vrijdag 16 maart 2012

Stream of Passion en Epica * 16 maart 2012, 013 - Tilburg
Setlist Stream of Passion:
Lost, Passion, Collide, Darker Days, Haunted, In the End, Street Spirit en This Endless Night.
Setlist Epica:
Karma, Monopoly on Truth, Storm The Sorrow, Internal Warfare, Unleashed, Requiem for the Indifferent, Anima, Guilty Demeanor, The Obsessive Devotion, Delirium, Stay the Course, Deep Water Horizon en Cry for the Moon, Toegift 1: Avalanche, Deter the Tyrant en Serenade of Self-Destruction. Toegift 2: Sancta Terra en Consign to Oblivion.

Stream of Passion


Gitarist Isaac Delahaye en Coen Janssen op synthesizer en piano

Het concert van Epica waarin de band aankodigde om de gehele nieuwe cd live te spelen vas in een raketsnelheid uitverkocht. Nu was mijn planning niet helemaal gericht geweest op dit concert maar door een gelukje kon ik enkele dagen voordat dit optreden plaats zou vinden nog een kaartje kopen. Zo zat ik al om 16:00 uur in de auto bij Argo en Suzan om eerst in Breukelen hun zoon op te halen en daarna in Nieuwegein nog een goede vriendin. Om 18:00 uur precies stonden we voor de deur van 013 en kon ik het kaartje van Jessica overnemen. Daarna heb ik nog getrakteerd op een vette hap, die we gezellig in de rij hebben opgeknabbeld. De rij zwol steeds verder aan en de hele straat stond op een gegeven moment vol met wachtende mensen. Om 19:00 uur ging de deur open en konden we eindelijk naar binnen.


De band overtuigde volledig

We konden lekker vooraan staan en de familie van Bart konden de nodige bekenden begroeten. Al snel was het heel gezellig maar omdat het behoorlijk volliep hielden we het bij één biertje. Om acht uur begon het voorprogramma Stream of Passion en na de eerste nummers (waaronder het zeikerige nummer Passion) werd het vanaf het nummer Haunted zoals altijd met SOP een prima optreden. Marcela heeft een prachtige stem en de band was erg enthousiast over het stampvolle 013 (2200 bezoekers). Het zal dan ook wel een schitterend gezicht geweest zijn vanaf het podium. Tussen 20:45 en 21:15 was er een half uurtje rust en gauw een biertje en een bezoek aan de pot. Terugkomen naar het plekje vooraan was best lastig. Ondertussen werd er een groot zwart gordijn opgehangen waarachter Epica het optreden zou beginnen.


Zangeres Simone Simons is de beste!

Onder het intronummer Karma van de nieuwe cd begon de band aan het concert wat zo'n tweeënhalf uur zou duren. Duidelijk werd vanavond weer wel dat Epica de beste Nederlandse metalband is die er in ons kikkerlandje rondhobbelt. De nieuwe cd is ook behoorlijk hard en Mark Janssen grunt en screamt heel wat nummers mee. Verder zijn de teksten op de plaat de moeite waard om eens goed tot je te laten doordringen en om over na te denken. De majestueuze mix van klassieke muziek, heavy en death metal heeft de groep ondertussen geen windeieren gelegd; Epica is zelfs één van de populairste muzikale exportproducten van ons land. Er waren de nodige visuele effecten, vlammen, stikstof spuiters, vuurwerk met knallen en op het einde zilveren snippers. Eén van de mooiste effecten was een regen van knetterende sterretjes die vanaf boven naar beneden kwamen over de gehele breedte van het podium.Engelen


Het publiek reageerde af en toe wat afwachtend op de nieuwe nummers, vaak in het begin. Maar als het nummer een minuutje of wat op gang was ging het bijna elke keer goed los. Dit komt toch vooral omdat de nummers kwa compositie erg sterk in elkaar zitten. Het gekke was dat het eerste bekende nummer van de avond Unleashed juist wat uit de toon viel. Je zag de band genieten van de volle zaal, het is niet iedereen gegeven om een zaal van 2200 man uit te verkopen. Er waren ook veel mensen van over de grens, tot vanuit Hongarije aan toe. Na het heerlijke Cry for the Moon verdween de band van het podium maar ze waren al snel weer terug voor de eerste toegift. Natuurlijk kwam er ook nog een tweede toegift die besloten werd met het onvermijdelijke en geweldige nummer Consign to Oblivion. We zijn nog een tijdje blijven hangen en hebben nog even geklets met Mark Jansen en drummer Ariën van Weesenbeek. Onderweg naar huis in de auto hebben we nog een zak paasschuim weggespoeld met cola en om 2:15 was ik weer thuis na een zeer geslaagde avond.
 
Spetterend vuurwerkgordijn van knetterende sterretjes


Aan het einde een regen van zilveren snippers


De (hele lange) setlist


Lees ook een review op:
http://musiccredo.wordpress.com/
http://www.metalfan.nl/


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten