vrijdag 22 juni 2018

Graspop Metal Meeting dag 2 * 22 juni 2018, Dessel - België


Graspop Metal Meeting dag 2
21, 22, 23 en 24 juni 2018, Dessel - België

We hebben op de tweede dag de volgende bands gezien: Savage Messiah, Diablo Blvd, Avatar, Shinedown, Tremonti, In This Moment, L7, Pist*On, Killswitch Engage, Avenged Sevenfold, Iron Maiden en Ayreon.

André was mooi op tijd en kon zijn motor mooi achter het huisje "verstoppen". Na een uitgebreid ontbijt namen we de bus om 10:00 uur naar het festivalterrein. Nu ging het eigenlijk pas echt beginnen, met m'n zoons en maten een hele lange dag metal! Natuurlijk namen we bij binnenkomst een biertje en proostten we op drie mooie dagen. Savage Messiah was de eerste op ons lijstje en was een prima band om de dag mee te beginnen. Een traditionele heavymetal/thrashband met een uitstekende zanger. De band was in 2014 pas echt doorgebroken met het album "The Fateful Dark", deze leverde zelfs diverse nominaties en awards op. Ook het net uitgekomen album "Hands Of Fate" scoorde uitstekend. Gelukkig speelden ze mijn favoriete nummer Hands of Fate en het prima optreden werd afgesloten met Minority of One. 


Gezellig ontbijten


Op weg, inleveren tickets voor de bandjes en munten


De groep is er klaar voor!


Savage Messiah


Prima optreden om de dag mee te beginnen!

Natuurlijk wilden we op tijd zijn voor Diablo Blvd, in 2011 hadden we de band ook op Graspop gezien en daar wordt nu nog over gesproken. Toch maakte het deze keer veel minder indruk, heb er een tijdje over nagedacht hoe dit nu kwam maar ik denk uiteindelijk toch dat de nieuwe nummers in de set minder actie genereren bij het publiek. Natuurlijk was het leuk en ook de wall of death ontbrak deze keer niet maar het kachelde telkens wat in wanneer er een recenter nummer werd gespeeld. Later hoorde ik dat de band ermee stopt. Alex Agnew gaf in een persbericht de volgende mededeling: "eerst en vooral willen we aankondigen dat we voor het eerst als headliner in Ancienne Belgique zullen staan op 10 december 2018. Maar je leest het goed, het zal ook onze laatste show zijn. Daarna houden we ermee op." Zonde, ik had de band graag eens in een intieme zaal willen zien maar dat gaat dus niet meer gebeuren. 


Diablo Blvd


Alex Agnew


Diablo Blvd - Wall of Death 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Avatar


Johannes Eckerström

Avatar had ik nog maar een paar weken geleden gezien op Fortarock en ik was toen erg enthousiast en wilde dit heel graag nog een keer meemaken. Nou het was minstens net zo gaaf en frontman Johannes Eckerström weet het publiek op een uitstekende manier te vermaken. Er ontstond een flinke pit met Let It Burn en de 40 minuten die de band had vlogen om. Geweldige band en heerlijke nummers, toekomstige headliner wat mij betreft! Na dit optreden kwamen we onze Brabantse maten tegen. natuurlijk gelijk een groepsfoto gemaakt. We zijn de dagen daarna nog regelmatig bij elkaar geweest. Dat is ook het leuke, dan sta je bij een band met Robin, Sjaak, Britt, André en Pepijn en sta je weer ergens met Tom, Rick, Rens, Susan en Jaap. Maar soms natuurlijk ook gewoon met z'n tweetjes of de hele groep! 


Koning Henrik Sandelin


Erg geslaagd optreden


Even een snackje


Met onze maten


Rick vangt eendjes!


Graspop bekers


De door Rick gewonnen gadgets

Nadat Rick weer een stapel bekers had ingeleverd, eendjes had gevangen en leuke gadgets had gewonnen gingen we weer naar de Main Stage voor een optreden van Shinedown. Deze band was weer een heel ander verhaal dan Avatar al is ook hier de frontman een bijzonder sympathiek mens. Zanger Brent Smith was de gehele set in beweging en wilde iedereen aan het mee springen en zingen krijgen. De man begaf zich zelfs tussen het publiek om iedereen maar mee te krijgen. Met het fraaie liedje Second Chance was er even een heel mooi rustpunt in de set. De nummers zijn wel wat tegen het commerciële aan (10 miljoen verkochte platen in Amerika) maar live is het allemaal prima wat mij betreft. 


Brent Smith (Shinedown)



Prima optreden

Setlist Savage Messiah:
Blood Red Road, Scavengers of Mercy, Cross of Babylon,
Eat Your Heart Out, Hands of Fate, All Seeing I en Minority of One.
Setlist Diablo Blvd:
Virus, Animal, Demonize, Rise Like Lions,
The Future Will Do What It's Told en Black Heart Bleed (niet compleet).
Setlist Avatar:
A Statue of the King, Let It Burn, Hail the Apocalypse, Paint Me Red,
Bloody Angel, The Eagle Has Landed en Smells Like a Freakshow.
Setlist Shinedown:
Attention Attention Intro @Tape, Sound of Madness, Bully,
Cut the Cord, Kill Your Conscience, Unity, Enemies,
Second Chance, Diamond Eyes (Boom-Lay Boom-Lay Boom) en Devil.


Sympathieke gast


Zach Myers


Shinedown - Second Chance (part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Handtekeningen jagen bij Avatar


Tremonti

Tremonti is in de jaren dat hij solo bezig is flink gegroeid en is inmiddels gewoon een prima frontman van zijn eigen band. Het vorige album vond in persoonlijk wel wat minder maar met zijn net uitgegeven plaat A Dying Machine heeft hij weer het hoge niveau te pakken van de eerste twee. Was ook wel te merken aan de set, van het één na laatste album werd één nummer gespeeld en van de andere drie elk drie nummers. Prima optreden maar wel iets eerder weggegaan omdat in In This Moment graag eens live wilde zien. 


Eric Friedman


Mark Tremonti


Uitstekende show


In This Moment

Nou dat had ik beter niet kunnen doen…. Er waren zoveel mensen in de Metaldome dat het deze keer echt niet ging lukken om mezelf erin te wurmen. De band was in het verleden ook al eens geprogrammeerd geweest op Graspop maar toen werd er enkele weken voor het festival afgezegd. Maria Brink maakt er meestal een flinke show van, ze kleed zich bijvoorbeeld erg vaak om in nogal extravagante kleding. Ik kon buiten aan de rand enkele nummers meepikken en toen maar vast naar de Jupiler Stage gegaan voor het optreden van L7. 


L7


Gitariste Suzi Gardner

L7 is een band van vrouwen met ballen aan hun lijf en vanaf 1988 een jaar of 10 actief in de grunge periode en redelijk succesvol (geweest). In 2001 kapte de band ermee om in 2014 weer bij elkaar te komen. Vorig jaar gezien in de Melkweg en nu dus hier op Graspop de tweede keer in korte tijd. Inmiddels heeft de band twee nieuwe singles uitgebracht en staat er een album op de rol voor 2019. De tweede single I Came Back to Bitch staat als vierde op de setlist en frontvrouw Donita Sparks zegt dan ook tegen het publiek "There's a lot to bitch about, so that's why we came back." Voordat ik het in de gaten heb lig ik boven op het publiek en ga ik crowdsurfend naar de crew die me keurig opvangen! Leuke grap van m'n zoons en maten…….. Het is geen al te ingewikkelde muziek die de dames maken maar het is wel erg lekker en het is een echte live band. Met de heerlijke nummers Pretend We're Dead en Shitlist wordt een ontzettend leuk optreden van deze dames afgesloten. 


Donita Sparks


Genieten!

Pist.On had in de jaren negentig indruk gemaakt met het in '96 verschenen debuut Number One. Na een tweede album en een EP gaf de band er echter de brui aan en vandaag was er dan een optreden in het kader van een reünie tour. Na een minuut of twintig had ik het wel gezien en gehoord, ik kon er niet veel van krijgen. Dus maar op weg naar het volgende hoogtepunt Killswitch Engage. Het eerste deel van het optreden bleef het allemaal nog een beetje tam maar in het tweede deel zaten de grote hits van de band en ging het goed los. Rose of Sharyn, End of Heartache, My Curse en In Due Time zijn fantastische nummers en was het genieten geblazen. Gek dat de band al 10 jaar de set afsluit met Dio's Holy Diver. Natuurlijk een prachtig nummer maar zou daar nog een bepaalde betekenis aan zitten? 


Pist*On in de Metaldome


Killswitch Engage


Dynamisch optreden

Setlist Tremonti:
You Waste Your Time, Another Heart, My Last Mistake, Bringer of War, The Things I've Seen, Throw Them to the Lions, Flying Monkeys, Radical Change, A Dying Machine en Wish You Well.
Setlist In This Moment:
Salvation @Tape, Blood, River of Fire, Adrenalize, Roots, Black Wedding, Big Bad Wolf en Whore.
Setlist L7:
Andres, Fast and Frightening, Everglade, I Came Back to Bitch, Fuel My Fire,
Must Have More, Drama, Shove, Dispatch From Mar-a-Lago, Pretend We're Dead en Shitlist.
Black Pist*On:
Parole, My Feet, Lights Out, Rest, Exhume Her, Someone, Shoplifters of the World Unite, Listen To Me, Grey Flap en Mix Me With Blood..


Rick crowdsurft!


Robin crowdsurft!


M. Shadows (Avenged Sevenfold)

Op Avenged Sevenfold had ik me verheugd, maar uiteindelijk viel deze keer het kwartje bij mij niet zo. Er zijn best veel factoren waarom je de ene keer helemaal uit je dak gaat bij een band en de andere keer zo mat kan zijn. Natuurlijk de muziek, de set, de uitstraling van de band, je eigen stemming er kan zoveel zijn. De vlammen waren wel enorm, er waren zelfs mensen op de eerste rij die wegvluchtten voor de hitte. Met het nummer So Far Away werd stilgestaan bij hun enkele jaren geleden overleden vriend en drummer the Rev, ondertussen komen er op de achtergrond beelden voorbij van hun maatje. Een kwartiertje voor het einde gaan twee fans gaan knock out voor de neus van zanger M. Shadows, deze stopt meteen de show. Nadat alles in orde blijkt te zijn met de fans gaat de band verder maar dan is sfeer helemaal verdwenen. Wel erg sympathiek, dat wel! 


Zacky Vengeance


Johnny Christ en Synyster Gates


Avenged Sevenfold - So Far Away 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Blijft een topband


Indruk van de nieuwe tribune


Iron Maiden


Gitaren!

Iron Maiden opent met Aces High, inclusief een echt Spitfire vliegtuig boven het podium en alles klopt vanaf het begin af aan. Geweldig geluid, prachtige show en de ene na de andere hit komt voorbij. The Trooper, Two Minutes To Midnight en The Numder of the Beast. The Clansman wordt ook gespeeld en dat is één van mijn favoriete nummers. Wij bekijken het allemaal vanaf de tribune onder het genot van een glaasje bier en we gaan ruimschoots op tijd naar de Marquee want we willen bij Ayreon vooraan staan.


Eddie...


Bruce Dickinson


Simone Simons en Mark Jansen (Ayreon)


Tommy Karevik (Kamelot)

Het project van Arjen Lucassen genaamd Ayreon is in principe live nooit te aanschouwen. Dit omdat de muziek door vele muzikanten, zangers en zangeressen wordt opgenomen in een studio en het bijna onmogelijk is om dit op een podium te herhalen. Toch had Ayreon afgelopen september drie uitverkochte shows opgevoerd in poppodium 013 (waarvan wij er eentje bezocht hebben), voorafgegaan door een try out show met een gedeeltelijk andere groep zangers. De show werd bezocht door mensen uit meer dan 50 landen, de band bestond uit 10 muzikanten en 16 zangers/zangeressen. 


Valley of the Queens


Anneke van Giersbergen, Simone Simons en Marcela Bovio

Graspop had het blijkbaar voor elkaar gekregen om de gehele productie over te halen voor een optreden. Arjen had toegezegd te zullen komen maar wilde graag als headliner in de Marquee afsluiten. Zo kon het dus gebeuren dat Robin, André en ik voor de tweede keer in korte tijd getuige waren van een geweldige show met een keur aan bekende muzikanten. Wel waren er deze keer een aantal wijzigingen in de band (maar dat is natuurlijk volkomen logisch). Prachtige videobeelden wisselden elkaar af op de achtergrond en op het podium zagen we Joost van den Broek als toetsenman, Marcela Bovio (Stream of Passion), Simone Simons en Mark Jansen (Epica), Anneke van Giersbergen (Vuur), Irene Jansen, Magali Luyten, Damian Wilson (Threshold), Tommy Karevik (Kamelot) en nog veel meer. Zelfs Barry Hay kwam op het einde nog het podium op en kon het niet laten om zijn inbreng af te sluiten met Radar Love. Bij het afscheid stond dan toch wel een beetje onwennig te zwaaien, dit soort publiek was hij toch ook niet gewend. Fantastische afsluiter van de tweede dag en we waren nog lang niet op de helft (zeker qua bands dan). 


Barry Hay


4x Barry Hay

Setlist Killswitch Engage: 
Strength of the Mind, A Bid Farewell, Life to Lifeless, Beyond the Flames, Hate by Design, Always, My Last Serenade, Rose of Sharyn, The End of Heartache, My Curse, In Due Time en Holy Diver..
Setlist Avenged Sevenfold:
The Stage, Afterlife, Hail to the King, Welcome to the Family, God Damn, Buried Alive, So Far Away, Nightmare, Eternal Rest, M.I.A., Bat Country (gestopt door twee toeschouwers die knock-out waren gegaan), Shepherd of Fire en Unholy Confessions..
Setlist Iron Maiden:
Doctor Doctor @Tape, Churchill's Speech @Tape, Aces High, Where Eagles Dare, 2 Minutes to Midnight, The Clansman, The Trooper, Revelations, For the Greater Good of God, The Wicker Man, Sign of the Cross, Flight of Icarus, Fear of the Dark, The Number of the Beast, Iron Maiden, The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name, Run to the Hills en Always Look on the Bright Side of Life @Tape.
Setlist Ayreon:
Age of Shadows (met Mark Jansen, Tom Englund, John Jaycee Cuijpers, & Simone Simons), The Theory of Everything, Part 1 (met Mike Mills), The Theory of Everything, Part 2 (met Mike Mills), Intergalactic Space Crusaders (met Damian Wilson), Dawn of a Million Souls (met Magali Luyten), Into the Black Hole, Valley of the Queens (met Simone Simons & Marcela Bovio), Collision (met Tom Englund), Star of Sirrah (met John Jaycee Cuijpers & Simone Simons), And the Druids Turn to Stone (met Damian Wilson), Day Sixteen: Loser (met Ayreon Angels & Mark Jansen, Sail Away to Avalon (met Barry Hay) en Golden Earring's 'Radar Love' als outro, Everybody Dies (met Tommy Karevik, Mike Mills & Mark Jansen), The Castle Hall (met Robert Soeterboek, Arjen Lucassen & Damian Wilson), Day Eleven: Love (met Marcela Bovio, Robert Soeterboek, Ayreon Angels & Ed Warby) en The Eye of Ra (met iedereen op het podium).


Arjan Lucassen op het podium


Ayreon - And the Druids Turn to Stone (part) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Einde


Damion Wilson ging nog crowdsurfen











Geen opmerkingen:

Een reactie posten