donderdag 11 juli 2019

Anneke van Giersbergen en Within Temptation * 11 juli 2019, Paleis Soestdijk


Setlist Anneke van Giersbergen:
Your Glorious Light Will Shine - Helsinki, Beautiful One, Porselein, Sure Know Something, Saturnine, Wish You Were Here, Circles, Like a Stone, I Want to Know What Love Is, Cloudbusting, The Moment, Valley of the Queens en Wasted Years.
Setlist Within Temptation:
Raise Your Banner, The Reckoning, In the Middle of the Night, Stand My Ground, The Heart of Everything, Angels, Paradise (What About Us?), In Vain, Faster, Ice Queen (akoestisch). (Sanctuary, The Last Dance en Somewhere (met cello en viool), Supernova, Mad World, What Have You Done, Covered By Roses en Mother Earth.


Royal Park plattegrond


Het terrein


4x Anneke van Giersbergen


Prachtige plek

Doordat we in het verleden al vaker met het hele gezin naar Within Temptation waren geweest hadden we toch een soort van "band" met deze band. Dit omdat Renate met het idee kwam om naar het optreden bij paleis Soestdijk te gaan. Enkele dagen voordat het optreden plaats ging vinden was het bordje uitverkocht op het evenement geplakt, dit kwam mede door de aanwezige support van Anneke van Giersbergen. Ook zij heeft door de jaren heen een flinke fan schare opgebouwd. We reden thuis tegen 18:30 uur weg en we werden in Baarn met borden naar de parkeerplaats bij Nijhof gestuurd op 3,5 kilometer afstand van het paleis. Daarvandaan reden pendelbussen en het moet gezegd, het was goed geregeld en het ging allemaal lekker snel. 


Fantastische stem


Ferry Duijsens

Op het pad er naartoe werden we welkom geheten door twee paleiswachten en nadat we de toegangspoort gepasseerd waren kwamen we op een geweldig mooi aangekleed terrein. Diverse grote terrassen, eet- en drinktentjes en drie grote tribunes stonden achter de vrije staanplaatsen voor het podium. Het podium stond precies in het midden voor het paleis en zag er daardoor ook zeer indrukwekkend uit. We hadden vier tribuneplaatsen maar ik was daar al snel weg, zitten is voor mij helemaal niks. Later op de avond kwamen Renate, Rick en Robin ook naar beneden. 


Ballon tegen een mooie wolkenlucht


Robin en Rick op de tribune

We hadden erg veel geluk met het weer, de dagen ervoor en ook 's ochtends nog was het niet best geweest. Maar 's middags was het opgeknapt en de temperatuur ook nog eens flink opgelopen. Dus de hele avond lekker zonder jas of vest rondgelopen. Anneke van Giersbergen begon om half acht en ik ben altijd wel fan van haar geweest. Natuurlijk vooral door de tijd toen ze de leadzang van het wereldberoemde The Gathering deed maar ik heb haar ook een aantal keren gezien met Ayreon en haar nieuwe (metal) band VUUR. Ze heeft verder nog meegedaan met Devin Townsend (3 albums!), Novembers Doom, Anathema, Moonspell, Amorphis en Napalm Death. Dus de dame heeft inmiddels wel een aardige palmares. Eerder dit jaar kreeg ze zelfs de Buma Rocks! Award toegekend. 


Het is goed volgelopen voor Within Temptation


Raise Your Banner

Helaas moet ik eerlijk bekennen dat het optreden vanavond me niet veel deed (sorry Anneke). Het was een akoestisch gebeuren samen met Ferry Duijsens op gitaar. Ik heb het weer geprobeerd, maar dat hoeft voor mij gewoonweg niet. Ze begon met een VUUR nummer, Your Glorious Light Will Shine - Helsinki, maar wat miste ik daar meteen al de bombast en gitaren. Natuurlijk veerde ik nog een paar keer op met de voor mij bekende nummers Saturnine (The Gathering) en Valley of the Queens (Ayreon) maar het kon me allemaal niet zo bekoren. Verder kwamen er nogal veel covers voorbij, Foreigner, Kiss, Iron Maiden, Blof en Pink Floyd. Allemaal bekende nummers en zoals altijd geweldig gezongen door Anneke. Er zullen vast een heleboel mensen blij van geworden zijn maar ik wacht wel weer tot ze langskomt met een complete band.


Gitarist Ruud Jolie


Gitarist Stefan Helleblad 

Om 21:00 uur was het dan tijd voor Within Temptation. Had de band enkele weken geleden overgeslagen op Graspop ten faveure voor de Stone Temple Pilots. De tour staat in teken van het nieuwe album Resist waar vanavond ook dan ook vijf nummers van worden gespeeld, Raise Your Banner, The Reckoning, In Vain, Supernova en Mad World. De band staat met veel plezier op het podium, de tijdelijke pauze heeft ze goed gedaan. Sharon den Adel richtte zich, nadat ze na afloop van de Hydra-tour een writersblock constateerde, op haar gezin en haar (inmiddels overleden) vader. De nieuwe nummers zijn wel wat anders dan dat we gewend waren, wat meer synthesizers en de gitaren staan wat meer op de achtergrond. Sharon laat diverse keren weten dat ze super blij is om hier te staan, ze is namelijk in deze omgeving opgegroeid. Ze roept dan ook een paar keer aan diverse vriendengroepen om zich te laten horen. Die dan ook massaal reageren dat ze er vanavond bij zijn! 


Voluit!


Sharon den Adel heeft een mooie stem

Het geluid was wat iel en had wel wat zwaarder afgesteld mogen zijn, de bas stond blijkbaar wat op de achtergrond in de mix. Natuurlijk komen er nogal wat "hits" voorbij al heeft de band er inmiddels zoveel dat daar een keuze uit gemaakt moest worden. In the Middle of the Night, Stand My Ground, The Heart of Everything, Angels en Paradise (What About Us?) kunnen we allemaal lekker mee blèren. Het daaropvolgende Ice Queen werd in een speciale akoestische versie gespeeld (wel jammer eigenlijk). Sanctuary, The Last Dance en Somewhere kregen extra begeleiding van een cello en viool. Bij het laatste nummer kwam ook Anneke van Giersbergen nog het podium op. Daarna was het weer knallen met Supernova en vooral What Have You Done. Als toegift kregen we Covered By Roses en het geweldige Mother Earth. Zo werd de prima avond knallend en met veel vuurwerk afgesloten. 


Bassist Jeroen van Veen


The Reckoning

We bleven nog even hangen en nababbelen, dit ook omdat we niet met de grote meute tegelijk naar de uitgang wilden hobbelen. Dus maakten we ook de laatste muntjes op. We hadden het allemaal erg naar de zin gehad en Within Temptation had ons een prachtige avond bezorgd. Met de pendelbus gingen we weer naar de auto en we waren om 00:30 uur weer thuis. 


Veel vuur bij Stand My Ground (foto van Renate)


En dichtbij (foto van mij)


Uitverkocht


Sharon en Ruud


Met cello...


en viool


Sharon samen met Anneke


De avond valt


Mooi overzicht vanaf bovenaan de tribune


Sfeervol







Geen opmerkingen:

Een reactie posten