vrijdag 17 november 2023

Brainstorm Festival dag 1 * 3 november 2023, De Gigant - Apeldoorn

 Brainstorm Festival

3 en 4 november 2023, Gigant - Apeldoorn

We hebben de volgende bands op vrijdag gezien: Neverus, Fellowship, In Vain en Xandria.


Setlist Neverus:
Banish and Burn, Calderian, Send my Spirit High, Lazarus, One for Blood en Mournful March.
Setlist Fellowship:
Glory Days, Until The Fires Die, Hearts Upon the Hill, Oak And Ash, Scars And Shrapnel Wounds, Atlas, The Saint Beyond The River en Glint.
Setlist In Vain:
Origin, Det Rakner!, At the Going Down of the Sun, October's Monody, Captivating Solitude, Shadows Flap Their Black Wings, Against the Grain en Image of Time.
Setlist Xandria:
You Will Never Be Our God, Reborn, Death to the Holy, Ghosts, Nightfall, Two Worlds, Ravenheart, The Wonders Still Awaiting, My Curse Is My Redemption en Valentine.


Het polsbandje


Het festivalshirt


Het programma

Brainstorm Festival dag 1: vrijdag 3 november

Na één dag in 2019, twee dagen in 2021 en 2022 gingen we alweer voor de vierde keer naar het Brainstorm Festival. De 16de editie van het Brainstorm Festival werd op vrijdag 3 en zaterdag 4 november gehouden in Podium Gigant in Apeldoorn. Naast concerten op de mainstage is er een theaterzaal voor (unplugged) shows en interviews. Het festival biedt verder een expositie, een bierproeverij en een kleine merchandise en platenmarkt aan, voor de ultieme festivalbeleving. Ik was samen met Hans, helaas konden Robin en schoondochter Debora dit keer niet mee. We hadden een overnachting geboekt van vrijdag op zaterdag in het Oude Kantongerecht Hotel en gingen op vrijdag al lekker vroeg op weg naar Apeldoorn. Het was gelukkig even droog en er moest 's middags voor 17:00 uur al ingecheckt worden bij het hotel. Na een voorspoedige reis liepen we dus al mooi op tijd bij het hotel binnen en werden we verwelkomd door één van de werknemers. Het fraaie pand is een rijksmonument en is van 1838 tot 2002 een kantongerecht geweest. Vanaf 1 juli 2005 is het een bed & breakfast waarvan het overgrote deel van de werknemers bestaat uit mensen met een beperking.

Onze kamer, Robin was er toch een beetje bij...

We hebben al onze spullen alvast op de kamer kunnen zetten en we kregen een sleutel waarmee we de voordeur én onze kamerdeur konden openen, wel handig al je 's avonds laat weer naar binnen wil. We gaven onze bestelling voor het ontbijt door op een briefje en deden die in het mandje. We hadden afgesproken met onze maat Rob ("themightycyclerob" al was hij nog wel wat gehavend na een zware val met zijn fiets), die we in de twee afgelopen edities hadden leren kennen. Om half vijf zaten we dus in Puik Bieren, een brouwerij en proeflokaal, oftewel de "stamkroeg" van Rob. Ook zijn dochter was er, zij ging onverwacht ook mee naar het festival, ik had nog een kaartje over. We hebben daar wat (speciaal)biertjes gedronken en een hapje gegeten. Tegen 18:00 uur zijn we naar de Gigant gelopen, zoals de laatste jaren gebruikelijk had de organisatie een lange tent aan de zijkant van het gebouw neergezet. Hier was onder andere merchandising te koop, wat later op de avond konden we daar ons festivalshirt van dit jaar ophalen.


Bij Puikbieren met Rob en zijn dochter

We kregen een festivalbandje om en liepen een rondje, het zag er allemaal weer erg leuk uit. Een erg gezellig café en een soort grote huiskamer met tafeltjes, stoeltjes en banken. En natuurlijk de concert- en de theaterzaal. Buiten de muziek was er ook een expositie van de Zweedse kunstenaar Kristian 'Necrolord' Wåhlin. Zijn werk geniet wereldwijd grote bekendheid door de albumcovers die hij maakte voor bands als Bathory, Dissection, Amorphis en Ensiferum. Ook waren de geschilderde albumcovers te bewonderen van de Noorse progressieve death-metal band en headliner Extol. Necrolord staat op zaterdagavond in de theaterzaal stil door middel van een gesprek bij zijn werk dat hij maakte voor Endtime Productions, waar Extol lange tijd onder contract stond. Hij beantwoordt dan ook vragen vanuit het publiek.

Aardschok recensent Renée van der Ster was er ook weer, net als vorig jaar ging ze een verslag maken van Brainstorm. Het blijft toch erg mooi dat er zo'n prachtig festival georganiseerd wordt met zo weinig middelen en zoveel vrijwilligers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit jaar wat twijfels had over de line-up maar dat was ongegrond, het werd weer een erg leuk festival met uitstekende muziek. We deden een toast op twee mooie dagen met een halve liter om onze dorst te lessen en kennen inmiddels de nodige mensen die hier elk jaar acte de presence geven. Ook was er weer een hartelijke begroeting met Hans, de fijne huis DJ, hij draaide beide dagen weer heerlijke muziek. We hadden er zoals altijd weer heel veel zin in.


Neverus was de eerste band dit jaar


Uit de lichtstad Eindhoven

We begonnen de vrijdag met de Nederlandse band Neverus, afkomstig uit de lichtstad Eindhoven. Het is duidelijk wie het grote voorbeeld is geweest voor Neverus, maar spieken bij Wintersun is absoluut geen schande en de mannen zijn er bovendien in geslaagd een eigen twist te geven aan die inspiratiebron. Dat leverde een knaller van een debuut-album op: 'Burdens Of The Earth'. Het valt niet altijd mee om de spits af te bijten maar Neverus brengt genoeg om van te genieten. De muzikale stijl is een combinatie van power metal/melodische death metal met een hoop symfonische invloeden. Neverus speelde het afgelopen jaar op ProgPower Europe en dat is toch een hele eer. De zang is nogal afwisselend, de extreme vocalen worden in ieder geval door Jack Streat uitgevoerd. Zijn stemgeluid is wel wat te vergelijken met die van Mikael Stanne (Dark Tranquillity). De heldere vocalen komen op enkele punten iets minder sterk uit de bus, maar dat is dan ook één van weinige minpunten vanavond. Leuk optreden om de avond mee te beginnen.


De setlist


Proost op een mooi tweedaags festival


Fellowship


Enige leuke was de enthousiaste en prima gitarist

De volgende band die we gingen bekijken was de Engelse powermetal band Fellowship. De band heeft dit jaar een tour door Japan gedaan met Twilight Force en spelen voor het eerst in ons kikkerlandje. Een band die zelf zegt: 'Our aim is to make classic guitarey power metal in a way that doesn't make us cringe too hard. Also we dress like hobbits, so it's not going too well'. Natuurlijk had ik van tevoren geluisterd en de band speelt uptempo power (pop) metal met een eigenzinnige tenor als zanger, dit maakt dat de band toch een eigen geluid heeft. De melodieën zijn behoorlijk aanstekelijk en dat is dan ook de kracht van deze band, het zijn allemaal lekker in het gehoor liggende refreintjes. Helaas was de zanger niet erg goed bij stem en ook aan de kleding mag best wel wat meer gedaan worden. Het zag er een beetje uit alsof men een aantal oude badlakens aan elkaar gemaakt en omgedaan had. Het enige waar ik plezier uit kon halen was de leuke en erg goede gitarist.


Power (pop) metal uit Engeland


Drummer Cal Tuffen


Setlist In Vain


In Vain

Met In Vain kregen we een progressieve death metal band uit Kristiansand (Noorwegen) op het podium. De band werd in 2003 opgericht door gitarist Johnar Haaland en zanger Andreas Frigstad. Al snel kregen ze gezelschap van toetsenist en zangeres Sindre Nedland. In 2004 namen ze hun eerste release op, een EP met drie nummers, Will the Sun Ever Rise? De band viert dit jaar het 20-jarig bestaan en dat wordt vanavond gevierd met een show waarin alle hoogtepunten passeren. In Vain heeft inmiddels vier albums uitgebracht, The Latter Rain (2007), Mantra (2010), Ænigma (2013) en Currents (2018) waarvan vanavond een mooie dwarsdoorsnede gespeeld wordt. Het is zo aanstekelijk dat ik het niet kan laten.... de pit is niet groot maar wel lekker. Bijna alle nummers worden voorzien van afwisselende zangpartijen: van grunts, screams en meerstemmige cleane vocals. Hoogtepunt voor mij is het nummer Against the Grain, met wisselwerking tussen grunt en fijne cleane zang én fantastische gitaarlijnen.


Lekker dynamisch optreden


Ben ook de pit ingedoken


Zanger Andreas Frigstad


Drummer Dimitrios Gatsios (Xandria)


Xandria

En dan voor ons alweer de laatste band van de vrijdagavond, Xandria. Toevalligerwijs (of eigenlijk ook weer niet) heb ik de band in de huidige bezetting in september 2022 gezien. Want Xandria heeft nogal een historie. Deze Duitse female fronted metal band stamt al uit 2009 en het is eigenlijk een wonder dat de band vanavond op de planken staat. De band heeft sinds die tijd al 17(!) leden versleten, waarvan 5(!) zangeressen. We hebben de band ooit nog ook met de zangeressen Manuela Kraller en later Dianne van Giersbergen gezien. Toch wel zonde al die onrust want Xandria heeft geweldige albums uitgebracht. Wij hebben altijd een enorm zwak voor deze band gehad, die toch een beetje tot de "underdog" van het genre hoort, maar ondertussen wel steeds kwaliteit albums aflevert. Maar met zangeres Ambre Vourvahis is Xandria terug en het laatste album 'The Wonders Still Awaiting' is eveneens bijzonder sterk. In 2022 stond Ambre nog wat onwennig op het podium maar nu ruim een jaar later is daar helemaal niets meer van te merken. Ook de oudere nummers heeft ze nu goed in haar macht dus we genoten van een hele fijne afsluiter. Minpuntje is dat haar stem wat warmte mist, wel leuk dat er bij de nieuwe nummers door haar gegrunt wordt en dat doet ze uitstekend. Zo gingen we zeer tevreden naar ons hotel om morgen weer fris en fruitig naar de tweede dag van het festival te gaan.


Lekker gitaarwerk


Zangeres Ambre Vourvahis in de "rook"


Inmiddels goed op elkaar ingespeeld


Ravenheart


Leuke show


Setlist Xandria













Geen opmerkingen:

Een reactie posten