vrijdag 16 juni 2017

Graspop Metal Meeting dag 1 * 16 juni 2017, Dessel - België


Graspop Metal Meeting
16, 17 en 18 juni 2017, Dessel - België

We gingen voor de 9e keer (waarvan 7 keer alle 3 dagen) naar de Graspop Metal Meeting festival in Dessel (België). We hadden een bungalow op Sunparks Kempense Meren gehuurd voor een week en Renate en ik vertrokken op maandag 12 juni naar België. We kwamen daar na een voorspoedige reis aan rond 15:00 uur en hadden daardoor drie volle dagen voordat het festival los zou barsten. Op deze pagina een mooi overzicht van deze vakantie/annex festivalbezoek. Van de 2600 foto's heb ik er 600 overgehouden (deze staan allemaal op picasa), hiervan weer een selectie gemaakt voor op deze pagina. We hebben in de dagen voor het festival dus ook nog een fijne vakantie gevierd. 


Het entreebewijs


Het Graspop polsbandje


We kwamen na een voorspoedige reis om 14:55 uur aan bij Sunparks voor ons jaarlijkse weekje België om weer drie dagen los te gaan op de Graspop Metal Meeting. Ik schrijf bewust vijf minuten voor drie omdat we dus moesten wachten tot 15:00 uur voordat we het park op mochten…... Wel leuk dat ook de receptie nu geheel is omgebouwd in Graspop stijl. We kregen ook een poster (later nog een) en een Festivalgids. Maar goed, net als elk jaar kregen we weer een zwaar gedateerd huisje maar waar gelukkig wel een paar goede bedden in staan. Al die metalheads zullen hier wel geen probleem van maken maar als je hier toch als gezin je vakantie moet doorbrengen wordt je niet echt vrolijk, wat een ouwe zooi. Onze koelkast was wel goed gevuld, met blikjes Jupiler, flesjes cola, chocomel en Red Bull. De volgende dag kwamen ze de koelkast nog een keer vullen, blijkbaar was de administratie niet geheel op orde…… We hebben alle spulletjes opgeruimd en zijn naar Eersel gereden waar we wat gewinkeld en gegeten hebben in hotel/restaurant de Bengel.  


De receptie van Sunparks


Na het inchecken een hapje eten in Eersel


De check-inn van onze bungalow


Op donderdag 21:00 uur kwam Tom aan en Rick was er om 21:45 uur en waren we bijna compleet voor dit jaar. Na een paar biertjes kropen we in ons bedje want morgen ging het dan los.  


Ons huisje


Bandje voor de shuttlebus


Motormuis Andre was de volgende ochtend mooi op tijd, dus konden we om iets na tien uur naar de pendelbus die ons naar de festivalweide ging vervoeren. Vorig jaar was dit een grote chaos geweest maar dit jaar ging het perfect, we hoefden telkens niet lang te wachten. Voordeel van de bus (ten opzichte van de auto dan) is dat deze vlakbij de ingang van het festival stopt. En dat je natuurlijk allemaal een biertje kunt pakken……. Na aankomst bij de ingang moesten we bij de eerste controle onze geprinte kaarten inwisselen voor bandjes en munten. Bij het volgende poortje werd het bandje met een tang goed vast gemaakt. Daarna was er weer een poortje met controle op de bandjes, tassen en rugzakken. Nadat Tom een locker gehuurd had, konden we door de hoofdingang naar binnen. Ook daar werd je nog een keer gecontroleerd nadat je met de chip aan je bandje naar binnen was gegaan. 


Onderweg naar het festivalterrein


AankomstGraspop poster

Klik hier voor het ingescande verslag uit de Rocktribune. 
Graspop Metal Meeting dag 1
16, 17 en 18 juni 2017, Dessel - België

We hebben op de eerste dag de volgende bands gezien: Mayan, Evil Invaders, Battle Beast, Comeback Kid, Blue Oyster Cult, Metal Church, Black Star Riders, Prong, Sepultura, Dee Snider, Epica, Tarja, Europe, Emperor en Rammstein.


MaYaN is de eerste band dit jaar


Adam Denlinger, Frank Schiphorst en Marcela Bovio


Graspop programma boekje


Marcela, Marc en George


Het mooie plafond van de metaldome, vliegtuigvleugel met bommen

Nadat we een biertje hadden gescoord gingen we eerst naar de merchandising stand waar we alle drie het nieuwe Graspop shirt bemachtigden. Toen was het tijd voor het eerste optreden van dit jaar, MaYaN in de Metaldome om 11:15 uur. De symfonische deathmetalband van Epica's Mark Jansen bestaat uit maar liefst 10 bandleden en bombardeerde het publiek met snelle, grunts en prachtige damesstemmen. In de afgelopen periode zijn ook George Oosthoek en Marcela Bovio aan de band toegevoegd waardoor er nog meer kracht en variatie in de nummers aanwezig is. Er werden nummers van de beide albums gespeeld maar ook wat nieuw werk dat binnenkort gaat verschijnen. Erg fraai optreden om mee te beginnen! 


Joe (Evil Invaders)


Prima trash metal

Op het tweede hoofdpodium is het tijd voor de Belgische speed metal band Evil Invaders. We zien meteen een hoop oude bekenden, Sjaak, Rens, Jaap, Pepijn enzovoorts en het is gelijk hartstikke gezellig. De band gaat er vol tegenaan en starten met In For The Kill. Het duurt niet lang voordat de eerste pit ontstaat (en ook niet de laatste) waaraan ook Rick en Andre aan meedoen. Ik had eerlijk niet gedacht dat deze band live zo'n toffe belevenis zou zijn. De prima show wordt afgesloten met het lekkere Violence & Force. 


Rick en Andre in de pit


Andre surft


Rens, Ron, Sjaak en Ron


4x Noorah (Battle Beast)

Op hoofdpodium nummer 1 is het de beurt aan Battle Beast zij starten met het nieuwe nummer Straight to the Heart. Net als het optreden wat ik nog pas heb meegemaakt in de Little Devil in Tilburg worden er erg veel nieuwe nummers gespeeld. Ook dit zijn wel lekkere stampers maar toch denk ik dat het op een festival beter is om ook je oude krakers te spelen, waarvan ik vooral Iron Hand erg miste. Ook stond het geluid niet geheel optimaal (lees: te zacht), de bombast van de nummers kwam er niet geheel uit. Maar misschien lag dat ook wel aan de plaats waar wij stonden. Comeback Kid kon ons niet al te veel boeien. Leuk om eens gezien te hebben maar wat ons betreft was dit het minst aansprekende van de vrijdag. 


Opvallende verschijning


Battle Beast

Setlist MaYaN:
Burn Your Witches, Stabat Mater, Human Sacrifice, Hate Me as I Am en Bite the Bullet.
Setlist Evil Invaders:
In For The Kill, Pulses of Pleasure, Stairway to Insanity, Mental Penitenciary,
Raising Hell, Victim of Sacrifice en Violence & Force.
Setlist Battle Beast:
Straight to the Heart, Bringer of Pain, Familiar Hell, Black Ninja, Lost in Wars, Bastard Son of Odin, King for a Day en Beyond the Burning Skies.


Comeback Kid kon ons niet zo boeien


Frietje stoofvlees, cervela, hamburger en frietje mayo


Robin, Ron, Rick en Andre


Het veld, terugkijkend vanaf de Mainstage

Alhoewel ik al vanaf mijn jeugdjaren een Blue Oyster Cult fan ben valt het optreden me van vandaag niet mee. Het deed allemaal wel erg oubollig aan en ik moest toch een beetje omschakelen na het voorgaande geweld. Maar goed met een beetje goede wil was het toch een leuke show en het was het tof om al de oude krakers nog eens langs te horen komen. Ik heb al een kaart voor het optreden (samen met Queensryche) op 22 juni in Tivoli in Utrecht dus dan mag ik het nog een keertje opnieuw beleven. Hopelijk is het in een intieme setting leuker. 


Veel gitaarwerk bij Blue Oyster Cult


Eric Bloom, Richie Castellano en Buck Dharma


Blue Öyster Cult - Don't Fear The Reaper 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)

Nadat in 2015 zanger Mike Howe weer terugkwam bij Metal Church gaat het harstikke goed met de band. Het duurde vandaag even voordat hij op gang was maar gelukkig begrepen deze mannen wel dat je in de korte tijd op een festival wel de nodige klassiekers moet spelen. Mooi optreden en heerlijk om Beyond the Black en Badlands live te horen van deze toch wel legendarische trash metal band. 


Met Susan bij Metal Church


Metal Church


4x zanger Mike Howe


Black Star Riders

Met Black Star Riders pakten we de zesde achtereenvolgende band op de Mainstage. Gelukkig was het prachtig festivalweer, 22 graden en bewolking. Dit was ons in de voorgaande edities niet vaak gebeurt. Ook dit was een heerlijke show van een band die enkele jaren geleden had besloten om de naam Thin Lizzy te laten vallen. Natuurlijk werden er nog wel een aantal Thin Lizzy klassiekers gespeeld zoals The Boys Are Back in Town en de afsluiter Whiskey in the Jar maar ook de eigen nieuwe nummers zijn lekker, zoals Heavy Fire en de fijne meezinger Testify or Say Goodbye. Nog even bij Prong binnen gelopen in de Metaldome maar dat kon me niet zo boeien en het was tijd voor een hapje (lees: cervela). Zo konden we op het veld ook nog wat Sepultura meepikken alhoewel we daar geen grote fans van zijn. 


Zanger/gitarist Ricky Warwick


Bassist Robbie Crane


Robbie, Ricky, Scott Gorham en Damon Johnson


Genieten!

Setlist Comeback Kid:
Wasted Arrows, All in a Year, False Idols Fall, Do Yourself a Favor, Absolute,
G.M. Vincent & I, Die Knowing, Lower the Line, Didn't Even Mind,
Should Know Better, Talk Is Cheap, I Depend, I Control en Wake the Dead.
Setlist Blue Oyster Cult:
The Red & the Black, Golden Age of Leather, Burnin' for You, ME 262, Then Came the
Last Days of May, Godzilla, (Don't Fear) The Reaper en Cities on Flame With Rock and Roll.
Setlist Metal Church:
Fake Healer, Needle and Suture, Start the Fire, Gods of Second Chance,
Date with Poverty, Killing Your Time, Beyond the Black en Badlands.
Black Star Riders:
Heavy Fire, Bloodshot, The Killer Instinct, Dancing With the Wrong Girl,
When the Night Comes In, The Boys Are Back in Town, Testify or Say Goodbye,
Kingdom of the Lost, Drum Solo, Finest Hour, Bound for Glory en Whiskey in the Jar.


Jaja, een heerlijke Belgische cervela


Prong


FF een tukje doen


Even zitten op het veld en luisteren naar Sepultura


Sepultura


4x een plaatje van het festivalterrein


Met Rick

Zijkant van de Mainstage


Pfff toch niet alweer Twisted Sister? Oh nee, het is Dee Snider solo. De man start met een eigen nummer maar met de Twisted Sister nummers The Kids Are Back, The Price en vooral We're Not Gonna Take It reageert het publiek pas echt enthousiast. Wel mooi dat Dee stilstaat bij de pas overleden Chris Cornell met het Soundgarden nummer Outshined. Hij sluit af met het eigen So What wat dan weer wel een leuk nummer is. Of is dit vooral omdat iedereen z'n middelvinger in de lucht moet steken? Middle Fingers in the Air, Singing We Don't Fucking Care! 


Dee Snider met band


Dee Snider


Dee Snider - So What 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Vlammen bij Epica


Mark Jansen heeft er plezier in

Wat een spetterend optreden gaf onze nationale trots Epica weer. Er werden veel nummers gespeeld van de laatste release The Holographic Principle en dat past naadloos in de set met de wat oudere nummers. Toetsenist Coen Jansen deed mee aan een potje crowdsurfen spelend op zijn fraai gevormde halfronde draagbare keyboard. Natuurlijk konden onze mannen Andre, Rick en Robin niet achterblijven, al hadden ze daar zelf niet meteen voor gekozen hahaha. Dus daar gingen Andre, Rick en Robin al crowdsurfend naar voren…… Bij Cry fort he Moon ontstond er zelfs een wall of death en de band vroeg zelf ook om een circlepit en crowdsurfers. Met de kraker Consign To Oblivion werd zoals altijd een heerlijk optreden beëindigd. Top! 


Knallers!


We hebben het weer goed


4x Simone Simons


Daar gaat Robin


Biertje?


Daar gaat Coen Janssen......

Setlist Prong: 
Ultimate Authority, Beg to Differ, Unconditional, Lost and Found, Turnover,
Cut and Dry, Rude Awakening, Whose Fist Is This Anyway? en Snap Your Fingers, Snap Your Neck.
Setlist Sepultura:
I Am the Enemy, Phantom Self, Kairos, Desperate Cry, Sworn Oath, Inner Self,
Alethea, Resistant Parasites, Refuse/Resist, Ratamahatta en Roots Bloody Roots.
Setlist Dee Snider:
We Are the Ones, The Kids Are Back, Close to You, Head Like a Hole, We're Not Gonna Take It, Crazy for Nothing, The Price, Outshined, I Wanna Rock, We're Not Gonna Take It (reprise) en So What.
Setlist Epica:
Edge of the Blade, A Phantasmic Parade, The Essence of Silence, Ascension - Dream State Armageddon, Unchain Utopia, Cry for the Moon, Sancta Terra, Beyond the Matrix en Consign to Oblivion.


Rick en Andre in de pit


En daar gaat Rick

Heel snel renden we bijkans naar Tarja waar we de laatste 30 minuten nog konden meemaken. Ook Tarja was een genot om te beluisteren en te zien. Met veel enthousiasme bracht zij haar heerlijke nummers en er was veel reactie vanuit het publiek. Na haar Nightwish periode en het vervelende afscheid in 2005 is Tarja inmiddels solo zeer de moeite waard. Dit heeft wel een aantal jaren geduurd maar met vijf solo albums met diverse prima nummers kan ze een hele avond vullen. Toch was er nog even een Nightwish moment in de show met de medley Tutankhamen / Ever Dream / The Riddler / Slaying the Dreamer. 


Tarja


4x Tarja


Tarja - Die Alive 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)In een volle Marquee


Europe


Van Europe kregen we de laatste nummers nog mee toen we naar de Mainstage liepen om alvast op een goede plek te staan voor Rammstein. Natuurlijk werd hier afgesloten met het massaal op het veld meegezongen The Final Countdown. Sinds een jaar is black metal band Emperor weer actief en de band mocht vandaag dan ook als een na laatste act op de Mainstage. De band speelt het album Anthems To The Welkin At Dusk in zijn geheel, het kan mij eerlijk gezegd niet zoveel boeien. Ik sta deze hele show te bekijken vanaf de plek bij Mainstage 1 waar zo meteen Rammstein gaat optreden. 


Emperor


Ihsahn


Mainstage


Rammstein begint!

Het is inmiddels verschrikkelijk druk op het veld, de vrijdag was al even uitverkocht met 55.000 mensen. Ik heb er niets van meegekregen maar heb wel begrepen dat de onderlinge verdraagzaamheid wel wat minder was dan dat wij metalheads gewend zijn. Het is toch een ander soort publiek wat op deze shows afkomt. Het was in ieder geval wel een geweldige belevenis met een supergave show en heerlijke stampnummers. Natuurlijk werden er allerlei fratsen uitgehaald, een lift vanaf het dak, vuurpijlen over de hoofden van het publiek op de weide, heel veel vlammen en brandende "olie" vanaf boven naar beneden. Ook Rick vond het geweldig en we bleven tot de laatste noot was weggestorven op het terrein. Gevolg was wel dat we op deze (eerste) avond pas om 4:00 uur in ons mandje lagen.

 
Rammstein


Till Lindemann


Gave show

Setlist Tarja: 
No Bitter End, 500 Letters, Demons in You, Supremacy, Calling from the Wild,
Tutankhamen / Ever Dream / The Riddler / Slaying the Dreamer, Love to Hate,
Victim of Ritual, Innocence, Die Alive en Until My Last Breath.
Setlist Europe:
War of Kings, Hole in My Pocket, Rock the Night, Scream of Anger, Last Look at Eden, Firebox, Sign of the Times, Ready or Not, Nothin' to Ya, Superstitious, Days of Rock 'n' Roll en The Final Countdown.
Setlist Emperor:
Ye Entrancemperium, Thus Spake the Nightspirit, Ensorcelled by Khaos,
The Loss and Curse of Reverence, The Acclamation of Bonds, With Strength I Burn, The Wanderer, Curse You All Men!, I Am the Black Wizards en Inno a Satana.
Setlist Rammstein:
Ramm 4, Reise, Reise, Hallelujah, Zerstören, Keine Lust, Feuer frei!, Seemann, Ich tu dir weh, Du riechst so gut, Mein Herz brennt, Links 2-3-4, Ich will, Du hast, Stripped, Sonne, Amerika en Engel.


Natuurlijk veel vuur


Till giet een emmertje leeg


Rammstein - Du Hast 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)Het mooi verlichte reuzenradDruk bij de uitgang
Lees hier verder over dag 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten