zondag 17 november 2019

Infected Rain, Lacuna Coil en Eluveitie * 17 november 2019, Tivoli Ronda - Utrecht


Setlist Infected Rain:
Mold, Passerby, Orphan Soul, Lure, Black Gold, The Earth Mantra en Sweet, Sweet Lies.
Setlist Lacuna Coil:
Blood, Tears, Dust, Our Truth, Layers of Time, My Demons, Reckless, Enjoy the Silence, The House of Shame, Sword of Anger, Heaven's a Lie, Veneficium en Nothing Stands in Our Way.
Setlist Eluveitie:
Ategnatos, King, De Ruef vo de Bärge, Deathwalker, Quoth the Raven, The Slumber, Worship, Artio, Epona, A Rose for Epona, Thousandfold, Ambiramus, Drum Solo, Havoc, Kingdom Come Undone, Breathe en Helvetios. Toegift: Rebirth en Inis Mona.


Infected Rain


Lena

Ben en ik gingen na twee heerlijke broodjes hamburger bij ons thuis op weg met de bus naar Tivoli voor een optreden van één van mijn favoriete bands Eluveitie. Ik had hier al heel lang naar uitgekeken daar het geluid in de Ronda zaal van Tivoli altijd erg goed is. Omdat Eluveitie met negen man/vrouw op het podium staat en ook nog eens gebruik maakt van een heleboel soorten instrumenten verwachtte ik hier nogal veel van. In het voorprogramma werd ook nog eens een vrij grote band (Lacuna Coil) opgenomen en de support kwam van Infected Rain de Moldavische (jawel, je leest het goed, uit Moldavië dus) zeg maar tegenhanger van de Oekraïense Jinjer.


Dynamisch optreden


Ging goed tekeer

We waren mooi op tijd en troffen Geert en later kwamen ook nog Sjaak en Pepijn. Met een lekkere koele halve liter bier zagen we een zeer dynamisch optreden van Infected Rain. De band heeft een jaar of tien zonder label gezeten en heeft in deze periode drie albums in eigen beheer uitgebracht. Dit jaar kwam eindelijk het (eerste?) succes, er werd getekend bij het grote Napalm Records en er werd een album uitgebracht genaamd , Endorphin. De nogal opvallende zangeres/screamer/grunter Lena heeft alle teksten geschreven en deze gaan vaak over persoonlijke ervaringen. Het werd een leuke opener van de avond van een band die een heleboel stijlen door elkaar mixt. Daardoor sta je af en toe even op het verkeerde been, waardoor soms de vaart er wel wat uit gaat. Maar al met al toch wel een geslaagd optreden.


In het publiek


Lacuna Coil

De Italiaanse metalband Lacuna Coil hebben we al een aantal keer zien optreden en telkens valt het ons niet mee. Ook vanavond kon de band ons niet overtuigen. Toch waren er veel bezoekers speciaal voor Lacuna Coil naar Tivoli gekomen, de band heeft een behoorlijke aanhang. De zang van Cristina Scabbia was vanavond in orde al blijft het allemaal een beetje vlak . Zoals altijd vond ik ook nu weer zanger/grunter Andrea Ferro niet al te best uit de verf komen. Het nieuwe nummer Reckless klonk trouwens wel lekker. Het gebodene is degelijk, maar toch ontbreekt er bij deze band iets aan om tot grote hoogte te stijgen. Maar goed, om ons heen waren er genoeg fans die uit volle borst meezongen, de band heeft wel altijd al een trouwe aanhang gehad.


De nieuwe drummer Richard Mei


Bassist Marco Coti Zelati

Nu dus de melodieuze folk-deathmetalband Eluveitie, voor mij was dit de achtste keer dat ik ze live ging zien. De band begon de show zoals ik nog nooit eerder gezien had met een intro en een groot doek met daarvoor drie figuren in witte gewaden en de band daarachter. Het doek viel en er werd begonnen met het heerlijke nieuwe nummer Ategnatos. Blijft toch altijd zeer indrukwekkend om negen muzikanten op het podium te zien met een grote hoeveelheid aan verschillende instrumenten. Een draailier, een kleine harp, een doedelzak en een batterij aan verschillende fluit instrumenten zullen het een waar feest maken voor de mannen aan de knoppen.


Veel trouwe fans


Opening Eluveitie

Maar dat is dus wel aan deze geluidstech in combinatie met het geweldige geluid in de Ronda toevertrouwd. Wat dat betreft kwam dus wel uit wat ik gehoopt had, we hoorden vanavond elke fluit, lier, harp en ander geluid zuiver en duidelijk doorkomen. In 2016 was het even spannend geweest hoe het verder moest toen de topzangeres en draailier bespeler Anna Murphy de band samen met drummer Merlin Sutter en gitarist Ivo Henzi verliet en Cellar Darling oprichtte. Vooral de zoektocht naar iemand die een draailier kon bespelen was lastig geweest maar uiteindelijk lukte het om Michalina Malisz daarvoor te strikken. Toen het ook nog lukte om een uitstekende zangeres te vinden in de persoon van Fabienne Erni kon de band weer met volle vaart verder.


Achter het doek de band


Eluveitie

Het was vanavond verder een feest der herkenning, allerlei heerlijke nummers kwamen voorbij King, De Ruef vo de Bärge (The Call of The Mountains in het Gallisch), Epona, A Rose for Epona, Thousandfold, Havoc en Helvetios. Er werden diverse nieuwe nummers gespeeld van het pas uitgebrachte album Ategnatos. Het titelnummer dus maar ook Deathwalker, The Slumber, Worship, het lekkere Ambiramus en Breathe. Met het in het Gallisch gezongen nummer Artio kreeg zangeres Fabienne Erni even haar moment of fame, heerlijk gezongen "met op de achtergrond" regen en wind. Met het nieuwe nummer Rebirth en het onvermijdelijke Inis Mona (met pit) werd deze grandioze avond afgesloten.


Vol podium


Zoveel instrumenten

Het blijft geweldig om de combinatie van heftige deathmetal in combinatie met een prachtige vrouwenstem en zoveel gave instrumenten te beleven. Eén klein minpuntje blijft wel dat grunter en oprichter Chrigel Glanzmann net iets tekort komt om echt goed te zijn. Maar nogmaals dat is dan ook het enige. Na afloop hebben Ben en ik nog wat merchandise gekocht, Ben een hoodie en ik een shirt. We hebben nog een tijdje na gekletst en foto's gemaakt met de nodige bandleden. Was erg gezellig maar moesten toch weg om de één na laatste bus te halen. Het was tenslotte gewoon een zondagavond en de volgende dag moest er gewerkt worden. Na een halve Hema rookworst kwam ik na een zeer geslaagde avond weer thuis en kroop tevreden mijn mandje in.


Bassist Kay Brem en gitarist Rafael Salzmann


Zangeres Fabienne Erni


Grunter Chrigel Glanzmann


Bedankt Utrecht!


De band bedankt het publiek


Met de dames van Infected Rain en Eluveitie


Eluveitie - A Rose For Epona 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten