vrijdag 15 september 2017

Ayreon * 15 september 2017, 013 - Tilburg


Setlist Ayreon:
Dreamtime, Abbey of Synn, River of Time, Prologue: The Blackboard, The Theory of Everything, Part 1, Merlin's Will, Waking Dreams, Dawn of a Million Souls, Valley of the Queens, Ride the Comet, Star of Sirrah, Comatose, Day Sixteen: Loser, And the Druids Turn to Stone, The Two Gates, Into the Black Hole, Actual Fantasy, Computer Eyes, Magnetism, Age of Shadows, Intergalactic Space Crusaders, Collision, Everybody Dies, The Castle Hall, Arjen's Speech, Amazing Flight in Space / Isis and Osiris Reprise, Day Eleven: Love en The Eye of Ra. 


Gigantische rij


Met Damian Wilson op de foto

Lang van tevoren al kaarten gekocht voor het optreden van Ayreon. Als lid van de fanclub kon je al een dagje eerder een beperkt aantal kaarten kopen dus meteen gedaan want dit ging bijzonder worden. Robin en André wilden ook wel mee dus gingen we op vrijdag 15 september met de trein op weg naar 013 in Tilburg. We kwamen mooi op tijd aan en zagen van grote afstand al een rij staan, zo enorm had ik dit bij 013 nog nooit gezien. 


Uitverkocht 013


Proost!

Arjen Lucassen was in 1995 gestart met zijn concept platen onder de naam Ayreon en het was nooit de bedoeling geweest om dit live ten uitvoer te gaan brengen. Maar toch (er wordt gezegd dat de vriendin van Arjen daar een grote rol in heeft gespeeld) was het nu dan zover. Ook in 2002 was er zo'n moment geweest, toen onder de naam Star One heeft Arjen met Ayreon ook een prachtige show gegeven in 013. Onderstaande was daar toen ook gelukkig bij. In 2015 had Ayreon vier uitverkochte avonden in het Luxor theater gedaan en dan nu drie uitverkochte avonden in Tilburg. 


Intoductie door Mike Mills


Edward Reekers

Deze keer ging het een best of show worden van alle negen rockopera' s van de beste man. We waren in de zeer gedisciplineerde rij gaan staan en we hoorden allerlei talen om ons heen. Het bleek dat er bij deze optredens mensen waren uit 54 verschillende landen! Toen we voor de entree stonden kwamen we Damian Wilson (ex-Threshold en ook 1 van de zangers van vanavond) tegen dus daar moest ik even mee op de foto. 


Vuur


Vuurwerk

Na het kopen van de muntjes en ons eerste biertje van vanavond (en ook niet de laatste) konden we best nog wel redelijk vooraan staan (en bij de bar). De band werd vanavond gevormd door Joost van den Broek op keyboards, Ed Warby op drums, Marcel Coenen en Ferry Duijsens op gitaar, Johan van Stratum op bas, Ben Mathot op viool, Jeroen Goossens op fluit en Maaike Peterse op cello. Verder waren er vanavond zestien zangeressen en zangers. Een team van honderd mensen heeft twee jaar lang gewerkt aan deze productie! 


Knallen


Stoom

Nadat het gordijn naar beneden viel opende zanger Mike Mills verkleed als TH-1 de avond met het begin van de plaat The Final Experiment. De zaal ging meteen uit zijn dak en dat bleef de gehele avond zo. Op de achtergrond van het podium was een enorm groot scherm waarop niet alleen alle albumhoezen voorbij komen maar ook allerlei andere fraaie projecties. Verder is er vuurwerk, en zijn er stoom- en vuursproeiers. 


Rechts Marco Hietala (Nightwish)


Marcela

Een enorm scala aan zangers en zangeressen maakt de avond compleet. Edward Reekers (Kayak), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Marco Hietala (Nightwish), Marcela Bovio (Stream Of Passion), Irene Jansen en Lisette van den Berg (Scarlet Stories), Floor Jansen (Nightwish), Jan van Feggelen (Bodine), Jonas Renkse (Katatonia), Magali Luyten (Nightmare), Anneke van Giersbergen (VUUR en Devin Townsend Project), Damian Wilson (ex-Threshold) en Tommy Karevik (Kamelot) zijn van de partij. 


4x Mike en Marcela


4 verschillende achtergronden

Het geluid is de gehele avond fantastisch en de gehele show van 2 1/2 uur (30 nummers) bied zoveel afwisseling dat de avond voorbij vliegt. Mooie ballads, stampende rocknummers, progressieve rock en folkmuziek alles komt aan bod. We genoten met volle teugen en het moet gek lopen of deze avond gaat niet op de eerste plaats eindigen in mijn top 10 concerten van dit jaar. 


Het "achtergrondkoortje"


4x Floor Jansen

Nadat vlak voor het einde Arjen zelf nog onder luid gejuich van de uitpuilende zaal op het podium nog een toespraak hield en enkele nummers meedeed op gitaar en zang kwam er met The Eye of Ra (een Star One nummer) een spetterend einde aan een geweldige avond. Bij deze afsluiter stonden alle muzikanten, zangers en zangeressen op het podium.


Ook veel prima gitaarwerk


Anneke van Giersbergen

Op weg naar buiten kwamen we Merel (gitariste van onder andere Delain en MaYaN) nog tegen, natuurlijk effe gekletst en een foto gemaakt. In de trein naar huis hebben we nog een Grieks echtpaar geholpen om met het OV terug naar Uithoorn te komen. Ze waren gisteren speciaal voor Ayreon overgevlogen vanuit Athene. Zo kwam er een einde aan een onvergetelijke avond, fantastisch dat we hier bij zijn geweest! 


Spektakel


Damian Wilson


Damian Wilson in actie


Tommy Karevik (Kamelot)


Rechts en links stonden robotarmen


Arjen Lucassen


Arjen in actie


Arjen hield een toespraak


Het eindspektakel


Iedereen op het podium neemt afscheid


Robin en Andre op de foto met Merel


Ayreon - Valley of the Queens (gedeelte)
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Ayreon - Day Eleven: Love (gedeelte) 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten