspop en nu stond ik hier weer met m’n neus vooraan. Helaas had de band deze keer maar een uur gekregen van de organisatie en omdat ik zelf amper twee weken de headline show had gezien werden deze keer de volgende nummers niet gespeeld: Welcome to the Show, Bed of Nails, Be My Lover, Lost in America, Welcome to My Nightmare en Cold Ethyl. Maar het was weer een geweldige show en de band liet zien een op elkaar ingespeelde eenheid te zijn, We genoten met volle teugen van een top optreden en een super fitte Alice.


4x Alice Cooper


Billion Dollar Babies!


Ryan Roxie en Nita Strauss


4x Ryan Roxie en Nita Strauss


Feed My Frankenstein!


Mooi op een rij


Elected!


School's Out!


Alice Cooper - Snakebite (part)


Alice Cooper - Ballad of Dwight Fry/I Love The Dead


Setlist Alice Cooper:
Lock Me Up, No More Mr. Nice Guy, I'm Eighteen, Under My Wheels, Billion Dollar Babies, Hey Stoopid, Go to Hell, Snakebite, Feed My Frankenstein, Poison, Black Widow Jam, Ballad of Dwight Fry, I Love the Dead, Elected en School's Out.


André, Hans, Ron en Ron

Made In Purple
Zag ik twee weken nog de echte Deep Purple met een trillende en hoestende Ian Gillan stonden we hier bij een coverband die een heel behoorlijke indruk maakte. De band deed één van de meest bekende en bestverkochte livealbums aller tijden ‘Made in Japan’ van Deep Purple met veel respect voor het origineel. Natuurlijk waren er ook “uitstapjes” naar andere nummers zoals “Burn”. Leuk optreden en aan de reacties van het publiek te zien waren er meer liefhebbers in de zaal. Helaas voor de band gingen veel mensen wat eerder weg, waaronder wij want we wilden John Fogerty niet missen.  


Made in Purple


Jean-Philippe Komac en zanger Pieter Jan de Paepe

John Fogerty
Erg leuk om eindelijk de stem van één van mijn favoriete bands Creedence Clearwater Revival uit mijn jeugd nog eens te horen en zien. John Fogerty was als zanger en tekstschrijver de allesbepalende figuur van CCR en schreef ook bijna alle hits. Dit leidde tot de nodige spanningen binnen de groep en na het zesde album Pendulum verlaat zijn broer Tom Fogerty de band. Vervolgens eisen bassist Cook en drummer Clifford meer inspraak in het werk en de muzikale koers van de groep. Dit gaat welgeteld één album (Mardi Gras) lang goed, waarna de groep in 1972 definitief uit elkaar valt. Hij worstelt die periode ook behoorlijk met het feit dat de rechten van zijn Creedence-songs in handen zijn van zijn vroegere platenmaatschappij. Er gaan verschillende rechtszaken overheen en het maakt Fogerty er niet gelukkiger op. Inmiddels zijn Fogerty en Fantasy Records weer verzoend met elkaar, wat Fogerty weer de gelegenheid geeft zijn oude repertoire op te pakken. Hij laat dit vanavond tussen het optreden door ook een paar keer weten! De man is inmiddels 79, zijn stem is nog niet veranderd en hij maakt een fitte indruk. Er komt één grote rij hits voorbij, afgewisseld met vier nummers van zijn solo albums.  Echt super leuk om de man, waarschijnlijk wel op de valreep van zijn carrière, nog een keertje gezien te hebben.

Wachten op John Fogerty (CCR logo!)


John Fogerty


Heerlijk optreden


Up Around the Bend


Nate Collins op saxofoon


John Fogerty - Green River


John Fogerty - Who'll Stop the Rain (heel toepasselijk vandaag)

Setlist John Fogerty:
Bad Moon Rising, Up Around the Bend, Green River, Born on the Bayou, Who'll Stop the Rain, Lookin' Out My Back Door, Rock and Roll Girls, It Came Out of the Sky, Hey Tonight, Effigy, Joy of My Life, Cotton Fields, Fight Fire, Keep On Chooglin', Have You Ever Seen the Rain?, Down on the Corner, The Old Man Down the Road, Fortunate Son, Rockin' All Over the World en Proud Mary.


Gelukkig had André planken meegenomen


Mijn festivalboots de volgende ochtend


In totaal zo'n 12,5 kilometer gelopen


Het tijdschema waar we mee gelopen hebben

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten