woensdag 5 juli 2023

Graspop Metal Meeting dag 1 * 15 juni 2023, Dessel - België

 


Graspop Metal Meeting
15, 16, 17 en 18 juni 2023, Dessel - België

We gingen voor de 13e keer (waarvan 11e keer alle 3/4 dagen) naar het Graspop Metal Meeting festival Ook nu bestond het festival uit vier dagen en stonden er zo'n 150 bands op het programma. Het festival was weer volledig uitverkocht, 220.000 mensen verdeeld over vier dagen, dus 55.000 mensen per dag. Al hadden we het gevoel dat het op de zaterdag en zondag aan het einde van de dag wel wat drukker was. Het weer was prachtig, zonovergoten en warm, maar gelukkig wel wat minder heet dan vorig jaar. We zorgden er wel voor dat we goed ingesmeerd het terrein op gingen. De biertjes waren dit jaar 3,50 en de snacks waren wel wat aan de prijzige kant. Overal was weer gratis water te krijgen, ik heb dan ook wel een aantal keer mijn hoofd onder de kraan gestoken tegen de warmte. Gedronken heb ik dat niet, in bier zit toch ook veel water? Als man heb je wel het voordeel dat plassen niet zo'n probleem is, maar van de zit-wc's voor de dames (en soms ook voor de heren) zijn er toch wat te weinig. Hier stonden vaak te lange rijen, voor de rest niks dan lof voor de organisatie. 



Het Graspop festivalbandje


We hadden een 6-persoons select huisje en een gezellige wisseling dit jaar, de eerste nacht bleven Nicole en Robin slapen. Dinsdag kwamen Debora en Robin. Donderdagochtend kwam Kimberley voor drie nachten en zondag sliep André een nachtje bij ons. We kwamen daar na een voorspoedige reis aan rond 15:00 uur en hadden daardoor drie volle dagen voordat het festival los zou barsten. Op deze pagina een mooi overzicht van deze vakantie/annex festivalbezoek. Van de 2000 foto's heb ik er 500 overgehouden, hiervan weer een selectie gemaakt voor op deze pagina. We hebben in de dagen voor het festival dus ook nog een fijne vakantie gevierd.

De check-inn van onze bungalow




's Avonds bands op het strand bij het meer


Bij de receptie ons festivalbandje halen


We hebben op de eerste dag de volgende bands gezien: Tom Morello, Epica, Papa Roach, Evergrey, Symphony X, Alter Bridge, Ghost en Guns n’ Roses.




Graspop programma boekje



Proosten op een mooi festival


De eerste dag duurde het nog wat lang met de pendelbus, maar dat ging later weer van een leien dakje. Na de wandeling vanaf het "busstation" en de camping huurden we een kluisje voor alle dagen. We keken nog even of we een shirtje konden kopen maar de rijen waren veel en veel te lang. Dit jaar stonden er 150 bands geprogrammeerd waarvan 63 bands voor het eerst op Graspop gingen spelen. Wie dus zegt dat elk jaar lijkt op het voorgaande, kletst uit zijn nek. Ook waren er veel nieuwe bands hoog in het schema gezet, de nieuwe headliners rammelen duidelijk aan de deur. Na een eerste  biertje kwamen we aan bij de North Stage en konden we nog een deel van Tom Morello op de South Stage meepikken. Klonk bepaald niet verkeerd trouwens. De man is bekend als gitarist van Rage Against the Machine en Audioslave en gebruikt veel gitaareffecten in zijn solo's door middel van een groot aantal pedalen (zoals bijvoorbeeld zelf verzonnen geluiden van een helikopter, een luchtalarm en een cirkelzaag. Hij sloot af met de grootste hit Killing in The Name van Rage Against the Machine. Voordat Epica begon was ons groepje alweer gegroeid met onze maatjes uit Brabant. Rens, Maureen, Britt, Matthijs en Stef. Natuurlijk maakten we zoals elk jaar een groepsfoto.


Tom Morello


Amerikaanse gitarist (bekend van Rage Against the Machine en Audioslave)


Vlammen bij Epica







Coen Janssen met zijn bijzondere keyboard


Kimberley, Stef, Debora, Britt, Rens, Maureen, Robin en Ron


Epica - Consign to Oblivion (part)



Had een presentje voor Francisco meegenomen


Waarom Epica zo vroeg geprogrammeerd stond is mij nog steeds niet helemaal duidelijk, deze band heeft inmiddels ook wel een status als headliner lijkt me. Maar goed, dit zal wel een organisatorische reden hebben gehad. In de 50 minuten die de band had, werd een mooie doorsnede gegeven van het beschikbare materiaal. Natuurlijk werd ook het ijzersterke laatste album niet vergeten, daar werden Abyss of Time – Countdown to Singularity en Code of Life van gespeeld. Simone Simons bewees nog steeds over een gouden keeltje te beschikken en de band is inmiddels een geoliede machine. Blijft schandalig dat dit soort bands in Nederland niet de erkenning krijgen die ze verdienen, misschien moet Simone net als Floor Jansen eens meedoen met Beste Zangers. Dan valt plots iedereen over elkaar heen, wat een geweldig talent we hebben. Tussendoor genoten we van het nodige spektakel met veel vuur, ook kwamen er dames en een heer het podium op die met vuur speelden. Met de geweldige "oude" kraker Consign to Oblivion werd het zeer strakke optreden afgesloten. Volgende keer maar eens de dag afsluiten met veel meer tijd, dat heeft de band wel verdiend. Hé was dat niet mijn vriend Francisco uit Tenerife, bekend als Mr. Teikmisun? Na een vriendelijke begroeting gaf ik 'm een klein presentje, Hollandse klompjes gemaakt van (niet echt) Delfts Blauw. Deze had ik speciaal voor hem meegenomen. Daarna maakten we nog een groepsfoto, nu met Francisco erbij. We bleven staan want op de South Stage begon Papa Roach aan zijn feestje.









Eigenlijk doet de man al jarenlang hetzelfde en toch werkt het telkens weer. Nu zijn er al lang weinig goede nieuwe albums uitgekomen dus is het logisch dat er teruggegrepen wordt op het oude werk. Voor een festival is dit eigenlijk helemaal niet zo erg, publiek ging helemaal los, een grote moshpit en er werd massaal gecrowdsurft. Krakers als Getting Away With Murder en Broken Home kwamen voorbij, wel jammer dat er onnodige covers zoals Firestarter van The Prodigy en Still D.R.E. gedaan werden. Leuk moment was dat zanger Jacoby Shaddix van het podium afsprong en in de middengang ging zingen. Kippenvel was er bij de allergrootste hit van de band, Last Resort, dat blijft toch wel een fantastisch nummer. Bij Evergrey waren ik, Debora, Robin en Kimberley plotseling met wat andere vrienden en bekenden. Ook toen werd er een groepsfoto gemaakt van ons met Marlous, Koert en Marc. Wij zijn al heel lang fans van Evergrey en ook nu werd het een heerlijk optreden. De band begon met de knaller Save Us en de heerlijke riffs van de band volgden elkaar in hoog tempo op. De mooie zang van Tom Englund maakt het geheel af en we genoten met volle teugen. Met de geweldige (en door ons grijsgedraaide) nummers  A Touch of Blessing en King of Errors werd dit fijne optreden afgesloten.





Ik ging in mijn uppie weer terug naar de Metaldome voor een band die ik nog nooit live had zien optreden, namelijk de symfonische metalband Symphony X. De band is gezegend met een fantastische zanger. Russell Allen bewijst ook nu weer dat hij bij de beste metal zangers ter wereld hoort. Hij heeft een krachtige stem, met een groot bereik. Toch wil bij mij het muntje niet helemaal vallen en eerlijk gezegd kan ik het niet duiden waar dat precies aan ligt. Misschien wel gewoon aan mezelf, dus toch spijt dat ik niet naar Arch Enemy gegaan ben. Wel iets eerder weg en met wat snacks in de hand weer aangesloten bij Kimberley, Robin en Debora. Zo konden we nog aardig wat nummers van afstand meepikken van Alter Bridge. Het laatste deel van de set met Come to Life, Sin After Sin, Blackbird, Isolation, Metalingus en Rise Today. Niet het minste deel zou ik zeggen, bijna allemaal klassiekers (alleen Sin After Sin is van het nieuwe album) en dat is op een festival een goede zet lijkt me. Blackbird blijft genieten, jammer dat de bastonen wat weg vielen. 





Het festivalterrein met Alter Bridge - Blackbird






Tsja en dan één van de optredens waar we al een tijdje naar uitkeken. Je houdt van Ghost of je hebt er een hekel aan, een tussenweg is er (blijkbaar) niet. Maar wij lusten er wel Papa Emeritus van! Dus verwacht hier niet een objectief oordeel want vanaf de eerste noot tot de laatste, we vonden het allemaal prachtig. Al sinds 2006 timmert Ghost aan hun weg naar de top en staat de band inmiddels als headliner op de North Stage. Die frontman wissels zijn trouwens ook puur show, Papa Emeritus I, II, III en momenteel IV zouden allemaal dezelfde zanger zijn onder de grime en gewaden, namelijk Tobias Forge. Ook de muzikanten zijn in een waas van mysterie gehuld, ze worden de Nameless Ghouls genoemd en niemand weet zeker welke gezichten er onder de maskers zitten. De band hield het tempo er goed in, met inmiddels een batterij aan hits. Papa vroeg regelmatig of we klaar waren om te feesten, nou de weide ging helemaal los. Rats, Spillways (met de nodige Abba invloeden), Hunter's Moon, het geweldige Mary on a Cross, Dance Macabre en Square Hammer, het kon allemaal niet op en we hebben heerlijk meegezongen. Jammer dat He Is niet gespeeld werd. Het podium was mooi aangekleed en er was ook de nodige beweging, een verkleedpartij waarbij de man uit een doodskist kwam en saxofoon ging spelen. Prima optreden! 







Uit de kist en op de saxofoon


Ghost - Mary On a Cross



Slash


Daarna naar de andere headliner van de donderdag Guns n' Roses. Guns N' Roses werd in 1985 opgericht en heeft nogal wat hits gehad eind jaren 80 en begin jaren 90. Van het album Appetite for Destruction werden wereldwijd meer dan 30 miljoen en van de Use Your Illusion albums 35 miljoen exemplaren verkocht. We kregen al snel rillingen van het optreden en niet omdat het zo goed was. Maar meer omdat Axl zong als een gecastreerde kat. En dat moet je dan 3 uur vol zien te houden want dat doet de band telkens op Graspop, 180 minuten spelen. Ik las in wat recensies dat het in het laatste uur wat beter ging maar dat hebben wij niet afgewacht. Er zijn diverse oudjes (met respect) die er nog steeds in slagen om een prima (vocale) prestatie neer te zetten maar Axl lukt het helaas niet (meer). Slash was wel weer erg goed op dreef maar die kon de zaak natuurlijk ook niet redden. Ik zou zeggen doe voortaan een optreden van anderhalf uur met nummers die je nog het best zangtechnisch liggen, zo kun je misschien nog een leuke show neerzetten. Toch wel jammer dat zo'n instituut zijn naam zo te grabbel gooit. Nu gingen veel mensen voortijdig weg. 




Cradle of Filth


Ik was na een half uurtje al vertrokken naar de Marquee waar ik met Susan had afgesproken om Cradle of Filth te zien. Deze melodieuze black metal band is al in 1991 opgericht en de thema's draaien om occultisme, lust, erotiek en vampieren. Er zijn sinds de start van de band nogal wat wisselingen in de bezetting geweest, alleen zanger Dani Filth is een vaste waarde gebleven. Ook dit viel me niet mee. Ik luister thuis af en toe een nummertje van de band en dat is leuk. Vooral omdat het erg melodieus is door het gebruik van de orkestraties. Het gezang en zelfs gekrijs van Dani is dan een fijne combinatie met de mooie muziek. Helaas vind ik dat er live veel minder uitkomen. Er is een muur van geluid in de Marquee met het gegil van Dani erdoorheen. Kan natuurlijk ook door het niet goed afgestelde geluid komen of door mijzelf omdat ik de nummers niet goed genoeg ken. Maar goed, ik wilde de band graag eens een keer live aan het werk zien, dat deden ze verder prima, maar één keer is wel genoeg. We verzamelden weer en hiermee was voor ons de eerste dag afgesloten, het was een toffe dag geweest met veel leuke optredens en prachtig weer. We namen nog een snack en daarna de pendelbus terug naar het vakantiehuis.


Dani Filth 


Met Susan


Op weg naar "huis" langs het reuzenrad


De snacks van vandaag


Graspop servetje



Setlist Tom Morello:
One Man Revolution, Let’s Get the Party Started, Secretariat, Bombtrack / Know Your Enemy / Bulls on Parade / Guerilla Radio / Sleep Now in the Fire / Cochise, Like a Stone, Voodoo Child, Lightning Over Mexico, Vigilante Nocturno, Interstate 80 (met Slash), The Ghost of Tom Joad, Killing in the Name en Power to the People.

Setlist Epica:
Abyss of Time - Countdown to Singularity, The Essence of Silence, Unchain Utopia, Martyr of the Free Word, The Final Lullaby, Code of Life, Beyond the Matrix en Consign to Oblivion.

Setlist Papa Roach:
Kill the Noise, Getting Away With Murder, Help, Blood Brothers / Dead Cell, Broken Home, Firestarter, ...To Be Loved, Lullaby, Scars, No Apologies, Still D.R.E., Between Angels and Insects, Born for Greatness en Last Resort.

Setlist Evergrey:
Save Us, Weightless, Call Out the Dark, Eternal Nocturnal, Midwinter Calls, Where August Mourn, My Allied Ocean, A Touch of Blessing en King of Errors.

Setlist Symphony X:
Nevermore, Sea of Lies, Dehumanized, Without You, Run With the Devil, Serpent's Kiss en Set the World on Fire (The Lie of Lies).

Setlist Alter Bridge:
Silver Tongue, Addicted to Pain, Ghost of Days Gone By, Cry of Achilles, Come to Life, Sin After Sin, Blackbird, Isolation, Metalingus en Rise Today.

Setlist Ghost:
Kaisarion, Rats, Faith, Spillways, Cirice, Hunter's Moon, Watcher in the Sky, Year Zero, Miasma, Mary on a Cross, Mummy Dust, Kiss the Go-Goat, Dance Macabre en Square Hammer.

Setlist Guns n’ Roses:
It's So Easy, Bad Obsession, Chinese Democracy, Slither, Reckless Life, Walk All Over You, Welcome to the Jungle, Estranged, Double Talkin' Jive, Hard Skool, Pretty Tied Up, Live and Let Die, Down on the Farm, You Could Be Mine, T.V. Eye, Anything Goes, Absurd, Rocket Queen, This I Love, Civil War, Slash Guitar Solo, Sweet Child o' Mine, November Rain, Locomotive, Knockin' on Heaven's Door en Nightrain. Toegift: Patience en Paradise City.

Setlist Cradle of Filth:
Heaven Torn Asunder, Gilded Cunt, Cruelty Brought Thee Orchids, She Is a Fire, The Principle of Evil Made Flesh, Nymphetamine (Fix), Crawling King Chaos, Born in a Burial Gown, Her Ghost in the Fog en From the Cradle to Enslave.


Kijk hier voor Graspop dag 2










Geen opmerkingen:

Een reactie posten