vrijdag 17 juni 2016

Graspop Metal Meeting dag 1 * 17 juni 2016, Dessel - BelgiëGraspop Metal Meeting
17, 18 en 19 juni 2016, Dessel - België


Natuurlijk gingen we ook dit jaar weer naar de Graspop Metal Meeting festival in Dessel (België). We hadden een bungalow op Sunparks Kempense Meren gehuurd voor een week en Renate, Robin en ik vertrokken op maandag 13 juni naar België. We kwamen daar na een voorspoedige reis aan rond 17:00 uur en hadden daardoor drie volle dagen voordat het festival los zou barsten. Op deze pagina een mooi overzicht van deze vakantie/annex festivalbezoek. Van de 1634 foto's heb ik er 544 overgehouden (deze staan allemaal op picasa), hiervan weer een selectie gemaakt voor op deze pagina. We hebben in de dagen voor het festival dus ook nog een fijne vakantie gevierd. 

Het entreebewijs


Het Graspop polsbandje

Op maandag 13 juni vertrokken Renate, Robin en ik tegen 2 uur in de middag naar Sunparks in België voor ons jaarlijkse Graspop Metal Meeting festival feestje. Dit keer hadden we rechtstreeks moeten boeken bij Graspop voor een bungalow in combinatie met de tickets, het park zelf bood geen mogelijkheid om in deze periode te reserveren. Er was dan ook een speciale Graspop check-in gemaakt alleen deze ging pas woensdag open dus moesten wij bij de hotelbalie inchecken. Op woensdag moesten we nog even terugkomen, kregen we een doos met gadgets (programmaboekjes, drankjes, graspop-poncho's, hangers voor om je nek met het programma en nog een aantal andere leuke dingetjes). Ook kregen we een bandje om onze arm voor de pendelbus, reed dit jaar voor het eerst tussen Sunparks en het festivalterrein. Hier gingen we op de eerste dag uitgebreid kennis mee maken maar daarover later meer. 
De check-inn van onze bungalow
Nadat we onze spulletjes hadden opgeruimd zijn we een hapje gaan eten bij de Drie Linden tegenover de abdij van Postel. Helaas was het weer niet goed genoeg om op het terras te eten maar we hebben in de serre weer geweldig gegeten. 's Avonds zijn Robin en ik naar de "snackbar" geweest en hebben we naar België-Italië gekeken. Er waren wel wat Belgische supporters maar nog lang niet zo gek als bij ons als het Nederlands elftal meedoet aan een EK of WK. Ook onderweg was er maar sporadisch een Belgische vlag of vlaggetjes lijn te zien. Maar goed de Belgische pintjes smaakten goed en het was leuk om mee te maken.

Klik hier voor het ingescande verslag uit de Aardschok.
Klik hier voor het ingescande verslag uit de Rocktribune. 

Graspop Metal Meeting dag 1
17, 18 en 19 juni 2016, Dessel - België

We hebben op de eerste dag de volgende bands gezien, Bloodbound, Firewind, Monster Truck, Carach Angren, Monuments, Grand Magus, Sixx: A.M, Bad Religion, Arcturus, Foreigner, Amaranthe, Megadeth, Amon Amarth, Black Sabbath. Met André in de pendelbus van Sunparks naar Graspop


Aankomst op het terrein en de shirts van dit jaar


Het Graspop shuttlebus bandje


De Zweedse powermetalband Bloodbound


Zanger Patrik Johansson

De Griekse powermetalband Firewind


Gitarist Gus G


Southern hard rockband Monster Truck uit Canada


Bassist en leadzanger Jon Harvey

Allereerst gingen we naar de metaldome, hier stond de Zweedse powermetal band Bloodbound. Net zoals alle andere bands deze drie dagen had ik van tevoren alles goed beluisterd en dit klonk bepaald niet verkeerd. Als je het ergens moet "plaatsen" dan heeft het wel wat weg van een kruising tussen Sabaton en Helloween. De gehoornde zanger Patrik Johansson heeft een prima stem en we vonden het een lekker begin van onze driedaagse. Wel jammer dat het geluid in de Metaldome niet al te best was, dit was niet de enige keer dat dit het geval was jammer genoeg. Daarna snel naar de mainstage om nog een gedeelte mee te pakken van onze Griekse vrienden van Firewind. De band zet een prima show neer en krijgt het publiek goed mee. De mannen hebben dan ook heerlijke nummers zoals World on Fire, The Fire and the Fury en de afsluiter Falling to Pieces. Bij Monster Truck is het geluid van de toetsen slecht te horen maar voor de rest is het een lekker optreden. Zanger Jon Harvey heeft een heerlijke rock stem en net als op Fortarock bevielen deze mannen me wel. 


 Dennis "Seregor" Droomers
van de symphonische black metal band Carach Angren


Monuments

Voor mij was nu in de driedaagse het enige moment dat ik geen echte favoriet kon vinden dus gingen we mee met Tom naar Carach Angren. Uitstekende symfonische black metal maar ik heb het er niet zo mee dus na drie nummers op weg naar de Metaldome voor Grand Magus. Onderweg bleven we hangen bij de Monuments, deze band stond op de Jupiler Stage en dat klonk lekker. Wel bleek de zanger even in de war te zijn, hij had het over Pinkpop...... Maar goed leuke band en toen door naar Grand Magus. De band speelt een combinatie van heavy, stoner en doom metal en de nummers zijn niet al te ingewikkeld. Een prima optreden maar toch sloeg de vonk niet over bij ons. 


Grand Magus uit Zweden


Zanger gitarist Janne "JB" Christoffersson


Setlist Bloodbound:
Iron Throne, In the Name of Metal, When All Lights Fail,
Moria, Nightmares From the Grave, Stormborn en Nosferatu.
Setlist Firewind:
Into the Fire, Head Up High, Destination Forever,
World on Fire, The Fire and the Fury, Mercenary Man en Falling to Pieces.
Setlist Monster Truck:
Don't Tell Me How to Live.
Setlist Carach Angren:
There's No Place Like Home, The Sighting is a Portent of Doom, Lingering in an Imprint Haunting, The Carriage Wheel Murder, When Crows Tick on Windows, Spectral Infantry Battalions, Bitte Tötet Mich, Two Flies Flew Into a Black Sugar Cobweb en Bloodstains on the Captain's Log.
Setlist Monuments:
I, The Creator, Atlas en Empty Vessels Make The Most Noise.
Setlist Grand Magus:
I, The Jury, Sword of the Ocean, On Hooves of Gold, Varangian, Steel Versus Steel,
Triumph and Power, Like The Oar Strikes The Water, Iron Will en Hammer Of The North.
Zanger James Michael van Sixx:A.M.


James Michael, DJ Ashba en Nikki Sixx


 Sixx: A.M-Life Is Beautiful
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Punk rock band Bad Religion


 Zanger Greg Graffin


Arcturus stond in de Marquee


Even een frietje eten

Sixx A.M. stond hoog op ons lijstje dus waren we lekker vooraan gaan staan. Helaas klonk het eerste nummer niet al te best maar gelukkig hoorde de geluidsman dat ook... Met de oud-leden van Mötley Crüe en Guns N' Roses in de gelederen stond er wel een klasse band op het podium. We genoten dan ook van een aantal krakers die passend werden afgesloten met de grote hit Life is Beautiful. Meteen daarna op de andere mainstage ging Bad Religion van start. De zanger Greg Graffin ziet er bepaald niet uit als een zanger van een punkrock band maar meer als de buurman die zijn hond aan het uitlaten is. Maar voor de afwisseling op zo'n metal festival is het wel erg leuk en we vonden het prachtig. Krakers als Punkrock Song, 21st Century (Digital Boy), Suffer en No Control werden dan ook luidkeels meegezongen. Daarna nog een stukje meegepikt van de avantgarde metal van Arcturus. Heel bijzonder en de toch wel legendarische zanger ICS Vortex (ex-Dimmu Borgir, Borknagar) was goed bij stem. 


Zanger ICS Vortex van de Noorse avant-garde metal band Arcturus


Foreigner


Foreigner-Cold As Ice 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)


Setlist Sixx: A.M:
This Is Gonna Hurt, Rise, When We Were Gods, Everything Went to Hell,
Prayers for the Damned, Lies of the Beautiful People, Stars en Life Is Beautiful.
Setlist Bad Religion:
Recipe for Hate, Supersonic, Prove It, Can't Stop It, Fuck You, I Want to Conquer
the World, 21st Century (Digital Boy), Atomic Garden, Overture, Sinister Rouge,
Suffer, No Control, Against the Grain, Generator, Meeting of the Minds,
Anesthesia, Punk Rock Song, New Dark Ages, Delirium of Disorder, Infected en Sorrow.
Setlist Arcturus:
Evacuation Code Deciphered, Crashland, Shipwrecked Frontier Pioneer, Painting My Horror, The Chaos Path, To Thou Who Dwellest in the Night, Game Over en Angst.
Setlist Foreigner:
Double Vision, Head Games, Cold as Ice, Dirty White Boy, Feels Like the First Time,
Urgent, Juke Box Hero, I Want to Know What Love Is en Hot Blooded.Zanger Kelly Hansen en Mick JonesLeuke afwisseling zo'n saxofoon (Thom Gimbel)

Foreigner-I Want To Know What Love Is 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)Elize Ryd van Amaranthe


Zweedse melodieuze deathmetal-, metalcore- en powermetalband


De complete band


Het had flink geregend de dagen ervoor maar een compliment
voor de organisatie, het terrein was prima geprepareerd


Megadeth


Dave Mustaine


Megadeth-Symphony of Destruction 
(filmpje gemaakt met mijn smartphone)

Foreigner wordt natuurlijk niet helemaal serieus genomen door de metalheads maar net als enkele jaren geleden was het gewoon (voor de afwisseling) een hele leuke show. De mannen kunnen live zeer goed uit de voeten en er werd volop meegedaan door het publiek. Natuurlijk bij Cold As Ice en Feels Like The First Time. Leuk is bij dat laatste nummer dat er een solo op saxofoon te bewonderen was. Haha en dan dat uitgekauwde zeurnummer I Want To Know What Love Is. Iedereen, incluis wijzelf, zongen gearmd met de andere metalheads uit volle borst mee. Daarna blies Amaranthe ons de tent uit. Deze band is zo langzamerhand wel geschikt voor een plekje op de mainstage en wat later op de dag. Wat een superstrakke set speelden deze Zweden. Heerlijke eigentijdse metalnummers als Drop Dead Cynical, 1,000,000 Lightyears, The Nexus zetten de hele boel op z'n kop. Geweldig! Megadeth zette daarna ook een gaaf optreden neer, eerst wat nieuwe nummers zoals The Threat Is Real, Fatal Illusion en Dystopia. Maar natuurlijk ook de oude krakers als Sweating Bullets, Peace Sells en mijn favoriete nummer Symphony Of Destruction werden niet vergeten.


Amon Amarth


Met veel vuur


Laatste keer, Black Sabbath


Ozzy was redelijk goed bij stem


Tony Iommi


Geezer Butler


I can't hear you!


Legendarisch


Prima optreden


Tommy Clufetos op drums

Amon Amarth is één van de meest betrouwbare acts van deze planeet. Volgens mij hebben ze nog nooit een slchte show neergezet. Het podium zag er ook leuk uit met de twee opvallende drakkar-torens. Net als op Fortarock werd er met één van mijn favoriete nummers afgetrapt, The Pursuit of Vikings. Daarna was het tijd voor wat nieuw werk maar ook de oudere nummers zoals Deceiver of the Gods, Destroyer of the Universe, Guardians of Asgaard en Twilight of the Thunder God kwamen aan bod. Ja en dan Black Sabbath, voor de allerlaatste keer. De show met de prachtige achtergondbeelden start met Black Sabbath en gelijk is duidelijk dat Ozzy vanavond behoorlijk goed bij stem is. Heerlijk nummers als Fairies Wear Boots, War Pigs, Iron Man en Children Of The Grave, het was geweldig om hier bij te zijn. Natuurlijk werd er zoals altijd afgesloten met Paranoïd. Toen was het werkelijk na 47(!) jaar afgelopen met dit instituut. 


Snik......

Setlist Amaranthe: 
Digital World, Hunger, Serendipity, Amaranthine, The Nexus, 1.000.000 Lightyears,
Drop Dead Cynical, Massive Addictive en Leave Everything Behind.
Setlist Megadeth:
Hangar 18, The Threat Is Real, Tornado of Souls, Post American World, Sweating Bullets, She-Wolf, Fatal Illusion, Trust, Symphony of Destruction, Dystopia, Peace Sells en Holy Wars... The Punishment Due.
Setlist Amon Amarth:
The Pursuit of Vikings, As Loke Falls, First Kill, Cry of the Black Birds,
At Dawn's First Light, Death in Fire, Deceiver of the Gods, Father of the Wolf,
Destroyer of the Universe, Runes to My Memory, War of the Gods,
Raise Your Horns, Guardians of Asgaard en Twilight of the Thunder God.
Setlist Black Sabbath:
Black Sabbath, Fairies Wear Boots, After Forever, Into the Void, Snowblind,
War Pigs, Behind the Wall of Sleep, N.I.B., Hand of Doom, Rat Salad,
Iron Man, Dirty Women, Children of the Grave en Paranoid.André, Tom en Robin
Eind van een prachtige dag


Terug naar huis werd een heel avontuur. We gingen naar de opstapplaats voor de bus naar Sunparks, hier waren ook nog diverse andere opstapplaatsen met andere bestemmingen. Wat een chaos, honderden (of waren het duizenden) mensen die met de bus terug moesten. Op een gegeven moment werd de opstapplaats zomaar verplaatst naar de rotonde zonder dat we dat in de gaten hadden. Ook stond er op geen enkele bus waar ze naartoe gingen, erg handig als er een stuk of vier eindbestemmingen zijn. De emoties liepen nogal hoog op en na veel gedoe zaten we eindelijk in een bus. Bleek de bus naar station Mol te gaan... Veel irritaties in de bus van mensen die de chauffeur vroegen of deze niet ook langs Sunparks wilde rijden. Dit gebeurde dus niet dus kwamen we met een haf gevulde bus weer terug bij de opstapplaats. Daar dit met de meeste bussen gebeurde ging het vervoer nog langzamer. Gelukkig werd er ingegrepen door iemand van de organisatie en mochten we blijven zitten en gingen we alsnog naar Sunparks. André werd het allemaal een beetje te dol en nam een busje later. Zo waren we dus om 01:00 uur op de opstapplaats en kwamen we om 03:30 "thuis". De volgende dagen reed Tom toch maar weer... gelukkig! 


Lees hier verder over dag 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten