vrijdag 28 juni 2013

Graspop 2013 dag 1 * 28 juni 2013, Dessel - BelgiëDeze moesten we weer inleveren en kregen we armbandjes om

Graspop Metal Meeting dag 1
28, 29 en 30 juni 2013, Dessel - België


Net als de afgelopen twee vorige jaren hadden we weer met z'n viertjes een huisje gehuurd van Sunparks waarvandaan ik met Rick en Robin dagelijks (drie dagen lang) met de taxi naar het Graspop Metal Meeting festival in Dessel (België) gingen. Deze keer waren Renate en ik al twee dagen eerder vetrokken en kwamen Rick en Robin op vrijdag aan. Het was een schitterend heel lang weekend, we hadden vantevoren een schema gemaakt van de bands die we wilden zien, dit is prima gelukt. We hebben in totaal zevenentwintig bands zien optreden!

 

Klik hier voor het ingescande verslag uit de Aardschok.
Klik hier voor het ingescande verslag uit de Rocktribune.

Buffet voor vijf euro

Omdat Robin een proefwerkweek had op school (heel belangrijk voor zijn over gaan) kon hij pas vrijdag 28 juni na zijn pta (proefwerk) samen met Rick onze kant op komen. Renate en ik vertrokken woensdag 26 juni nadat Robin terug was van school. We kwamen om 14:00 uur aan en na het inchecken zijn we naar Lommel gereden. We hebben hier gezellig gewinkeld en er was ook nog een markt. Na een leuk tochtje in de omgeving kwamen we terug op het park en hebben het oriëntaalse buffet gedaan. Er was een aanbieding (via een bon, deze was 's ochtends op de deur van ons huisje geplakt) dat de tweede persoon gratis kon eten (24,75 p.p.). Nadat we lekker gegeten hadden moesten we 7,80 euro afrekenen? We hadden ook nog 5x5 euro kortingbonnen gekregen van Sunparks dus gaven één bon en een briefje van vijf en zeiden "laat de rest maar zitten", hahaha. De dame was er heel blij mee en wij ook, uitgebreid gegeten met elk twee drankjes voor vijf euro, nou ja. 

Een olifant in Mol...

Aah, gelukkig ook gewoon mollen

We hadden het huisje ook al via een kortingsactie, 40% korting op het meest luxe huisje voor een week. Dit was geloof ik een tientje duurder dan een lang weekend, daarom konden we er lekker een paar dagen eerder naartoe. Zo hadden we een vaatwasser, magnetron. twee tv's (één op de slaapkamer) en een eigen sauna. Die hebben we natuurlijk wel een keertje gebruikt. Na een lekker stevig ontbijt, crossaintjes en keizerbroodjes zijn we naar Mol gereden. Ook nu weer zoveel mogelijk de hoofdroute vermeden en nadat we in Mol aankwamen hebben we hier gewinkeld. Er was ook een zogenaamde "braderij" (braderie) en dit was erg gezellig. In alle straatjes stonden kraampjes en natuurlijk hebben we hier rondgesnuffeld. Renate heeft nog een hele bijzondere paraplu gekocht, eentje die je niet zomaar kapot kan krijgen...... Nog een kopje koffie (zonder gebak, hadden ze niet...) gedronken op een terras en op de foto gegaan met de twee plaatselijke mollen. 's Avonds zijn we naar Dessel gereden en vonden uiteindelijk een leuk restaurant. Wel stond op de kaart dat je geduldig moest zijn (en dat klopte ook wel), alles werd vers bereid. Ze hadden een speciaal Graspop menu (tomatencreme soep vooraf, biefstuk en een dame blanche toe), deze nam ik en Renate in plaats van de biefstuk, goulash. Je kon zien dat het een populair menu was, je zag steeds meer Graspoppers binnenkomen. Is toch elk jaar weer een leuk gezicht, die invasie op het park en in de dorpen van al die zwart geklede metalheads.Toen we aan ons toetje begonnen (het eten was erg lekker trouwens) kwamen onze vrienden, de familie van Bart binnen, wat een toeval! Ze hadden hier vorig jaar ook gegeten en we hebben gezellig een tijdje zitten babbelen. 


Kom je de familie van Bart tegen

Ons huisje

De eerste munten van dit jaar

Het Graspop bandje wordt vastgeklemd

We hebben op de eerste dag de volgende bands gezien, Helloween, Korpiklaani, Papa Roach, Heaven Shall Burn, Katatonia en Kreator. 

Dit jaar met een chip

Het terrein met de twee herdenkingskruisen

Helloween was dit jaar de eerste voor ons

Korplikaani was wel leuk

Toch wel één van mijn favo bands, Helloween. Blijft heerlijke meezing metal, wel jammer dat de stem van Andreas "Andi" Deris wat minder begint te worden. Hij ging zelfs af en toe stiekum wat achteraan staan, schraapte zijn keel regelmatig en moest water drinken. Kan ook zijn dat ie wat verkouden was natuurlijk. Inmiddels waren we compleet, Argo, Saskia, Joran en Nikki kwamen erbij (later op de avond kwam Mark ook nog). We hadden allemaal wel zin in Korplikaani, maar dat is toch bij lange na niet zo goed als Eluveite of iets dergelijks. De set die ze speelden had een paar hele leuke "feestmomenten" maar in het geheel genomen zakte het toch wat te vaak in. Daarentegen vonden we eigenlijk allemaal het optreden van Papa Roach zeer geslaagd. De band was zeer dynamisch en de muziek erg goed. 

Papa Roach was erg goed

Ach ja...

Setlist Helloween:
Eagle Fly Free, Where the Sinners Go, Waiting for the Thunder, Live Now!,
Power, Are You Metal?, Dr. Stein, I Want Out en Future World.
Setlist Korpiklaani:
Tuonelan tuvilla, Ruumiinmultaa, Juodaan Viinaa, Sumussa Hämärän Aamun,
Uniaika, Petoelaimen Kuola, Uni, Vodka, Ievan Polka, Rauta en Beer Beer.
Setlist Papa Roach:
Still Swingin', Between Angels and Insects, Where Did the Angels Go?, Getting Away with Murder, Blood Brothers, Scars, Lifeline, ...To Be Loved, Dead Cell en Last Resort.


Lekker luisteren en kijken naar Papa Roach

De metalmarkt

Een cervela en een stuk pizza

We hadden nu eigenlijk Prong en Soulfly ingepland maar in beide bands hadden we niet zo veel zin. Dus een mooi moment om de nieuwe Graspop shirts te kopen en een wandeling te maken over de metalmarket. Wat je daar allemaal niet ziet, ongelofelijk wat een boel soorten prullaria. Natuurlijk konden we niet achterblijven en Robin kocht daar een mooie vlag van Bring Me The Horizon en ik een vest van Eluvietie. Natuurlijk ook vier... eh drie Graspop 2013 T-shirts. Na weer was snacks en biertjes was het tijd voor Heaven Shall Burn. Was een gaaf optreden maar het is toch niet helemaal mijn ding.

Heaven Shall Burn

Marcus Bischoff

Als laatste vandaag Katatonia en Kreator. Nogal een groot verschil in stijl maar wel beide prima bands. Wel moet ik zeggen dat Katatonia wat saai is voor een festival. Het is hele mooie muziek maar de vonk slaat niet zo over naar het publiek. We hebben een aantal nummers geluisterd en zijn toen naar Kreator gegaan. Hier ging het er goed op. Zelf ben ik nogal van de wat nieuwere nummers dus het begin stond me erg aan met Phantom Antichrist en From Flood into Fire. Het was wat ons betreft een mooi einde van de dag, Twisted Sister lieten we voor wat het was. Helaas was het nu toch behoorlijk gaan regenen en toen we bij de taxistandplaats kwamen waren we wat vochtig en stonden er veel mensen te wachten. We zijn toen maar de gehele weg uitgelopen en konden een taxibusje aanhouden wat op weg was. Gelukkig was het de enige keer dat we last hebben gehad van de regen en kwamen we om een zeer redelijke tijd van kwart voor één thuis. Na even bijkletsen vielen we als een roosje in slaap en stond onze wekker op 9:00 uur want morgen moesten we er weer tegenaan! 


Katatonia was wat saai, wel mooi

Kreator!

Setlist Heaven Shall Burn:
The Omen, Profane Believers, Land of the Upright Ones, Counterweight,
Combat, Endzeit, Black Tears, Voice of the Voiceless, Hunters Will Be Hunted,
mybestfriends.com, The Disease, Behind a Wall of Silence en Godiva.
Setlist Katatonia:
Buildings, Day and Then the Shade, My Twin, Burn the Remembrance, Soil's Song,
The Racing Heart, Lethean, The Longest Year, July, Dead Letters en Forsaker.
Setlist Kreator:
Mars Mantra (Intro), Phantom Antichrist, From Flood into Fire, Endless Pain, Pleasure to Kill, Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite), Coma of Souls, Death to the World, Phobia, Enemy of God, Civilization Collapse, Violent Revolution, Flag of Hate en Tormentor.


                   Ging goed los bij Kreator
Geen opmerkingen:

Een reactie posten