vrijdag 30 maart 2018

Piece of Maiden en Blaze Bayley * 30 maart 2018, Gebr. de Nobel - Leiden


Setlist Piece of Maiden:
Moonchild, 2 Minitus to Midnight, Revelations, Can I Play With Madness,
The Trooper, The Number of the Beast, Powerslave en Hallowed Be Thy Name.
Setlist Blaze Bayley:
Redeemer, Are You Here, Futureal (Iron Maiden), Silicon Messiah (Blaze), Dawn of the Dead Son, Escape Velocity, Fight Back, Prayers of Light, Virus (Iron Maiden), Independence, Immortal One, Human, Calling You Home, Endure and Survive, The Angel and the Gambler (Iron Maiden), Man on the Edge (Iron Maiden) en A Thousand Years. Toegift: Infinite Entanglement en Dark Energy 256.


Wachten voor de deur van Gebr. de Nobel


Piece of Maiden

Blaze Bayley stond al heel lang op m'n bucketlist, alleen kwam het telkens niet goed uit in mijn agenda om de band (lees: man) te bezoeken. En dat terwijl hij best regelmatig in Nederland te bewonderen is. Ik had Hans een kaartje kado gedaan voor zijn verjaardag (vanavond om 00:00 uur was deze grote gebeurtenis). Zo togen we dus saampjes naar Leiden en kwamen we een minuut of tien voordat de deur open ging aan bij Gebr. de Nobel. 

Hans en ik staan rechts voor (foto Kick Verhagen)


Piece of Maiden

Blaze Bayley was in 1984 gestart met zijn band Wolfsbane en had daar redelijk wat succes mee. Dit trok in 1994 de aandacht van Iron Maiden omdat zanger Bruce Dickinson de band had verlaten. Hij werd gekozen uit meer dan honderd gegadigden en nadat de man een behoorlijk zwaar motorongeluk had overleefd nam hij met Iron Maiden twee platen op, The X Factor (1995) en Virtual XI (1998). De meeste fans konden de zang van Blaze echter niet zo waarderen, dit vooral omdat Blaze niet zo'n hoog bereik heeft als Bruce. 


Prima optreden


Ook Eddie kwam nog even langs...

Zoals altijd was ik nogal eigenwijs en vond deze platen erg goed, zo goed zelfs dat ik toendertijd deze cd's heb aangeschaft. In 1999 besloot Bruce weer terug te keren en koos Blaze eieren voor zijn geld en verliet de band. In eerste instantie begon hij met de band Blaze (1999-2007), daarna werd het de Blaze Bayley Band (2007-2011) om dan vanaf 2011 door te gaan als Blaze Bayley. Er worden in deze jaren natuurlijk de nodige albums uitgebracht maar de laatste drie spreken mij erg aan, Infinite Entanglement (2016), Endure and Survive - Infinite Entanglement Part II (2017) en The Redemption of William Black - Infinite Entanglement Part III (2018). Ik zou ook iedereen aanraden om deze drie albums eens te beluisteren, het is een science fiction trilogie. 


Setlist van Piece of Maiden


Setlist van Blaze Bayley

Het voorprogramma was niet geheel toevallig natuurlijk een Iron Maiden coverband, Piece of Maiden. Dit sloeg goed aan in de bijna volle (kleine) zaal van Gebr. de Nobel. De band speelde uitstekend en ook de zanger was (zij het met wat moeite af en toe) prima bij stem. Leuke support en de stemming zat er al goed in. Blaze Bayley en band kwamen op het podium, gingen met de rug naar het publiek staan en begonnen de avond met twee splinternieuwe nummers (en ook de openers van het nieuwe album) Redeemer en Are You Here. Meteen daarna gevolgd door het eerste Iron Maiden nummer uit de tijd van Blaze, Futureal. 


De show begint!


Blaze Bayley!

Er zaten vanavond nog een aantal Iron Maiden nummers in de set, Virus, The Angel and the Gambler en Man on the Edge. Ook werd er met Silicon Messiah nog een Blaze nummer gespeeld. De band speelde uitstekend en gitarist Chris Appleton soleerde geweldig. De band die met Blaze op tour is is genaamd Absolva en bestaat uit gitarist Chris Appleton, drummer Martin McNee en bassist Karl Schramm. Het werd in ieder geval een heerlijke avond en Blaze zorgt ervoor dat iedereen het naar z'n zin heeft. Er worden handjes geschud, je wordt persoonlijk aangesproken en hij maakt op het einde nog een grappig filmpje met het publiek in de hoofdrol. 


Nog een keer Blaze Bayley


Drummer Martin McNee

Ook Prayers of Light en Immortal One kwamen nog van het laatste album en alle overige nummers kwamen van de twee overige albums van de trilogie. We hebben met volle teugen genoten van een geweldige avond en hebben een paar extra biertjes genomen om Hans z'n verjaardag te vieren. Helaas konden we niets meer kopen bij de merchandise, anders konden we onze laatste trein naar huis niet meer halen. Er stond een enorme rij fans die allemaal spulletjes wilden kopen en met de band op de foto wilden gaan. Het is de band in ieder geval van harte gegund, want een entreekaartje van 12,50 is een koopje natuurlijk. Op de terugweg in de trein heb ik nog wel even zachtjes geroepen dat Hans jarig was! 


Prima show!


Karl Schramm


Chris Appleton
Geen opmerkingen:

Een reactie posten