zaterdag 25 juni 2011

Graspop 2011 dag 2 * 24, 25 en 26 juni 2011, Dessel - België

             Deze moesten we weer inleveren en kregen we armbandjes om

Graspop Metal Meeting dag 2
24, 25 en 26 juni 2011, Dessel - België


We hebben op de tweede dag de volgende bands gezien, van sommige staat een eigengemaakt filmpje op youtube.
Diablo Blvd, Kvelertak, Lacuna Coil, Kylesa, Firewind, Tryptikon, Spiritual Beggars, Moonspell, Channel Zero, Electric Wizard, Monster Magnet, Pain en Bullet for my Valentine. 


Diablo Blvd was écht top

Er werd een Schot geplet in de deadwallDiablo Blvd Circle pit met Rick 

De volgende dag ging de wekker alweer om 9:15, we wilden persé op tijd op het festivalterrein zijn om Diablo Blvd te zien. Eerst Wim gebeld, hij leefde nog, en de taxi besteld voor kwart voor elf. Na een stevig ontbijt zijn we met onze eigen auto naar voren gereden, het was namelijk best ver naar de receptie. Om 11:00 uur kwam de taxi met nu een gezellige en gezette Marokkaan aan het stuur. Ook Wim was er met een busje, toch nog even gezegd dat ie voortaan beter wat rustiger moet rijden… Onderweg naar het festivalterrein had onze (rustig rijdende) chauffeur flink wat te vertellen (niet alles was goed te volgen in het sappige Belgisch). Hij had zijn hele leven in Dessel gewoond en vertelde dat het festival ooit was opgezet door drie jongens uit het dorp. Verder had hij heel veel zin om over twee weken met zijn maten op vakantie te gaan naar Mexico…… We waren precies op tijd (11:30) voor Diablo Blvd (Boulevard). Thuis had ik de twee cd’s van deze Belgische jongens beluisterd en was enthousiast. Lekkere rock ala Danzig (wie kent die niet). Nou het werd wat ons betreft één van de hoogtepunten van het festival. Geweldig optreden en de band kreeg op dit vroege uur de hele boel in beweging. Er onstonden diverse (circle)pits en ook Rick deed flink mee. Prachtig was de deadwall, dit zijn twee dikke rijen mensen die dan op het sein van de band naar elkaar toe moeten rennen en botsen. Het leuke van deze deadwall was dat er één mannetje in Schotse kilt in het midden bleef staan en dus “geplet” werd door de twee naar elkaar toestormende groepen……


Deadwall 


Kvelertak

Setlist Diablo Blvd:
Between the Hammer and the Holy Cross, Black Heart Bleed, Builders of Empires, Virus (The Pride), Communion, The Day the Moon Howls, Conquer All, Endless Reign en Outcast.
Setlist Kvelertak:
Fossegrim, Sjøhyenar (Havets herrer), Blodtørst, Offernatt,
Ulvetid, Nekroskop, Ordsmedar av rang en Mjød. 


Stress bij de beveiliging, daar gaat de zanger

Kvelertak in Marquee 1 werd het volgende hoogtepunt. Lekker opzwepend en de tent ging goed los. De “zanger” (lees: bosaap?) deed z’n shirt uit en sprong zelf ook tussen het publiek, de krachtig gebouwde boys van de beveiling vonden dat wat minder leuk, ze moesten hem na een tijdje tussen het publiek uit frommelen. T’is niet super hoogstaand maar voor een festival (lees: 40 minuten) prima geslaagd om deze jongens erbij te hebben. De boys vonden het in ieder geval prachtig. 


Lacuna Coil

De zeer opvallende drummer van de band

Setlist Lacuna Coil:
Underdog, I Won't Tell You, Fragments of Faith, To The Edge, I'm Not Afraid, Heaven's A Lie, Enjoy the Silence (Depeche Mode cover), Fragile, Survive, Spellbound en Our Truth.
Setlist Kylesa:
Don't Look Back, Unknown Awareness, Said and Done, Tired Climb, Distance Closing In,
Bottom Line, Forsaken, Crowded Road, Running Red, Scapegoat en Hollow Severer. 

 Boozebag kaart

Lacuna Coil op de mainstage was het volgende op ons programma. Alle bekende nummers zijn bij ons drietjes bekend en we gingen er eens goed voor staan. Mooie meid, lekkere nummers maar toch kon het ons live niet erg bekoren. Haar stem en die van de zanger van de band zijn niet geweldig en de vonk wilde niet overslaan naar het publiek. Leuk om de band eens gezien te hebben, ook in vergelijking met alle andere Female Fronted Metal Bands. Eerlijk gezegd komen ze er dan wat mij betreft niet erg best af en ik heb de meeste bekende wel gezien. In Marquee 2 begon om 13:45 Kylesa. Een perfect moment om eens wat meer achterin lekker tegen de zijkant van de tent aan te gaan zitten met een broodje en een drankje. Zo konden we luisteren naar de band en ondertussen kijken wat er voor ons gebeurde. Heel langzaam zakte een jongen centimeter voor centimeter naar beneden totdat hij eindelijk onderuit lag om zijn roes uit te slapen. Knap hoe iemand zo snurkend 10 centimeter hangend boven de grond nog kan blijven “staan”. 


Kylesa in Marquee 2

Gitarist Gus G

Setlist Firewind: 
The Ark of Lies, Head Up High, Mercenary Man, World on Fire,
The Fire and the Fury, Till the End of Time, I Am The Anger en Falling To Pieces 


Firewind

Firewind trad op en daar moesten we bij zijn. Grote favoriet van Robin, vooral gitarist Gus G natuurlijk. Van tevoren al gekeken waar Gus meestal staat bij een optreden, rechts op het podium, dus wij gingen op tijd links helemaal vooraan staan. Mooie klassieke powermetal met originele ingewikkelde riffs, al had zanger Apollo Papathanasio het in de eerste paar nummers even lastig. We genoten van een prima optreden met voor ons bijna allemaal bekende nummers. Het publiek reageerde ook enthousiast (zeker als Gus in de buurt kwam) en de band heeft een visitekaartje afgegeven. Jammer genoeg lukte het Robin niet om een plectrum te vangen. Triptykon in Marquee 1 was lekker, goede muziek en een sfeervol optreden. We gingen iets eerder weg om vooraan te staan bij Spiritual Beggars in de Metaldome. Hier kon zanger Apollo Papathanasio opnieuw zijn kunsten vertonen en dat ging uitstekend. Heerlijke nummers, gebaseerd op de jaren zeventig rock inclusief een regelmatig orgelgeluidje. Terug naar Marquee 1 waar Moonspell optrad. Na enkele nummers hadden we het wel gezien, het is lekkere luistermuziek voor thuis maar live is het allemaal wat statisch. Nu het wat later op de dag werd was het steeds gevaarlijker om zonder naar beneden te kijken rond te lopen. Regelmatig lag er iemand languit op de grond, soms gewoon te rusten maar vaak ook snurkend een roes uit te slapen. Mooiste wat we gezien hebben was een gast (slapend) die een spanband van de tent gebruikte als hangmat… 


\
Triptykon

De Spiritual Beggars klonken lekker

Setlist Tryptikon:
Crucifixus, Procreation (of the Wicked) (Celtic Frost cover), Goetia, Circle of the Tyrants (Celtic Frost cover), Babylon Fell (Celtic Frost cover), The Prolonging en Winter.
Setlist Spiritual Beggars:


Moonspell

Setlist Moonspell:
Wolfshade (A Werewolf Masquerade), Love Crimes, ...of Dream and Drama (Midnight Ride), Trebraruna, Vampiria, Alma Mater, Opium, Awake, Herr Spiegelmann, Mephisto en Full Moon Madness.
Setlist Channel Zero:Channel Zero op de mainstage

Op de mainstage trad inmiddels Channel Zero op. Deze band was ingevallen omdat Ozzy Osbourne had afgezegd. We baalden hier verschrikkelijk van want we hadden graag Ozzy nog eens willen zien optreden. Voor de jongens was dit zeker een teleurstelling. Hierdoor was Judas Priest opgeschoven naar achteren en werd de headliner van deze dag met een twee uur durende show (met lasers). Wat wel vervelend was dat nu Pain en Whitesnake tegelijk optraden, dus moesten we kiezen (voor Pain). Na een paar goed klinkende nummertjes Electric Wizard in de Metaldome gingen we naar Monster Magnet in Marquee 2. Nu werd het wel even doorbuffelen met drie goede acts achter elkaar. Het werd een leuk optreden, wel hard maar lekker afwisselend. We stonden helemaal vooraan en bij de echte diehard fans. Na het vele meezingen kreeg ik nog een slokje water aangeboden van een jongen naast me. Natuurlijk was het nummer Spacelord een hoogtepunt. De jongens zongen ook uit volle borst mee, And Sing Oh, Space Lord Mother………… Electric Wizard

Monster Magnet

Setlist Electric Wizard:
Satanic Rites of Drugula, The Nightchild, The Chosen Few,
Return Trip, Dopethrone en Funeralopolis.
Setlist Monster Magnet:
Nod Scene, Tractor, Dopes To Infinity, Hallucination Bomb, Dig That Hole,
The Right Stuff, Look to Your Orb for the Warning, Crop Circle, Powertrip en Space Lord. 


Het publiek in Marquee 2

Snel naar Pain in de Metaldome, ook hier werd volop meegedaan. Snelle industrial metal, niet iets om rustig te kunnen blijven staan. Helaas hebben we het niet helemaal af kunnen kijken want Bullet for My Valentine was echt een must! In Marquee 2, dit moest volgens zanger Matthew 'Matt' Tuck volgend jaar maar eens de Mainstage worden. Nou hij heeft volledig gelijk, wat een optreden. Ik loop al wat jaartjes mee maar dit was één van de meest intense optredens die ik ooit meegemaakt heb. Er gebeurde echt van alles, diverse (circle)pits, een deadwall, crowdsurfende mensen. Alles schoof heen en weer en het was één dampende mensenmassa, echt geweldig. Er stond een heel klein (kwa lengte dan) meisje naast me die diverse keren de lucht inging. Ze surfde helemaal naar voren en was iedere keer opvallend snel weer terug (dan is klein wel een voordeel). De ene hit na de andere hit werd over het publiek uitgestort en voor ons was het prima dat we de dag hiermee afsloten en naar huis gingen want beter kon het eigenlijk niet meer. Volgens taxi Wim was ie er weer over 10 minuten, wij wisten wel beter… Maar eigenlijk vonden we het niet zo erg, we zaten heerlijk bij te komen langs de kant van de weg ondertussen luisterend naar de muziek van Judas Priest. Leuk om al die mensen voorbij te zien komen en er gebeurde weer van alles en nog wat. Aan de overkant van de weg viel iemand zomaar om, een man die vijf meter achter ‘m liep tilde hem op en zette ‘m weer op zijn voeten. Alsof er niets gebeurt was zwalkte ie daarna gewoon weer verder…… Wim kwam na drie kwartier aanzetten en toen we in de taxi zaten gooide een gozer de fiets van z’n vriendin bijna tegen het busje aan. Er braken wat dingen af, hij gooide het achteloos in haar fietsmandje, gaf ‘r een knuffel en ze gingen er vandoor de nacht in. Strak optreden van Pain

Setlist Pain:
Let Me Out, Psalms Of Extinction, Dirty Woman, It's Only Them, Nailed to the Ground, Same Old Song, Supersonic Bitch, End Of The Line, The Great Pretender, I'm Going In, Monkey Business, You Only Live Twice, Dancing With The Dead, Zombie Slam en Shut Your Mouth.
Setlist Bullet for my Valentine:
Your Betrayal, Pleasure and Pain, Waking the Demon, The Last Fight, 4 Words (To Choke Upon), Bittersweet Memories, Say Goodnight, Scream Aim Fire, Hand of Blood / No Control, Tears Don't Fall, Begging For Mercy en Alone. 


Het hoogtepunt wat ons betreft van
dit jaar: Bullet for my ValentineLees hier verder over dag 3Geen opmerkingen:

Een reactie posten