woensdag 28 december 2016

End of the Dream en Stream of Passion * 28 december 2016, de Helling - UtrechtSetlist End of the Dream:
Colder, Follow The Angels, Shadow's Embrace, Collide en All I Am.
Setlist Stream of Passion:
Monster, A War of Our Own, Passion, Deceiver, Collide, In the End, Now or Never,
Don't Let Go, Lost, My Leader, Broken, Street Spirit (Fade Out), Out in the Real World en This Endless Night. Toegift: I Have a Right, Haunted en The Curse.


Drummer Pim Geraets van End of the Dream

Ik denk dat het bijna een half jaar geleden al werd aangekondigd, de jaarlijkse A Winter evening with avond in de Helling van Stream of Passion. Dit ging alweer de zesde keer worden en aangezien ik de voorgaande vijf allemaal had meegemaakt was het bijna vanzelfsprekend om ook deze keer aanwezig te zijn. Er was alleen een heel groot verschil met de vorige keren, het werd namelijk de aller- aller- laatste show van Stream of Passion. De band ging er na elf jaar noeste arbeid mee stoppen en deze avond was gepland als het ultieme eindpunt. Het grappige is dat ik de band zelf ook elf keer gezien heb, voor elk jaar eentje dus. Ik kocht meteen een kaartje voor mezelf en Robin en was daar achteraf heel blij mee, want natuurlijk raakte deze show (alhoewel dit best nog wel een tijdje duurde) uitverkocht. 


Gitarist Timo Somers (Delain) deed vanavond mee


Zangeres Micky Huijsmans

Er stond een flinke rij voor de deur toen we aankwamen en wie piepte daar tussendoor bij de artiesten ingang? De oprichter van Stream of Passion (in 2005) én ontdekker van zangeres Marcela Bovio, Arjen Lucassen. Hij schreef samen met Marcela de muziek voor het eerste album Embrace the Storm en deed de eerste live tour en het album Live in the Real World voordat hij er in 2007 zoals gepland weer uitstapte. Dit muzikale genie heeft nogal wat op zijn conto, zoals Ayreon, Star One, Ambeon, Guilt Machine, The Gentle Storm, Stream of Passion, Bodine en Vengeance waarbij hij onder andere ook zingt, gitaar, bas, hammond en keyboards speelt. Hij was vanavond samen met Joost van den Broek (ex After Forever, ReVamp, Sun Caged en producer van het album The Quantum Enigma van Epica), Anneke van Giersbergen (ex The Gathering en The Gentle Storm) en Dianne van Giersbergen (Xandria) te gast (maar deden deze keer niet actief mee). 


Stream of Passion!


Marcela

Nadat we binnen waren konden we toch nog redelijk vooraan staan en na te hebben gezwaaid na een berichtje van Susan per smartphone kon zij zich ook bij ons voegen. Er was een support band vanavond, genaamd End of the Dream. Deze band had in maart hun eerste album All I Am uitgebracht geproduceerd door (ha, daar is tie weer) Joost van den Broek. Helaas stond het geluid niet helemaal goed en was de zang van zangeres Micky Huismans in het begin van het optreden wat onvast. Gelukkig ging dat al snel wat beter en was vooral het nummer Shadow's Embrace een hoogtepunt. 


Eric Hazebroek


Links Jeffrey Revet, midden Eric Hazebroek en rechts Johan Van Stratum

Na deze opwarmer was het dus tijd voor de allerlaatste show van Stream of Passion. Na de show van vanavond werd in mijn gesprek met gitarist Eric Hazebroek verteld dat dit einde niet breed gedragen werd door de gehele band. Mijn gevoel zegt dat vooral Marcela ermee wilde stoppen en haar solo carrière op de eerste plaats gaat zetten. De band begon lekker met Monster en A War of Our Own totdat mijn minst favoriete nummer Passion al snel in het begin van de set gespeeld werd. Wel een voordeel, dan hebben we dat maar gehad. Zo ging eigenlijk het begin van de set tot en met Broken op een lekkere manier maar niet met al te veel emotie voorbij. 


Mooi licht


Marcela

Pas toen Street Spirit (Fade Out) gespeeld werd ging de zaal goed los. Natuurlijk kon ik m'n mond weer eens niet houden (ik ergerde me eigenlijk een beetje aan de gezapigheid in de zaal) en begon te klappen en te scanderen Stream of Passion, Stream of Passion…. Gelukkig deed de zaal toen massaal mee en er ontstond ook nog even een leuke discussie met de band over dronken worden na de show. Ook met Out in the Real World werd er flink gesprongen en gezongen en met weer een heerlijk nummer This Endless Night kwam er een einde aan de reguliere set. 


Marcela


Johan Van Stratum

Natuurlijk kwam de band weer terug en begon met een cover van Sonata Arctica, I Have a Right. Daarna één van hun beste nummers Haunted en werd er definitief afgesloten met The Curse waarbij het publiek volop mee zong, Will You Follow, I Will Follow! Met een daverend applaus nam de band afscheid en viel het met de emoties eigenlijk wel mee. Misschien is het wel goed zo, de band stond tien jaar geleden al in een kleine zaal en dat is nu nog steeds zo. Kan me dus voorstellen dat de mensen eens iets anders willen proberen. Maar een reünie over een jaar of vijf ofzo zie ik er best eens van komen. 


Stream of Passion


Afscheid van het publiek en de band

Na afloop natuurlijk nog wat nagebabbeld met de diverse bandleden en gaan we op 30 maart 2017 in Gebr. De Nobel maar eens naar het nieuwe project kijken en luisteren van Eric Hazebroek met Marjan Wellman (ex-Autumn, zij was trouwens vanavond ook aanwezig tussen het publiek) Vetrar Draugurinn (what's in a name). Ik had trouwens de vinyl versie van de nog uit te komen EP al besteld via zijn crowdfunding actie. Eric had gehoopt 3000 euro op te halen maar dat is uiteindelijk zo'n 4700 euro geworden. De muziek is een combinatie van Ghost Brigade en Paradise Lost dus dat kan alleen maar goed worden lijkt me. Het was inmiddels wel heel gezellig geworden, gelukkig was Robin verstandig en zorgde ervoor dat we op tijd naar huis gingen, anders hadden we er waarschijnlijk nog gezeten hahaha.

Plectrum van Eric Hazebroek


 
Op de foto met Micky Huijsmans (End of the Dream)


Susan, Robin en ik op de foto met Eric
                          Alle foto's van deze avond: https://photos.google.com/Geen opmerkingen:

Een reactie posten