dinsdag 4 oktober 2022

Ye Banished Privateers, Xandria en Visions of Atlantis * 30 september 2022, De Helling - Utrecht

 


Setlist Ye Banished Privateers:
Bottle of Rum, Ship is Sinking, Annabel, Elephants' Dance, Yellow Jack en Libertalia.
Setlist Xandria:
You Will Never Be Our God, Death to the Holy, Reborn, Nightfall, Now & Forever,
Save My Life, The Undiscovered Land, Ghosts en Ravenheart. Toegift: Valentine.
Setlist Visions of Atlantis:
Master the Hurricane, New Dawn, A Life of Our Own, Clocks, The Silent Mutiny,
In My World, The Deep & the Dark, A Journey to Remember, Mercy, Heroes of the Dawn, Freedom en Melancholy Angel. Toegift: Pirates Will Return en Legion of the Seas.

Ye Banished Privateers


Accordeon solo

We waren vrijdag 30 september met een leuk groepje in de Helling voor een optreden van Visions of Atalantis, ik, Robin, Hans, Kimberley en Eddie. Er waren vanavond twee support bands, we begonnen met een piratenband genaamd Ye Banished Privateers. Deze Zweedse band is in 2008 opgericht en bestaat uit ongeveer 30(!) leden. Nu staan ze vanavond niet allemaal op het podium gelukkig, het is net wie er mee kan naar een optreden. Er stond wel een heel groepje van vijf meezingende piraten tussen het publiek, hoorden deze daar misschien ook bij?


Verrassend leuk


Prima optreden

Na de eerste twee albums werd de band opgepikt door het grote Napalm Records en daar hebben ze nu al drie albums uitgebracht. Het werd een leuke opwarmer, de muziek van dit gezelschap is ook gewoon enorm aanstekelijk. Piratennummers, zonder dat daar enige vorm van metal op zijn Alestorm bij komt kijken. Het was heel lollig en we hebben ons prima vermaakt. Er kwam een verdronken poes voorbij, er werd met een vlag gezwaaid en met het nummer Ship is Sinking hebben we nog aan gymnstiek gedaan met de hele zaal. Leuk was ook de afwisseling tussen de verschillende zangers en zangeressen. Moet zeggen dat een half uurtje wel genoeg is, een hele avond lijkt me een beetje teveel van het goede.


Xandria


Gitarist Rob Klawonn en drummer Dimitros Gatsios

Daarna was het tijd voor de tweede support, Xandria. Deze Duitse female fronted metal band stamt al uit 2009 en het is eigenlijk een wonder dat de band vanavond op de planken staat. De band heeft sinds die tijd al 17(!) leden versleten, waarvan 5(!) zangeressen. We hebben de band in het verleden enkele keren gezien, toen met de zangeressen Manuela Kraller en Dianne van Giersbergen. Erg zonde want Xandria heeft gewoon geweldige albums uitgebracht. Wij hebben altijd een enorm zwak voor deze band gehad, die toch een beetje tot de "underdog" van het genre hoort, maar ondertussen wel steeds kwaliteitsalbums aflevert.


Bassist Tim Schwarz


Zangeres Ambre Vourvahis

Alleen gitarist Marco Heubaum is er vanaf het begin af aan bij en de andere vier bandleden zijn er pas dit jaar bijgekomen! Helaas stelt Xandria vanavond toch wat teleur, er zijn nogal veel overdubs en zangeres Ambre Vourvahis is nog erg onwennig op het podium. Ze doet erg haar best en haar stem is zeker niet verkeerd. Dus het zal uiteindelijk vast en zeker gaan goedkomen. Fijn is dat ze wel de diverse regionen aan kan en als extra tegenover de “oude” Xandria ook goed kan grunten. De nieuwe nummers Reborn en zeker Ghost zijn erg goed. Natuurlijk zijn voor ons de oude “hits” Nightfall, Ravenhaert en zeker Valentine ook erg leuk, deze worden dan ook woordelijk meegezongen door mij en Robin. Mooi dat de band weer toert en als deze line-up nu eens een tijdje constant blijft kan het zeker en vast nog flink groeien.


In de rook


De band bedankt het publiek

Nu dus tijd voor de hoofdact van vanavond, Visions of Atalantis. Twee keer eerder gezien als support band van Serenity, Oostenrijkers onder elkaar zullen we maar zeggen (wel met een Franse zangeres, Clementine Delauney). Ook Visions of Atlantis (opgericht in 2000) heeft al de nodige bezettingswisselingen doorgemaakt, 15 bandleden zijn in deze periode al afgehaakt. Het meest trieste is wel dat de oorspronkelijke zangeres Nicole Bogner (van 2000 tot en met 2005) in 2012 op 27 jarige leeftijd overleed aan een ernstige ziekte. Met (de 5e) zangeres Clémentine Delauney is er eindelijk rust in de tent gekomen, zij is er al vanaf 2013 bij. Alleen drummer Thomas Caser is er vanaf het begin af aan bij.


En wij bedanken de band 
(foto Xandria, we staan rechts)


Clémentine Delauney van Visions of Atlantis

Nightwish is wel een grote inspiratiebron voor deze band, er wordt dan ook flink bombastisch geopend met het nummer Master the Hurricane van het laatste album "Pirates" uit 2022. Ook nu zijn de piratenthema's zeer aanwezig, we begonnen de avond en eindigen er ook mee. Zangeres Clémentine Delauney heeft een hele prettige stem en deze sluit prachtig aan bij de in 2018 aangesloten zanger Michele Guaitoli. Ook de band staat uitstekend te musiceren. Buiten het openingsnummer worden ook nog Clocks, In My World, Mercy, Freedom, Melancholy Angel, Pirates Will Return en Legion of the Seas van het nieuwe album gespeeld. Opmerkelijk dat de toegift dus ook bestaat uit twee nieuwe nummers.


Mooie stem


Zanger Michele Guaitoli

Er worden dus maar zes "oude" nummers gespeeld, A Life of Our Own, Heroes of the Dawn en A Journey to Remember van "Wanderers" uit 2019, The Deep & the Dark en The Silent Mutiny van "The Deep & the Dark" uit 2018 en het meest verrassende nummer New Dawn van het album "Delta" uit 2011 toen Clémentine nog geen onderdeel van de band was. De band heeft duidelijk schoon schip gemaakt en heeft door alleen nummers te spelen van de laatste drie albums het piratenthema leidend gemaakt. Eén van de fans in de zaal ging helemaal gelukkig naar huis omdat zangeres Clémentine de piratenmuts van zanger Michele pakte en in de zaal gooide. Na afloop hebben we nog een biertje gedronken in de ruimte voor de zaal, helaas was het nieuwe (vinyl)album van Visions of Atlantis helemaal uitverkocht. Moet wel zeggen dat ik het gek vond dat alleen de gitarist van de band er rondliep. Na een fotootje met de zangeres van Xandria zijn we weer met de trein naar huis gegaan na een zeer geslaagde avond!


Gitarist Christian Douscha


Drummer Thomas Caser


Op de knietjes en zijn piratenmuts werd weggegooid


Clémentine kan de hele zaal overzien


Heerlijke avond gehad


De band bedankt het publiek


Met zangeres Ambre Vourvahis van Xandria op de gevoelige plaat


Visions of Atlantis - Heroes of the Dawn 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten