donderdag 21 juni 2018

Graspop Metal Meeting dag 1 * 21 juni 2018, Dessel - België


Graspop Metal Meeting
21, 22, 23 en 24 juni 2018, Dessel - België

We gingen voor de 10e keer (waarvan 8 keer alle 3 dagen en dit jaar zelfs 4) naar de Graspop Metal Meeting festival in Dessel (België). We hadden een bungalow op Sunparks Kempense Meren gehuurd voor een week en Renate en ik vertrokken op maandag 18 juni naar België. We kwamen daar na een voorspoedige reis aan rond 15:00 uur en hadden daardoor drie volle dagen voordat het festival los zou barsten. Op deze pagina een mooi overzicht van deze vakantie/annex festivalbezoek. Van de 2400 foto's heb ik er 600 overgehouden (deze staan allemaal op picasa), hiervan weer een selectie gemaakt voor op deze pagina. We hebben in de dagen voor het festival dus ook nog een fijne vakantie gevierd.





Het entreebewijs

Het Graspop polsbandje


Na het uitpakken van onze spulletjes, de koelkast was door de organisatie al gevuld met bier en frisdrank, zijn we naar Eersel gereden. Dit is een heel mooi plaatsje net over de grens in Nederland. We hebben daar bij hotel/eetcafé de Bengel heerlijk gegeten, Renate een mixed grill en ik een bavette steak met pepersaus. Natuurlijk namen we bij ijssalon Smaak een superlekker ijsje voordat we weer naar ons vakantiehuisje gingen. Het was nog niet heel druk op het park, al zag je hier en daar wel wat "zwarte shirts" verschijnen. 

Ons huisje van Sunparks


Een hapje eten in Eersel bij de Bengel


De check-inn van onze bungalow


Welkomskaart


Welkomstbrief

De volgende dag moesten we best wel op tijd op want we wilden heel graag naar de markt in Hasselt. Deze was van 9:00 tot 12:30 uur en Renate had daar vorig jaar een heel leuk jurkje gekocht en wilde de collectie graag uitbreiden. Na een uurtje rijden konden we de auto kwijt in de parkeergarage onder het kolonel Dusartplein waar ook altijd de markt plaatsvindt. Meteen toen we boven de deur uitliepen stonden we in de marktkraam van de leuke jurkjes en laat de man ons meteen herkennen…. Grappig, we hadden vorig jaar ook een tijdje met hem staan praten en verteld dat we elk jaar voor Graspop een weekje naar België kwamen. Renate kocht een half dozijn leuke jurkjes en we hebben nog een aantal uurtjes gewinkeld, zelfs ik heb nog nieuwe kleding gekocht. Na een paar lekkere stokbroodjes met cervela zijn we weer naar ons park gereden. 


Gemeentehuis, kerk en het Belgische voetbalteam in Hasselt


Heerlijk eten bij de Drie Linden

Robin kwam rond 16:00 uur aan en trakteerde ons op een heerlijke maaltijd bij het toprestaurant de Drie Linden in Postel. Renate een stoofpot rundvlees met abdijbier en Robin en ik allebei een mixed grill. We zijn nog even de abdij ingelopen om te kijken of er nog hertjes in de wei liepen. Daarna zijn we naar het Zilverstrand vakantiepark gereden, Robin heeft daar de afgelopen jaren met veel succes gevist. Het park was bijna niet meer terug te herkennen, het was een half jaar geleden overgenomen door Europarcs en die waren bezig om er een waar paradijs van te maken. We hebben zelfs nog even gekeken of we daar niet een vakantiehuisje konden kopen maar helaas was het allemaal wat te ingewikkeld. We spraken daar een paar sympathieke gasten die aan het vissen waren, dit waren mensen die overdag aan het werk waren in het vakantiepark en ook de eigenaar was er. Robin mocht nog een karper drillen en op het droge brengen, het was een prachtige vis. Hij heeft gelijk gevraagd of hij de volgende dag ook mocht vissen in het meer, dat was geen enkel probleem. Zo was ook onze tweede dag een hele fijne. 

's Avonds nog vissen bij het Zilverstrand


En de volgende dag weer...


Naar de braderij in Geel


En ook op woensdag 20 juni vissen bij het Zilverstrand


Ook op ons park kun je lekker eten


We zijn er klaar voor!

De volgende dag na het ontbijt ging Robin dus vissen en wij gingen mee. We hebben nog een uitgebreide rondleiding gekregen over het park en men liet ons alles zien, erg leuk. Daarna zijn Renate en ik naar de braderij (lees: braderie) gegaan in Geel. Dit is een leuk plaatsje niet ver van Mol, maar de braderie stelde niet zo heel veel voor. We zijn toen weer teruggegaan naar Robin en hij ving nog twee mooie karpers. Deze keer hebben we prima gegeten op het park zelf, Renate een schnitzel, Robin een hamburger en ik de Luikse balletjes. De volgende ochtend hebben we na het ontbijt de bedden opgemaakt en de koelkast goed gevuld, later vandaag zouden Rick en Tom komen en morgenochtend zou André op de motor komen. Nadat Robin en ik nog twee uurtjes in het zwembad hadden doorgebracht zijn we samen naar het festival gegaan, we hadden tenslotte twee XL kaarten (de mannen hadden een XL kaart moeten kopen omdat de "gewone" 3 dagen kaarten al snel uitverkocht waren). Zo gezegd, zo gedaan dus dit jaar begon ons festival al op donderdag. We namen de pendelbus van tegen 17:00 uur. 


Donderdagmiddag nog even een paar uurtjes in het zwemparadijs


Bandjes voor de shuttlebus


Met de pendelbus naar het festivalterrein


Het graspopbandje wordt vastgemaakt


Langs de camping, het fanzone gedeelte en de metal boulevard


En we zijn binnen!


Graspop poster


Rond 17:30 kwamen we aan op de eindhalte en kregen meteen te horen van een begeleider dat het al een tijdje een puinhoop was bij de hoofdingang, wachttijden tot 3 uur! Hij raadde ons aan om de camping ingang te nemen en dit bleek een gouden tip. We konden daar onze tickets inleveren en kregen een polsbandje om. Deze route was best wel leuk omdat in de 10 jaar dat ik bij het festival kom nog nooit via deze kant ben binnengekomen. We liepen dus langs de camping, de fanzone (met een groot scherm waar het WK voetbal werd uitgezonden), de zogenaamde metal boulevard (met kapper, tattoo shop, piercing shop, merchandise enz) totdat we bij de officiële ingang van het terrein kwamen. Daar moesten we door de beveiligingspoortjes en werden we nogmaals gecontroleerd. We waren binnen!!! 


Graspop plattegrond

Graspop Metal Meeting dag 1
21, 22, 23 en 24 juni 2017, Dessel - België
We hebben op de eerste dag de volgende bands gezien: Black Stone Cherry, Iced Earth, Fleddy Melculy, Dool, Ghost en Guns n' Roses.


Black Stone Cherry was bijna klaar


Iced Earth

Het is elk jaar toch een beetje als thuiskomen en nu dus zelfs al een dagje eerder (lees: extra). Het is één grote familie, de saamhorigheid is uniek en de mensen zijn erg sociaal onder elkaar. Het festival was voor het eerst totaal uitverkocht, alle 4 de dagen dus 50.000 bezoekers verdeeld over 91 nationaliteiten. Toch ging de drukte niet ten koste van de gezelligheid, al had het ook te maken met het prima weertje. Alle 4 de dagen was het behoorlijk bewolkt en tussen de 17 en 21 graden. De eerste twee dagen was het 's avonds alleen wat fris. Het enige minpunten vond ik zelf dat het aantal toiletten wel wat opgeschroefd mag worden en dat het geluid bij beide mainstages wel wat beter had gekund, vooral de bas drukte de overige instrumenten of zang regelmatig weg. 


Op weg naar de Metaldome


Fleddy Melculy op de Jupiler Stage

Toen we kwamen aanlopen speelde Black Stone Cherry net zijn laatste nummers. Wel jammer dat we daar zoveel van gemist hadden. De band heeft net weer een hoog gewaardeerd album genaamd Family Tree uit en ook bij het oudere werk zitten behoorlijk wat goede nummers. Aan het enthousiasme van het publiek te horen werd het optreden goed ontvangen. Bij Iced Earth staat sinds 2001 Stu Block weer achter de microfoon en de band bestaat inmiddels alweer ruim 30 jaar. Heb altijd een soort haat/liefde verhouding gehad met de muziek, soms vind ik een paar nummers wel lekker maar soms ook niet. We stonden mooi vooraan maar het geluid was zo beroerd (de stem kwam niet boven de bastonen uit) dat we het na enkele nummers voor gezien hielden. 


Graspop programma boekje

Langzaam wandelend naar de Metaldome werd het geluid wel wat beter maar het kon ons niet overtuigen om terug te gaan. Zo kwamen we langs de Jupiler Stage waar Fleddy Melculy bezig was met hun set. De band is in een jaar of twee behoorlijk populair geworden, het is metal met Nederlandse teksten en hilarische onderwerpen. Zo gaan hun nummers over richtingaanwijzers, nachtwinkels en zelfs een T-shirt van Metallica. Leuk om een paar nummers mee te pikken, maar nu was het toch tijd om de Metaldome in te gaan voor Dool.

Onder de indruk van Dool (foto Rob Sneltjes) 


Dool


Ryanne van Dorst van Dool

We stonden helemaal vooraan waardoor we onze maat Rob Sneltjes konden begroeten en ook mijn Belgische "vriend" uit de Graspop crew die we elk jaar spreken was er weer. Zo konden we de hele soundcheck meemaken van Dool, de band deed dit erg uitgebreid en we vonden dit erg leuk. Toen de band begon was de Metaldome behoorlijk volgestroomd, Dool heeft in korte tijd behoorlijk naam gemaakt. Dit werd dan ook bewezen door het optreden, deze was weer van ongeëvenaarde klasse. Al vanaf de eerste tonen van The Alpha is het raak en daarna volgen nog geweldige nummers als She-Goat en Golden Serpents. Bij Vantablack en Oweynagat was ik helemaal vertrokken in de bijzondere sfeer die deze band elke keer weer neerzet. Voor de derde keer gezien en deze band gaat heel groot worden. 


Ghost


Erg leuk optreden


Ghost - Square Hammer 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Ondanks alle rechtzaken tegen Tobias Forge, blijft de populariteit van Ghost nog steeds toenemen. De man heeft zich inmiddels Cardinal Copia genoemd en ondanks dat het nieuwe album Prequelle wat erg poppy is vallen live alle puzzelstukjes weer naadloos in elkaar. De show ziet er gelikt uit en natuurlijk is het leuk om een aantal nummers luidkeels mee te kunnen zingen zoals het lekkere Square Hammer. De band opent met de laatst uitgebrachte single Rats en dit zal ook wel een blijvertje zijn. Natuurlijk werd er afgesloten met Monstrance Clock, lekker met z'n allen mee blèren "Come together, together as one!" 


Tobias Forge oftewel Cardinal Copia

Setlist Black Stone Cherry:
Blame It on the Boom Boom, White Trash Millionaire, Lonely Train, Burnin', Stir It Up,
Me and Mary Jane, In My Blood, Foxy Lady, Bad Habit, Cheaper to Drink Alone en Family Tree.
Setlist Iced Earth:
Great Heathen Army, Burning Times, Seven Headed Whore, Black Flag, Dystopia, Raven Wing, The Hunter, Clear the Way (December 13th, 1862) en Watching Over Me..
Setlist Fleddy Melculy:
Varken, Geen Vlees Wel Vis, Foto van uw hoofd, Feestje in uw Huisje, Ik Haat Jazz,
Brood, Pinker, Apu van de Nightshop en T-Shirt van Metallica .
Setlist Dool:
The Alpha, Golden Serpents, She Goat, In Her Darkest Hour, Vantablack en Oweynagat.
Setlist Ghost:
Ashes, Rats, Absolution, Ritual, From the Pinnacle to the Pit, Faith, Cirice,
Year Zero, Mummy Dust, Dance Macabre, Square Hammer en Monstrance Clock..
Setlist Guns n' Roses:
It's So Easy, Mr. Brownstone, Chinese Democracy, Welcome to the Jungle, Double Talkin' Jive, Better, Estranged, Live and Let Die, Slither, Rocket Queen, Shadow of Your Love, You Could Be Mine, Attitude, This I Love, Civil War, Used to Love Her, Yesterdays, Coma, Slash Guitar Solo, Speak Softly Love (Love Theme From The Godfather), Sweet Child O' Mine, Wichita Lineman, Don't Cry, Wish You Were Here, November Rain, Black Hole Sun, Knockin' on Heaven's Door, Only Women Bleed intro, Nightrain, Patience, Sorry, The Seeker, Paradise City en You Know My Name @Tape.

Guns n' Roses


Slash

Guns N' Roses komt als afsluiter met een setlist van meer dan drie uur, persoonlijk vind ik dat veel te veel. Liever wat "korter" met daarin de beste nummers. Wel bijzonder is dat de band vrijwel compleet op het podium staat, Axl Rose, Slash en Duff McKagan hebben de strijdbijl begraven en dat is reden voor een grote wereldtour genaamd "Not in this Lifetime". Dit was het meest geciteerde antwoord op de vraag of het er ooit zou van komen en loopt nu alweer bijna twee jaar. Robin en ik hadden van tevoren al afgesproken om een uurtje mee te pakken, we wilden niet al te laat thuis zijn omdat Tom en Rick vanavond aankwamen en er nog drie lange dagen voor de boeg stonden. 


Zo gezegd, zo gedaan en we vonden het ook helemaal niet erg om weg te gaan, we zijn geen hele grote Guns n' Roses fans. Zo pakten we It's So Easy, Mr. Brownstone, Chinese Democracy, Welcome to the Jungle, Double Talkin' Jive, Better en Estranged mee. Vooral het laatste nummer vind ik zelf erg lekker. Onder de tonen van Live and Let Die liepen we naar de merchandising en kochten daar gelijk onze jaarlijkse Graspop shirts dachten we……. Op donderdagavond waren de shirts maat L (voor Rick) al uitverkocht?!? Nou ja, Robin kocht een hoodie en ik een shirt XL en de volgende ochtend kon Rick gelukkig wel een L kopen. We gingen naar de uitgang, namen de pendelbus terug naar Metaltown (lees: Sunparks), waren om 23:45 uur in ons huisje en konden we Rick en Tom begroeten. We namen een halve liter op de komende dagen (die tikte ons toch nog knock-out) en gingen slapen. 


Lees hier verder over dag 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten