dinsdag 8 november 2022

Brainstorm Festival dag 1 * 4 november 2022, De Gigant - Apeldoorn

 Brainstorm Festival

4 en 5 november 2022, Gigant - Apeldoorn

We hebben de volgende bands op vrijdag gezien: Vetrar Draugurinn, Wytch Hazel, Signum Regis en Scar Symmetry.


Setlist Vetrar Draugurinn:
As I Drift on an Ocean towards a Distant Shore, Mother of Northern Skies, The Lonely, The Night Sky en I Am.
Setlist Wytch Hazel:
He Is the Fight, Still We Fight, I Am Redeemed, Archangel, Dry Bones, See My Demons, Spirit and Fire, Wytch Hazel en We Will Be Strong.
Setlist Signum Regis:
.
Setlist Scar Symmetry:
Predator, The Shape of Things to Come, Cryonic Harvest, Quantumleaper, Rise of the Reptilian Regime, Slaves to the Subliminal, Noumenon and Phenomenon, Pitch Black Progress, Neuromancers en Mind Machine.



Het polsbandje


Het programma

Brainstorm Festival dag 1: vrijdag 4 november

Voor de derde keer naar het Brainstorm festival, na één dag in 2019 en het wonderwel doorgegane feest in 2021 nu dus weer twee dagen (vrijdag 4 en zaterdag 5 november) in 2022. De 15de editie van het Brainstorm Festival wordt - uiteraard - gehouden in Podium Gigant in Apeldoorn. Naast concerten op de mainstage is er een theaterzaal voor unplugged shows en interviews. Het festival biedt verder een expositie, een bierproeverij en een kleine merchandise en platenmarkt aan, voor de ultieme festivalbeleving. Deze keer waren we zelfs met z'n vieren, ik, Hans, mijn zoon Robin en schoondochter Debora. We hadden een overnachting geboekt van vrijdag op zaterdag bij Het Oude Kantongerecht en gingen op vrijdag al lekker vroeg op weg naar Apeldoorn. Het was prima weer en er moest 's middags voor 17:00 uur al ingecheckt worden bij het hotel. Na een voorspoedige reis liepen we dus al mooi op tijd bij het hotel naar binnen en werden we rondgeleid door één van de werknemers. Het fraaie pand is een rijksmonument en is van 1838 tot 2002 een kantongerecht geweest. Vanaf 1 juli 2005 is het een bed & breakfast waarvan het overgrote deel van de werknemers bestaat uit mensen met een beperking.

Op het station


Aankomst en onze kamer


Proost in de Ierse pub!


En een hapje eten

We hebben al onze spullen alvast op de kamer kunnen zetten, we kregen een sleutel waarmee we de voordeur én onze kamerdeur konden openen. We gaven onze bestelling voor het ontbijt door op een briefje, deden die in het mandje en zijn de stad ingegaan. Een stukje gewandeld en toen kwamen we terecht in de Ierse pub Finnegan's. Daar hebben we wat overheerlijke speciaal biertjes gedronken (behalve ik dan) en een hapje gegeten. Tegen 18:00 uur zijn we naar de Gigant gelopen, de organisatie had een lange tent aan de zijkant van het gebouw neergezet. Hier was onder andere de merchandising te koop. We kregen een festivalbandje om en liepen een rondje, het zag er allemaal weer erg leuk uit. Een erg gezellig café en een soort grote huiskamer met tafeltjes, stoeltjes en banken. En natuurlijk de theater- en de concertzaal


Proost in de Gigant op het Brainstorm Festival!


De sympathieke én goede DJ

Renée van der Ster was er ook, zij ging voor het eerst een verslag maken van Brainstorm. Super verdiend dat er meer aandacht komt voor het festival, ontzettend knap dat er met zo weinig middelen en zoveel vrijwilligers tekens weer een fijne line-up wordt neergezet. Nadat we onze jas hadden opgehangen via het nieuwe systeem met een draad door de mouw en een muntje was het tijd voor een versnapering. We deden een toast op twee mooie dagen met een halve liter om onze dorst te lessen, het gekke was dat we beide festivaldagen veel dorst hielden... Maar goed, ik moet veel drinken van de dokter dus dat kwam goed uit. Heel leuk dat we onze maat van vorig jaar, Rob "themightycyclerob" Bakker weer troffen, we waren vanaf dat moment de rest van het festival veel bij elkaar te vinden. Ook werd er weer een vuistje gegeven met de toffe DJ, dezelfde gast van de vorige jaren.


Vetrar Draugurinn bijt de spits af


Heerlijke doom

De eerste dag begonnen we met een "oude" bekende van ons, Vetrar Draugurinn. De band rond zangeres Marjan Welman (Autumn, Ayreon) en gitarist Eric Hazebroek (Pilgrimage, ex-Stream of Passion) bracht in 2021 het fijne "The Night Sky" uit. Op dat album is te horen waar Vetrar Draugurinn goed in is: melancholic post-doom. Toen we de zaal inkwamen zagen we gitarist Eric Hazebroek al staan, natuurlijk werd er even gauw bijgebabbeld. Na afloop ook nog een fotootje gemaakt met de superaardige Marjan. Als eerste opende dus Vetrar Draugurinn (IJslands voor "the Winter Ghosts") met het nog niet vaak live gespeelde nummer As I Drift on an Ocean towards a Distant Shore. Het fijne van de band is dat zangeres Marjan Welman met haar prachtige stem de "zware" muziek een opbeurend geluid geeft. Een lekker begin van het festival op deze vrijdagavond


Eric Hazebroek, Marjan Welman, Arjan Heijden en Thomas Cochrane


Marjan Welman


Gitarist Alex Haslam van Wytch Hazel

Daarna was het tijd voor Wytch Hazel. Ik had hier eerlijk gezegd niet veel van verwacht, gelukkig kwam dat gevoel niet helemaal uit. Deze band uit Engeland is opgericht in 2011 en is een zogenaamde christelijke whitemetalband en heeft inmiddels toch al drie albums en één EP uitgebracht. Als je het religieuze aspect wegdenkt, blijft er gewoon een lekker, gezellig retro 70-jarig bandje over. Grappig om te zien dat er dan speciaal mensen binnen komen alleen voor deze band, meezingen en daarna weer naar huis gaan. Dat gebeurde toch wel vaker dat er mensen speciaal voor één of twee bands "langskwamen". Alle mannen zijn in het wit, deed bijna pijn aan de ogen maar het was toch wel alleraardigst al zal ik hier zelf niet snel meer naar toe gaan.


Wytch Hazel in het wit


Vanaf de techniek gezien


Robin, ik en Hans


Op de foto met de sympathieke Marjan Welman


Signum Regis

De eerste leuke verrassing van het festival kwam van het Slowaakse Signum Regis. Deze power metal band zette een leuke set neer, Robin was zeer onder de indruk van de gitarist en zocht hem later nog even op in het café. Aanstekelijke nummers met lekkere refreinen en mooie gitaar riffs. De band heeft nooit een doorbraak kunnen maken terwijl zij al bezig zijn vanaf 2007. Ondanks zeven albums en twee EP's hebben ze nooit een voet aan de grond gekregen in onze contreien. Wat vooral opvalt, is het technisch verzorgde vingervlugge gitaarwerk van Filip Koluš tijdens bijvoorbeeld het nummer Enslaved. Signum Regis laat een uitstekende indruk achter met sterke tracks en een enthousiaste performance.


Ján Tupý op keyboard


Zanger Jota Fortinho


Heerlijke powermetal


De geweldige gitarist Filip Koluš


Interview 15 jaar Brainstorm Festival in het theater


Scar Symmetry

Nu was het tijd voor de headliner van vanavond, de uit Zweden afkomstige progressieve deathmetalband Scar Symmetry. Ook niet snel een band waarvoor ik naar zeg maar Eindhoven zal reizen maar de keren dat ik ze aan het werk zag was het telkens erg sterk. In 2015 op het Epic Metalfest In 2017 als support van VUUR in Tivoli en was net als toen bijzonder onder de indruk. Vooral de goede vocale prestaties van het tweetal Roberth Karlsson (grunts) en Lars Palmqvist (clean) is een groot genot. Ook de actieve podiumpresentatie van de band was erg leuk om te zien. In mijn enthousiasme begon ik maar aan de eerste pit van het Brainstorm Festival en dat bleef het gehele optreden doorgaan. De band genoot met volle teugen van het publiek, één van de allerbeste optredens van het festival.


Zanger Lars Palmqvist


Grunter Roberth Karlsson


Lekker bezig met het publiek


Heb de pit maar eens opgestart


Plectrum van Per Nilsson (die dus ook in Meshuggah speelt)


De setlist


Op de foto met de gitarist en band Signum Regis










Geen opmerkingen:

Een reactie posten