dinsdag 31 oktober 2017

Cellar Darling, Serenity en Delain * 31 oktober 2017, Tivoli Ronda - Utrecht


Setlist Cellar Darling:
Black Moon, Hullaballoo, The Hermit, Avalanche, Rebels, Starcrusher en Challenge.
Setlist Serenity:
Deus Lo Vult, United, Spirit in the Flesh, Iniquity, Rust of Coming Ages,
Legacy of Tudors, Serenade of Flames, Lionheart en Follow Me.
Setlist Delain:
The Monarch @Tape, Hands of Gold (met George Oosthoek), We Are the Others, The Glory and the Scum, Get the Devil Out of Me, Suckerpunch, Danse Macabre, Scarlet (met Elianne Anemaat op cello), Here Come the Vultures, Fire with Fire, Your Body Is a Battleground (met Marco Hietala), Nothing Left (met Marco Hietala), Control the Storm (met Marco Hietala), Sing to Me (met Marco Hietala), The Hurricane en Not Enough. Toegift: Mother Machine, Don't Let Go, Scandal (met Marco Hietala), The Gathering (met Marco Hietala) en The Monarch @Tape.


Proost!


Cellar Darling

Het was even organiseren maar uiteindelijk lukte het toch nog om met Ben en Robin in dezelfde bus naar Utrecht te zitten. Robin was nog net op tijd thuis na een hoop gehannes op de weg en het tweede kaartje van Ben (voor dochter Julie) werd overgenomen door AndrĂ©. Deze troffen we bij Tivoli in de lange rij wachtenden in de hal, evenals Geert. Later in de zaal kwam Kimberley er nog bij en bij de hoofdact Delain van vanavond kwamen de jarige Pepijn en Sjaak er ook nog bij. Zo waren we met een flinke en heel toffe groep vanavond. 


4x Anna Murphy


Serenity

Om 19:15 uur begon Cellar Darling, deze band is vorig jaar ontstaan doordat drie leden (en niet de minsten) uit Eluveitie waren gestapt (lees: eruit gewerkt?). Anna Murphy (zang en draailier), Merlin Sutter (drums) en Ivo Henzi (gitaar en bas). Bij de live optredens wordt de band bijgestaan door Nicolas Winter op basgitaar. Na een wat aarzelend begin werd er een prima optreden neergezet, alleen de zaal reageerde nogal lauw. 


Zanger George Neuhauser


Supergave show

Nou is Anna geen podiumbeest en ook wel wat te bescheiden en is de muziek wat minder meezingbaar dan wat er verder vanavond nog ging komen. Dit jaar was hun plaat This is the Sound uitgekomen en ik was meteen enthousiast. Heerlijk album met natuurlijk een geweldige zangeres. Aan het einde van deze avond heb ik dan ook de vinyl versie gekocht met de handtekeningen van de band erop. 


Onze groep van vanavond


Delain voor een lekkere volle zaal

Bij Serenity ging het helemaal los. Nou is zanger/frontman George Neuhauser wel een complete tegenpool van Anna. De man is constant bezig met het publiek en zweept de boel lekker op. Heb de Oostenrijkse band al heel wat keren gezien (in 2009 voor het eerst) en ik verbaasde me telkens weer dat de mannen nog steeds geen headliner tour hebben gedaan. Maar ja hoor, vanavond dus het grote nieuws. George gaf aan dat het er nu toch echt van gaat komen, in februari staan ze in het Patronaat als headliner. Daar moeten we natuurlijk bij zijn. 


Delain


Merel Bechtold

Natuurlijk werden er de nodige nummers van hun nieuwste album Lionheart gespeeld. Deze pasten naadloos in hun eerdere werk en dat is prima, houden zo! Zo begon de set met Deus Lo Vult en United, dit zijn ook de openers van hun nieuwe plaat. Ook het fijne nieuwe nummer Lionheart werd nog achterin de set gespeeld, hier is ook een Youtube clip van gemaakt. Natascha Koch is voor deze tour de gastzangeres en die kan er trouwens ook wel een aardig houtje van. 


Zeepbellen


Elianne Anemaat op cello

Mooi waren de momenten dat alle vier de bandleden zongen, indrukwekkend en zuiver. Voor de rest waren het allemaal krakers die we te horen kregen, Spirit in the Flesh, Legacy of Tudors, Serenade of Flames en Follow Me. Robin en ik zongen uit volle borst mee en George groette ons onder het optreden nog even. De zaal was inmiddels goed los gemaakt, top optreden! 


Martijn Westerholt


4x Charlotte Wessels

Delain had voor vanavond een speciale show aangekondigd, genaamd de Danse Macabre tour samen met Marco Hietela van Nightwish. Delain heeft de laatste jaren een flinke opgang gemaakt, afgelopen jaar bracht de band het album Moonbathers en de EP Lunar Prelude uit, tourde de halve wereld rond en vierde hun tienjarig bestaan in een uitverkocht Paradiso. Ik zelf heb de band al diverse malen in actie gezien en net als afgelopen juni op Graspop maken ze behoorlijke indruk. Delain is echt ontzettend gegroeid de laatste jaren en zangeres Charlotte Wessels is tegenwoordig een echte zeer innemende frontvrouw. 


Samen met Marco Hietela


De show werd vanavond vastgelegd

In het begin van de set werd er al flink wat kruit verschoten, bij het eerste nummer van vanavond Hands of Gold kwam George Oosthoek het podium op. Lekker hoor, maar ook knap en moeilijk lijkt me want de vader van George was enkele dagen overleden. Daarna volgden de "hits" We Are the Others, The Glory and the Scum, Get the Devil Out of Me en Suckerpunch. Slingers werden er afgeschoten en bellen geblazen, dit was allemaal wel erg snel in het begin van de set. Maar goed, daardoor zat de stemming er al flink in. 


Ook Sjaak maakte foto's


Charlotte en Marco

Er werden vanavond ook video opnames gemaakt, of dit voor de dvd is die de band binnenkort uitbrengt in het kader van "A Decade of Delain" weet ik eerlijk gezegd niet. Maar de opnames zullen vast en zeker erg leuk zijn, de uitbundige Ronda was tot de nok toe gevuld namelijk. Met Scarlet zat er even een rustpuntje in de set, mooi gedaan en met Elianne Anemaat op cello. Daarna was het tijd voor de speciale gast van vanavond, Marco Hietela van Nightwish. Er werden liefst vier nummers samen gedaan, Your Body Is a Battleground, Nothing Left, Control the Storm en Sing to Me. 


Charlotte ziet dat het goed is


Otto Schimmelpenninck van der Oije en Merel

Marco verdween weer en met The Hurricane en Not Enough kwam er een einde aan de reguliere set. Natuurlijk kwam er nog een toegift, het heerlijk stampende Mother Machine werd gevolgd door Don't Let Go. Helaas (vond ik in ieder geval) kwam toen de Queen cover Scandal (Marco kwam er ook weer bij). Matig en totaal onnodig, beter een eigen nummer, de band heeft er genoeg zoals bijvoorbeeld Sleepwalkers Dream of April Rain die vanavond ontbraken in de set. Gelukkig kwam daarna mijn favoriete nummer The Gathering als klapstuk, ik ben toen met m'n neus tegen het podium gaan staan. 


De band bedankt het publiek


Op de foto met George

Het was het beste optreden wat ik ooit van Delain gezien en gehoord heb. We zijn nog een tijdje nagebleven en hebben nog wat nagebabbeld met de nodige bandleden van Serenity en Cellar Darling. Ook nog de vinyl versie van het album van Cellar Darling gekocht met de handtekeningen en Robin en ik zijn op de foto gegaan. Na een kroketje op het station konden we mooi het bussie van twaalf uur nog pakken en lagen we best nog op een redelijke tijd in ons mandje, de volgende dag moest er natuurlijk weer gewerkt worden. 


Robin op de foto met Fabio


De nieuwe plaat kopen (met handtekeningen) van Celler Darling


De gekochte elpee met handtekeningen van Cellar Darling


Delain - Mother Machine (filmpje gemaakt met mijn smartphone)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten