zondag 2 april 2017

Striker, Thunderstone en Sonata Arctica * 2 april 2017, Tivoli Pandora - UtrechtSetlist Striker:
Crossroads, Former Glory, Locked In, Lethal Force, Phoenix Lights,
Out for Blood, Born to Lose, Too Late en Fight for Your Life..
Setlist Thunderstone:
Veterans of the Apocalypse, Tool of the Devil, The Path, Break the Emotion,
Weak, Forevermore, Through the Pain, 10.000 Ways en Until We Touch the Burning Sun.
Setlist Sonata Arctica:
We Are What We Are @Tape, Closer to an Animal, Life, The Wolves Die Young, In Black and White, Tallulah, Fairytale, FullMoon, Among the Shooting Stars, No More Silence @Tape, Abandoned, Pleased, Brainwashed, Exploited, We Are What We Are en The Power of One. Toegift: Misplaced, I Have a Right en Don't Say a Word @Info[with Vodka outro]@Tape.


Striker


Lekkere twinlead gitaarsolo's

Aan het einde van twee drukke concertweken (Battle Beast, Dark Tranquillity, Amon Amarth en Vetrar Draugurinn) was de afsluiter op zondag 2 april voor Sonata Arctica. Ook nu waren we met een heel gezellig clubje, Kimberley, Nikki en Allard waren er ook bij. Ik was mooi op tijd thuis weggegaan en ook het hele randgebeuren bij zo'n concertavond maakt het allemaal zo ontzettend leuk. Zo kwam ik voor de deur een heel schuchter meisje tegen die de verkeerde kant uitliep. Dus ik wees haar de juiste weg en ze verdween daarna weer heel snel uit het zicht. Later bij Sonata Arctica stond ze vlak bij me alle nummers woord voor woord mee te bleren, te dansen en te springen, prachtig om te zien.


Zanger Dan Cleary van Striker


Dan Cleary

Ook kwam ik dezelfde Israelische jongen tegen die ik afgelopen donderdag ook bij de Gebr. de Nobel had gesproken. Hij was twee weken op bezoek bij vrienden in Nederland (aanstaande dinsdag ging hij weer naar huis) en ik heb aan het einde van de avond nog een biertje met hem gedronken. Hij gaf aan dat hij in september ook weer overkomt voor het optreden van Arjan Lucassen met Ayreon in 013. Daar ben ik dus ook, doen we dan ook weer een biertje hahaha. 


Gitarist Timothy Brown


Thunderstone


Gitarist Nino Laurenne

Striker uit Canada was de eerste supportband van vanavond en dat was gelijk al een klapper. De band is gestart en 2007 en zit vanaf 2012 bij Napalm Records. Het is een klassieke heavy metal band en het was goed te merken dat de mannen al een tijdje bezig zijn. Af en toe een stukje heerlijke twin-lead gitaarpartijen en alles word met zeer veel enthousiasme gebracht. Niet dat het heel speciaal was maar gewoon een goed en gedegen optreden. Vooral de afsluiter Fight for Your Life is zo'n nummer dat in je kop blijft zitten en er nog een tijdje in rond blijft zoemen. Het publiek reageerde in ieder geval vanaf het eerste moment super enthousiast en de stemming zat er gelijk goed in. 


Uitstekende zanger Pasi Rantanen


Nog een keer

Met Thunderstone stond er een echte "standaard" powermetal band op het programma. Grappig om te vermelden is dat de groep meedeed aan het Eurovisiesongfestival 2007 in Finland: Euroviisut. Ze eindigden 10e met "Face In The Mirror". De zanger van Thunderstone was verder bij Lordi aanwezig op het podium te Athene in 2006 als achtergrondzanger. De band bestaat al sinds 2000 en heeft nooit het grote publiek kunnen bereiken ondanks dat ze niet voor een, pakweg Stratovarius ofzo, onderdoen. De zanger Pasi Rantanen heeft een echte goede powermetal stem en we genoten van een prima optreden. Het grote verschil met Striker was alleen dat de kwaliteit van de nummers wel groter was maar dat de band bij lange na niet het grote enthousiasme uitstraalde. Hierdoor deed het publiek wel lekker mee maar ging niet meer zo uit de bol als bij de eerste band van vanavond. 


Lekker hoor


Sonata Arctica

Ja en dan, Sonata Arctica. Heb altijd een beetje een haat/liefde verhouding gehad met de band en dat heeft vooral te maken met de set die er gespeeld wordt. Had van tevoren al gekeken op setlist.fm en het zag er deze keer best goed uit. Natuurlijk zaten er wel diverse nummers tussen die van de laatste release afkomstig waren, daar was deze tour natuurlijk ook voor bedoeld. Zo kwamen Closer to an Animal, Life, Fairytale, Among the Shooting Stars en We Are What We Are vanavond voorbij. Maar de nieuwe (en goede) nummers pasten allemaal lekker in de show vanavond en werden door het publiek ook goed onthaald. 


Gitarist Elias Viljanen


The Wolves Die Young

In 2014 had ik de band ook gezien in Tivoli en dat onvergetelijk geweest doordat de geweldige plaat Ecliptica die avond in zijn geheel werd gespeeld. Vanavond was dat er maar één nummer van, Fullmoon, maar daar ging dan ook de niet geheel uitverkochte zaal helemaal op "los". Vlak na dat geweldige concert had de band op Graspop zwak geacteerd maar vanavond was het dus weer uitstekend. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat het wel een beetje teveel op de automatische piloot lijkt te gaan af en toe. De reguliere set werd afgesloten met het heerlijke nummer The Power of One en natuurlijk kwam de band terug voor een toegift. 


Even een rustmomentje


4x Toni Kakko

Tony Kakko bedankt het publiek twee keer uitgebreid dat men een ticket had gekocht en er vanavond weer stond. En dat live muziek moet blijven voortbestaan en dat wij daar allemaal voor (kunnen) zorgen. Er werden nog drie nummers gespeeld Misplaced, I Have a Right en Don't Say a Word. Om zoals al 100 jaar gebruikelijk is met Vodka te eindigen. Als iedereen zo enthousiast mee blijft schreeuwen met de Vodka hymne zal het ook nog wel 100 jaar het einde van een avondje Sonata Arctica blijven. Ik hield het zelf maar bij een lekker koud biertje. 


Gitarist Elias Viljanen


Helaas alweer afgelopen


Thunderstone - Weak (filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Sonata Arctica - Fullmoon (gedeelte) (filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Sonata Arctica - Don't Say A Word (gedeelte) (filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Alle foto's van deze avond: https://photos.google.com/
Geen opmerkingen:

Een reactie posten