zaterdag 23 juni 2018

Graspop Metal Meeting dag 3 * 23 juni 2018, Dessel - België


Graspop Metal Meeting dag 3
21, 22, 23 en 24 juni 2018, Dessel - België

We hebben op de derde dag de volgende bands gezien: Stray From the Path, Backyard Babies, Seether, Vixen, Vintage Caravan, Boston Manor, Asking Alexandria, Skillet, Accept, Arch Enemy, Miss May I, Kreator, Rise Against, Megadeth en Volbeat.


Stray From the Path


Was niet onaardig

Gisteravond was het door Ayreon best laat geworden en lagen we zo tegen 2 uur in ons mandje en we moesten nog twee dagen…. Maar toch waren we weer vroeg uit de veren en na een lekker en stevig ontbijt vertrokken we vol goede moed met de pendelbus naar het festivalterrein. We wilden graag op tijd zijn voor de Backyard Babies, we hadden (lees: Robin) deze muziek thuis grijs gedraaid in de afgelopen weken. Zo stonden we ruimschoots op tijd bij de mainstage waardoor we ook nog een aardig deel van de set van Stray From the Path meekregen. Was best wel te pruimen eigenlijk. Rick had met het eendjes vangen de nodige gadgets gewonnen, maar ook kaartjes voor het reuzenrad, ritjes met de botsautootjes en voor het skydeck. Zo gingen de mannen voor het optreden van de Backyard Babies de show bekijken van grote hoogte. De muziek van deze Zweden is te rangschikken onder aanstekelijke sleaze rock met een punky touch. Veel van de nummers zijn om lekker mee te bléren, dat deden we dus ook. Heerlijke nummers als A Song For The Outcast, Th1rte3n or Nothing , Nomadic (vooral deze) en Minus Celsius. Heerlijk optreden! 


Rick en Robin op de toren


Backyard Babies


Basgitarist Johan Blomqvist


4x Nicke Borg


Dregen


Backyard Babies - Nomadic 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Seether


Corey Lowery


Voor Seether heb ik altijd een zwak gehad, veel mensen vinden het een na-aap Nirvana en dan denk ik, so what? Ze zijn vooral live steengoed! Het is de grootste band die Zuid-Afrika rijk is en die ik nog maar enkele maanden geleden een supergave show zag geven in Tivoli Ronda. Jammer dat de band vandaag zo weinig tijd kreeg, de 45 minuten waren zo om. Afgesloten werd de set met de grootste hits van de band, Fake It en Remedy, maar de mannen hebben net een nieuw uitstekend album uit en de nummers Let You Down en vooral Betray and Degrade zijn volgens mij nu al de nieuwe klassiekers. 


Basgitarist Tyronne Morris


Shaun Morgan


Janet Gardner (Vixen)


4x Share Pedersen


Bij Vixen hield ik het niet al te lang uit. Dat lag zeker niet aan de mooie dames op het podium maar vooral aan de muziek (daar gaat het bij mij natuurlijk altijd om). Deze "all female" band had tussen 1987 en 1992 behoorlijk wat succes en scoorde in die periode diverse hits. Door de jaren heen volgden diverse reünies en bezettingen, de ene al met meer succes dan de andere, maar pas eind 2012 kwam er schot in de zaak toen Jan Kuehnemund de 'klassieke' bezetting nieuw leven wilde inblazen. Zelf maakte ze door ziekte en kort daarop haar overlijden helaas geen deel uit van de line-up, maar de vlam brandde weer en de drie anderen gingen door. Leuk om eens gezien te hebben maar het klonk mij allemaal een beetje te oubollig. 


Britt Lightning


Roxy Petrucci op drums


Vintage Caravan


Óskar Logi Ágústsson

Setlist Stray From the Path:
Outbreak, Badge & A Bullet Pt. II, The Opening Move, Loudest in the Room, Goodnight Alt-Right, The House Always Wins, Plead the Fifth, Snap, Badge & a Bullet, First World Problem Child en Only Death Is Real..
Setlist Backyard Babies:
Made Me Madman, Dysfunctional Professional, The Clash, Brand New Hate, Abandon, A Song For The Outcast, Shovin' Rocks, Th1rte3n or Nothing, Nomadic en Minus Celsius.
Setlist Seether:
Stoke the Fire, Gasoline, Let You Down, Country Song, Fine Again, Betray and Degrade, Fake It en Remedy.
Setlist Vixen:
Rev It Up, How Much Love, Cruisin', Cryin', I Want You to Rock Me, I Don't Need No Doctor, You Oughta Know By Now, Love Made Me, Streets in Paradise en Edge of a Broken Heart.
Setlist Vintage Caravan:
Crazy Horses, Craving (ekkert jam), Midnight Meditation,
Reflections, Innerverse, Babylon, Set Your Sights en Expand Your Mind.


Drummer Stefán Ari Stefánsson


Setlist van Vintage Caravan

Gelukkig werd ik gered door de Vintage Caravan… Samen met een dolle André genoot ik met volle teugen van een geweldig psychedelische/classic rock optreden in de metaldome van deze IJslandse gasten. De drie mannen gaven een heerlijke energieke show en ik was ook zwaar onder de indruk. Ben ook fan van DeWolff en Earthless maar deze band is net een tandje heavier, erg lekker! Vooral de nummers Babylon en Expand Your Mind bevielen me erg goed. Nadat we een paar nummertjes bij Boston Manor hadden gedaan zijn we weer richting de mainstage gegaan. Daar was Asking Alexandria al even bezig, niet helemaal mijn ding maar leuk om die gasten ook weer eens bezig te hebben gezien. Wel gedurfd dat de mannen tussen al het hardcore geweld opeens een rustmoment hadden ingebouwd met het opnieuw uitgebrachte nummer Someone, Somewhere. 


Boston Manor


Pop punk band


Asking Alexandria


Akoestisch

Ja en dan Skillet. Deze christelijke (jazeker) band is zeer ondergewaardeerd vind ik. Zoals ik wel met meerdere bands heb, ook deze zijn live veel beter dan op de plaat. Inmiddels hebben ze tal van bekende nummers op hun naam staan en kan iedereen heerlijk mee blèren. Zo begon de band al meteen met drie krakers, Feel Invincible, Whispers in the Dark en Sick of It waardoor de stemming er al meteen goed in zat. Het eerste nummer komt van het nieuwe album Unleashed. Hier werden ook Back From the Dead en Undefeated van gespeeld. Daarna werden eigenlijk alleen nog maar bekende nummers gespeeld, Not Gonna Die, Hero, Undefeated, Comatose, Monster en Rebirthing zijn inmiddels allemaal "hits". Wat een optreden van de band extra cachet geeft is de bevallige drumster Jen Ledger, die ook de backing vocals verzorgt, terwijl ze aan het drummen is. Drummen is in dit geval een understatement, wat een power legt die vrouw in haar drumwerk. Ik kon mijn ogen er gewoonweg niet van af houden, het is een optreden binnen een optreden. Ze komt ook nog een keer achter het drumstel vandaan om mee te doen met het nummer Hero. Erg geslaagd en ga dit gerust eens live bekijken. 


Skillet


Achter de drumkit Jen Ledger


Links gitariste Korey Cooper (vrouw van zanger John)


Er kwam ook nog een cello het podium op


Jen Ledger heeft ook een uitstekende stem


Zanger John Cooper

Setlist Boston Manor:
Burn You Up, Drowned In Gold, Cu, Stop Trying, Be Nothing, Trapped Nerve, Lead Feet, Laika en Halo.
Setlist Asking Alexandria:
Into the Fire, Run Free, Under Denver, When the Lights Come On, The Death of Me, Eve, Someone, Somewhere (Acoustisc), The Final Episode (Let's Change the Channel), Where Did It Go? en Alone in a Room.
Setlist Skillet:
Feel Invincible, Whispers in the Dark, Sick of It, Back From the Dead,
Awake and Alive, Not Gonna Die, Hero, Undefeated, Comatose, Monster en Rebirthing.
Setlist Accept:
Die by the Sword, Pandemic, Restless and Wild, Princess of the Dawn,
Fast as a Shark, Metal Heart, Teutonic Terror en Balls to the Wall.


Accept


Zanger Mark Tornillo

Ja en dan Accept, ook vandaag rijgen de top optredens zich aaneen. Natuurlijk is het niet nieuw maar wat zijn de mannen goed! De heavy metal band onder leiding van zanger Mark Tornillo zorgt voor een groot feest op het veld. Inmiddels heeft de band alweer een aantal eigen "klassiekers" zoals het geweldige Teutonic Terror die zelfs al een tijdje terecht achterin de set zit. Ook de openingsnummers Die by the Sword en Pandemic zijn nieuw en passen naadloos tussen de oude krakers. Daar heeft de band er nogal veel van dus eigenlijk zijn de 50 minuten die de mannen vandaag krijgen veel te weinig. Restless and Wild, Princess of the Dawn (uit volle borst meegezongen, Fast as a Shark (wat een topnummer), Metal Heart en de standaard afsluiter Balls to the Wall. Heerlijk! 


De super sympathieke gitarist Wolf Hoffmann


Bassist Peter Baltes


Heerlijk gitaarwerk


Accept - Princess Of The Dawn (part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Merchandise, veld en de mainstages


Arch Enemy


Brulboei Alissa White-Gluz

De blauwharige Alissa White-Gluz van Arch Enemy had vandaag op Mainstage 1 niet geheel de power in haar stem van wat we gewend zijn. Maar ondanks dat gaf de band een prima show weg. Alissa was zeer actief op het podium en muzikaal staat de muziek natuurlijk als een huis. Geweldig gitaarwerk en wij (Robin en ik) vinden juist de laatste albums (War Eternal (2014) en Will to Power (2017) met Alissa) van de band erg lekker. Deze twee albums zijn gemaakt nadat de oorspronkelijke zangeres Angela Glow zelf Alissa als haar vervangster had aangewezen, nadat zij na lang overwegen het besluit nam om zich als zangeres terug te trekken en voortaan als manager van de band door te gaan. Gelukkig kwamen er veel nieuwe nummers aan bod War Eternal, As the Pages Burn, You Will Know My Name, The World Is Yours, The Race, The Eagle Flies Alone en First Day in Hell. Met My Apocalypse, We Will Rise en Nemesis werden er nog drie oude nummers gespeeld. 

4x Alissa


Arch Enemy - The Race 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Miss May I


Kreator


Vlammen!

Na enkele nummers Mis May I weer gauw terug naar de Mainstage, deze metalcoreband kon me niet boeien. Al 36 jaar brengt Kreator ons old school trash metal. Eigenlijk stellen deze mannen ons nooit teleur al zitten er geen grote verrassingen in de show. De overleden rockhelden worden in beeld gebracht tijdens Fallen Brother. "Music can bring people together. No matter what race or religion. Cause we are Kreator and you are our horde of chaos!" Rise Against had ik nog nooit live zien optreden en was erg benieuwd hoe deze poppunk zich ging houden onder al deze metalheads. Nou qua populariteit was er in ieder geval niks mis mee, het was goed volgelopen. De band hoefde dan ook het super enthousiaste publiek niet aan te sporen, het ging eigenlijk allemaal vanzelf. Een nooit aflatende toevoer aan crowdsurfers baanden hun weg naar het podium en er waren op een gegeven moment zelfs zeven (!) circlepits. Wat een geweldig feest was dit en veel nummers werden uit volle borst meegezongen. De grote hit Prayer of the Refugee uit 2006 (hoe toepasselijk ook op dit moment) was de geweldige afsluiter van een zeer dynamisch optreden. 


Gave show


Rise Against


Zanger/gitarist Tim McIlrath


Gitarist Zach Blair


Rise Against - Crowd 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Megadeth


Heerlijk gitaarwerk

Bij Megadeth stond de bass drum wel érg luid (niet de eerste en ook niet de laatste keer op het festival jammer genoeg) waardoor de toch al niet geweldige stem van Dave Mustaine en de gitaren regelmatig weggedrukt werden. Maar goed, de meeste nummers kan ik zelf wel dromen dus met de geweldige opener Hangar 18 volgden daarna nog de ene kraker na de andere. The Threat Is Real, Tornado of Souls, Symphony of Destruction en Peace Sells het zijn allemaal bekende nummers. Met Holy Wars…The Punishment Due sluit de band een oerdegelijke set en een strakke show af.


Zanger/gitarist Dave Mustaine


Gitarist Kiko Loureiro


4x Dave Mustaine


Megadeth - Symphony of Destruction (part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)

Net als zoveel bands staat ook Volbeat vandaag stil bij de hedenmorgen overleden drummer Vinnie Paul, zij doen dat met het nummer Goodbye Forever. Er zal altijd discussie blijven bestaan of Volbeat wel thuishoort op een metalfestival maar ik vind dat zelf niet zo belangrijk. Er zijn meer dan 100 bands en iedereen gaat maar lekker naar de band die hij of zij leuk vind. Het is in ieder geval origineel wat de band brengt al gaan de nummers inmiddels wel een beetje op elkaar lijken dus misschien op het volgende album eens iets anders brengen. Wij hebben een uurtje meegepikt (van afstand) en zijn toe naar ons huisje gegaan na weer een geweldige Graspop dag! 


Volbeat


Zanger/gitarist Michael Poulsen

Setlist Arch Enemy:
Set Flame to the Night @Tape, The World Is Yours, War Eternal, My Apocalypse,
The Race, You Will Know My Name, The Eagle Flies Alone, First Day in Hell,
As the Pages Burn, We Will Rise, Nemesis en Enter the Machine @Tape..
Setlist Kreator:
Mars Mantra @Tape, Phantom Antichrist, Hail to the Hordes, Enemy of God, Satan Is Real, Civilization Collapse, Phobia, Gods of Violence, Fallen Brother, Hordes of Chaos
(A Necrologue for the Elite), Violent Revolution en Pleasure to Kill..
Setlist Rise Against:
The Violence, Satellite, Survive, I Don't Want to Be Here Anymore, Ready to Fall,
Welcome to the Breakdown, Give It All, Wolves, Blood-Red, White & Blue, Savior,
People Live Here, Make It Stop (September's Children) en Prayer of the Refugee.
Setlist Megadeth:
Prince of Darkness @Tape, Hangar 18, The Threat Is Real, The Conjuring, Take No Prisoners, My Last Words, Tornado of Souls, Dystopia, Symphony of Destruction, Peace Sells, Mechanix, Rattlehead, Holy Wars... The Punishment Due en Silent Scorn @Tape.
Setlist Volbeat:
The Devil's Bleeding Crown, Heaven nor Hell / A Warrior's Call / I Only Want to Be with You, Lola Montez, Sad Man's Tongue, Pool of Booze, Booze, Booza, Let It Burn, Slaytan, Dead but Rising, 16 Dollars, The Everlasting, For Evigt, Goodbye Forever, Seal the Deal en Doc Holliday.


Gitarist Rob Caggiano


Bovenste twee foto's: naar huis, onderste twee: start volgende dag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten