dinsdag 7 maart 2023

Draken en Spidergawd * 3 maart 2023, De Helling - Utrecht

 


Setlist Draken:
Realm of Silence, Relentless Sinners, The Book of Black, House of Horrors, Grand General, Way Down Low en Bastards.
Setlist Spidergawd:
The Tower, Your Heritage, The Best Kept Secrets, At Rainbows End, ...Is All She Says, What You Have Become, The Inevitable, Stranglehold, Running Man, Loucille, Ritual Supernatural, Oceanchild, Prototype Design, Is This Love..? en All and Everything.

Draken


Zanger en basgitarist Hallvard Gaardløs

En zo ging ik op vrijdag 3 maart weer eens op pad naar de Helling. Hans was wat later, hij had gewandeld van Montfoort naar IJsselstein, dus ik had besloten om op de fiets te gaan. Met een lichte wind in de rug reed ik de dikke 10 kilometer in 33 minuten en nadat ik mijn trouwe ouwe niet electrische fiets op slot had gezet liep ik naar de ingang. Hans kwam nog mooi op tijd aan voordat de support act begon. Ze kennen ons daar inmiddels al heel goed, we worden door de bewakers begroet want zodra er iets van rock of metal geprogrammeerd staat zijn we er te vinden (als we kunnen). Vanavond staat Spidergawd op het menu met als voorgerecht Draken. De support band werd opgericht in Oslo door bassist Hallvard Gaardløs (Spidergawd en WIZRD). De band staat bekend om hun virtuoze gitaarlicks en energieke live-performances en gaat ook dieper in op oude metal en hardrock. Bij Spidergawd, met voormalig Motorpsycho-drummer Kenneth Kapstadt in de gelederen, is het eigenlijk hetzelfde laken en pak.


Drummer Andre Drage Haraldsen


Gitarist Even Helte Hermansen

Twee leden van Motopsycho, zanger en tevens bassist Bent Sæther en drummer Kenneth Kapstad besluiten in 2013 Spidergawd op te richten, genoemd naar een track van het solo album Garcia van Grateful Dead frontman Jerry Garcia. Ondanks dat de huidige leden allemaal rond de veertig jaar oud zijn, hoor je veel eind jaren zeventig invloeden terug. Voor verrassingen ben je bij Spidergawd dus niet aan het juiste adres. De band uit het Noorse Trondheim levert in muzikaal opzicht precies wat je verwacht. Het betekent dat we vanavond worden getrakteerd op een melodieuze portie hardrock, die zo lijkt weggelopen uit de jaren 70. Denk aan een mix tussen MC5, Led Zeppelin en Black Sabbath. Zelf hoor ik er ook veel Audrey Horne in terug, maar die zal waarschijnlijk niet bij iedereen bekend zijn.


Spidergawd


Heerlijk optreden

De support band Draken speelde een half uurtje en was een leuke opwarmer voor de headliner van vanavond. Zoals gezegd, de muziek ligt wel in de lijn van Spidergawd al kan de band niet tippen aan de composities die Spidergawd later op de avond op ons af ging vuren. Vervelend was wel dat er een snaar van gitarist Even Helte Hermansen brak. Hij heeft er in anderhalve minuut een nieuwe snaar opgezet (blijkbaar had hij geen reserve gitaar bij zich). Ondertussen lulde zanger/basgitarist Hallvard Gaardløs de tijd vol en stelde voor tot hilariteit van het publiek om er maar een vijf string gitaar van te maken. Inmiddels waren er nog wat bekenden binnen gekomen, konden we mooi met Martijn en Paul even bijkletsen. Toen was het tijd voor Spidergawd. Het gaat gelijk lekker los met de heerlijke opener The Tower. De band beschikt over een loodzware ritmesectie, de ene na de andere melodieuze gitaarsolo, onweerstaanbare riffs en een zanger die de veters uit zijn schoenen zingt. Van het nieuwe album komen Oceanchild, At Rainbow’s End, The Running Man en Prototype Design aan bod. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het nieuwste album wat minder is dan de voorgaande worpen.


Zanger/gitarist Per Borten


2x gtarist Brynjar Takle Ohr

Maar er komen een paar heerlijke hoogtepunten aan bod met ...Is All She Says (zie mijn filmpje), Prototype Design, Is This Love..? en de afsluiter van de geweldige avond All and Everything. Drummer Andre Drage Haraldsen moet af en toe even wachten zoals bij het nummer ...Is All She Says en daar heeft de man erg veel moeite mee. Zodra het weer kan gaat hij weer tekeer als een beest. Ook saxofonist Rolf Martin Snustad krijgt natuurlijk zijn momentje. Moet zeggen dat je bij de nummers vaak niet eens merkt dat hij op de achtergrond meeblaast. Het klinkt allemaal bijzonder lekker, maar de Noren zijn niet van plan om zich te beperken tot de groten uit de jaren 70, door ook de Britse rock uit de jaren 80 en wat stoner ingrediënten er bij te pakken.


Per Borten is ook een prima gitarist


Drummer Kenneth Kapstad had wat last van ADHD

En dan is er ook de nog voor het genre zo atypische saxofoon. Het is vanavond een stukje jeugdsentiment, maar als ik net wat beter luister hoor ik ook dat de muziek van de Noren knap in elkaar steekt en dat de band veel meer doet dan het reproduceren van de melodieuze hardrock van een aantal decennia geleden. Na het zeer geslaagde optreden blijven we nog een tijdje hangen en drinken nog enkele biertjes. Helaas was de merch al weg, had het één na laatste album nog op vinyl willen kopen, helaas dus. Hans ging wat eerder weg, hij moest de trein en bus nog halen. Ik sprong op mijn ijzeren ros en fietste via de Daphne Schippers brug en Leidsche Rijn naar huis. Ik weet niet precies hoe het kwam (was het de tegenwind of de twee kilometer extra?) maar ik deed er nu wel twintig minuten langer over......


Fijn gitaarwerk


Zanger bassist Bent Sæther


Brynjar Takle Ohr


Publiek kon het optreden zeer waarderen


Axel Roed op saxofoon


Even naar mijn fiets zoeken


Over de Daphne Schippers brug via Leidsche Rijn naar huis


Spidergawd - ...Is All She Says




Geen opmerkingen:

Een reactie posten